FEI vyšetřila incident z finále Světového poháru

Během finálového závodu Světového poháru ve skocích v Göteborgu kamery přímého přenosu zachytily incident na opracovišti. Kůň Vagabond de la Pomme v sedle s Penelope Leprevost v klusu klopýtnul, kleknul si a hlavou narazil do země. Následná reakce francouzské jezdkyně, podle některých velice hrubá, vzbudila ve Švédsku velké diskuse a byla vyšetřována FEI. Video incidentu najdete uvnitř včetně vyjádření Penelope Leprevost? Aktualizace 23. 4. 20:20 HOD: FEI dnes vydala rozhodnutí v tomto případu. Více uvnitř.

Aktualizace 23. 4. 20:20 HOD: FEI dnes oznámila závěry vyšetřování. "FEI vyšetřila všechny okolnosti incidentu Penelope Leprevost a jejího koně Vagabond de la Pomme na opracovišti při finále světového poháru v Göteborgu. Vyslechnuti byli stewardi a také jezdkyně. Penelope Leprevost již veřejně vyjádřila lítost nad svým přehnaným jednáním. Prohlásila, že se tento případ již nikdy nebude opakovat a že je pro ni velice důležité welfare jejích koní. Po incidentu byl Vagabond de la Pomme vyšetřen ve stáji týmovým veterinářem Jérome Thévenotem, který nenašel žádná zranění a povolil koni dále startovat. FEI si je jistá, že se tento případ již nebude opakovat a tak nebude v této věci déle postupovat."

 

Původní zpráva

Francouzský týmový veterinář klopýtnutí také viděl a po prvním finálovém kole koně ve stáji zkontroloval bez jakéhokoliv nálezu zranění.

 

 

Reakce Penelope Leprevost: „Po odvysílání obrázků, kdy Vagabond de la Pomme téměř při opracování spadl, jsou lidé znepokojeni. Můj kůň klusal, velice uvolněně s hlavou dole, když zakopnul. Bylo to opravdu děsivé, myslela jsem, že oba spadneme. Ihned jsem jej zkontrolovala, jestli není zraněný. Následně bylo mým cílem jej vzbudit, ale nechtěla jsem příliš tvrdě. Týmový veterinář také koně zkontroloval a nenašel žádný problém.

Hluboce se omlouvám za svoji přehnaně tvrdou reakci a chtěla bych se upřímně omluvit. Je pro mě velice důležité víra a spolupráce mezi mnou a mými koňmi. A také respektuji jejich nálady a fyzické pocity."

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.