FEI World Cup Driving - 2. kolo Maastricht

Ve dnech 8. - 9. listopadu pokračoval halový pohár spřežení v rámci nizozemského mítinku v Maastrichu, který si odbyl svoji premiéru v loňském roce.

Chardonovy chyby v překážce - vítězství Exella
Start 1. kola byl v pozdních nočních hodinách. Ve 22 hodin vjel jako první do kongresové haly MECC Bram Chardon. Místní hala nepatří k těm největším. Přesto se podařilo staviteli Jeroenu Houtermanovi nachystat pěkný, ale zároveň velmi technický kurz, který nabízel v překážkách více variant. Na trati dlouhé 730 metrů čekaly na jezdce dvě maratonové překážky a dřevěný můstek. Šest čtyřspřeží sledovalo mnoho nadšených diváku. Ti vytvořili skvělou atmosféru během večerního závodu.
Bram Chardon zajel první jízdu čistě a zároveň velmi rychle. Tím nasadil laťku hodně vysoko. Druhý startující Koos de Ronde neměl svůj den a čtyřikrát chyboval. Boyd Exell nastupoval jako třetí a byl o pouhých 0, 39 vteřin pomalejší než Bram. Smůlu si vybral jeho otec Ijsbrand Chardon, který byl kandidátem na vítězství, ale minutí předposlední branky znamenalo penalizaci čtyřmi trestnými vteřinami, časovou ztrátu a konec nadějí. Naopak spokojená mohla být Mareike Harm, která si odbyla svoji premiéru v poháru čistou jízdou, i když v pomalejším čase.
Druhým jízdám (Drive - off) nakonec dominoval Exell, který jako jediný z postupové trojice Geerts, Exell, Chardon nechyboval. Tím dostal posledně jmenovaného pod tlak. Chardon jel velmi rychle a vypadalo to, že oplatí porážku z Lyonu Exellovi. Pak ale přišly problémy a nečekané chyby ve druhé maratonové překážce a bylo rozhodnuto. Pozn. autora: B.Chardon startoval v Maastrichtu na divokou kartu. Nemohl tak získat body do průběžného pořadí poháru, a proto zde zkoušel nové dva přední koně, aby jeho čtyřspřeží bylo ještě silnější než loni -sdělil po závodu. Celkové pořadí prvního dne bylo: Exell, Chardon B., Geerts, Chardon I., Harm a poslední Ronde.

Na foto Boyd Exell při prohlídce trati. S níž si poradil stejně jako v Lyonu nejlépe. Mohl tak slavit již druhé vítězství v letošním roce.

 

Bram Chardon se dospustil několika chyb na trati, přesto však byl s novým složením svého čtyřspřeží spokojen, uvedl po závodě.

 

Premiéra za body, 0,16 vteřin rozhodlo o vítězi
V sobotu se pokračovalo 2. kolem. To nevyšlo G. Geertsovi, který chyboval čtyřikrát a nenavázal tak na páteční 3. místo. Moc si nepolepšil ani K. de Ronde. Naopak velmi spokojená mohla být Mareike Harm, která ve své premiéře obstála na výbornou. Skončila čtvrtá! Vzhledem k tomu, že třetí B. Chardon jel na divokou kartu, tak brala jeho body do průběžného pořadí.
Do druhých jízd postoupili oba Chardonové a Boyd Exell. Začínalo se od nuly. Exell zahájil excelentní jízdou. Jeho čas byl 126, 35 vteřin.
Ijsbrand Chardon ke svému výkonu řekl: ,,Po smolné chybě, kdy můj přední kůň shodil jeden míč z kužele, jsem musel jet buď a nebo. Cítil jsem, že můžu být i přes chybu rychlejší než Boyd, protože mí koně měli skvělou rychlost a šli výborně. Vidíte, 0,16 vteřin rozhodlo o vítězství soupeře. Smůla.“
Bram Chardon nastupoval jako poslední. Vše měl ve svých rukou, ale tři chyby rozhodly o tom, že vítězem 2. kola se stal stejně jako při 1. kole v Lyonu Boyd Exell.

Do Maastrichtu zavítala Anna Sandmann (GER) na foto, která pomáhala v době prohlídky trati Mareike Harm s jejím čtyřspřežím.



Celkové výsledky z Maastrichtu:
Boyd Exell (AUS) 126,35
Ijsbrand Chardon (NED) 126,51
Bram Chardon (NED) 136,50
Mareike Harm (GER) 146,52
Koos de Ronde (NED) 149,24
Glenn Geerts (BEL) 159,57

 

Další kolo proběhne o nadcházejícím víkendu 15. - 16. listopadu 2019 ve Stuttgartu (GER).

 

Premiéra Mareike Harm v poháru vyšla skvěle. Předvedla dvě čisté kola. Rovněž získala první body do průběžného pořadí, které získala díky tomu, že Bram Chardon startoval na divokou kartu.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.