Dva pozitivní nálezy zakázaných látek

Mezinárodní jezdecká federace FEI oznámila dva nové případy použití zakázaných látek. Vzorky odebrané při CEI1* v Doha 22. dubna 2016 od vítězného koně Centurion, s nímž závodil Abdulla Mubarak Rashed Al Khaili, byly pozitivně testovány na zakázanou látku Erythropoietin (EPO). Na stejnou látku byl pozitivně testován i druhý kůň v pořadí. Více uvnitř.

EPO je lidský hormon produkován tělem v přirozené míře z ledvin. Zajišťuje tvorbu optimálního množství červených krvinek v kostní dřeni. Zvýšené množství červených krvinek zlepšuje objem kyslíku, jenž dokáže krev přenést ke svalům.

EPO je zakázanou látkou pro lidské atlety od 90. let, avšak testy umožňující jeho kontrolu jsou k dispozici teprve od roku 2000. Od roku 2010 tuto látku zakázala FEI pro použití u koní.

„EPO je velmi dobře známý ve sportu u lidí, kdy se zvyšuje fyzická výkonnost atletů. V jezdeckém sportu má tato látka malé účinky a toto je poprvé, kdy vůbec byla látka pozitivně testována u koní,“ říká veterinář FEI Göran Akerström. „Koně mají velkou přirozenou rezervu červených krvinek a tak by použití látky EPO vedlo vlastně k negativnímu efektu. Při zvýšené hladině červených krvinek by se zpomaloval krevní oběh.“

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.