Epaillard letos podruhé vyhrál LGCT. Smolders je šťastným poraženým

Strhující podívanou nabídla sobotní Grand Prix Longines Global Champions Tour v Monaku, která byla dotovaná mimořádnou částkou 1,5 milionu eur. Bezmála třetinu získal vítěz, jímž se stal Francouz Julien Epaillard. Radoval se i druhý Harrie Smolders.

Port Hercule v Monaku se stal v sobotu 1. července dějištěm devátého kola Longines Global Champions Tour. Do Grand Prix s výškou překážek 160 centimetrů nastoupilo 38 kvalifikovaných dvojic, ale hned sedm z nich náročný parkur na velmi malém kolbišti nedokončilo. 

Pěti dvojicím se podařilo absolvovat základní část soutěže bez penalizace a postoupilo tak do rozeskakování na zkráceném kurzu. Hned tři rozeskakující se jezdci reprezentovali skoro domácí Francii, ale dva z nich nakonec skončili mimo stupně vítězů. Jeanne Sadran na patnáctiletém hřebci Unforgettable jednou chybovala a skončila tak pátá. O příčku před ní se umístil Philippe Rozier s dvanáctiletým hřebcem Le Coultre de Muze. 

Třetí od konce startoval Nizozemec Harrie Smolders se čtrnáctiletým valachem Monaco N.O.P. I napodruhé zopakoval bezchybnou jízdu a jeho čas 37,81 byl o téměř tři a půl vteřiny rychlejší než v případě Roziera. Řecká reprezentantka Ioli Mytilineou, která je při týmové Global Champions League kolegyní Harrieho Smolderse v týmu Paris Panthers a společně s ním v pátek vybojovala pěknou druhou příčku, taktéž předvedla precizní jízdu, ale na Smolderse nestačila o více jak dvě sekundy. Zařadila se tak na průběžné druhé místo a věděla, že poprvé ve své kariéře bude na pódiu pro nejlépe umístěné jezdce v Grand Prix LGCT. 

O tom, zda to bude druhý, nebo třetí stupínek, rozhodl poslední účastník finálové části Velké ceny – Francouz Julien Epaillard, jenž s desetiletým valachem Donatello d´Auge vyhrál už při pátém letošním mítinku v Saint Tropez. Ani v Monaku nezaznamenal žádnou penalizaci a čas rozeskakování 36,54 pro něj znamenal druhé vítězství v letošní sezoně této světové túry, které mu zajistilo finanční výhru 495.000 eur z výjimečné dotace ve výši půldruhého milionu.

Harrie Smolders tak musel být na jednu stranu velmi zklamaný, neboť časová ztráta 1,27 sekundy jej stála přesně 195.000 eur. Na druhou stranu i 300.000 eur je luxusní cena, a navíc díky druhému vítězství Epaillarda se může radovat z postupu do prestižní Super Grand Prix v Praze, v níž se skáče o neméně štědrou dotaci. Vedle Smolderse a Epallarda mají účast v tomto vrcholném klání sezony zajištěnou Christian Ahlmann, Henrik von Eckermann, Maikel van der Vleuten, Edwina Tops-Alexander, David Will, Katrin Eckermann a Philipp Weishaupt. 

K dispozici je už pouze šest míst. Nejbližší kolo proběhne za necelé dva týdny ve španělské A Coruñi. V druhé půlce července se Global Champions přesune do německého Riesenbecku. V srpnu jsou naplánované dvě zastávky v Londýně a ve Valkenswaardu. V polovině září bude dějištěm světové série Řím a základní část vyvrcholí na konci října v Rijádu. Tečku za celou sezonou pak udělá od 16. do 19. listopadu GC Prague Playoffs.



Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.