Ben Talbot: Zákaz startu na závodech ČJF

Ben Talbot se stal hned několikrát středem zájmu médií. Nejdříve Mezinárodní jezdecká federace FEI zareagovala na incident, který se stal v červnu 2018 na závodech CSI4* v Gross Viegeln, kde byl tento anglický jezdec vyloučen ze závodů kvůli nadměrnému použití bičíku a ostruh. Protože již v dubnu v Arezzu obdržel žlutou kartu za podobné chování, FEI přistoupila k zákazu startu. Aktualizace 28.3.2019: TZ Ben Talbot zpět v sedle po dlouhé nemoci. Aktualizace 30.4.2019: TZ Výkonný výbor České jezdecké federace rozhodl na svém zasedání o zákazu startu jezdce Bena Talbota.

Aktualizace 30. 4. 2019: Výkonný výbor České jezdecké federace rozhodl na svém zasedání o zákazu startu jezdce Bena Talbota.

Výkonný výbor České jezdecké federace rozhodl na svém zasedání dne 24. 4. 2019 o zákazu startu jezdce Bena Talbota, nar 23. 5. 1986, závodícího na povolení Národní federace Velké Británie, jeho registrační číslo v ČR je Z8054.

Důvodem je neakceptovatelné jednání v průběhu závodů v Hořovicích dne 19. 4. 2019.

Případ vyšetřován Policií ČR.

Zákaz startu platí do odvolání.

 

Aktualizace 28.3.2019: Ben Talbot je zpět na závodních kolbištích. Jak píše na svém instagramovém profilu: "Zdravím všechny, vím, že jsem se dlouho neozval, tak mi proto dovolte napsat, co je nového v mém světě. Jak mnozí víte, kvůli incidentu v Gross Vieglen jsem nemohl dva měsíce závodit. Poté jsem se v září vrátil a v Peelbergenu jsem dokončil mezi nejlepšími třemi, z čehož jsem byl velice šťastný, a také z toho, jak se moje koně předvedli. Poté jsem onemocněl, nechci moc zabíhat do detailů, ale kvůli této nemoci jsem nemohl až do minulého víkendu závodit. Nyní mám fantastický tým a navíc nyní jezdím svoji milovanou klisnu z Hatleton Farm "Hertogin". Momentálně dávám dohromady tým koní a doufám, že se v nejbližší době vrátím na mezinárodní závody do nejvyšších soutěží. Minulou sobotu jsem po dlouhé době závodil a musím říct, že jsem se cítil skvěle! Hertogin skákala skvěle a na Indoor Derby v Šamoríně jsme se umístili na devátém místě."

 

 

Původní článek

Jezdec obdržel tzv. žlutou kartu a jelikož již v dubnu za stejné chování při závodech CSI4* v Arezzu jednu žlutou kartu obdržel, byl mu podle pravidel FEI udělen dvouměsíční zákaz startování na závodech.

„FEI ve středu informovala anglického jezdce Bena Talbota o udělení dvouměsíčního zákazu činnosti kvůli týrání koní a nesportovnímu chování," říká mluvčí FEI.

Pro server Horse&Hound Ben Talbot řekl: „Bylo to opravdu ode mě hloupé. Je to neomluvitelné, kůň má s vodními příkopy problémy několik měsíců, ale tím se nechci hájit. Cítil jsem velký tlak od spolumajitelů koně. Cítil jsem, že když zastaví vodu znovu, tak mi koně vezmou. Což se nakonec stalo a kůň má již nového jezdce a není v mé stáji.“

Připomeňme, že v roce 2014 dokonce během závodů CSI3-W v Olomouci náhle uhynul 16letý valach Azur de Lucieano jezdce Bena Talbota. Příčina úhynu koně byla prasklá aorta. Vzhledem k umístění opracoviště neproběhla tato nešťastná nehoda před zraky veřejnosti a vše bylo rychle a diskrétně zajištěno.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.