Do O2 areny vezmu opět King Edwarda, slibuje světový šampion Eckermann

Je olympijským šampionem v týmové soutěži, vloni vyhrál Super Grand Prix v Praze a letos se stal dvojnásobným mistrem světa. Navíc třetí měsíc v řadě vede světový žebříček. Švéd Henrik von Eckermann věří, že s King Edwardem v O2 areně opět uspěje.

Aktuálně není větší jezdecká hvězda než švédský parkurový reprezentant Henrik von Eckermann. Za poslední rok nasbíral ta nejprestižnější vítězství, na které mohl dosáhnout. Je olympijským vítězem v soutěži týmů a mistrem světa s národním družstvem i mezi jednotlivci. Třetí měsíc vládne také žebříčku Mezinárodní jezdecké federace – FEI Longines Ranking. 

I když je Eckermann poměrně daleko od titulu šampiona Longines Global Champions Tour 2022, jelikož je se 152 body až patnáctý, rozhodně platí za jednoho z největších favoritů pro listopadovou Super Gran Prix v Praze. Ta letos tuto prestižní světovou túru uzavře již počtvrté. Kvalifikoval se tam při domácím mítinku ve Stockholmu, přestože nevyhrál. Tehdy si totiž Němec Christian Ahlmann připsal již druhý triumf v sezoně, a tak zlatá vstupenka do O2 areny byla přidělena druhému v pořadí, což byl právě jednačtyřicetiletý Henrik. 

Co je obtížnější? Vyhrát mistrovství světa, olympiádu, nebo Global Champions Super Grand Prix?
Řekl bych, že mistrovství světa, jelikož je to o mnoha kolech a mnoha dnech. Nesmíte udělat chybu ani v jednom z pěti startů v těžkých soutěžích.

Jaký byl váš největší zážitek při světovém šampionátu v Herningu a během letošní sezony Global Champions?

Skočit při mistrovství světa poslední skok a zjistit, že jste zvítězili, to byl prostě neuvěřitelný pocit. A co se týče Global Champions Tour, tak jsme měli skvělou show ve Stockholmu. Podařilo se mi vyhrát tři soutěže a ve dvou se umístit na druhém místě. Před domácím publikem to bylo fantastické.

Věříte, že získáte do své sbírky úspěchů druhé vítězství v Super Grand Prix?
Určitě se o to pokusím. Pokud budeme ve stejné formě jako minulý rok, tak máme určitě šanci.

Jak moc je pro vás účast v letošní Super Grand Prix důležitá?
Jde o hlavní událost roku pro Global Champions League a Longines Global Champions Tour, takže bych opravdu moc rád zvítězil.

Uvidí fanoušci skákat v O2 aréně vaši stájovou jedničku – dvanáctiletého valacha King Edwarda?
Ano, uvidí ho. Pokud vše bude v pořádku, bude rozhodně tím koněm, který se mnou pojede Super Grand Prix.

Co podle vás dělá z GC Prague Playoffs unikátní akci pro fanoušky jezdeckého sportu?
Je to jedinečné místo, O2 arena je moc krásná. V Praze je skvělé publikum a fantastická atmosféra.

Jakou má váš tým Scandinavian Vikings šanci uspět v GCL Super Cupu?
Musíme se zlepšit. V této sezoně se nám nedaří. Budeme se však soustředit na finále, abychom tam měli tým v dobré formě a uvidíme, jak to dopadne.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.