FEI World Cup Driving - jeden víkend, dvě kola

Ve Stockholmu a Budapešti se o víkendu 29. – 30. listopadu uskutečnila hned dvě kola Světového poháru spřežení. Reportáž z nich najdete uvnitř článku.

4. kolo STOCKHOLM

Ve dnech 29. – 30. listopadu se uskutečnilo již 4. kolo FEI WORLD CUP DRIVING v Friends Arena, která se nachází ve Stockholmu. Stavitelem tratě byl Johan Jacobs z Holandska, který se svojí funkce velmi dobře zhostil. Do hlavního města Švédska se sjelo 5 čtyřspřeží, které doplnil švédský reprezentant Fredrik Persson startující díky divoké kartě. Místní aréna byla zcela zaplněná. Všichni jezdci se shodně shodli, že zde byla neskutečná atmosféra, což potvrdila návštěva 10 000 diváků.

 

Exell opět kraloval

Na foto Glenn Geerts, který neskrýval radost z pátečního 2. místa. V nejbližších dnech vám přineseme s tímto belgickým jezdcem rozhovor na našich webových stránkách.

 

Pátečnímu 1. kolu dominoval stejně jako v loňském ročníku australský jezdec Boyd Exell, který vyhrál jak základní kolo, tak i Drive-Off. Druhé místo si vyjel Belgičan Gleen Geerts. Ten v první jízdě chyboval v maratonové překážce, ale ve druhé předvedl již čistý výkon. Koos de Ronde uhájil v obou jízdách 3. místo, které obsadil i celkově v 1. kole před čtvrtým Benjaminem Aillaudem, který zde loni spletl kurz a byl vyloučen. Mareike Harm skončila na 5. místě, když jí dvě smolné chyby uzavřely cestu do pátečního Drive-Off. Domácí Fredrik Persson se musel spokojit se 6. místem.

 

Přemožitel se stále nenašel

V sobotu bylo na pořadu 2. kolo, pro tři nejlepší i závěrečné Drive-Off, do kterého postoupilo trio Geerts, Ronde a australský fenomén Exell, který ani při čtvrtém závodě nenašel přemožitele a po dvou čistých a nejrychlejších jízdách zaslouženě zvítězil. Prozatím si drží 100% úspěšnost. Čtyři závody - čtyři výhry. Neskutečná bilance!!! Exell má tak účast ve finále již téměř jistou. Jak prozradil v rozhovoru v prosincovém časopise Jezdectví, chce získat zpět titul. Jeho současné výsledky ukazují, že je na nejlepší cestě. Zda se mu to povede, se dozvíme ve dnech 7. – 9. února 2020. V tomto termínu se uskuteční finále ve francouzském Bordeaux.

Počtvrté v letošním ročníku FEI WORLD CUP DRIVING stoupl Boyd Exell (AUS) na kočáře jako vítěz a zdravil přítomné diváky. 

 

Rošáda na 2. a 3. místě

Proběhla mezi Rondem a Geertsem. Lépe z ní vyšel první jmenovaný a v celkovém hodnocení si s Geertsem prohodil místo. Ronde po závodě prohlásil: „Bylo hezké sledovat místní atmosféru a ještě hezčí bylo v ní jezdit. Kurz byl neměnný, takže vyhrál ten nejlepší.“

 

Dvě vteřiny

Čtvrtá skončila Mareike Harm, které uteklo i sobotní Drive-Off. Tentokrát ne díky chybám jako v pátek, ale o pouhé 2,3 vteřiny. I přesto je tato německá reprezentantka rovnocennou soupeřkou mužské konkurenci. Po pěti odjetých kolech si drží průběžné 8. místo.

 

Celkové pořadí 4. kola ve Stockholmu:

1) Boyd Exell (AUS) 134,15

2) Koos de Ronde (NED) 140,30

3) Glenn Geerts (BEL) 145,39

4) Mareike Harm (GER) 149,78

5) BenjamínAillaud (FRA) 154,33

6) Fredrik Persson (SWE) 167,90

 

 

 

 

5. kolo BUDAPEŠŤ

Další kolo poháru (v pořadí již páté) se konalo ve stejném termínu jako 4. kolo ve Stockholmu, a to v maďarském hlavním městě Budapešti. V Laszlo Papp aréně se sešlo na startu 7 čtyřspřeží, pro které připravil trať Gábor Fintha (HUN). Maďarští reprezentanti József Dobrovitz jr. a  József Vida startovali na divokou kartu.

 

Napínavý souboj do poslední chvíle

První jízdy 1. kola přinesly nesmírně vyrovnané výkony, stejně tomu bylo i v Drive-Off, ke kterému nastoupilo všech sedm čtyřspřeží.

Švýcarský jezdec Voutaz při páteční první jízdě, kterou v silné budapešťské konkurenci zajel nejrychleji ze všech.

 

Nejrychlejší Voutaz i s chybami

Švýcarský reprezentant zajel jako jediný první jízdu pod minutu čtyřicet, jeho čas byl 139,4 vteřin. K tomu se sice připočítalo ještě 12 trestných vteřin za tři chyby, ale přesto postupoval do Drive-Off z vedoucí pozice. Zde se opět nevyhnul chybám, které ho následně odsunuly na celkové 3. místo v 1. kole.

 

Jednou bez chyb pouze Weber

Američan Chester Weber zajel jako jediný závodník čistou jízdu během večera, a to v první jízdě. V rozjezdu chyboval jednou a tak se mohl radovat z 2. místa v 1. kole.

 

Bram šlápl pořádně na „plyn“

Až z 5. místa postupoval do druhé jízdy loňský vítěz místního kola Bram Chardon. V ní však byl i přes chybu rychlejší než jeho soupeři o více jak osm vteřin. Součet obou jeho časů byl v celkovém hodnocení nejmenší a tak se mohl  radovat z vítězství v 1. kole.

Čtvrté místo bral jeho otec Ijsbrand. Domácí maďarští reprezentanti uzavírali výsledkovou listinu, 5. místo Dobrovitz jr., 6. místo Dobrovitz a 7. místo zůstalo pro Vidu.

Nedělní 14. hodina odstartovala v Budapešti 2. kolo.

 

Radost z postupu

První jízdu opět ovládl Bram Chardon před svým otcem a Józsefem Dobrovitzem. Tohle trio postoupilo do závěrečného Drive-Off, kde se jelo od nuly.

 

Dva zklamaní

Voutaz i Weber nenavázali na páteční vydařené jízdy a umístění. Brána Drive-Off jim zůstala zavřená. Museli se tak spokojit se 4. a 5. místem. Voutazovi utekl postup o vteřinu. Celý letošní ročník je velmi vyrovnaný a každá sebemenší chyba nebo zaváhání se neodpouští.

Na foto přední pára koní Ijsbranda Chardona, Casper a Kendi. Co k ní dodal, si přečtete v textu.

 

Rodinný souboj rozhodla chyba

Jako první nastoupil do Drive-Off Dobrovitz. Zajel dobře, ale na duo Chardonů nestačil. Skončil celkově třetí. Ijsbrand Chardon předvedl hodně rychlou jízdu bez chyb. K závodu řekl: „V současné době mám velmi dobrý tým. V Maastrichtu jsem jel na špici s Casperem a Kendim. Ukázalo se, že je to velmi dobrá přední pára, proto jsem ji pro Budapešť neměnil. Věděl jsem, že musím jet pod 135 vteřin, abych na Brama vyvinul tlak a to se mi povedlo. Bram má totiž fantasticky rychlý tým. Po chybě jel buď všechno nebo nic. 0,20 vteřiny rozhodlo v můj prospěch!!!“

Do závěrečného Drive-Off v Budapešti nastupoval Ijsbrand Chardon (viz foto) jako druhý. Po odjetí tak mohl v klidu sledovat jízdu svého syna Brama. Když se na tabuli objevily celkové výsledky, měl důvod k radosti!!! Vyhrál zde v kariéře již potřetí. 

 

 

Celkové výsledky 5. kola v Budapešti:

1. IJsbrand Chardon (NED) 134,11

2. Bram Chardon (NED) 134,31

3. József Dobrovitz (HUN) 142,49

4. Jérôme Voutaz (SUI) 144,62

5. Chester Weber (USA) 152,08

6. József Dobrovitz jun. (HUN) 163,59

7. József Vida (HUN) 201,54

 

Průběžné pořadí poháru po 5ti odjetých:

1. Boyd EXELL (AUS)                     30 bodů

2. IJsbrand CHARDON (NED)         17 bodů

3. Bram CHARDON (NED)              14 bodů

4. Koos DE RONDE (NED)              13 bodů

4. József DOBROVITZ (HUN)         13 bodů

6. Glenn GEERTS (BEL)                  9 bodů

6. Chester WEBER (USA)                9 bodů

8.Mareike HARM (GER)                  8 bodů

9.Benjamin AILLAUD (FRA)           7 bodů

10.Jérôme VOUTAZ (SUI)               5 bodů

 

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.