Drezurní soustředění v Brodku

V sobotu 25. června ožily prostory Jezdeckého oddílu v Brodku u Přerova čilým ruchem. Pod vedením Ing. Simony Fialové a díky organizační obětavosti Markéty Kovářové se zde konalo letos již třetí soustředění věnované drezuře.

Tyto akce, které se zde konají již třetím rokem, jsou zaměřeny jak na získání jezdeckých dovedností u mladých jezdců, tak na další vzdělávání jezdců pokročilejších. Důraz je kladen na správnost při vedení koně, sedu jezdce, udělování pomůcek. U těch pokročilých pak na korektní provedení jednotlivých cviků.

Během dne se na obdélníku postupně vystřídalo pět dvojic. Tmavá hnědka Women Markéty Kovářové a dva koně rodiny Sedláčkovy z Lošova patří již mezi pokročilejší a pravidelné účastníky soustředění. U těchto koní se Ing. Fialová zaměřila na korektnost provedení úloh st. Z, ve kterých v letošním roce startují na závodech, upozornila jezdce na chyby a společně se zaměřili na jejich nápravu (viz video 1, 410 kB: Eva Sedláčková v úloze Z3 a video 1, 520 kB: Eva Sedláčková v úloze Z1).

Dva hnědáci, kteří přijeli z Plumlova, se zúčastnili soustředění poprvé. U nich lektorka věnovala pozornost správnému sedu a vůbec \"rozhýbání\" koní, kteří dle slov majitele \"neumí chodit dopředu\". Jak se ukázalo během lekce a v jejím závěru - umí!

Na závěr je třeba konstatovat, že akce tohoto typu jsou u nás na střední Moravě spíše ojedinělé a nemají zde vlastně žádnou tradici.

Myšlenka soustavného vzdělávání jezdců na „nižším stupni výcviku“ začíná a většinou i končí na finančních možnostech případných zájemců. Nicméně o tom, že investice do vlastního vzdělání svůj význam bezesporu mají svědčí např. i fakt, že hned v neděli na drezurních závodech v Drásově, obsadila Eva Sedláčková ve své kategorii první, čtvrté a páté místo.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.