VC Plzně pro jaroslava Jindru a klisnu Beldarlo

Ve dnech 7. – 9. září bude kolbiště Jezdeckého klubu Slavia VŠ Plzeň hostit již 9. kolo extraligového seriálu v parkurovém skákání – Skokový pohár České pojišťovny 2012. Velká cena Plzně se pojede v neděli od 15.00 hodin a právě body získané v této soutěži na nejvyšším stupni obtížnosti T** (150 cm) by mohly hrát velmi významnou roli pro finálový závod na konci září v Hořovicích na Berounsku.

Aktualizace 10. 9. 9 HOD: Vložena tisková zpráva a odkaz na nedělní fotogalerii.

Jindra ve Velké ceně Plzně uspěl jako jezdec i trenér

Velká cena Plzně jakožto dováté kvalifikační kolo Skokového poháru České pojišťovny 2012, byla ve znamení jednoho muže. Tím mužem je Jaroslav Jindra, jenž dokázal jako jediný dokončit těžký parkur s překážkami vysokými do 150 centimetrů bez jediného zaváhání se dvěma koňmi.

Ačkoliv vyhrál s nepohárovou klisnou Beldarlo, smutný z toho rozhodně být nemusel. Plný počet bodů do extraligového žebříčku totiž brala jeho svěřenkyně Hana Pokorná, jež s Chanellem obsadila těsně druhé místo. Na jejího trenéra jí scházelo pouze půl druhé sekundy. Z třetího místa se radoval další jezdec trénující pod vedením Jaroslava Jindry – Jiří Luža. Ten s Ronaldem-S taktéž absolvoval základní i finálový parkur bezchybně, ale čas měj výrazněji delší. Ostatní jezdci v průběhu soutěže nasbírali nejméně osm trestných bodů. „Je to pro mě směsice pocitů. Vždy přeji úspěch svým svěřencům, a když se daří i mě samotnému, je to pro mě skutečná třešnička na dortu. Radost z dnešního vítězství mi ovšem trochu kazí nevydařené finále s Ascobarem, s nímž jsem třikrát chyboval. Přivodil jsem mu dvě opravdu nepříjemné situace, kdy jsem ho přivedl příliš blízko pod skok a přestože se snažil neshodit, vznikly z toho hrubé chyby, což ho znervóznělo a naše spolupráce již dál příliš nefungovala. Nic méně jsem si na něm vyzkoušel trať finále a o to snadněji se mi jelo s Beldarlo,“ prozradil Jaroslav Jindra. I ze sedmého místa Ascobar zajistil Jaroslavu Jindrovi 10 bodů do Skokového poháru České pojišťovny a jeho šance na případnou účast ve velkém finále připravovaném na konec září do Hořovic stále žije. Pro Jindru však postupová pozice není hlavním cílem. „Vůbec jsem nečekal, že bych se mohl dostat tak blízko k finálové čtveřici. V minulosti jsem již měl možnost ve finále startovat, ale po dohodě s majiteli koní, s nimiž jsem měl splněnou kvalifikaci, k mé účasti ve finále nakonec nedošlo. Jak to bude letos, o tom budu přemýšlet až ve chvíli, kdy to bude aktuální. Zatím jsem na šestém místě,“ konstatoval Jindra.
Díky 18 bodům získaným v dnešní Velké ceně Plzně se na vedoucí pozici probojovala Hana Pokorná. Dosavadní lídr seriálu a obhájce loňského prvenství je totiž na dovolené a v Plzni tak chyběl. Představit by se měl opět již příští týden, kdy Skokový pohár České pojišťovny pokračuje ve Frenštátu pod Radhoštěm, ale dostat se zpět do vedení bude pro něj v podstatě nemožné. Současný náskok Pokorné jí zajišťuje nejvyšší příčku přinejmenším až do poslední kvalifikace, která se uskuteční den před velkým finále. „Je to úžasný pocit a přiznám se, že mi to stále ještě nedochází. To přijde asi až zítra společně s únavou po náročném víkendu,“ uvedla Hana Pokorná. Ta po všechny tři dny skončila s Chanellem v nejvyšších soutěžích na druhém místě.
Velmi zajímavý průběh měla i kvalifikační soutěž Kolowrat Junior Cupu na stupni S** (130 cm). Do rozeskakování postoupili pouze tři jezdci z celkových šestnácti a shodou okolností jsou všichni úřadujícími mistry České republiky – Antonia Samathilová v kategorii mladších juniorů, Ondřej Málek v kategorii starších juniorů a Karolína Šimáčková pro změnu v kategorii mladých jezdců, ovšem nikoliv ve skocích, ale v drezuře. O to větší raritou bylo, že se právě Karolíně Šimáčkové podařilo jako jediné bezchybný výsledek zopakovat i v rozeskakování. „Jsem naprosto nadšená. Vůbec jsem to nečekala, že by to dnes takto mohlo dopadnout a je to pro mě taková menší náplast po skokovém mistrovství republiky na Ptýrově, kde se nám v úvodních kolech dařilo, ale nakonec jsme skončili až pátí. V první řadě jsem ráda, že je má klisna Havaj opět ve plné kondici. V pátek zde totiž měla lehčí koliku, která naštěstí brzy odezněla,“ shrnula Karolína Šimáčková. Kompletní výsledky všech soutěží najdete na www.skokovypohar.cz. Záznam z průběhu Velké ceny Plzně odvysílá Česká televize premiérově ve čtvrtek 13. září od 21.40 hodin na programu ČT4. Jak již bylo uvedeno, předposlední 10. kolo Skokového poháru České pojišťovny 2012 proběhne již ve dnech 14. – 16. září ve Frenštátu pod Radhoštěm.

Aktualizace 9. 9. 19 HOD: Vítězem Velké ceny Plzně se stal Jaroslav Jindra v sedle jedenáctileté klisny Beldarlo, přičemž základní kolo i finále dokázaly absolvovat bez trestných bodů jen tři dvojice. Na druhém místě skončila Hana Pokorná a Chanel, třetí příčka patří Jiřímu Lužovi a Ronaldu-S.

Vrcholu dne předcházely tři soutěže - SO do 130 cm zajel nejlépe J. Luža a Benito-S, S** O. Potluka a Land Master a Kolowrat Junior Cup K. Šimáčková a Havaj 1.

Aktualizace 9. 9. 10 HOD: Vložena tisková zpráva a odkaz na fotogalerii.

Ludvík Jandourek pokračuje v Plzni na vítězné vlně z Ptýrova

Generálku na Velkou cenu Plzně se vším všudy zažilo kolbiště Jezdeckého klubu Slavia VŠ Plzeň. Nebývá totiž zvykem, že je i sobotní vrcholná soutěž vypsána s finále pro nejlepší účastníky základního parkuru. Diváci tak mohli sledovat stejně napínavou podívanou, jako při extraligových soutěžích.

Ze 41 startujících postoupilo díky bezchybnému výkonu do finálové části čtrnáct dvojic. Hned dvakrát se to podařilo Jiřímu Hruškovi a Janu Štětinovi. Shodou okolností je však potkal podobný osud. S jedním z koní po chybách pokračování vzdali a s druhým jednou chybovali. Pro Jana Štětinu chyba s Very Easy-S byla o to nepříjemnější, že přišla až na posledním skoku.

Bez jediného zaváhání absolvovala finále pětice účastníků a jediným, kdo pokořil hranici 50 sekund, byl vítěz poslední pohárové Velké ceny na Ptýrově Ludvík Jandourek s Vigem 1. Má tak nakročeno k dalšímu vítězství ve Skokovém poháru, které by ho mohlo výrazně posunout směrem k velkému finále. „S Vigem jsem záměrně včera nestartoval, aby měl dostatek sil pro dvě hlavní soutěže. Jsem rád, že potvrdil svoji formu z Ptýrova a pevně doufám v zítřejší prolomení smůly sobotních vítězů. Těm se totiž v nedělní Velké ceně doposud nedařilo stejný výsledek zopakovat,“ podotkl Ludvík Jandourek. Sám ovšem moc dobře ví, jak je sportovní štěstěna vrtkavá a pro prvenství se musí i hodně riskovat. „Dnes jsem měl výhodu v tom, že jsme dokončili základní parkur nejen bezchybně, ale také s druhým nejlepším časem. Ve finále jsme tak startovali jako předposlední a mohl jsem vidět jízdy svých hlavních konkurentů. Bedlivě jsem sledoval např. výkon Hany Pokorné s Chanellem, která předvedla vynikající výsledek. Věděl jsem, že oproti ní mohu výrazněji ušetřit čas pouze v prudkém obratu o více jak 200 stupňů z překážky číslo šest na sedmičku. Riskantní zkrácení trasy se mi naštěstí podařilo. Navíc jsem měl po tomto skoku dobrý výhled na světelnou tabuli s časomírou, a tak jsem věděl, že poslední dvě překážky mohu absolvovat více v klidu. Na nich totiž celá řada koní chybovala a opatrnost byla na místě. Nám se to povedlo a i díky tomu jsme vyhráli,“ spokojeně konstatoval Jandourek. Právě pro něj bude hodně důležité, pokud by vyhrál i další Velkou cenu. Při zisku 18 bodů by totiž vyrovnal současné skóre Jana Studničky, jenž je prozatím na čtvrté postupové příčce. Ten navíc již šestkrát bodoval, což znamená, že se mu při každém dalším zisku bodů bude nejhorší z bodových přídělů škrtat. Ohrozit jej na finálové pozici mohou navíc ještě další čtyři jezdci. „Bude to ještě hodně napínavé. Pochopitelně bych moc rád do finále postoupil, nechyběl jsem v něm poslední čtyři ročníky. Letos to však budu mít asi nejobtížnější, neboť první polovinu seriálu jsem měl smůlu při výběru pohárového koně. Dokud ovšem bude alespoň teoretická šance, tak o ni budu bojovat,“ dodal Ludvík Jandourek.

Druhé místo v sobotní Ceně Plzeňského kraje na stupni ST** (140 cm) vybojovala zmíněná Hana Pokorná s Chanellem, jež na Jandourka ztrácela více jak tři sekundy. Bezmála o dalších pět sekund byla pomalejší třetí umístěná Lucie Poláková s Carosem a za ní skončili zbývající dva bezchybní – Rudolf Fiala s Cassini´s Son-T a Ondřej Nágr s Normanem 1. Šesté místo patřilo Jiřímu Hruškovi s koněm Espri 2, s nímž dokázal zvítězit v předešlé soutěži s výškou překážek o 10 centimetrů nižší. Ještě před tím vyhráli na stupni L** (120 cm) Jiří Luža s Benitem-S a Sabina Šůchová s Ebel. Ta rozdíl od Jiřího Luži musela předvést s klisnou Ebel nejen bezchybný, ale i pohledný výkon. Startovala totiž v rámci Kolowrat Junior Cupu v samostatném oddělení, které bylo hodnoceno na styl jezdce. Od stylových komisařů Aloise Starosty a Luboše Kozáka obdržela známku 8,8, což nikdo z 19 soupeřů nepřekonal.

O závěr sobotního dne se tradičně postaralo kvalifikační finále Equiservis Amateur Tour. I když do něj nastoupilo tentokrát jen osm dvojic, o kvalitní výkony nouze nebyla. Hned šest z nich postoupilo do rozeskakování a čtyři bezchybný výsledek zopakovaly. Díky nejrychlejšímu času zvítězila Markéta Váňová s osmiletým valachem Cesium. Kompletní výsledky a další podrobnosti najdete na www.skokovypohar.cz.

Aktualizace 8. 9. 17:20 HOD: Dnešní první soutěž stupně L** zajel nejlépe Jiří Luža a Benito-S, Kolowrat Junior Cup Sabina Šůchová v sedle koně Ebel, S** patří Jiřímu Hruškovi a koni Espri a ST** zvítězil Ludvík Jandourek a Vigo 1 před Hanou Pokornou (Chanell) a Lucií Polákovou (Caros).

Aktualizace 8. 9. 10 HOD: Úvod Velké ceny Plzně vyšel Plzeňákům

Bezmála dvěma stovkami startů zahájil v pátek na kolbišti Jezdeckého klubu Slavia VŠ Plzeň v Českém údolí třídenní program devátého kola Skokového poháru České pojišťovny 2012. Ten vyvrcholí v neděli odpoledne Velkou cenou, v níž budou mít jezdci jednu z posledních možností získat body pro postup do finále, a v mnohých případech se již rozhodne o posledních šancích.

Jedním z těch, kteří ještě stále mohou pomýšlet na finálovou účast, je i vítěz hlavní páteční soutěže na stupni S** (130 cm) Jan Štětina z plzeňské Jezdecké stáje Schneider. Prvenství vybojoval v sedle koně Atomic-S/AC Atomic, s nímž dokázal základní i finálovou část soutěže dokončit bez penalizace. To se podařilo ještě druhé umístěné Haně Pokorné s Chanellem, ale ta nestihla projet startovní linií v časovém limitu a nechtěně si tak prodloužila výsledný čas zhruba o 10 sekund. Pravděpodobně by však stejně byla druhá, i kdyby odstartovala včas, neboť rozdíl mezi jí a Janem Štětinou byl ještě nepatrně větší.

Z třetího místa se radoval stájový kolega Jana Štětiny Jiří Luža startující s Elise S. Ten ovšem ve finále jednou chyboval, stejně jako Lucie Poláková, jež s Carosem a Quentou 1 obsadila čtvrté a páté místo. Šestý skončil opět Jan Štětina, tentokrát s Ricem-S. „Dnes se mi skákalo moc dobře, tak doufám, že nám to vydrží i v následujících dnech. Zítřejší generálku před Velkou cenou plánuji jít se všemi třemi koňmi, které mám do vyššího skákání a samotnou Velkou cenu by pak měl jít Rico-S a Very Easy-S,“ prozradil Jan Štětina. Koho z nich zvolí pro bodování do Skokového poháru České pojišťovny, v tom má již předem jasno. „Určitě to bude Very Easy-S, jelikož Rico-S je teprve osmiletý a vlastně to bude jeho první těžký parkur v životě,“ dodal.

Druhá páteční soutěž na stupni obtížnosti L** (120 cm) byla rozdělena na dvě části. V té otevřené s následným rozeskakováním se nejvíce dařilo Janu Studničkovi s klisnou Datasys Asteres. V oddělení pro jezdce do 18 let, které bylo současně kvalifikací rámcového seriálu Kolowrat Junior Cup, nenašla přemožitele Karolína Šimáčková s Legionem 1. „Z výsledku s Legionem mám ohromnou radost. Startovala jsem s ním i v dnešní úvodní dvoufázové soutěži na výškách 100/110 centimetrů a obě fáze dokončil čistě. Starost mi však dělala má klisna Havaj. S tou jsem také absolvovala první soutěž, ale na parkuru již nebyla zcela ve své kůži a posléze se u ní projevily příznaky koliky. Byla u ní hned veterinářka a nyní už naštěstí vypadá v pořádku,“ svěřila se Karolína Šimáčková.

Sobotní program začíná v 9.00 hodin a naplánovány jsou čtyři soutěže, z nichž je jedna opět rozdělena na samostatné oddělení pro juniory. Vrcholem bude Cena Plzeňského kraje na stupni ST** (140 cm) a po ní bude následovat ještě kvalifikační finále Equiservis Amateur Tour. Podrobnosti najdete na www.skokovypohar.cz.

21 HOD Vložen odkaz na fotogalerii.

20 HOD: Dnešní Kolowrat Junior Cup patřil Karolíně Šimáčkové na koni Legion, S** pak Janu Štětinovi s koněm Atomic-S.

16:15 HOD: L** vyhrál Jan Studnička v sedle koně Datasys Asteres.

Aktualizace 7. 9. 14:50 HOD: Vítězem první soutěže, dvoufázového skákání 100/110 cm se stal Ing. Jiří Mayer a Caletina.

Původní článek:

Velkou šanci dostat se na vedoucí pozici v žebříčku jezdců bude mít Hana Pokorná. Ta ztrácí na Jiřího Skřivana pouhé čtyři body. Současný lídr však v Plzni bude z důvodu plánované zahraniční dovolené chybět, a tak jeho soupeřka má usnadněnou cestu k vrcholu. K tomu, aby jej předstihla, jí stačí s pohárovým koněm dokončit alespoň na devátém místě. Jak ona, tak Skřivan totiž již dříve dosáhli počtu šesti bodovaných výsledků, což znamená, že při každém dalším úspěchu se jim nejnižší bodové skóre škrtá. V případě Hany Pokorné by to byly dva body z květnové Velké ceny Kolína. „Moc se do Plzně těším a doufám, že se nám tam s Chanellem bude dařit. V pondělí jsem s ním poprvé více pracovala, jelikož jsem se o víkendu vrátila z dovolené. Tu jsme si s rodinou naplánovali přesně mezi dvěma Velkými cenami Skokového poháru,“ prozradila úspěšná jezdkyně a matka tří dětí Hana Pokorná.

V Plzni nebudou chybět ani další jezdci z první desítky. Průběžně třetí Jiří Hruška si přiveze Mr. Voxe a napodruhé se s ním pokusí takticky zabodovat, aby jej mohl případně vzít do finále pro nejlepší čtyři jezdce, jež si mezi sebou vystřídají své koně. „Při minulém kole na Ptýrově nám to bohužel nevyšlo. Třikrát jsme chybovali a to stačilo jen na 31. místo. Doufám tak, že tentokrát se mezi nejlepší patnáctku vejdeme, abychom alespoň jeden symbolický bod obdrželi,“ uvedl Jiří Hruška. Do finále si totiž jezdec může vzít pouze takového koně, s nímž bodoval v soutěži na stupni „T“. To se Hruškovi zatím podařilo jen s jeho stájovou jediničkou – Aristem Z, jehož se mu ostatním půjčovat nechce.

Výše uvedená trojice jezdců má finálovou účast téměř jistou. Ostatní se ještě musí hodně snažit. Čtvrtým finalistou je aktuálně Jan Studnička. Pokud by ovšem v Plzni nebodoval, mohl by se rázem ocitnout v ohrožení. Při zisku maximálního počtu 18 bodů má totiž šanci dohnat jej, nebo dokonce předstihnout, hned pět jezdců – Jiří Luža, Jaroslav Jindra, Jan Štětina, Martin Matějka a Ludvík Jandourek. Až na dva posledně jmenované si všichni přihlásili do Velké ceny Plzně po dvou koních, a tak po sobotní generálce na středně těžké obtížnosti bude následovat důležité rozhodování, koho z nich určit pro případné bodování. Ludvík Jandourek si rovnou vybral Viga 1, s nímž zvítězil v srpnové Velké ceně Ptýrova. „S Casiem Karsit plánuji startovat o týden později ve Velké ceně Frenštátu, kde se mu daří více. Vloni jsme tam společně zvítězili a právě tento výsledek mi tehdy zajistil finálovou účast,“ zdůvodnil Jandourek. „I když šance nejsou nijak zvlášť výrazné, pokud nám bude sportovní štěstí přát, vyjít by to mohlo i tentokrát,“ dodal.

O důležité body se bude bojovat i v rámcových seriálových soutěžích – Kolowrat Junior Cup a Equiservis Amateur Tour. Amatérští jezdci budou nejprve v pátek sbírat body pro postup do sobotního kvalifikačního finále, a v něm pak již půjde o start ve velkém hořovickém finále. Jezdci do 18 let mají na každý ze tří dnů naplánovánu jednu soutěž, přičemž ta sobotní bude tradičně hodnocená dle stylu jezdce.  V jejich případě se počítají do průběžného žebříčku body ze všech soutěží.

„Pro diváky i jezdce jsme připravili kromě jedenácti parkurových soutěží také bohatý doprovodný program. Jeho přesnou skladbu v těchto dnech stále dolaďujeme, ale již mohu předeslat, že se návštěvníci mohou těšit na ukázky jízdy v dámských sedlech, na fríské koně v zápřeži, tzv. elektrického býka a různé další atrakce pro děti. Pro účastníky ještě chystáme zábavný program na sobotní večer,“ uvedl tajemník závodů Jan Stroner.

Finalisté seriálů pro juniory a matérské jezdce se již rýsují

Nejen u Skokového poháru České pojišťovny, ale i u jeho rámcových seriálových soutěží Kolowrat Junior Cup a Equiservis Amateur Tour se již pomalu začínají rýsovat potenciální účastníci finálových soutěží, které budou na programu při vrcholných závodech v Hořovicích na Berounsku. Ty ve dnech 26. – 30. září 2012 jedenáctý ročník Skokového poháru zakončí.

Ve finále soutěže Kolowrat Junior Cup budou jezdci rozděleni dle počtu kvalifikačních bodů do dvou samostatných oddělení. V kategorii „A“ bude startovat nejlepších patnáct jezdců ve věku do 15 let, v kategorii „B“ pak patnáct juniorů od 15 do 18 let. „Bude-li na posledním postupovém místě několik jezdců se stejným počtem získaných bodů, mají právo startovat ve finále všichni. Nezúčastní-li se některý jezdec s právem startovat ve finále finálové soutěže Kolowrat Junior Cup, bude nahrazen dalším jezdcem z celkového pořadí jezdců po kvalifikačních kolech,“ přiblížila základní pravidla soutěže Pavla Kudláčková ze společnosti Via Solaris, jež je reklamním a marketingovým partnerem Skokového poháru České pojišťovny.

Výrazně větší boj o postupová místa je ve starší skupině jezdců. Ti díky větším zkušenostem obsadili podstatnou část předních příček společného žebříčku. S obrovským náskokem vede Jiří Tměj z Jezdeckého klubu Hřebčín Suchá. Zatímco on již nasbíral 116 bodů, druhá v pořadí Andrea Halíková startující za stáj Miloslava Halíka jich má jen šedesát. O dva body méně má třetí Lucie Anovčínová z Jezdecké stáje Týnec. S finálovou účastí mohou předběžně počítat také Jan Skřivan, Ondřej Málek či Jennie Kaasová. Všichni uvedení mají nasbíráno přes čtyřicet bodů. Na ostatních pozicích může dojít k výraznějším změnám, jelikož jsou mezi jezdci mnohdy jen nepatrné rozdíly. Nadcházející kola tak ještě mohou se sestavou „béčkové“ části finále pořádně zamíchat.

Do první dvacítky juniorského žebříčku se vklínili pouze čtyři jezdci do 15 let a nejlepší z nich je Francesca Kolowrat-Krakovská reprezentující Jezdecký klub Kolowrat. Ta s 55 body zaujala v celkovém součtu krásné čtvrté místo. V kategorii „A“ za ní následují Antonia Sabathilová (JK Diana Dubová Lhota), Miloš Chlanda (TJ Omega Sobotín) a Hana Dostálová (Jezdecký klub Litovel), jež jsou průběžně na 7., 8. a 10. místě. Další z mladších účastníků Kolowrat Junior Cupu mají poměrně velký bodový odstup, avšak šanci na postup do finále si na rozdíl od starších kolegů drží stále všichni.

V Equiservis Amateur Tour zatím bodovalo necelých padesát jezdců a právo startovat ve finále má jen dvacet z nich. I v tomto případě tak budeme svědky napínavých bojů v závěrečných kvalifikacích. Neohroženě se může cítit snad jen sedm nejlepších, kteří mají vysoko přes 30 bodů. Jsou jimi Dana Pinkavová (JK Stará Ves nad Ondřejnicí), MVDr. René Finsterle (Aptoflex Canamipharm Team), Libor Stuchlý (Equicentrum s.r.o.), Irena Babicová (JK Opřetice), Diana Zajíčková (Jezdecký klub Šlovice), Jaroslav Vábek (Statek Kováry) a Tereza Urbánková (JK Horní Počernice).

Na poslední postupové 20. příčce jsou aktuálně čtyři jezdci se 14 body. Vzhledem k tomu, že za prvenství v kvalifikačním kole je bodů 15, tak nejen oni budou muset ve zbývajících soutěžích ještě o případný start ve finále zabojovat. Důvod k tomu mají více než dostatečný. Na vítěze čeká totiž luxusní cena v hodnotě cca 70 tisíc korun. „Nejlepší jezdec finále dostane od naší společnosti sedlo Prestige dle vlastního výběru. K tomu od nás získá samozřejmě veškerý servis, aby perfektně pasovalo koni i jezdci. Pro další umístěné pak máme připravené hodnotné poukazy do naší prodejny jezdeckých potřeb,“ prozradil jednatel společnosti Equiservis, Ing. Stanislav Hakr. „Jsem nadšený ze stále se zvyšujícího zájmu jezdců o Equiservis Amateur Tour. Téměř padesát bodujících je skvělý počet, když vezmeme v potaz, že možnost bodovat má během každých závodů jen 15 kvalifikovaných jezdců. Každý finalista tak bude mít svoji účast opravdu vybojovanou,“ uzavřel Stanislav Hakr.

Podrobnější informace najdete na www.skokovypohar.cz.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.