Finále Masters du Cheval Ibérique v Belgii - Český tým zazářil

V jednom z přechozích čísel Jezdectví jsme čtenáře informovali o mezinárodním projektu s názvem „Masters du Cheval Ibérique“ (MCI), jehož součástí se v roce 2015 poprvé v historii stala i Česká republika. Jak dopadlo finále?

Do projektu MCI se na začátku sezony přihlásilo celkem 10 dvojic. Nakonec na finále odjeli čtyři jezdci, kteří splnili kvalifikace. Jejich celoroční úsilí bylo odměněno účastí na prestižním finále v belgickém městě Welkenraedt ve dnech 30. října až 1. listopadu 2015. Česká ekipa se těšila nebývalé přízni a byla vyzvána zahájit slavnostní otevření soutěžního klání a nastoupit na večerní ceremoniál jako první ze všech. V průběhu soutěží měla česká ekipa možnost změřit síly s týmy z Velké Británie, Francie, Belgie, Itálie, Španělska či Slovenska v konkurenci celkem 135 koní. Finálové klání v Belgii se odehrávalo za krásného počasí, přátelských rozhovorů mezi jednotlivými mezinárodními účastníky a společným stolováním nejen v rámci galavečeru. Byl to bezesporu krásný zážitek.

V kategorii mladých koní Primera a Novilla soutěžila Markéta Brychtová (64,2% a 13. místo v prvním kole a 69,9% a 7. místo v druhém kole) s koněm Fidalgo D´Atela a Radana Holušová (60,8 % a 18. místo v prvním kole a 58,9% a 18. místo v druhém kole) s koněm Mejicano RV. Výsledek Markéty Brychtové z druhého kola byl i nejlepším procentuálním výsledkem české ekipy a potvrzení toho, že se na našem území nachází slibná iberijská krev. Kůň Fidalgo D´Atela (plemeno Lusitáno), který byl do České republiky importován v roce 2014, pochází z chovu Francisca Bessy De Carvalho, známého trenéra v portugalské národní jezdecké škole. Jedná se o potomka proslulého lusitánského hřebce Soberano, který startoval i na WEG v Normandii v roce 2014 v sedle s Carlosem Pinto.

V kategorii úrovně L s názvem Golega a Carmencita barvy ČJF reprezentovala Petra Balnarová s koněm Alazan PM. Tato dvojice se v obou kolech držela v první půlce startovního pole s 63, 16 % a 12. místo v prvním kole a 62,13 % a 13. místo v druhém kole. Na úrovni FEI Intermediate B s názvem Magistrale a Iberica se v sedle Bandolera XLIV představila Vanda Bělinová. Nejlépe se jí podařilo první kolo s výsledkem 60,1 %, který jezdkyni zajistil 2. místo. V druhém kole pak obdržela díky neprovedenému španělskému kroku 57, 38 %.

V soutěži družstev vybojoval český tým 5. místo za Belgií, Francií, Itálií a Velkou Británií, a to i přes nevýhodný počet jezdců. Po sečtení výsledků pak v celoevropském klání získala Markéta Brychtová 9. příčku, Radana Holušová 19. příčku, Petra Balnarová 11. příčku a Vanda Bělinová 2. příčku.

Letošnímu finále MCI v Belgii předcházelo finále v roce 2014 v Paříži a finálové klání příští rok se odehraje pod italskou vlajkou. Hostování finále rok poté si již rezervovala Velká Británie, a kdo ví, není vyloučeno, že rok 2018 by mohl být v barvách České republiky.

Fidalgo - nejvýše hodnocený kůň ČR

 

Nesení vlajky při slavnostním zahájení

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.