CAI-A Nebanice: Dvojí česká radost při Světovém poháru spřežení

Letos se ve dnech 19. – 22. července uskuteční v Nebanicích u Chebu již 20. ročník mezinárodních závodů spřežení, které pořádá TJ Agro Cheb a Chov koní Nebanice v čele s Miloslavem Šimáčkem. Ani po tak dlouhé době mu nechybí elán a nové nápady, kam tuto sportovní událost zařazenou od roku 2003 do kvalifikace Světového poháru čtyřspřeží posunout. Brzdit se ve svých aktivitách nenechá ani nemocí, kvůli níž v posledním měsíci trávil více času na onkologii pražské Bulovky.

Aktualizace 22. 7. 21:45 HOD: Dvojí česká radost při mezinárodních závodech spřežení v Nebanicích

Jubilejní 20. ročník mezinárodních závodů spřežení v Nebanicích u Chebu se zapíše do historie jako jeden z nejúspěšnějších pro české účastníky. Jiří Nesvačil junior dokázal zvítězit v kvalifikaci Světového poháru čtyřspřeží a Martin Gössl k tomu přidal prvenství ve dvojspřeží, přičemž přemožitele nenašel ani v závěrečné dílčí soutěži – v tzv. parkuru, neboli překážkové jízdě.

Do nedělní zkoušky nastupoval z vedoucí pozice také Jan Exnar se svým jednospřežím. Bohužel na parkuru udělal čtyři chyby, které znamenaly penalizaci 12 trestnými body a navíc lehce překročil časový limit. Propadl se tak až na celkové 6. místo za pátou Alenou Brixovou a jezdci z Polska, Německa, Francie a Maďarska. Vítězem se stal Polák Adrian Kostrzewa.

Ve dvojspřeží nastupoval Martin Gössl s vědomím, že by si mohl dovolit dvě shození míčku a stále by mu první příčka neunikla. Zvolil však jednoduchou taktiku – celým kurzem proklusal a v tomto pomalejším chodu si dojel do cíle bez jediné penalizace. Dokonce ani nepřekročil časový limit. „Doufali jsme, že to tak dopadne, i když jsem moc nevěřil, že bychom dojeli v čase,“ prozradil. Radost s ním sdílela většina přítomných, jelikož Martin Gössl je současně reprezentantem pořádajícího klubu. „Byla to pro mě velká zodpovědnost a určitě jsem byl více nervózní, když jsem viděl, kolik lidí mi fandí. O to větší je to pro mě nyní radost – zkrátka nepopsatelný zážitek!“
 Jiří Nesvačil junior měl radost mírně zakalenou nepříliš vydařeným parkurem, v němž inkasoval 6 trestných bodů za poboření kuželu s míčkem a dalších 5 bodů přiřknutých oficiálně za neposlušnost. Nejednalo se ovšem o klasickou neposlušnost koní, ale o chybu jezdce. „Déle jsem si podržel smyčku a oni mi přeběhli na druhou stranu. Praxe se čtyřspřežím na parkuru mi ještě chybí,“ konstatoval Nesvačil, který takto těžký závod absolvoval se čtyřkou poprvé v životě. Donedávna totiž jezdil téměř výhradně s párem koní. Dokonce vedl ve dvojspřeží průběžné pořadí světového žebříčku Mezinárodní jezdecké federace – Top Drivers Awards 2012. Na prvním řádku bodové tabulky by ho nyní měl vystřídat díky zisku 20 bodů za dnešní vítězství již zmíněný Martin Gössl, ačkoliv do oficiálního aktualizovaného pořadí bude nutné ještě dopočítat výsledky z holanského Beekbergenu, kde se konaly ve stejný víkend závody obdobné úrovně.

Jiří Nesvačil by se nyní rád zúčastnil za dva týdny se čtyřkou mistrovství České republiky v Kladrubech nad Labem a se dvěma zapřaženými koňmi by se v srpnu chtěl vydat na Dunajsko-alpský pohár, jenž je považován za neoficiální mistrovství Evropy. Koná se zpravidla jednou za dva roky, avšak vzhledem k tomu, že musel být před dvěma lety v Topoľčiankách z důvodu nepřízně počasí zrušen, soutěžící budou letos v maďarském Fábiánsebestyénu bojovat o pohár po čtyřech letech.

Devadesátiminutový záznam závodů CAI-A v Nebanicích uvede Česká televize v pátek 27. července od 19.25 hodin na programu ČT4. Podrobné výsledky najdete na www.sprezeni-cjf.cz.

Aktualizace 22. 7. 8:30 HOD: Po vozatajském maratonu v Nebanicích vedou Češi v hlavních kategoriích

Náročný, leč velmi úspěšný den mají za sebou čeští vozatajci při mezinárodních závodech spřežení v Nebanicích u Chebu. I když se ne všem lídrům jednotlivých kategorií v sobotním maratonu dařilo nejlépe, do závěrečného parkuru vstupuje trojice domácích závodníků z vedoucí pozice.

Např. po drezurní úloze třetí Alena Brixová dokončila v sobotu až jako dvanáctá a propadla se na pátou příčku průběžného pořadí.  Penalizována byla za shození míčku v překážkách s čísly 1 a 3, kde také ztratila nejvíce času.  „Trochu jsem zazmatkovala ve chvíli, kdy jsme vjížděli do vody. Desperado skočil hodně daleko a já se rozhodla vodou projet, místo výhodnější varianty, která spočívala v okamžitém otočení za průjezdem ‚A‘ o 180 stupňů a pokračování po souši. Tím jsme se zdrželi a docela mě celá situace rozhodila,“ svěřila se Alena Brixová.

Naopak po nevydařené drezuře si výrazně zpravil maratonem chuť Jan Exnar. Téměř na všech překážkách byl první, nebo druhý nejlepší – kromě jedné výjimky. „Vše probíhalo hladce do překážky číslo šest, kde jsme si udělali kolečko navíc a ztratili tak cenné sekundy. Jinak jsme jinde neměli žádné problémy,“ shrnul Jan Exnar, jenž doufal po maratonském vítězství ve zlepšení alespoň o pár pozic i ve výsledcích po dvou třetinách závodu. Jistě pro něj bylo následně velkým překvapením, že se vyhoupl na čelo výsledkové listiny, i když se jedná jen o náskok necelého jednoho bodu.

Jan Exnar.

Exnar, stejně jako ostatní závodníci v jednospřeží, nemusel projíždět překážkou číslo 5 nazvanou „Altán“. Jedno z posledních čtyřspřeží pony, která jela před tzv. singly velkých koní, totiž poškodilo uvedený altánek natolik, že se jeho střecha částečně zřítila a překážka byla dále nepoužitelná. Technický delegát se stavitelem trati se ji tudíž rozhodli zcela vyřadit. Ještě před startem prvního dvojspřeží byla zničená část odstraněna, a proto tato kategorie opět překážkou mohla projíždět. Vzhledem k opodstatněným připomínkám některých účastníků nakonec ani pro dvojspřeží nebyla do výsledků započítána a v platnosti tudíž zůstala pouze pro čtyřpřeží.

Jednu z mála bezchybných jízd dvojspřeží předvedl vedoucí jezdec Martin Gössl a většina diváků byla přesvědčena, že i tentokrát viděli v jeho podání nejlepší výkon. V tu chvíli totiž nemohli tušit, že si nebanický domácí favorit, jehož provázelo jednotlivými překážkami kolem dvou set skalních fanoušků, vysloužil penalizaci osmi trestnými body za krokový úsek. „Bohužel s touto zkouškou máme dost problémy. Téměř totožná situace nastala vloni, kdy jsme obdrželi v krokovce sedm trestných bodů. Letos to bylo o to horší, že se kroková část posunula ještě blíže k závodišti a mé klisny ve chvíli, kdy slyšely muziku reproduktorů, již vytušily, co je čeká a nešly vzít zpět. Několikrát pak udělaly více klusových kroků,“ smutně konstatoval Martin Gössl. Ačkoliv všemi maratonovými překážkami projel v součtu nejrychleji ze všech, oněch 8 trestných bodů jej nejen připravilo o prvenství, ale posunulo jej dokonce na dílčí čtvrté místo. Díky chybám soupeřů ovšem v průběžném pořadí stále vede, a to o více jak tři body.  

Luxusní náskok téměř osmi bodů má před finálovou překážkovou jízdou, neboli parkurem mezi kužely, Jiří Nesvačil junior. I když deklaroval, že absolvuje maraton bez výraznějších ambicí o co nejlepší výkon, dokázal jej vyhrát. Na třech překážkách byl nejlepší, na dalších třech druhý a až v poslední sedmičce s mysliveckým posedem projel fotobuňkou jako pátý v pořadí. „Všechny překážky byly postaveny hodně technicky a velmi záleželo na tom, jak si který závodník promyslí varianty průjezdů,“ krátce shrnul Jiří Nesvačil. Někteří jeho soupeři však měli jediný cíl – dostat se vůbec do cíle. Celé odpoledne totiž nad nebanickým závodištěm vydatně pršelo a zástupci této královské disciplíny spřežení se museli vyrovnat nejen s nástrahami samotných překážek, ale také se zcela podmáčeným a předchozími kočáry rozježděným terénem. Nejvíce na to doplatil Jiří Nesvačil senior, jenž se v druhé překážce doslova zasekl a byl vyloučen pro nedodržení maximálního stanoveného limitu pro její projetí.

Nedělní závěrečný soutěžní program začíná v 10.00 hodin a v jednotlivých kategoriích budou účastníci startovat dle obráceného pořadí po dvou dnech. Soutěže tak budou gradovat a půjde jistě o zajímavou podívanou. Výsledky budou, stejně jako v předešlých dnech, ke shlédnutí on-line na adrese www.sprezeni-cjf.cz. Další informace najdete také na www.nebanice.com.

Aktualizace 21. 7. 8:30 HOD: Dvojí česká radost při Světovém poháru spřežení v Nebanicích

Čeští reprezentanti slavili dnes při mezinárodních závodech spřežení CAI-A v Nebanicích hned dvě prvenství v hlavních kategoriích. Nejprve se Martin Gössl ujal vedení v konkurenci 18 dvojspřeží a později ještě s lepším výkonem nenašel přemožitele Jiří Nesvačil junior v královské disciplíně – čtyřpřeží, jež je v Nebanicích součástí kvalifikace Světového poháru.

Jiří Nesvačil.

Martin Gössl dokonce předstihl o necelý bod německého vozataje Sebastiana Warnecka, který je jednou z největších zahraničních hvězd letošního 20. ročníku závodů. „Nevěřil jsem tomu, že by se mi to mohlo povést. Myslel jsem, že nám uteče tak o pět bodů. Výsledek jeho i můj mě docela překvapil, ale jsem absolutně spokojený,“ prozradil Gössl. „Vyšla nám skvěle např. kroková část, s níž jsme měli dlouhodobě problémy. Klisny šly celkově velmi klidně,“ pokračoval. „Nyní nás ovšem čeká nejobtížnější část soutěže, tak bych nerad cokoliv zakřiknul. Ten rozdíl je opravdu nepatrný. Maraton se budeme snažit projet, jak nejlépe umíme, ale nebudeme příliš riskovat. Zrádná je např. překážka s altánem, kde při průjezdu mezi trojúhelníky musíme dávat velký pozor, abychom se správně trefili. Pro dvojspřeží je ovšem trať docela slušně postavená, a tak pevně doufám, že se nám to podaří zvládnout s dobrým výsledkem.“

Ještě větším a o to milejším překvapením bylo vítězství Jiřího Nesvačila juniora, který se čtyřspřežím jezdil doposud jen velmi zřídka. Za sebou má vedle několika halových závodů pouze tři venkovní soutěže, dvě v Bolehošti – Lipinách a jednu před dvěma lety při Zlaté podkově v Humpolci. „Vůbec jsem dnešní úspěch nečekal a jsem více než spokojený. Koně byli kompaktní a velmi dobře se mi vodili. Je to o to příjemnější, že jsem si musel na poslední chvíli vypůjčit jednoho koně od bratra Radka. Jeden z mých svěřenců se totiž lehce poranil ve zdejší stáji, a tak Radek, který se sem chystal přijet, s sebou vzal ještě jednoho náhradníka,“ prozradil. Jiří Nesvačil junior přepřáhl do čtyřek teprve před nedávnem po personálních změnách v Národním hřebčíně Kladruby. „Bylo by nabídnuto, zda bych chtěl závodit se čtyřspřežím a taková nabídka se samozřejmě neodmítá. Rád bych v tomto složení ještě absolvoval za dva týdny mistrovství České republiky u nás v Kladrubech, pak bych se však chtěl zúčastnit se dvojkou Dunajsko-alpského poháru v maďarském Fábiánsebestyénu a vše směřovat k účasti na mistrovství světa dvojspřeží 2013 v Topoľčiankách,“ upřesnil své plány. Blížící se světový šampionát čtyřspřeží připravovaný na 15. až 19. srpna v německém Riesenbecku pro něj v úvahu nepřipadá. „Musím ještě sbírat hodně zkušeností a vše má svůj čas. Teď máme před sebou jako hlavní úkol absolvovat se ctí sobotní maraton, který pro nás nebude vůbec jednoduchý. Budu raději volit delší varianty a klidnější tempo, abych měl z předvedení koní dobrý pocit. Nekalkuluji proto raději s žádným umístěním. Vše se bude odvíjet podle aktuální situace,“ uzavřel.

V pátek probíhaly také drezurní úlohy dvojspřeží a čtyřspřeží pony, avšak bez účasti domácích závodníků. V párech předjel čtveřici německých reprezentantů Ewoud Boom z Holandska. Čtyřky byly zcela německou záležitostí, přičemž nejlépe se vedlo Michaelu Bügenerovi.  Sobotní program zahájí v 10.00 hodin. Podrobnosti najdete na www.nebanice.com.

Aktualizace 20. 7. 9:00 HOD: Dvacátý ročník mezinárodních spřežení v Nebanicích zahájila jednospřeží

Betina Winkler s koněm FST Arielle.

Ve čtvrtek 19. července zahájil v Nebanicích u Chebu jubilejní 20. ročník mezinárodních závodů spřežení, které jsou součástí kvalifikace Světového poháru čtyřspřeží. Diváci úvodní den sledovali pouze drezury jednospřeží, v nichž se ujala vedení Betina Winkler s koněm FST Arielle z Německa. Z našich se nejvíce dařilo v konkurenci 21 kočárů Aleně Brixové s Desperadem 3.

Alena Brixová a Desperado 3.

Zatímco vedoucí závodnice obdržela rovných 48 trestných bodů, Alena Brixová inkasovala známku 52,10. „Jsem maximálně spokojená, je to pro mě velký úspěch. Každopádně jsem si zároveň vědoma svých chyb, které musím ještě do budoucna opravit. Problémy mi stále dělá ježdění jednou rukou – např. osmičky. S tím stále bojujeme. Zlepšit by se dalo také ježdění na oplůtek a zastavení,“ prozradila Brixová. Sobotní maraton chce jet již spíše na jistotu a příliš neriskovat. „Desperado není zas tak velký bojovník, abychom dosáhli extrémně rychlých časů. Překážky jsou postaveny dost technicky, je tam hodně shoditelných prvků a tak pojedu raději opatrně, abychom zbytečně neobdrželi penalizaci navíc,“ dodala.

Mezi domácími účastníky v jednospřeží byl předem favorizován Jan Exnar, jenž vloni obsadil skvělé třetí místo ve světovém žebříčku Mezinárodní jezdecké federace – FEI Top Driver Awards. Letos je v něm prozatím jedenáctý, a aby si polepšil po nebanických závodech, bude muset ještě hodně zabojovat. Vstup do závodu mu totiž příliš nevyšel a s 55,30 trestnými body je prozatím sedmý. „Na jednu stranu jsem spokojen, jelikož některé cviky nám vyšly moc pěkně, na druhou ne. Dnes to mému koni příliš nesedlo. Byl od začátku tzv. rozbreakovanej a již samotný vjezd do obdélníku nám nevyšel,“ konstatoval Jan Exnar. „Závod je ovšem na začátku, soutěží se až do neděle, tak není nic ztraceno.“

V pátek budou drezurní zkoušky pokračovat od 9.00 hodin nejprve dvojspřežím pony a velkých koní, následně čtyřpřežím obou kategorií koní. Celkem je druhý den naplánováno 39 startů. „Bohužel se nám poměrně velké množství přihlášených vozatajů na poslední chvíli z účasti omluvilo a počet těch, co dorazili, se zúžil na šedesát. I tak se jedná o velmi slušné startovní pole,“ uvedl hlavní pořadatel Miloslav Šimáček. Poslední závodník se postaví na start v 17.30 hod. Divácky nejatraktivnější část – tedy sobotní maraton – odstartuje v 10.00 hodin, stejně jako nedělní překážkové jízdy neboli vozatajský parkur. Více najdete na www.nebanice.com.

Aktualizace 19. 7. 9:30 HOD: Do přílohy pod článkem byl vložen seznam přihlášených a program na celý víkend.

Aktualizace 18. 7. 11 HOD: Do Nebanic míří na 80 kočárů z 9 evropských zemí

Ve dnech 19. – 22. července hostí Nebanice u Chebu jubilejní 20. ročník mezinárodních závodů spřežení, které jsou součástí kvalifikace Světového poháru čtyřspřeží. Celkem je nahlášeno osm desítek kočárů z 9 zemí. Nejvíce zástupců dorazí tradičně ze sousedního Německa, ovšem početná ekipa zavítá také z Francie či Rakouska.

Dalšími zastoupenými státy jsou Holandsko, Maďarsko, Polsko, Švédsko, Slovensko a samozřejmě Česká republika, jež bude mít nejedno žhavé želízko v ohni. Skvělou formu předvádí v letošní sezoně např. Martin Gössl startující se svým dvojspřežím za pořádající jezdecký oddíl TJ Agro Cheb Nebanice. Za sebou má vítězství při mezinárodních závodech v Polici nad Metují i v rakouském Altenfeldenu a jistě se bude chtít na domácím závodišti předvést v tom nejlepším světle. Sekundovat mu u toho budou další Češi – Jaroslav Kohut, Tomáš Jelínek a Erik Zuvač.

Ve čtyřkách hned dva Nesvačilové

Po personálních změnách v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem uvidíme soutěžit Jiřího Nesvačila juniora namísto ve dvojspřeží po boku svého otce v kategorii čtyřspřeží, v níž starokladrubáky předváděl donedávna za tento subjekt Petr Vozáb. Třetí českou čtyřku povede Jaroslav Juráň a za domácího je považován i Josef Hrouda reprezentující Slovensko. Hvězdou této královské disciplíny bude někdejší mistr světa v párech i čtyřspřeží Zoltán Lázár z Maďarska. Aktuálně je desátý ve světovém žebříčku a jistě si tak bude chtít pojistit šanci na postup do finálové sestavy TOP 10 Světového poháru, do jehož kvalifikace se počítají čtyři nejlepší výsledky. Lázár zatím bodoval jen ve třech závodech, tudíž se pro něj každý bod počítá. Pro tuto královskou disciplínu spřežení budou navíc nebanické závody důležitou prověrkou před blížícím se světovým šampionátem pořádaným v německém Riesenbecku od 15. do 19. srpna.

Nejvíce bude jedniček

Také zástupce jednospsřeží čeká letos mistrovství světa. To jejich proběhne 12. až 16. září v portugalském Companhia das Lezirias a podívat se tam bude jistě chtít třeba Jan Exnar, jenž je dlouhodobě tuzemskou špičkou mezi tzv. „singly“. Vedle něj figuruje na soupisce v této sekci dalších šest českých vozatajů – konkrétně Alena Brixová, Pavel Jadrníček, Jiří Koníř, Libor Kurka, Jan Minarčík, Jaroslav Petřek a Pavel Plch. Jedničky budou nejobsazenější nejen, co se týče domácích účastníků, ale i celkově – sledovat bychom jich měli bezmála třicet. Naopak výhradně zahraniční záležitostí se stane dvojspřeží a čtyřspřeží pony.

Sport, hudba, zábava pro děti

Soutěžit se v Nebanicích začne již ve čtvrtek od 13.00 hodin, kdy jsou na programu drezurní úlohy jednospřeží a dvojspřeží pony. Drezurami se bude pokračovat i celý páteční den, kdy přijde od 9.00 hodin řada na zbývající kategorie. Divácky nejatraktivnější část – tedy sobotní maraton – odstartuje v 10.00 hodin, stejně jako nedělní překážkové jízdy neboli vozatajský parkur.

Cílem organizátorů je nejen uspořádat kvalitní závody, ale také přiblížit tento sport široké veřejnosti. Proto již několikátým rokem mohou návštěvníci v areálu bezplatně kempovat ve vymezeném prostoru, kde je připraveno sociální zázemí. Každý den bude zhruba od 17 hodin připraven zábavný program a o víkendech vystoupí živě několik country kapel. Na rodiny s dětmi čeká celá řada atrakcí v podobě skákacího hradu či dalších radovánek jako např. vození na ponících nebo v kočáru. Ostatní jistě uvítají ochutnávky vín a sýrů. Stánky s občerstvením a jezdeckými potřebami jsou již zcela standardní součástí. Podrobnosti najdete na www.nebanice.com.

 

Martin Gössl: Snad již závěrečný parkur nepokazím

V loňském roce byl překvapivě po dvou ze tří zkoušek mezinárodních závodů spřežení v Nebanicích druhý a našlápnuto měl na příčku nejvyšší. Závěrečný parkur mu však vůbec nevyšel a namísto toho se propadl na čtvrtou pozici. Letos bude Martin Gössl za jednoho z hlavních domácích favoritů.  Vždyť zvítězil mezinárodně nejen při jarní Polici nad Metují, ale také mezi mnohem silnější konkurencí v rakouském Altenfeldenu.

Během uvedeného červnového klání se svými klisnami Pluto Peppolina a Pluto Aquila dokázal vítězit v tzv. maratonu. V drezuře i pakruru sice získal shodně třetí místa, přesto to v konečném součtu znamenalo prvenství.  „Maraton je pro nás určitě nejsilnější stránkou. Nejslabší býval parkur, ale snažili jsme se na tuto část zaměřit a pevně věřím, že to jde již znát. Vlastním cílům a představám se začíná přibližovat i drezura. Pilně pracujeme na odstranění všech nedostatků,“ svěřil se Martin Gössl a trochu pověrčivě svá slova nezapomněl zaklepat.

Před domácím publikem jistě může zapůsobit o něco více tréma a právě Gössl je v Nebanicích oficiálně doma. Na národních závodech totiž startuje za jezdecký oddíl TJ Agro Cheb Nebanice, i když ve skutečnosti má koně ustájené ve svém areálu asi 35 kilometrů odtud. „Do Nebanic jezdím občas trénovat, a jakožto plnohodnotný člen klubu chodím také pomáhat, když je potřeba,“ prozradil.

Teprve jednadvacetiletý Martin Gössl začal jezdit s kočáry již před deseti lety: „Tehdy jsme si od pana Šimáčka koupili v Nebanicích prvního koně. Od té doby jsme začali jezdit na hobby soutěže. A jelikož mě to začalo bavit, tak se počet koní rozšiřoval a s párem starokladrubských vraníků jsem se začal účastnit i oficiálních závodů.“ Na mezinárodní scénu se vypracoval až se svými novými koňskými svěřenci, resp. svěřenkyněmi – jedná se totiž výhradně o klisny. „Byla to tenkrát náhoda, když jsme na ně narazili. Jeli jsme se totiž podívat na jiné koně. Bylo to těsně po Velikonocích před pěti lety, kdy jsme si přivezli tříletou lipicánku Pluto Peppolina – 1 a stejně starou Pluto Aquila – 1. Za pár měsíců k nim přibyla ještě o rok mladší kladrubačka Pluto Peppolina – 2,“ vzpomíná Gössl.

Dnes již pravidelně objíždí nejen všechny významné závody u nás, ale i v zahraničí. Každoročně cestujeme např. do Rakouska nebo Maďarska. Vloni jsme startovali dokonce na mistrovství světa, kde jsme dokončili čtyřicátí. Přitom je to jen dva roky, kdy jsem v Kladrubech nad Labem absolvoval svůj první mezinárodní start,“ svěřuje se a dodává: „Jsem rád, že se již začínají dostavovat výraznější úspěchy a naše práce tak je více vidět. I když se letošní sezona vyvíjí pro nás doposud nejúspěšněji, jsme teprve v její polovině a ty nejdůležitější závody máme stále před sebou. Budou jimi nejen ty nebanické, ale také o dva týdny později mistrovství České republiky v Kladrubech nad Labem a následně Dunajsko-alpský pohár, jenž je považován za neoficiální mistrovství Evropy. Pravidelně se totiž při něm setkává konkurence ze zemí, jejichž reprezentace ve spřežení patří ke světové špičce.“

Původní článek

„Uplynulé týdny to bylo trochu komplikovanější, jelikož jsem všední dny trávil v Praze, a tak jsem doma musel vše organizovat buďto po telefonu, nebo osobně přes víkendy. Naštěstí letos skvěle funguje přípravný výbor, který se mnou vedou František Jelínek a Josef Řezníček. Vše je díky tomu pro mne mnohem jednodušší, než tomu bývalo dříve,“ svěřil se Miloslav Šimáček.

Do Nebanic se dostal z rodných Tuchoměřic u Prahy v roce 1978 a seznámil se tam s jeho manželkou Evou. Od té chvíle je s tímto místem pevně spojen a společně s ženou se aktivně věnuje koním. „Eva jezdila drezury a skoky, mě to vždy více táhlo ke kočárům. Měli jsme tam koně, s nimiž jsme vozili rekreanty ve Františkových Lázních a začali jsme s nimi i závodit. Jezdili jsme např. do Úněšova, do Rudy u Nového Strašecí i na finále Zlaté podkovy do Humpolce. Osobně jsem to bral ale vždy spíš amatérsky – jako zábavu, ne jako vrcholový sport,“ vzpomíná.

Zatímco drezurní a skokové závody se v Nebanicích konaly již od sedmdesátých let minulého století, na spřežení došlo až na přelomu osmdesátých a devadesátých let. „Když se otevřely hranice, tak k nám začali jezdit jezdci a vozatajové z německého příhraničí a my jsme jezdili k nim. Tím se zrodila myšlenka uspořádat mezinárodní závody v drezuře a od roku 1993 i ve spřežení. Drezurní Světový pohár jsme později přesunuly do areálu Václava Nágra v Mariánských Lázní, kde se konal do roku 2008. Spřežení v Nebanicích vydrželo do dnes, i když organizace není vůbec jednoduchou, ani levnou záležitostí,“ popisuje.

Obtížné je nejen vše zrealizovat, ale především také přilákat dobrou konkurenci. „V první řadě bylo potřeba vybudovat kvalitní závodiště. První roky jsme měli překážky pro sobotní maraton roztroušené po širokém okolí, ale když jsem v polovině devadesátých let začal častěji jezdit na zahraniční mezinárodní závody a mohl se více inspirovat, přišla myšlenka udělat překážky do kruhu, aby se diváci stíhali v klidu přemisťovat s jejich favority. Velmi mi v tom pomohl tehdy Manfred Hann – předseda jezdeckého oddílu z nedalekého Waldsassenu, který měl v době našich začátků velmi dobré kontakty. Snažíme se poskytovat všem účastníkům co nejlepší zázemí i servis, a tak rozhodčí a další funkcionáře např. ubytováváme pravidelně v hotelech ve Františkových Lázních. Byli jsme mezi prvními, kteří začali používat elektronické časomíry apod. Díky této důslednosti a kontaktům jsme dostávali výborné reference a v roce 1996 se našich závodů již účastnili jezdci nejen z Německa, ale také z Dánska, Finska, Polska a Švýcarska. Co se týče konkurence, tak byl asi nejsilnější rok 2010, kdy k nám přijelo mezi 60 účastníky šest nejlepších světových vozatajů,“ vypráví Miloslav Šimáček.

Kvalitní a také velmi početné startovní pole uvidí diváci v Nabanicích i letos, přestože ve stejném termínu probíhají závody obdobných kategorií v holanském Beekbergenu. „Ze srpnového termínu se posunuli kvůli mistrovství světa čtyřspřeží v německém Riesenbecku. I přes to se k nám přihlásilo na osm desítek kočárů, přičemž patnáct z nich pojede v kategorii čtyřspřeží. Nejvýše postavený by měl být desátý ze světového žebříčku Zoltán Lázár, který zatím bodoval třikrát a bude mít tudíž šanci na posun výš, jelikož se do kvalifikace Světového poháru počítají čtyři nejlepší výsledky,“ upřesňuje. Nejobsazenější soutěží bude jednospřeží, těch dorazí dvacet osm. Dvacet bude dvojspřeží, devět dvojspřeží pony a sedm čtyřspřeží pony.

Cílem Miloslava Šimáčka je nejen pořádat kvalitní závody, ale také tento sport propagovat mezi širokou veřejností. Proto již několikátým rokem mohou návštěvníci v areálu bezplatně kempovat ve vymezeném prostoru, kde je připraveno sociální zázemí. Každý den bude zhruba od 17 hodin připraven zábavný program a o víkendech živě vystoupí několik country kapel. Na rodiny s dětmi čeká celá řada atrakcí jako např. skákací hrad, kolotoč, vození na ponících či v kočáře, ostatní jistě uvítají ochutnávky vín a sýrů. Stánky s občerstvením a jezdeckými potřebami jsou již zcela standardní součástí. Soutěžit se začíná ve čtvrtek od jedné odpoledne, v pátek od devíti hodin, sobotní maraton začíná v deset dopoledne, stejně jako nedělní parkur. Vstupné na závody se neplatí. Podrobnosti najdete na www.nebanice.com.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.