Do Písku se sjedou na MČR princezny na koních

První víkend v červenci bude Zemský hřebčinec v Písku hostit nejlepší jezdkyně v dámském sedle.  Pátý ročník mistrovství České republiky nabídne laické i odborné veřejnosti neopakovatelnou podívanou. Příznivci jezdeckého sportu, fotografové, nadšení kameramani, milovníci pohádek a historie si první červencový víkend přijdou „na své.“

Aktualizace 1. 7. 10 HOD: Přidán program závodů.

Program

Sobota 2. 7. 2011
Zahájení 10: 00
Úvodní drezurní soutěž - kvalifikace MČR
Úvodní skoková soutěž - kvalifikace MČR
Jízda zručnosti pro děti na ponících
Jízda elegance

Neděle 3. 7. 2011
Zahájení 10: 00
Finále MČR - parkur
Šampaňská výzva  - Mini - Maxi
Jízda zručnosti
Finále MČR - drezúra kür

Plakát

Do Písku se sjedou na MČR princezny na koních

Zemský hřebčinec v Písku bude 2. - 3. července 2011 hostit pátý ročník Mistrovství České republiky v jízdě v dámském sedle. Princezny na ušlechtilých koních se budou prezentovat v řadě disciplín. Předvedou drezurní ukázku na hudbu, přesvědčí, že i parkur se dá překonat v dámském sedle a jízda zručnosi se sklenkou šampaňského. Chybět nebude ani kostýmová jízda elegance.

V sobotu čeká diváky první kolo mistrovských soutěží (drezura parkur). Následovat bude oblíbená jízda elegance v kostýmech. V neděli proběhne finále parkurové a drezurní soutěže a jízda zručnosti. Přestávky mezi soutěžemi vyplní doprovodný program pro malé i velké diváky. Pro děti jsou vypsány soutěže v jízdě na ponících. Dětskou kategorii má i jízda elegance, ve které jde hlavně o kostýmy. Dětské soutěže jako jediné nevyžadují dámské sedlo, povinná je pouze přilba.

Foto MLS

Dámské sedlo pochází z doby před 600 lety z královských dvorů evropského kontinentu. Do Anglie je přivezla Anna Česká, Manželka krále Richarda II. Jezdkyně na koni sedí bokem, s oběma nohama na stejném boku koně. (obvykle na levé straně). Původně připomínalo dámské sedlo spíše křesílko, teprve později přibyl roh, který zajišťoval jezdkyni o trochu větší stabilitu při jízdě. Přidání druhého stabilizačního rohu otevřelo dámám v sedle cestu ke skokovým disciplinám. Dnešní sedla mají dva nebo tři stabilizační rohy a dovolují

Mistrovství ČR jízdy v dámském sedle pořádá občanské sdružení Dámy v sedle. Jde o neziskový projekt. Impulzem k organizaci prvního ročníku byla touha prokázat, že jezdkyně v dámském sedle skutečně může být právoplatným účastníkem klasických jezdeckých soutěží. V současné době je mistrovství zejména místem setkání propagátorů této nádherné jezdecké disciplíny. Jezdkyně oceňují příležitost k výměně zkušeností a nezávislému posouzení jezdeckých dovedností odbornou porotou. Laické publikum s chutí tleská nejen skokovým a drezurním disciplínám, ale i netradičním výkonům, pro které tabulky rozhodčích nemají bodovatelnou kolonku.

Letošní, pátý ročník mistrovství republiky bude hostit Zemský hřebčinec v Písku. Čerstvě zrekonstruovaný areál z roku 1902 nabízí krásnou krytou jízdárnu i rozsáhlé venkovní prostory. V rámci šampionátu bude možné si prohlédnout stáje, hřebčinec i okolí. Právě na píseckém hřebci Landruf 18 se jezdkyni Lucii Krahulcové Hřebejkové podařilo překonat český rekord ve skoku v dámském sedle (145 cm).

Vstupné na akci je 50 Kč, děti do patnácti let mají vstup zdarma. Parkování je zajištěno v bezprostřední blízkosti areálu. V případě nepřízně počasí se část soutěžních disciplín přesune do kryté haly. Vstupenka z mistrovství ČR platí i jako vstupenka do sponzorského Housova Mlýna v Táboře.


Pro více informací kontaktujte:
Hanu Soukalovou – o.s. Dámy v sedle: +420 739 491 695, email: hana.soukalova@damyvsedle.cz

nebo Martinu Hyndrákovou – agentura Mediakom: +420 777 746 618, email: martina@mediakom.cz

http://www.zemskyhrebcinecpisek.cz/

Foto MLS

O Mistrovství ČR:
Mistrovství ČR jízdy v dámském sedle pořádá občanské sdružení Dámy v sedle. Jde o neziskový projekt. Impulzem k organizaci prvního ročníku byla touha prokázat, že jezdkyně v dámském sedle může být právoplatným účastníkem klasických jezdeckých soutěží.
V předchozích ročnících podávalo mistrovské sportovní výkony téměř dvacet závodnic v sedle více než deseti plemen koní. Podívat se přijelo přes tři a půl tisíce diváků ze všech regionů České republiky. Doprovodný program zajišťovali špičkoví profesionálové z různých oborů (doktor Doubek s lipickým hřebcem Dariem předváděli drezuru na dvou lonžích; fríské a lipické koně prezentoval Josef Iš; ukázky z historie loveckých a sokolnických disciplín připravila agentura Jaroslava Pelíška; drezuru starokladrubských vraníků ukázal Karel Dvořák; o taneční ukázky se postaral soubor historického tance Campanello a další)

O Dámách v sedle:
Občanské sdružení  Dámy v sedle je nezisková organizace působící na území ČR od roku 2004 financovaná zejména z příspěvků svých členů.
Náplní činnosti sdružení je rozšíření jízdy na koni v dámském (bočním) sedle, které se těší v současné době stoupající popularitě. O zvýšeném zájmu o toto jezdecké odvětví svědčí i nárůst členů sdružení a stále více jezdkyň dámském sedle na nejrůznějších jezdeckých akcích. Naší hlavní náplní činnosti je prezentace jízdy v dámských sedlech na výstavách více či méně spojených s jezdectvím, závodech a dobových slavnostech.

 

Motto:
Sportovní klání může být i pastvou pro oči.
Vracíme do jezdeckého sportu to nejkrásnější z dob,
kdy byly kalhoty fenoménem pánské módy.
Jsme Dámy v sedle.


 www.damyvsedle.cz

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.