Do Hradištka (nejen) na Středoevropský šampionát

Dávno je pryč doba, v níž začátkem října utichla všechna kolbiště, závodní vybavení se uložilo do skříní a koně s jezdci měli půlroční závodní pauzu. I u nás již vznikly areály, které splňují požadavky na pořádání halových závodů – dvě haly, z nichž jedna je dostatečně prostorná pro to, aby se zde pořádaly parkury nejvyšších stupňů obtížností. Říjnem tedy nic nekončí, ale naopak začíná – jako je tomu v případě Elite Tour. Projekt čtyř halových závodů od podzimu do jara slibuje, že ani přes zimu se nebudeme o víkendech nudit.

Od 16. do 18. října proběhnou první závody, CSN Bentely Praha Parkur Cup na obtížnosti 110 cm až ST*. V rámci nich se bude konat první Středoevropský šampionát mladých koní, kde se utkají nejlepší mladí koně nejen z České republiky, ale pozváni byli i zástupci Slovenska, Polska, Maďarska a Rakouska. Myšlenka uspořádat mezinárodní klání se zrodila u pořadatelů Šampionátu mladých koní, který letos probíhá nejen na Moravě, ale i Čechách. To znamená, že budou zachována obdobná pravidla – zachovány zůstaly tři kategorie – 4letí, 5letí a 6letí se 7letými dohromady, účastnit se mohou jak hřebci a klisny, tak valaši. Soutěže se pojedou jako dvoukolové, jedno kolo v sobotu, druhé v neděli, na obtížnostech ZL, L a S pro nejstarší s tím, že 7letí budou mít překážky o 5 cm zvýšeny. Závody probíhají od pátku do neděle, kromě soutěží pro mladé koně jsou vypsány i soutěže otevřené – celkem se bude rozdávat bohatá dotace 200 000 Kč, a tak se vítězové jednotlivých soutěží mohou těšit nejen na vysoké finanční ceny, ale je připraveno i mnoho hodnotných věcných cen. Například speciálně pro tuto sérii byla ve spolupráci s obchodním domem Dance and Jump připravena kolekce špičkového jezdeckého vybavení.

Závody doplňuje připravený Farnam chovatelský seminář. Přednášky budou probíhat v sobotu a v neděli v místě závodů. Na programu budou prezentace svazů chovatelů koní, přednášky týkající se správného výběru koní do plemenitby, veterinární a organizační problematika chovu koní. Záštitu nad semináři převzal MVDr. Jaroslav Dražan, předseda ASCHK. Seminář je zdarma a místa na něm je možné si zarezervovat na e-mailu: zavody@equinenter.cz.

Veškeré informace – rozpisy, možnosti přihlášení, aktuální program závodů, průběh FARNAM chovatelského semináře – naleznete na webových stránkách www.elite-tour.cz.

Pořadatel JS Equinenter zajišťuje během závodů již klasicky zajímavý doprovodný program, do kterého bude patřit výstava vozů Bentley, ježdění ve čtyřkolkách a vojenském Hummeru, na ponících pro děti a v neděli čeká všechny návštěvníky speciální podívaná, která ještě dosud nebyla na parkurových závodech k vidění – skákací králíci přes parkurové překážky.

Video sestřih toho nejzajímavějšího z každého závodu Elite Tour bude k vidění na stránkách www.equitv.cz.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.