FEI hlásí další případy dopingu

FEI hlásí další dva případy týkající se užití zakázaných látek a to při závodech CSIO2* v Teheránu a Mistrovství mladých koní ve vytrvalosti v italském Valeggio sul Minico. FEI Tribunál také vynesl finální rozhodnutí v případu týkajícího se koně Up Date 2. Podrobnosti o jednotlivých případech naleznete v článku.

Vzorky odebrané při CSIO2* v Teheránu 22. - 25. září 2015 od koně Sir de Diamant, jezdce Mohammad Davoud Shekofti, byly pozitivně testovány na zakázanou látku Stenazol a jeho metabolit, 16 Beta Hydroxy-Stanozol, anabolický steroid podporující růst svalové hmoty. Vzorky byly ještě pozitivní na kontrolované látky Dexamethasone a Flunixin.

Další případ pozitivního nálezu se týká koně Barbaforte Bosana jezdkyně Camilly Malty. Zde odebrané vzorky při mistrovství mladých koní ve vytrvalosti v italském Valeggio sul Minico 26. září byly pozitivně testovány na zakázanou látku Ergonovine. Oběma jezdcům bylo dočasně zakázáno startovat ode dne ohlášení (16. listopadu). Koně byly dočasně suspendováni po dobu dvou měsíců.

Finální rozhodnutí

V jiném případu FEI Tribunál vydal konečné rozhodnutí. Týká se koně Up Date 2, a sankce se dotknou jak jezdce, majitele tak veterináře. Odebrané vzorky při CSI3* San Giovanni 9. srpna byly pozitivně testovány na zakázanou látku Stanozol.
Dva roky zákazu pro jezdce Mariana Ossa nakonec FEI Tribunál zkrátil o pět měsíců a zákaz tak platí do 8. března 2016. Jezdec také dostal pokutu 2000 CHF a 1000 CHF jako náklady na jednání. Kůň byl diskvalifikován ze všech závodů od 21. května 2014, kdy mu byla poprvé podána zakázaná látka. Majitel koně Fabio Mazzarella byl suspendován na dobu 19 měsíců, veterinář Dr. William Yerkes pak na dva roky s platností od data 21. května 2014. Majiteli byla ještě udělena pokuta 5000 CHF.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.