Do České republiky se nevrátí po pěti letech CSIO!

Dne 22. dubna oznámila Česká jezdecká federace, že do ČR by se po dlouhých pěti letech měl vrátit vrcholný závod v parkurovém skákání označovaný zkratkou CSIO. Smluvním pořadatelem pro Českou jezdeckou federaci měla být Jezdecká společnost Opatrný Hořovice a akce se měla uskutečnit ve dnech 25.-28. července 2013 v areálu zmíněné společnosti v Hořovicích na Berounsku. Dnes však ČJF oznámila, že požádala o vyškrtnutí této akce z kalendáře FEI.

Dva měsíce doufala jezdecká veřejnost, že se ve dnech 25. – 28. července 2013 po pěti letech vrátí do České republiky skokový mítink nejvyšší úrovně se zkratkou CSIO (Concours de Saut International Officiel) znamenající oficiální mezinárodní závod zahrnující soutěž týmů Pohár národů. Bohužel, v úterý 25. června Česká jezdecká federace (ČJF) vzhledem k pokročilému termínu oznámila na Mezinárodní jezdeckou federaci (FEI) vyškrtnutí akce z oficiálního kalendáře.
„Je nám velice líto, že jsme museli přistoupit k tomuto kroku. Přestože veškerá přípravná jednání započala velmi pozdě a termínové listiny domácích i mezinárodních akcí jsou zcela nabité, Jezdecká společnost Opatrný Hořovice přivedla velmi silného partnera, kterým je společnost KAP Jumping. Ta mj. pořádá několik mezinárodních závodů kategorie CSI a CSIO v Moskvě, a i proto získala od Výkonného výboru ČJF důvěru k technickému zajištění akce i v tomto velmi krátkém časovém úseku. V průběhu května a první poloviny června ovšem ČJF zaznamenala určité komunikační problémy mezi českým pořadatelem a partnerskou firmou, jež naznačovaly, že není vše na nejlepší cestě k realizaci závodu,“ uvedla generální sekretářka České jezdecké federace – Lucie Spiwoková.

Přesně jeden měsíc před plánovaným zahájením CSIO Hořovice proto ČJF stanovila jako datum, do kdy měla Jezdecká společnost Opatrný Hořovice poskytnout písemné záruky, že je schopna tyto závody uspořádat. To se však nestalo. „Přestože chápeme nesnadnou situaci pořádajícího subjektu, který je garantem pro Českou jezdeckou federaci, nemůžeme nadále vyčkávat. ČJF učinila veškeré kroky ve vztahu k Mezinárodní jezdecké federaci, aby se vše podařilo dotáhnout do zdárného konce, ale bez finančních záruk není možné takto nákladnou akci za pouhé čtyři týdny bezproblémově připravit. Ačkoliv si tak vážíme snahy všech zainteresovaných, Výkonný výbor ČJF neměl po zvážení veškeré dostupné komunikace mezi zástupci pořadatelů a hlavního partnera jinou možnost, než závody zrušit,“ dodala Lucie Spiwoková.

Původní článek 23. 4. 2013:

„V pondělí 22. 4. došlo naplnění domluvené garance vůči ČJF ze strany partnera, jenž podporuje pořadatele JS Opatrný. Dalším krokem, který nyní bude následovat, je nahlášení termínu na Mezinárodní jezdeckou federaci – FEI,“ prozradila generální sekretářka České jezdecké federace Lucie Spiwoková.

„FEI automaticky požádá všechny federace pořádající závody CSI3* a vyšší o souhlas. Dle pravidel mají federace pořádající 3* závody a vyšší ve kolizním termínu sedm dní na zaslání nesouhlasu. Pakliže tak neučiní, bude CSIO Hořovice oficiálně zapsáno do kalendáře FEI. Závody kategorie CSIO ve shodném termínu v Evropě nejsou. Další podmínkou uskutečnění závodů je samozřejmě splnění garancí
partnera vůči JS Opatrný Hořovice,“ uvedla Lucie Spiwoková.

Zdůraznila současně, že v již rozběhlé jezdecké sezoně, jež je velmi nabitá, nebylo vůbec jednoduché najít termín, který by nekolidoval s významnými závody v České republice i v zahraničí.

První informace o možnosti uspořádání těchto závodů se totiž objevily až letos v březnu. Nakonec se však vhodný termín podařilo najít a vše je na nejlepší cestě, aby se k nám tento jezdecký svátek vrátil.

„Pevně doufáme, že všechny podmínky k definitivnímu potvrzení realizace těchto závodů budou naplněny a pětiletá absence CSIO bude ukončena,“ dodala Lucie Spiwoková. Rozdílem oproti standardnímu formátu CSIO bude skutečnost, že v hořovické soutěži národních družstev nebude možné získávat body do žebříčku klasického Poháru národů – tj. do Furusiyya FEI Nations Cup™ Jumping.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.