Dubnové mezinárodní paradrezurní závody v Itálii

Ve dnech 16. – 19. dubna 2015 se konaly mezinárodní paradrezurní závody v italském Caselle di Sommacampagna. Účastnili se jich dva jezdci z ČR, Lukáš Hnát a Anastasja Vištalová, která popisuje jejich průběh.

Na místo jsme dorazili již časně ráno ve čtvrtek. Hned po příjezdu mě čekalo velké překvapení v podobě klasifikátorů, kteří mě již pilně vyčkávali. Dostali totiž nespočet různých upozornění od rozhodčích, že jsem zařazena do nesprávné skupiny. Poněvadž můj klus prý více připomíná urputný boj o přežití, než krásný a ladný „chod“ v němž má být předvedena drezurní úloha. Takže jsem z auta zavítala rovnou do klasifikační místnosti, kde jsem znovu podstoupila všemožné testy na fyzickou zdatnost. K mému obrovskému zklamání testy vyšly tak, jak předpokládali rozhodčí, můj zdravotní stav opravdu neodpovídá skupině Ib (krok a klus), kde jsem jezdila doposud, nýbrž skupině Ia (pouze krok).

Čtvrteční odpoledne pak pokračovalo ve znamení veterinární přejímky, která byla na paradrezuru překvapivě hodně veselá. Koníci se až téměř nezvykle plašili, dokonce jeden čtyřnohý svěřenec utekl svému majiteli a začal zběsile cválat „skrze“ celou plochu, kde probíhala již zmíněná veterinární přejímka. Naštěstí se zlobivého nezbedu podařilo včas odchytit a tak se nikomu nic nestalo. 

Do samotné soutěže jsem pak nastupovala s odhodláním si svou poslední klusovou jízdu pořádně užít a rozloučit se se svým působením ve skupině Ib důstojně, bohužel mi to osudem dopřáno nebylo. Jakmile jsem vešla do soutěžní haly, tak se pořadatelé rozhodli, že je načase uspořádat venkovní úklid celého areálu. Začali „zběsile“ zametat, odklízet všemožné bedny a zalévat květiny. Což Jambo okamžitě vyhodnotil jako ohromné nebezpečí a rozhodl se nás oba urychleně zachránit. Přešel mi do nekontrolovatelného „zběsilého“ cvalu a v šokovaném úprku se mnou v sedle přeskočil drezurní obdélník, což jsem bohužel nedokázala usedět a spadla jsem. Je nutné podotknout, že na start skupiny Ib se na samém začátku postavilo šest dvojic, přičemž pouze dvě dvojce dokončily všechna tři kola. 

Obecně vzato s prostředím této haly měli problémy všichni paradrezurní jezdci, no a kdyby jenom oni, i mnozí zdraví a zkušení „drezuráci“ si nedokázali poradit se soutěžním prostředím a museli čelit častým neklidům svých čtyřnohých miláčků. 

Co se týče samotného pořadí tak ve skupině Ib byl již tradičně nejlepší rakouský jezdec Pepo Puch, který si na tyto závody přivezl novou posilu. Ovšem absolutně nejlepší výsledek celého soutěžního bloku patřil domácí jezdkyni Sáře Morganti, která si za svůj free style test skupiny Ia „vysloužila“ neuvěřitelných 81,031%. V této skupině startoval také Lukáš Hnát, tomu se jeho mezinárodní premiéra velmi povedla. Všechny tři dny byly jeho výkony hodnoceny nad 60% a skončil tak na třetím místě, z celkem třech startujících. Ve skupině II. dominovala taktéž domácí jezdkyně Francesca Salvade. Třetí skupinu naprosto ovládla švýcarská jezdkyně Celine Van Till následovaná krajankou Silviou Ciarrocchi, která získala první příčku pro změnu ve čtvrté skupině. 

Kromě paradrezurních soutěží byly k vidění i soutěže drezurní, jejímž vrcholem byly tradičně úlohy úrovně Grand Prix. V nichž nenašel přemožitele Švýcar WIentzek Pläge Birgit.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.