FEI World Cup Driving - FINÁLE

Ve dnech 7. – 9. února 2020 se uskutečnilo již devatenácté finále Světového halového poháru. Po osmé se konalo ve francouzském Bordeaux. Stavitelem pěkné, rychlé, ale zároveň náročné trati byl stejně jako vloni Johan Jacobs (NED). Sbor rozhodčích pracoval ve složení: Bert Jambon (BEL), Mickäel Delignières (FRA) and Andrew Counsell (GBR).

Boyd Exell (AUS) před finále uvedl: „Zde v Bordeaux je vždy velmi vřelé publikum. Při jízdě, co trvá okolo minuty, minuty a půl, může rozhodnout každá desetina sekundy, každá chyba, konkurence je vyrovnaná a velmi silná. To dělá halové závody velmi napínavé.“

Na foto Ijsbrand Chardon, kterému nevyšlo 1. kolo, přesto se nevzdal a zabojoval. Nakonec obsadil celkové třetí místo, se kterým byl spokojen.


1. kolo pro Rondeho

Sobota byla ve znamení prvního kola. To se jelo v pozdních nočních hodinách, start byl ve 23 hodin a 15 minut, ale nabídlo velmi napínavý souboj. Vítězně z něj nakonec vyšel holandský reprezentant Koos de Ronde, kterému v posledních kolech stoupala forma, což svým sobotním vítězstvím jen potvrdil. Předvedl rychlou a bezchybnou jízdu, díky které si vytvořil více než sedmi vteřinový náskok před druhým Boydem Exellem (AUS). Ten měl neobvyklé zaváhání v maratonové překážce, ze kterého si odnesl osm trestných sekund. Třetí místo uhájil maďarský závodník József Dobrovitz před loňským vítězem celé série Bramem Chardonem (NED), který byl lehce v nevýhodě, protože musel před samotnou jízdou vyměnit jednoho ze svých předních koní. Jak sám uvedl: „Valach Hector nebyl zcela fit, a tak jsem musel pozměnit koně. Zajel jsem nejrychlejší čas večera. Bohužel závěr mi zcela nevyšel a přišly tři chyby.“ Páté místo obsadil Benjamin Aillaud (FRA), šestý skončil Ijbrand Chardon (NED) a poslední sedmé místo zbylo na Glenna Geertse, který skončil v minulém roce při finále na celkovém třetím místě.

Koos de Ronde prožil při finále v Bordeuax rodinný víkend. Jak sám uvedl. Na foto se raduje s manželkou a synem, kteří mu dělali přísedící, když vyhráli 1. kolo finále.


Exell usedl po roce opět na ,,halový“ trůn

V neděli 9. února 2020 v 16 hodin a 45 minut nastoupilo všech sedm jezdců k druhému kolu finále. Čistou a zároveň nejrychlejší jízdu předvedl Byod Exell, jeho čas byl 137,38 vteřin. Tím si zajistil vstup do závěrečného Drive-OFF, ve kterém se rozhoduje o vítězi. Neotálel ani Ijsbrand Chardon, který byl o pouhých 0,06 setin sekundy pomalejší než Exell, ale třikrát chyboval, přesto mu to stačilo k postupu. Třetím postupujícím byl Koos de Ronde, který jel čistě, ale jeho čas 145,19 vteřin byl o něco pomalejší. Před branou Drive-Off skončil celkově čtvrtý Bram Chardon. Ke svému umístění dodal: „Bohužel letošní finále nám nevyšlo. Změna koní a mé chyby byly proti nám. To je sport!“ Dále pak pátý József Dobrovitz, který nenavázal na sobotní třetí místo. Šestý byl francouzský závodník Benjamin Aillaud a poslední, stejně jako v sobotu, skončil Glenn Geerts, se kterým jsme vám rovněž přinesli exkluzivní rozhovor. Ten si můžete přečíst na webu jezdectví pod tímto odkazem: http://www.jezdectvi.cz/kategorie.aspx/sport/clanek/fei-world-cup-driving-6-kolo-zeneva-a-rozhovor-s-geertsem

Stejně jako Ronde, tak i József Dobrovitz prožíval radost ze sobotního úspěchu na kočáře s manželkou a synem.


Rondeho chyba stála vítězství

Do druhých jízd nedělního finále postoupilo trio Exell, Ronde a Ijsbrand Chardon. Druhou jízdu ovládl Exell, který v letošní sérii nedával svým soupeřům moc šancí a po právu se po roce stal opět vítězem celého poháru. Do své mimořádné sbírky vítězství, tak přidal již devátý titul z FEI World Cup Driving. Po závodě řekl: „Moji koně tady v Bordeaux ,,létali“. Problémy, které jsem měl v sobotu v překážce, beru na sebe. Příliš brzy jsem namířil koně do mezery. Přesto jsem věděl, že naše rychlost nás drží v umístění. Toto vítězství věnuji své manželce Preethě a dceři Olivii, která je v nemocnici, protože se v tuto chvíli zotavuje z pádu ze svého poníka.“ Na paty mu šlapal Ronde, který zajel dokonce rychlejší čas, ale bohužel chyba, které se dopustil, ho stála vítězství a skončil druhý. Na tiskové konferenci Ronde řekl: „Boyd byl nejlepší celou sezónu. Druhé místo je pro mě skvělým umístěním, kterého jsem mohl v letošní sérii dosáhnout. Škoda, že jsem měl v Drive-Off jeden míček, což mě stálo vítězství, ale tím byla soutěž vzrušující až do samého konce. Celý víkend v Bordeaux jsem si náramně užil s rodinou. Manželka Marie a syn Pieter mi dělali přísedící na kočáru. Dcery Anna a Julia nás podporovaly z tribuny.“ Třetí místo nakonec vybojoval Ijsbrand Chardon. Ke svému výsledku sdělil: ,,Celou sezónu jsem jezdil se stejnými koňmi. V Maastrichtu jsem dojel na druhém místě. Vyhrál jsem v Budapešti. Díky tomu jsem věděl, co mé spřežení dokáže. Poslední kola tomu sice nenasvědčovala, ale přesto jsem doufal v dobré umístění. Před druhým kolem jsem věděl, že nemám co ztratit. Po pravdě jsem chtěl ukázat, že můj tým patří k těm nejlepším. Což nejrychlejší čas v první jízdě potvrdil. Bohužel jsem třikrát chyboval, přesto jsem velmi spokojený se třetím místem.“

Trio nejlepších pro sezónu 2019/ 2020. Vpravo třetí Ijsbrand Chardon. Vlevo druhý stejně jako v minulém roce Koos de Ronde a uprostřed Boyd Exell, který slavil již deváté vítězství v celé sérii.

 

Demi se loučila vítězstvím

Po slavnostním předání cen se Boyd Exell rozloučil v aréně se svojí 23-letou klisnou Demi. Tato klisna švédského chovu přispěla k mnoha Exellovým úspěchům. Nyní odchází do zaslouženého koňského důchodu a možná i do chovu, kde se již osvědčila. Už má za sebou i několik hříbat. Jeden z jejích synů se velmi dobře prezentuje ve čtyřspřeží švédského reprezentanta Axela Olina. „Je stále ve skvělé kondici. Končí na vrcholu. Správný jezdec by měl vědět, kdy přijde čas přestat a u Demi přišel teď.“ řekl Exell na její adresu.

 

 

Kočáry od Van den Heuvel

Všichni závodníci ve finále Světového poháru spřežení v Bordeaux jeli s vozy Van den Heuvel, což opět potvrdilo kvalitu těchto nizozemských výrobců kočárů. „Jsme velmi hrdí, že nejlepší jezdci světa soutěží s našimi vozy. Je pro nás čest vidět, že všichni finalisté důvěřují našim kočárům a vystupují s nimi na vysoké úrovni znovu a znovu,“ uvedl Eric van den Heuvel – majitel firmy.

Na foto Boyd Exell, který doprovází při loučení se sportovní kariérou svoji klisnu Demi. 


Celkové výsledky finále z Bordeaux:

1) Boyd Exell (AUS) 260,93

2) Koos de Ronde (NED) 272,88

3) Ijsbrand Chardon (NED) 275,07

4) Bram Chardon (NED) 157,19

5) József Dobrovitz (HUN) 166,89

6) Benjamin Aillaud (FRA) 168,60

7) Glenn Geerts (BEL) 173,22

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.