FEI Awards

Mezinárodní jezdecká federace (FEI) vytvořila nový způsob ocenění, na něž může být nominován prakticky kdokoli. Bude se jednat o celkem pět kategorií: Sportovec/kyně roku, Nejlepší dorostenec, Cena za rozvoj jezdeckého sportu, Cena pro nejlepšího handicapovaného jezdce a Chovatel roku.

Sportovcem roku se může stát vynikající jezdec, kočí či voltižér, jenž předvedl jedinečný výkon v souladu s kodexem chování ke koni. Do této kategorie byla mimo jiných nominována jezdkyně všestrannosti Ingrid Klimke, jezdec spřežení Stephan Koch z Německa, holandská drezurní jezdkyně Adelinde Cornelissena a americká parkurová jezdkyně Ashlee Bond.

Nejlepší dorostenec musí splňovat věkovou hranici od 14 do 21 let a kromě svého talentu prokázat také kladný vztah ke sportu. Zatím byla pro toto ocenění navrhnuta německá drezurní naděje Saneke Rothenberg, švédský parkurový jezdec Alexander Zetterman, stejně tak jako jezdec všestrannosti, Američan Buck Davidson.

Cena za rozvoj jezdeckého sportu je určena pro projekty, organizace či jedince, jenž se významně podíleli na vývoji a pozvednutí úrovně jezdeckého sportu. Nominován je britský drezurní trenér David Hunt, holandský parkurový jezdec Jan Tops, původce Global Champions Tour či britská chovatelská asociace.

Cenu pro nejlepšího handicapovaného jezdce obdrží ten, kdo navzdory svému postižení dokázal bojovat a zasloužil se o skvělé výkony v tomto odvětví. Zatím je v této kategorii navržena Němka Bettina Eistel, Chantal Simpson z Austrálie či Polka Patrycja Gepner.

Pátá a poslední kategorie je věnována lidem v zákulisí, jedná se totiž o ocenění Chovatel roku. Nominován je mimo dalších Ruben Palomera (chovatel Brentiny, klisny americké drezurní jezdkyně Debbie McDonald) a Britka Hannah Sharp.

Už jen do 17. října letošního roku máte možnost na stránkách www.feiawards.org navrhnout své favority. Porota v čele s prezidentkou FEI princeznou Hayou Al Hussein pak zvolí vítěze. Vyhlášení proběhne 19. listopadu 2009 v rámci tradiční slavnostní večeře FEI v Kodani (Dánsko).

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.