Dotace do sportu a výše členských příspěvků - výsledky jednání ČUS a MŠMT

Jaké jsou výsledky jednání České unie sportu a Ministerstva školství ČR ohledně podmínek pro poskytnutí státních dotací? Velice pozitivní! "Snažíme se našim devíti tisícům SK/TJ nezvyšovat ještě více finanční zatížení jejich členů, fyzických osob," sděluje generální sekretář ČUS. "V Zásadách by mělo být jasně konstatováno, že požadavek na vybírání členských příspěvků se netýká sportovních svazů a sportovních organizací." Další text v článku.

Výkonný výbor České jezdecké federace ve svých tiskových zprávách hrozí, že pokud nebudou zvýšeny členské příspěvky (500 Kč dospělý/rok), přijde tato organizace o státní dotace. Jak jsme vás informovali, ministerstvo o takovém požadavku v žádostech pro rok 2016 nic neví, naopak Česká unie sportu lobuje pro to, aby i podmínka pouze "doporučených" členských příspěvků pro rok 2015 byla zrušena či alespoň jednoznačně vysvětlena. Co se podařilo České unii sportu vyjednat na dosavadních schůzkách se zástupci MŠMT? O tom nás informoval generální sekretář ČUS Mgr. Jan Boháč, jinak také předseda olympijsky úspěšného Českého svazu kánoistů:

"Zástupci ČUS opakovaně jednali s pracovníky MŠMT, skupiny V., o požadavku vybírání členských příspěvků žadateli o státní dotace. Snažíme se našim devititisícům SK/TJ nezvyšovat ještě více finanční zatížení jejich členů, fyzických osob. Podmínky programů pro rok 2015 jsou již zveřejněny na oficiálních stránkách MŠMT.

Výsledek jednání ČUS - MŠMT je následující:


- V podmínkách vypsaných Programů MŠMT zůstal striktní požadavek na vybírání členských příspěvků ve výši 500,- (dospělý) a 100,-(dítě) zakotven pouze v programu IV (údržba sportovních zařízení). V programu III. (nový program pro SK/TJ) se pak objevuje pouze v souhrnné tabulce (můžeme tedy dovozovat, že se jedná pouze o údaj orientační).

- v blízké budoucnosti budou vydány Zásady k jednotlivým vypsaným programům MŠMT. Tyto zásady ještě nejsou oficiálně zveřejněny, ale v poslední nám známé verzi se podařilo prosadit několik pozitivních ústupků ze strany MŠMT. Podstatné pro svazy je to, že v Zásadách  by mělo být jasně konstatováno, že požadavek na vybírání členských příspěvků se netýká sportovních svazů a sportovních organizací. Byla tak přijata  filozofie ČUS, že většina vybraných členských příspěvků má zůstat k užití členů v TJ/SK.

Současně  byl ČUS dán příslib, že za příspěvky v TJ/SK se budou považovat všechny příspěvky, to znamená souhrnně, členské oddílové, svazové popř. další."

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.