Dva funkcionáři suspendováni kvůli GCL

Před několika měsíci FEI informovala všechny své funkcionáře o jejich případné suspendaci, pokud budou spolupracovat na novém projektu týmových soutěží Jana Topse, Global Champions League. Ihned po prvním kole GCL minulý týden v Miami Beach FEI suspendovala dva funkcionáře. Aktualizace 19. 4. 19:00 HOD: Vloženo prohlášení obou suspendovaných funkcionářů.

Prvním je nizozemský stavitel parkurů Rob Jansen, druhým pak mezinárodní rozhodčí Rogier van Iersel. Zatím není jasné, jestli nebyl suspendován ještě někdo další. Pokud však nebyl, vyvstává otázka, proč zrovna tito dva. FEI se od začátku staví proti novému formátu týmových soutěží Global Champions League, jak jsme již dříve informovali v článku.

Prohlášení Rogiera van Iersela a Roba Jansena:

Myslíme, že Global Champions Tour, jenž zde během 10 let Jan Tops vybudoval pomohla vývoji skokového ježdění. Koncept Global Champions League je další dimenzí a první dva závody to naprosto dokázaly. Chtěli jsme podpořit tuto iniciativu a pokud jste viděli atmosféru v Miami a Mexiku, musíte uznat, že je to nová pozitivní dimenze, kterou jsme očekávali. Za druhé, vůbec nerozumíme tomu, proč koně a jezdci se soutěží účastnit mohou a funkcionáři jsou využíváni pro to, aby jim v tom zabránili. To nám přijde úplně směšné z několika důvodů, včetně welfare koní, která je zde dodržována nadstandardně.

Je to transparentní formát soutěží a lidé mu hned rozumí. Viděli jsme to v Mexiku, kde taková úroveň skokového ježdění nebyla mnoho let a lidé byli velice nadšení a rozuměli tomu. Jsme velice rádi, že můžeme podpořit tento vývoj.

FEI jsme otevřeně informovali, že budeme GCL podporovat. Podle pravidel jsme podali rezignaci, která by nám toto umožnila. Byla však nejdříve zamítnuta. Odvolací proces stále probíhá.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.