Finále Jezdeckých her na Suché

Sobota 17. září 2011 byla v areálu Jízdárny Suchá věnována dětskému jezdeckému neoficiálnímu sportu. Za krásného počasí babího léta byli diváci svědky finálových Jezdeckých her se slavnostním vyhodnocením celoročních žebříčků. Připravený byl tradiční program – dvě jízdy zručnosti a čtyři parkurové soutěže od 40 do 90 cm, ve kterých měly děti ještě poslední možnost sbírat body do celoročních soutěží.

Celoroční soutěž měla celkem čtyři kola v průběhu května-září. Tato soutěž není v areálu Suchá žádnou novinkou a rok od roku nachází stále více nadšených účastníků. Soutěže pro děti jsou opravdu pestré a umožňují už těm nejmenším a málo zkušeným jezdcům si zažít atmosféru závodů. V letošním roce se v nejmladší kategorii představilo téměř 100 jezdců, což je skutečně úctyhodné číslo. Poukazuje na to, že začínající jezdci mají snahu a touhu účastnit se závodů, byť i s vodičem. A jak je těžké být dobrým vodičem se trenéři či rodičové stále přesvědčují.

Králem první soutěže – jízdy zručnosti (20 účastníků) - byl jeden z nejmenších jezdců Josef Kubias na pony Eliška. O celé dvě vteřiny předjel druhou umístěnou Elišku Křivkovou na pony Zuzanka. Nejlepší trojlístek doplnila Monika Veselá s pony klisnou Kačenka, vedená svojí maminkou. Kdyby se vyhlašovala cena za nejlépe sladěnou dvojici jezdec-vodič, zajisté by poslední zmíněná dvojice vyhrála.

Druhou soutěž, jízdu zručnosti se skoky ovládla zkušená jezdkyně Pavla Benešová. Ta šikovně provedla úkoly svého mladého pony Cari. Prvenství uhájila před tradičně rychlou jízdou Aničky Slušné se Zuzankou, která neváhala procválat i slalom. Celkově vydařená všechna kola jí nakonec vynesla celkové prvenství v seriálu. Třetí skončil vítěz první soutěže Josef  Kubias. Ten se stal suverénně nejlepším jezdcem mužského pohlaví. Při posledním letošním startu však měl neobvykle silnou konkurenci.

Prozatímní rekordy ve své kategorii měla skoková soutěž na výšce 40 cm. Účastnilo se jí dosud nejvíce startujících (23) a vítězství již po páté za sebou získala domácí Veronika Hrudová v sedle klisny Sága. Druhé místo získala při svém premiérovém startu na Suché Klára Šulcová na Vendel In. I v této soutěži se prosadila Pavla Benešová s Carim a obsadila třetí místo.

Anna Šolcová, která má v jezdeckém sportu vysoké ambice, byla horkou favoritkou v soutěži 60 cm. V poli 27 startujících skutečně nenašla přemožitele a s poničkou Ája přesvědčivě zvítězila. Druhá skončila Anežka Kubiasová v sedle Gasy a třetí Šárka Černá na Moorkieker Gawain. 

Po vzoru bratra Josefa se Anežka Kubiasová nespokojila „pouze“ s druhým místem a v další soutěži 80 cm zvítězila. V soutěži na čas se jako druhá umístila další nadějná jezdkyně  
Vandě Tmějova na Danika před Kateřinou Šislerovou na klisně Heka.

Celodenní program uzavírala skoková soutěž do 90 cm, ve které si 1. místo vybojovala, po smolném začátku Anna Svobodová – Caribik z JK Hřebčín Suchá. Anna vyhrála bez šance na zisk bodů, neboť kůň Caribik odmítl těsně po projetí startu poslušnost. Rozhodčí se rozhodli dát jezdkyni druhou šanci, které se chopila. Vyhrála tak nejobtížnější soutěž dne a udělala tečku za celým letošním seriálem. Nebýt onoho dvojitého zastavení, mohla být dvojice celkově třetí.

Díky hojné účasti dětí po celý rok mohli být pořadatelé právem spokojeni. Jezdci se snažili o korektní jezdecké chování a přístup ke koním, čímž úspěšně smazávali rozdíly mezi jezdeckými hrami a jinými skokovými závody. Děti vyhrávaly pěkné cen zásluhou sponzorů Jezdecké potřeby Mauricio a firmě Meixner a Hanuš.


Kategorie začínajících dětí PONY POHÁR 2011 (jízdy zručnosti + parkur 40 cm):
1. Anička Slušná /JO Litomyšl/,
2. Tereza Mňuková /OS Nořín/,
3. Bára Olivová /OS Nořín/

Střední kategorie DĚTSKÝ SKOKOVÝ POHÁR 2011 (parkur 60 + 80 cm):
1. Pavla Benešová /JK Vysoké Mýto/,
2. Šárka Černá /Hřebčín Karlen/,
3. Anička Šolcová /Hippo Topol/.

Kategorie pokročilých dětí POHÁR STÁJE MANON (parkur 90 cm):
1. Filip Tošovský /JPS Vanice/,
2. Vanda Tmějová /JK Hřebčín Suchá/,
3. Pavla Benešová /JK Vysoké Mýto/.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.