Finále SP ČP: Matějka vítězem 11. ročníku!

Finále Skokového poháru ČP se uskuteční ve dnech 26.-30. 9. v Hořovicích a připravena je dotace 400 000,- Kč a další velmi zajímavé ceny. Jako předvoj finále proběhnou závody Podzimní malá cena Hořovic v termínu 21.-23. 9, kde se uskuteční jezdecké soutěže od stupně obtížnosti Z až po ST a mezi výherce bude rozděleno 60 000,- Kč.

10:30 HOD: Přidán odkaz na fotogalerii Kolowrat Junior Cupu. 11:30 HOD: Přidán odkaz na fotogalerii ze samotného finále.

Aktualizace 1. 10. 9:05 HOD: Vložena tisková zpráva.

Martin Matějka překvapivým vítězem Skokového poháru

Martin Matějka v sobotu odpoledne opustil hořovický areál po poslední kvalifikaci Skokového poháru České pojišťovny s pocitem, že chyba na deváté překážce mu zabránila v postupu nejen do finálové části Velké ceny Hořovic, ale i do nedělního velkého finále se střídáním koní určeného pro nejlepší čtyři jezdce. Čtyřiadvacet hodin poté bylo vše jinak a nakonec se z něj stal nečekaný vítěz celého seriálu.

Po Velké ceně Hořovic nejprve přenechal své místo v elitní čtveřici Jiří Luža prvnímu náhradníkovi Alešovi Opatrnému. Následné odstoupení Hany Pokorné otevřelo bránu do finále Martinovi Matějkovi. „Zpočátku jsem si vůbec netroufl na něco takového pomýšlet. Nechtěl jsem to prožívat a nechal jsem tomu spíše volný průběh. Měl jsem velké zdravotní problémy, takže jsem hodně času trávil mezi nemocnicí a Skokovým pohárem. O to víc jsem rád, že můj kůň je tak skvělý a pečlivá příprava s ním se začala vyplácet,“ uvedl Martin Matějka. „Zpráva o tom, že jsem postoupil do finále, mě zastihla již doma, když jsem měl zrovna dost smutnou náladu. Textové zprávě od mé známé jsem nejprve nechtěl uvěřit, myslel jsem si dokonce, že jde o žert ze strany pořadatelů, ale nakonec jsem se ujistil, že tomu tak opravdu je.“

V úvodní části startovali všichni čtyři finalisté na svých koních. Obhájce loňského vítězství Jiří Skřivan, který měl v tu chvíli za sebou již přátelský duel v parkuru a běhu s olympijským vítězem v moderním pětiboji Davidem Svobodou, dokončil jízdu v sedle klisny Kallisto bez penalizace. Po něm přišel na řadu Jiří Hruška s Mr. Voxem Agromarket H+B, ale dvanáct trestných bodů za dvě shození a jedno zastavení pro něj byly jistě velmi studenou sprchou. Zklamání muselo být o to větší, že Aleš Opatrný se Zandirem i Martin Matějka s Kar Karem MM absolvovali taktéž všechny překážky bez zaváhání.
Druhé kolo Hruška otevíral s klisnou Kallisto a další dvě chyby znamenající 8 trestných bodů k původním dvanácti mu vzalo chuť do dalšího boje o lepší umístění. „Přišla mi ke skoku dvakrát příliš zblízka a z toho pramenily chyby. Teď už je to bohužel pro mě ztracené,“ smutně konstatoval. Po dvou shozeních si připsali i další jezdci Aleš Opatrný s Mr. Voxem a Martin Matějka se Zandirem. První polovinu soutěže uzavřel Jiří Skřivan na Kar Karovi MM a inkasoval jen v poslední části trojskoku, čímž se rázem ujal vedení. „Začátek byl s Kar Karem velmi rozpačitý. Měl jsem pocit, že je tvrdohubější, ale předvedli jsme pár hodně krkolomných skoků, jelikož byl naopak hodně citlivý na hubu. V druhé polovině kurzu jsem mu již ruku více nabídl a bylo to o poznání lepší – i když jsme nakonec shodili céčko v trojkombinaci, což bylo důsledkem již ne zcela ideálního nájezdu na áčko,“ přiblížil situaci Jiří Skřivan.

Ve třetím kole se situace zcela otočila, neboť Opatrný s Kallisto, Matějka s Mr. Voxem i Hruška s Kar Karem prošli parkurem bez jediné pobořené překážky, zatímco Skřivan se Zandirem obdržel 8 trestných bodů za dvě chyby. Kromě pětky chyboval opět na skoku označeném 7C. „Po čtyřce jsem Zandirovi začal stoprocentně věřit a chtěl jsem zajet lepší čas. Příliš jsem ho pustil na pátý skok a z rychlosti přišla chyba. Do trojskoku jsem najel naopak opatrněji a zbytečně jsem ho do poslední části trojkombinace přitlačil,“ zdůvodnil zaváhání, která ho stala průběžné vedení.

Závěrečnou fázi finále odstartoval Martin Matějka s Kallisto. Bezchybnou jízdou připravil Skřivana o šanci na obhajobu a Alešovi Opatrnému poslal jasný vzkaz, že pokud chce pomýšlet na vítězství, musí s jeho Kar Karem MM zajet čistě a rychle. Před ním ještě uzavřel svoje finálové působení Jiří Hruška se Zandirem. Po zastavení na překážce číslo dvě již v sobě nenašel sílu pokrčovat a raději vzdal. „Je to velké zklamání. Nechal jsem se rozhodit nevydařenou jízdou s Mr. Voxem Agromarket H+B, a pak se to se mnou vezlo. Sportovní štěstí mi sice nepřálo, ale na tom zas tak nesejde. Nejdůležitější je rodinné štěstí, kterého si užíváme poslední dva týdny na maximum,“ prozradil Jiří Hruška, jenž se před 14 dny stal otcem.

Jak již byl řečeno, výhodu posledního startujícího měl Aleš Opatrný a na závěr mu byl přisouzen Kar Kar MM. Ten jednou chybou přiřkl celkové prvenství svému vlastnímu jezdci – Martinovi Matějkovi, jehož emocionální projev radosti nenechal nikoho ze zhruba dvou tisícovek přítomných diváků chladným.

Kompletní výsledky najdete na www.skokovypohar.cz. Osmdesátiminutový záznam z průběhu sobotní Velké ceny Hořovic i nedělního finále uvede Česká televize premiérově v pátek 5. října od 16.00 hodin na nově přejmenovaném kanálu ČT sport (dříve ČT4).

16:30 HOD: Vítězem letošního ročníku finále se stal Martin Matějka!

Ten získal na parkuru jen 8 trestných bodů v sedle Zandira (A. Opatrný). S ostatními absolvoval bezchybně.  Jako druhý skončil Aleš Opatrný, který ještě před poslední jízdou v sedle Kara Kara měl na kontě pouze 8 trestných bodů a očekávalo se, že čisté konto, navíc v lepších časech, udrží. Ovšem nepovedl se mu vjezd do trojskoku a na A chyboval. Jako třetí se umístil loňský vítěz Jiří Skřivan, který chyboval dvakrát stejně jako M. Matějka ze Zandirem a jednou v sedle Matějkova Kar Kara. Na čtvrtém místě skončil Jiří Hruška, když právě se svým koněm, Mr. Voxem, dokončil nejhůře z jezdců, neboť měl v parkuru zastavení a chyby (12 tr. b.). Dvě chyby, v trojskoku na A trojskoku a na posledním skoku, docílil s Kallistou. Jízdu se Zandirem vzdal po neposlušnosti na skoku číslo 2.

V rámci doprovodného programu byla připravena skvělá zábava, ať již soutěž Jiřího Skřivana a olympijského vítěze Davida Svobody na koni a v běhu přes překážky (na koni nechal Jiří Skřivan Davida Svobodu vyhrát), kteří do cíle po běhu plném legračních vsuvek dorazili ruku v ruce. Poté ještě David Svoboda s přítomným rodákem z Hořovice, dalším olympionikem Petrem Koukalem rozdával autogramy.

Nejlepším koněm českého chovu ve Skokovém poháru byl vyhlášen Duel, jehož předváděl Jan Studnička.

Na závody dorazil kromě předsedy ČOV Jiřího Kejvala také ministr zemědělství Ing. Petr Bendl. Českou hymnu krásně přednesla Tereza Černochová.

12:50 HOD: Vítězem Kolowrat Junior Cupu pro starší kategorii se stal mistr republiky Ondřej Málek a Cornils. Jako předposlední startující ve finále docílil nejrychlejšího času. Druhý nejrychlejší čas docílila J. Kovářová a Autonom a třetí A. Halíková a Wyoming, také s bezchybným kontem.

30. 9. 11:15 HOD: Vítězkou finále Equiservis Amateur Tour je Hana Szádovská a Malina.

30. 9. 10:50 HOD: Vítězkou finále Kolowrat Junior Cupu pro jezdce do 15 let je Hana Dostálová a Andromeda. Jako druhá skončila Klara Kocumová a Lancer a jako třetí Antonie Sabathilová.

 

 

Aktualizace 30. 9. 8:50 HOD: Vítězství pro Tomanovou a finálová radost pro Opatrného

Velká cena Hořovic přinesla podle očekávání řadu zvratů, radostných chvil i zklamání. Snad ještě nikdy totiž nebyl stav žebříčku Skokového poháru České pojišťovny natolik vyrovnaný, aby před poslední kvalifikací mohla alespoň teoreticky kalkulovat s možným postupem do finále celá desítka jezdců.

Vrcholný kvalifikační závod by výjimečný i tím, že do soutěže na stupni T* (150 cm) nastoupilo rekordních 64 dvojic. Bylo tak jasné, že důležité bodované pozice mohou obsadit jezdci, kterým o finálovou účast již nejde a bodová skóre jejich soupeřů by pak zůstala ochuzená. Svoji skvělou formu např. potvrdila bezchybným výkonem hned první startující Barbora Tomanová s Careful Franz Josefem, jež se stejným koněm v jedné z přípravných soutěží na středně těžké úrovni zvítězila a v druhé skončila třetí. Skvěle se vedlo na základním parkuru i Lucii Polákové, Michale Roubalové či Zdeňkovi Žílovi.
Naopak velmi smutný byl Jan Studnička, jehož tři chyby s Datasys Duelem připravily nejen o postup do závěrečné části soutěže, ale rovnou i o velké finále. S jistotou totiž věděl, že tentokrát nebude bodovat a pouhým výkonem ze základního kola se před něj dostali Jiří Luža s Martinem Matějkou. Dalším, kdo se smířil se skutečností, že na něj žádný z bodů nezůstane, byl Jiří Skřivan. Ten se ale na rozdíl od Studničky nemusel již o startovní pozici ve velkém finále obávat, jelikož mezi nejlepší patnáctkou chyběli ještě další dva jeho soupeři, kteří jej mohli v případě výraznějšího úspěchu z TOP čtyřky vyšachovat – byli to Jiří Hruška a Martin Matějka. Oba totiž se svými koňmi jednou chybovali, přičemž jim pomalejší čas na postup nestačil. Přesto mohl být v klidu i Jiří Hruška, jemuž nově nabytých 10 bodů postačovalo na nedělní finále. V druhé části sobotní kvalifikace se tak vlastně již bojovalo jen o jedinou postupovou pozici.

Kdo situaci hodně zdramatizoval, byl Aleš Opatrný. Ten si čistou jízdou stále držel naděje, že se mu podaří to, co by většina lidí považovala donedávna za nemožné – postoupit na poslední chvíli mezi elitní čtyři jezdce a absolvovat finále se střídáním koní. Základní předpoklad k tomu splnil tím, že bezchybný výsledek zopakoval. Musel však čekat, jak se povede jeho zbylému konkurentovi Jiřímu Lužovi. Ten v sedle Ronalda-S sice udělal chybu na poslední překážce, ale ta již nezměnila nic na tom, že si připsal 16 bodů, jež jej katapultovaly na druhý řádek extraligové tabulky sdílený s Jiřím Skřivanem.

Podle konečného stavu po průběhu všech kvalifikací tak měli ve finále startovat Hana Pokorná, Jiří Luža, Jiří Skřivan a Jiří Hruška. Při závěrečném dekorování ovšem Jiří Luža oznámil, že po dohodě s majitelem koně se rozhodl do finále nenastoupit, čímž uvolnil pozici Alešovi Opatrnému. „I když jsem měl v posledních dvou kolech Skokového poháru hodně sportovního štěstí, nakonec musím za místo ve finále poděkovat Jirkovi Lužovi. Každopádně jsem přesvědčen, že diváci viděli napínavou sportovní podívanou a nejinak tomu snad bude i v neděli,“ reagoval Aleš Opatrný.

Vzápětí následovala Jiřího Lužu se stejným rozhodnutím i Hana Pokorná. „Mám za sebou úžasnou sezonu s úžasným koněm. Moc děkuji všem za velkou podporu, ale do finále nakonec nenastoupím,“ uvedla Hana Pokorná. „Je to můj jediný kůň do těžkých soutěží, a jelikož máme v plánu účast ještě na podzimních halových závodech, nechci s ním tuto netradiční soutěž podstoupit,“ později blíže zdůvodnila.  Čtvrtým finalistou se tak díky tomu stal Martin Matějka, jehož osobitý styl ježdění se jistě stane pro diváky kořením v závěrečném menu 11. ročníku Skokového poháru České pojišťovny.

Ve stínu těchto zvratů tak trochu zůstala skutečnost, že nejúspěšnější jezdkyní Velké ceny Hořovic i celých závodů se stala Barbora Tomanová. S Careful Franz Josefem dokázala stejně jako Aleš Opatrný dokončit obě části vrcholné soutěže bez penalizace, ale v lepším čase. „Účast v Hořovicích jsem si opravdu užila a mám radost z toho, že se mi i mým koním dařilo. Určitě nelituji toho, že jsem letos dala přednost především zahraničním startům před sbíráním bodů do poháru. Předpokládám, že by tomu nemělo být v příštím roce jinak a veškerou přípravu budeme směřovat k mistrovství Evropy. V následujících dnech se však budu soustředit v první řadě na studia, jelikož mi začíná zimní semestr,“ konstatovala Barbora Tomanová. Kompletní výsledky všech soutěží najdete na www.skokovypohar.cz.

22:50 HOD: Přidán odkaz na fotogalerii z VC, najdete ho pod článkem.

22 HOD: Vítězkami finále Stylšampionátu se staly K. Štorkánová (děti) a L. Srbová (junioři). Nutno podotknout, že při těchto dvou soutěžích již vytrvale pršelo a snášející se soumrak velmi zhoršil viditelnost. V celkovém hodnocení jsou na prvním místě Denisa Vegrichtová a Sára Kalivodová.

21:50 HOD: Omlouváme se za poněkud zmatené zpravodajství z Hořovic. Pojďme si tedy Velkou cenu uvést na pravou míru.

Výbornou hořovickou formu (1. m. ve čtvrtečním ST a 3. m. v pátečním) stvrdila vítězstvím ve VC B. Tomanová s Carefulem FJ. Předjela i finálový čas A. Opatrného, který na rozdíl od této mladé jezdkyně musel ve finále zabodovat, aby se kvalifikoval z průběžného 7. místa do finálové čtyřky. To se mu v sedle Zandira povedlo. Spolu s B. Tomanovou, která však většinu letošní sezony trávila v zahraničí a soutěží SP ČP se většinou neúčastnila, absolvovaly jako jediné dvě dvojice bezchybně základní i finálový parkur jednohvězdového T.

Do finále VC se probojovala také vedoucí žebříčku Hana Pokorná, která však při dekorování oznámila, že do finálové čtyřky nenastoupí. Uvolnila tak nakonec místo Martinu Matějkovi. Ten se sobotního finále neúčastnil (4 tr. b. v zákl. parkuru). Stejně tak Jiří Luža, který se dnešním 6. místem dostal až na druhou postupovou příčku. Místo něho vlastně postoupil domácí Aleš Opatrný. I když Jiřímu Skřivanovi s Kallistou (8 tr. b.) stejně jako Jiřímu Hruškovi s Aristem Z (4) dnešní výsledek na finále VC nestačil, zisk bodů na postup do zítřejšího finále stačí. Na kolbišti zítra uvidíme i Jana Studničku, který se do dnešního kola držel na třetí pozici, ovšem po dnešním výkonu klesl dolů. Bude totiž spolu s Alešem Suchánkem komentovat nedělní finále.

 

19 HOD: Sobotní L** vyhrál Petr Švec a Augustinus, S** Sebastian Haas a GTI. Velkou cenu Hořovic absolvovaly s celkově čistým kontem pouze dvě dvojice - stříbrný Aleš Opatrný a Zandiro a vítězka Barbora Tomanová v sedle koně Careful Franz Josef.

Aktualizace 29. 9. 18:35 HOD: Do zítřejšího finále nastoupí Martin Matějka, Aleš Opatrný, Jiří Hruška a Jiří Skřivan!

Aktualizace 29. 9. 16:00 HOD: Hlásíme se přímo z místa dění a sledujeme pro vás Velkou cenu Hořovic v přímém přenosu. Dnes se sbírají poslední body do zítřejšího finále pro 4 nejlepší, kde zatím figurují Pokorná, Skřivan, Studnička a Hruška.

Jak víte, tak do finále postupují všichni bezchybní, a těch je doteď  pět. O body ve finále již nebude bojovat J. Skřivan s Kallistou (8 tr. b.), zatím jsou však ve hře H. Pokorná (2 tr. b.) a J. Hruška (4 tr. b.). Bohužel Jan Studnička dokončil se 12 tr. b.

16:20 HOD: Z jezdců pod čarou absolvovali zatím dobře dnešní soutěž J. Luža (0) a M. Matějka (4 tr. b.). H. Pokorná má velký bodový náskok v žebříčku, takže by měla být ve finále určitě. Očekává se však její rozhodnutí, zda nastoupí. To bude záležet na formě jejího koně Chanella.

16:58 HOD: V Hořovicích prší, máme za sebou několik vyloučení - v trojskoku např. Orido, kvůli odstartování bez zazvonění Poison nebo kvůli pádu J. Studnička.

Velkou šanci bodovat ma Aleš Opatrný, a ano-je tam!

Aktualizace 29. 9. 6:30 HOD:  Prověrka před Velkou cenou Hořovic mnoho nenapověděla

V podstatě od svítání do soumraku probíhal páteční rámcový program Velké ceny Hořovic, která je naplánována na sobotní odpoledne. Největší pozornost se ubírala na Cenu společnosti Falton s překážkami stupně obtížnosti ST** (140 cm), jež by se dala považovat za generálku před zmíněnou poslední kvalifikační soutěží Skokového poháru České pojišťovny 2012.

Dvojice aspirující na účast ve velkém finále v ní ovšem buďto nestartovaly, nebo příliš nevynikaly. Těžko tak lze odhadovat, kdo nakonec promluví nejvíce do konečné sestavy finálové čtveřice. Z elitní desítky v pohárovém žebříčku jezdců dokončili bez penalizace Jan Studnička v sedle Datasys Anfí, Jaroslav Jindra s klisnou Beldarlo a Josef Pařenica s Calledou. Jiří Skřivan, Martin Matějka a Aleš Opatrný nechali dnes raději své stájové jedničky odpočívat. Jiří Hruška s Aristem Z a Ludvík Jandourek s Vigem i Casiem Karsit inkasovali 4 trestné body za shození. Jednou zaváhal také Jiří Luža s Ronaldem-S, ten si však připsal navíc ještě dva trestné body za čas. No a nejhůře z předních jezdců dopadla Hana Pokoná s Chanellem. K osmi trestným bodům za dvě zaváhání přidala dva trestné body za překročení času.

Právě čas byl v páteční soutěži stupně ST** hodně důležitým faktorem, jelikož rozhodoval o pořadí společně s trestnými body již v základním kole. Kdo chtěl uspět, musel tak od začátku hodně spěchat a z toho pramenila řada chyb. Přemožitele nakonec nenašel Vladimír Malák s osmiletou klisnou Extreme Chaos. „Samotného mě překvapilo, že jsme měli tak krátký čas, nic méně vítězství mi udělalo velkou radost. Zítra by tato kobyla měla jít svůj první těžký parkur v životě, tak jsem zvědav, zda dnešní úspěch zopakuje,“ konstatoval jezdec. Hned tři z pěti dekorovaných míst obsadili zahraniční účastníci. Němec Sebastian Haas s Chiavou dokončil druhý, jeho krajan Armin Himmelreich s Carlosem dokončil čtvrtý a Ján Cigán ze Slovenska na koni Mercedes vybojoval pátou příčku. Třetí pozici ukořistila Barbora Tomanová s Carefulem Franz Josefem. Této jezdkyni se dařilo i v úvodní páteční soutěži s překážkami do 120 centimetrů, v níž s Colomanem zvítězila.

Na stejném stupni obtížnosti dnes závodili též junioři v Kolowrat Junior Cupu. Ti se kromě kvalitního výsledku museli snažit předvést co možná nejlíbivější výkon, jelikož je současně hodnotili styloví rozhodčí. Dle pravidel jezdeckého sportu smí být současně v tomto typu soutěže hodnoceno maximálně 25 dvojic, a tak díky vysokému počtu museli být startující rozděleni do tří skupin. Z prvenství se tudíž postupně radovaly Lucie Anovčínová s Casis-HS, Jana Kovářová s Autonomem a Sabina Šůchová s klisnou Ebel. Poslední jmenovaná dostala od komisařů vůbec nejvyšší známku dne – 8,9. „Jsem nadšená, jelikož podobně vysoký počet bodů jsme obdrželi již podruhé. Začátkem září jsme byly v Plzni ohodnoceny 8,8 body a taktéž jsme stylovou soutěž vyhrály,“ uvedla spokojená vítězka.

Doslova při měsíčku bojovali o poslední kvalifikační body jezdci v Equiservis Amateur Tour. Pouze dvěma dvojicím se podařilo postoupit do následného rozeskakování a jedinou, jíž se podařilo zopakovat bezchybný výkon, byla Diana Zajíčková s Viktorem 4. Kompletní výsledkové listiny najdete na www.skokovypohar.cz, stejně jako podrobnosti k dalšímu programu, který bude nabitý i ve zbývajících dvou dnech. V sobotu se opět začíná v 7.30 hodin a vedle Velké ceny Hořovic startující oproti původnímu plánu již v půl třetí se diváci mohou těšit mj. na finále Styl šampionátu pro děti a juniory.

20:30 HOD: Páteční L** vyhrála Barbora Tomanová a Coloman, Kolowrat Junior Cup v oddělení A Lucie Anovčínová a Casis-HS, v oddělení B Jana Kovářová a Autonom, v oddělení C Sabina Šůchová a Ebel, S** patřilo Janu Štětinovi v sedle Rica-S a ST ** Vladimíru Malákovi s koněm Extreme a Amateur Tour Dianě Zajíčkové a Viktorovi 4.

Aktualizace 28. 9. 9 HOD: Čtvrteční oťukávání stájových jedniček v Hořovicích

Skokový pohár České pojišťovny pokračoval v Hořovicích druhým předfinálovým dnem, kdy již většina TOP jezdců předvedla své stájové jedničky na závodním kolbišti. Povětšinou s nimi startovali ve vrcholné soutěži na stupni ST* (140 cm), avšak byli i tací, kteří jejich aktuální kondici oťukali ještě na parkuru o úroveň nižším.

Jedním z nich byl i Jiří Hruška, jenž vzal Arista Z pouze tréninkově do soutěže stupně S** (130 cm) a po absolvování několika skoků vzdal. Na stejném parkuru si ovšem i skutečně zasoutěžil. S Tenerife´s Tabbi sice jednou zaváhal, ale s Espri 2 předvedl nejlepší výsledek ze všech. Diváci mohli vidět také jednoho z předchůdců těchto koní – Radka, s nímž v loňském roce Jiří Hruška startoval ve velkém finále pro nejlepší čtyři jezdce. Již delší domu s ním však startuje jeho nová majitelka Dominika Turková. Pravděpodobný letošní finálový kůň Jiřího Hrušky – Mr. Vox Agromarket H+B – se dnes předvedl se svým jezdcem na parkuru ST**. Ačkoliv základní kolo dokončil stejně jako dalších osmnáct koní bez penalizace, v následném rozeskakování jednou shodil.

Mnozí jiní kvalitní koně chybovali již v základním parkuru – např. Nobel Aleše Opatrného, Kar Kar MM Martina Matějky či Chanell Hany Pokorné, která je aktuálně vedoucí jezdkyní žebříčku Skokového poháru České pojišťovny. „Tento parkur jsem brala pouze tréninkově. Potřebovala jsem, aby Chanell vybil přebytečnou energii, proběhl se po kolbišti a přitom se moc nenadřel. Nešlo tedy o to, dosáhnout za každou cenu co nejlepšího výsledku. Dnešní chyba byla díky mé nepozornosti. Chanell mi zatáhl na jiný skok a já jsem jej až v poslední chvíli zatočila na ten správný. Dostali jsme se tak příliš blízko k překážce, a proto z toho bylo shození. Zítra se již budu snažit jet korektněji, byť to bude stále ještě spíše tréninkový start. Do tuhého půjde teprve v sobotní Velké ceně, jelikož její výsledky by mohly finálovou čtveřicí hodně zamíchat. Bude to velký adrenalin, ale skvělá show, na kterou se již moc těším. Po sobotním vrcholu kvalifikací se také budu definitivně rozhodovat, zda Chanell podstoupí finálový závod se střídáním jezdců a koní, či nikoliv. Závistí to čistě na jeho aktuální formě po této soutěži. Skladba finálových jezdců v mém rozhodování žádnou roli hrát nebude,“ podotkla Hana Pokorná. Ta jako jediná si může být se svým postupem 100 % jistá. „Pokud ve finálové soutěži startovat budu, tak bych si moc přála, vyzkoušet v něm klisnu Kallisto, což je zcela jiný typ koně, než běžně jezdím. Pokud bych si mohla vybrat, tak bych chtěla startovat i na Duelovi, jehož jsem zhruba před dvěma lety chtěla koupit, avšak konstalace hvězd tomu nepřála a koupila jsem si tehdy nakonec Chanella,“ svěřila se Hana Pokorná.

Kdo se rozhodně propočítáváním tabulek a uvažováním nad potenciálními účastníky finále Skokového poháru České pojišťovny nemusí rozptylovat, je vítězka čtvrtečního parkuru stupně ST** Barbora Tomanová, která nenašla přemožitele v sedle Careful Franz Josefa. Ta se od letošního roku mnohem více soustředí na účast při mezinárodních závodech v zahraničí, a tak v domácím extraligovém seriálu nemá jediný bod. „Do Hořovic jsem si přivezla nejen Carefula a Cojacka, s nimiž jsme absolvovala dnešní ST*, ale také Sorceress a Colomana. Do Velké ceny počítám s Carefulem a Cojackem,“ uvedla Barbora Tomanová. Právě ona je jednou ze tří žen, jež se v minulosti probojovaly až do samotného finále Skokového poháru. S pravidelnějším sbíráním bodů však nepočítá ani na příští rok. „Nadále bych měla být se svými koňmi převážně v Německu. Prioritou pro mě budou stále hlavně zahraniční závody a vše by se mělo podřizovat přípravě na mistrovství Evropy. Po těchto závodech se však v první řadě budu soustředit na začátek školního semestru,“ konstatovala Barbora Tomanová.

Zpět ale k dění na hořovickém kolbišti, kde mimo jiné bojovali o důležité kvalifikační body ve svém rámcovém seriálu Kolowrat Junior Cup jezdci mladší 18 let. Jezdecké kvality potvrdil vedoucí jezdec průběžného pořadí Jiří Tměj, jenž zvítězil s Žane Mag Centrum a s Corsikou Mag Centrum obsadil druhou příčku. Aktuálně má tak již neuvěřitelných 147 bodů, což je více jak dvojnásobek oproti naprosté většině jeho soupeřů. Kromě standardních cen se dnes mohl radovat také ze speciální prémie v podobě poukazu na volný start při mezinárodních jezdeckých závodech CSI ** ve Wiener Neustadtu konaných v termínech 16. – 18. listopadu a 23. – 25. listopadu 2012. „Určitě této možnosti využiji a moc se na to těším, jelikož jsem tam ještě nikdy nebyl,“ prozradil Jiří Tměj krátce po slavnostním dekorování soutěže. Kompletní výsledky a další podrobnosti najdete na www.skokovypohar.cz.

21:20 HOD: ST* patřilo Barboře Tomanové v sedle koně Careful Franz Josef.

17:45 HOD: Páteční parkur stupně L** vyhrála Eliška Procházková a Silvanus, S** Jiří Hruška a Espri 2 a Kolowrat Junior Cup Jiří Tměj a Žane Mag.

Aktualizace 27. 9. 9 HOD: Přidána tisková informace: Skokový pohár dokazuje, že z jezdectví se stal masový sport

Jedenáctý ročník Skokového poháru České pojišťovny vrcholí od středy 26. září 2012 pětidenními závody, na jejichž konci se utkají nejlepší čtyři jezdci tohoto extraligového seriálu o vítěznou trofej. Do té doby protne startovní linii na zdejším kolbišti kolem dvanácti stovek dvojic.

Tohoto astronomického počtu se dosáhlo i přesto, že pořadatelé umožňují ve čtvrtek, v pátek i v sobotu odstartovat každému koni pouze jednou za den. Pokud by startovali až dvakrát, jak je zcela běžné, muselo by se skákat v podstatě nepřetržitě bez ohledu na denní, či noční hodiny. Beztak se totiž začíná závodit od 7.30 hodin a poslední jezdci projíždějí cílem v podvečerních hodinách. „Již v průběhu roku jsme se několikrát mohli přesvědčit o tom, že se z jezdectví stal i v České republice masový sport. Závody Skokového poháru České pojišťovny jsou zrcadlo tohoto vývoje. Když je k dispozici kvalitní kolbiště s výborným zázemím a organizací, zájem jezdců mnohdy převyšuje kapacitní možnosti závodiště. Do budoucna se s tím budeme muset umět vypořádat a buďto organizovat více závodů, nebo je jinak rozšiřovat,“ uvedl prezident Asociace Český skokový pohár a obhájce vítězství v loňském ročníku Jiří Skřivan.

„Jsem opravdu rád, že se vše vyvíjí tím správným směrem a našemu sportu se věnuje tolik lidí. Stejně tak mě těší, že Skokový pohár se stal pro jezdce doslova magnetem. Přesto musíme myslet na to, že tou hlavní částí celé série závodů je parkurová extraliga. Proto se budeme snažit ještě více soboty a neděle připravovat atraktivněji pro širší divácké publikum, což znamená, že soutěže pro více jak stočlenná startovní pole se musejí přesunout do všedních dnů. Tak, jak se zde v Hořovicích začíná již ve středu, stále častěji se budeme setkávat s tím, že i jednotlivé kvalifikační závody budou zahajovat alespoň ve čtvrtek,“ prozrazuje Skřivan. „Další možností je, že se některá závodiště rozšíří o další kolbiště a závodit se bude na dvou místech souběžně, jako tomu bývá v mnohých zahraničních areálech. Zcela jistě budou vyrůstat, a někde již vyrůstají, nové kvalitní jezdecká centra, jež rozšíří závodní možnosti. Nemůžeme tak do budoucna vyloučit, že se třeba Skokový pohár České pojišťovny rozšíří o jedno, či více kol. Na druhou stranu se musí vše koncipovat tak, aby počty soutěží unesli jak koně, tak jezdecká společnost – a mluvím nyní především o té TOP úrovni. Skokový pohár by měl probíhat v souladu nejen s národním mistrovstvím, ale i s mezinárodními závody. Chceme, aby naši jezdci jezdili závodit i za hranice České republiky a neomezovali se jen na tento, byť dobře zorganizovaný seriál,“ představuje Jiří Skřivan svoji vizi.

Výše uvedenými tématy se jistě budou pořadatelé Skokového poháru České pojišťovny podrobně zabývat hned po završení tohoto ročníku. Ten má však před sebou ještě čtyři nabité dny a Jiří Skřivan by měl být jedním z jezdců, kteří se v neděli utkají o trofej nejcennější. Se svojí finálovou pozicí si však 100% jistý není. „Dělal jsem si určitou statistiku, a 69 bodů, jež mám nyní na svém kontě, stačilo k finálové účasti v posledních deseti letech pouze pětkrát. Sobotní závěrečná kvalifikace podle mě ještě finálovou čtveřicí zamíchá. Sám považuji za velmi důležité, abych nějaké body nasbíral, jinak by se taky mohlo stát, že bych ve finále chyběl,“ obává se Skřivan. Dle jeho slov nejméně čtyři jezdci, kteří jsou tzv. pod čarou, mají reálnou šanci se do něj probojovat. Jde o Jiřího Lužu, Martina Matějku, Aleše Opatrného a Jaroslava Jindru.  „Zejména Aleš Opatrný má určitě na domácím kolbišti potenciál výrazně zabodovat. Sám jsem zvědav, k jakým zvratům může dojít. Myslím si však, že je to tak správně a jsem rád, že bude závod napínavý až do samotného konce,“ dodal.

Se svojí stájovou jedničkou – klisnou Kallisto se Skřivan poprvé představí v Hořovicích ve čtvrtek při soutěži stupně obtížnosti ST* (140 cm). Posléze se rozhodne, zda ji nechá startovat i v pátek, nebo jí raději pošetří síly až na sobotní Velkou cenu Hořovic. Kallisto není jediným koněm, s nímž na těchto závodech startuje. Již ve středu startoval se třemi mladými koňskými svěřenci a ani v jednom případě s nimi na překážkách nezaváhal, pouze jednou inkasoval trestný bod za čas. Na nejvyšší příčky ovšem dosáhli jiní jezdci.
Vůbec první vítězkou se stala na základním stupni obtížnosti (100 cm) Olga Janásová s Jaggou. Ve dvoufázové soutěži 110/115 centimetrů siváci mohli vidět hned dvě vítězné jízdy. Andrea Metelková s Dynastií 1 i Kateřina Veselovská s Kirou 1 totiž v druhé fázi dosáhly shodně nejen bezchybného výsledku, ale také času 21,78 sekundy. Parkur stupně L* byl rozdělen na dvě části. V té otevřené se dařilo německým jezdcům. První dvě příčky totiž obsadil Armin Himmelreich s koňmi Carlos a Clenur. K rodinnému úspěchu přispěla ještě čtvrtým místem Luisa Himmelreichová v sedle Ashley´s. Mezi ně se vklínil pouze Milan Klár s klisnou Rapsodie 1.

Vrcholem celého dne se stala jedna z posledních kvalifikací rámcového seriálu pro jezdce do 18 let – Kolowrat Junior Cup. To, že se v ní sešla opravdu kvalitní sestava jezdců, dokazuje skutečnost, že ze 46 startujících jich 24 dokončilo bez penalizace. V nejlepším čase zvítězila Marie Hrudková s klisnou Dona 9. Ta jako jediná pokořila hranici 50 sekund. V čase 53,52 obsadila druhou pozici Karolína Šimáčková s Havají 1 a třetí skončila Klára Kocumová s Lancerem 1. Kompletní výsledky a další podrobnosti najdete na www.skokovypohar.cz.

19:30 HOD: Prvenství ex aequo díky naprosto shodnému času ve druhé fázi druhé dnešní soutěže získaly dvojice Andrea Metelková s Dynastií 1 a Kateřina Veselovská s Kirou 1, v L** ukořistil první dvě místa Němec Armin Himmelreich a to s koňmi Carlos a Clenur, vítězství v Kolowrat Junior Cupu patřilo Marii Hrudkové s koněm Dona 9.

26. 9. 10:15 HOD: První vítězkou se stala Olga Janásová s třináctiletou ryzkou Jaggou (JK Dolní Dvůr Wrobel - Lhotka), když porazila dalších 62 dvojic v Z a získala tak jednu z prvních výher 800 Kč.

25. 9. 17 HOD: Svoboda: v Hořovicích sednu na koně poprvé od olympiády!

Olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda se vůbec poprvé od triumfu v Londýně posadí na koně v neděli 30. září krátce před finále Skokového poháru České pojišťovny v Hořovicích na Berounsku. Čeká jej totiž přátelský duel s obhájcem prvenství v této české parkurové extralize Jiřím Skřivanem.

Nejprve se utkají s vylosovanými koňmi na parkuru a posléze ještě v běhu. „Přiznám se, že jsem zpočátku trochu váhal, když mě pořadatelé oslovili s tímto nápadem. Od olympiády jsem ani jednou neseděl na koni a vůbec jsem toho za poslední dobu nenasportoval. První závody mě totiž čekají až příští rok,“ prozradil David Svoboda a dodal: „Jelikož jde především o exhibici, tak jsem si řekl, že by to mohla být dobrá zábava a už se na to moc těším.“

David Svoboda startuje na jezdeckých závodech poměrně pravidelně – letos má za sebou dle kariér dostupných na webu České jezdecké federace dokonce 16 startů při oficiálních parkurových soutěžích na stupních obtížnosti Z – L** (tj. 100 – 120 cm). Jaký je jeho vztah k této disciplíně, která mnohdy velmi zásadně ovlivní průběh celého pětibojařského závodu, prozradil David Svoboda v krátkém rozhovoru.

Jaké byly vaše jezdecké začátky?
Bylo to těžké! S jezdectvím jsem začínal až v rámci pětiboje a neměl jsem na přípravu tolik času, kolik bych ho potřeboval. První rok jsem jezdil jen jednou týdně, později dvakrát. Pokroky jsem tak dělal pomalu. Na jízdárně v Poděbradech jsme měli pár koní, kteří si nás nezkušené jezdce opravdu vychutnávali, a pádů byla celá řada. Nikdy se mi ovšem nic vážného nestalo – občas to naopak byla docela sranda. S přibývajícími roky se vše dohnalo a stabilizovalo do takové míry, aby mi to stačilo pro světovou úroveň moderního pětiboje.

Kdo vás trénuje a jaké jsou vůči vám jeho nejčastější výtky?
Od samého začátku až do současnosti mě trénuje Robert Kopecký. Všechno, co v jezdectví umím, mě naučil on. Výtek je samozřejmě spousta. Dost často mi opakuje, abych se na koni uvolnil, nebyl moc ztuhlý a zaťatý, že je to pro mě klíčová věc.

Na pětibojařských závodech se mnohdy závodníci k parkuru vůbec nedostanou, jak je to možné?
Jednoduše, na větších závodech jako jsou světové poháry a šampionáty je víc závodníků, než je k dispozici koní. Kvalifikace se tak absolvuje pouze ve čtyřech disciplínách a parkur se jede až v rámci finále.

To pak musí být dost náročné, když se soutěžně k parkuru závodník nedostane delší dobu...
To nemohu posoudit, neboť jsem se do finále neprobojoval pouze jednou. To bylo ještě v mých začátcích při juniorském mistrovství Evropy. Víckrát se mi to naštěstí nestalo. Ale jistě musí být nepříjemné, když se na delší dobu vypadne ze závodního rytmu. I proto se pětibojaři v rámci přípravy účastní klasických jezdeckých závodů.

Jak často se účastníte jezdeckých závodů vy?
Když mám k tomu příležitost – to znamená, že mám nějaký volný víkend, kdy nejsem ani na soustředění, ani na závodech v pětiboji, či jiné z dílčích disciplín. S Robertem Kopeckým vyrazím většinou na skokové závody 5krát až 6krát v sezoně, častěji to většinou nestihnu. Informace, že mám letos za sebou dokonce 16 startů, mě samotného překvapila – sám to spočítané nemám.

Máte možnost si střídat koně i v přípravě na pětibojařské závody?
Ano, máme. Jezdíme kvůli tomu i do zahraničí na různá soustředění, abychom nebyli zvyklí jen na ty koně, co máme v domovské stáji v Poděbradech. I když tam jich máme také poměrně dost na střídání. Umět se přizpůsobit co největšímu počtu koní je v pětiboji velmi důležité.

Je nějaký typ koní, který vám více vyhovuje, nebo naopak?
Mám rád koně, kteří nejdou příliš dopředu, ale nemusí se ani moc tlačit. Obecně se dá říci, že jsou pro mě příjemnější spíše tlačivější koně. Nevyhovují mi koně příliš citliví, na nichž cokoliv udělám, tak jim vadí. Ale s takovými jsem se již nesetkal delší dobu.

Že lze na koni zcela pokazit dobře rozjetý závod, o tom jste se přesvědčil na olympiádě v Pekingu. Jak na to vzpomínáte s odstupem času?
V Pekingu měl parkur výrazně větší váhu na celkové výsledky, než pětinovou – možná poloviční. Bylo to způsobeno hlavně špatnou organizací a přispěly k tomu i povětrnostní podmínky. Kvalita koní neodpovídala obtížnosti parkuru ani schopnostem pětibojařů. Zajímavé např. je, že v test jumpingu žádný z koní startujících se svými jezdci nedokázal překonat všechny překážky bez penalizace. A to jeli navíc za lepšího počasí a bez diváků, kteří se v Pekingu neuměli příliš chovat. Olympiáda v Číně však byla velká facka pro moderní pětiboj a od té doby všechny závody probíhaly bez výraznějších problémů.

Lišila se nějak výrazně příprava na olympiádu v Londýně?
Výrazně určitě ne. Alespoň ne, co se týče kvantity tréninků. V kvalitě se změnilo dost díky tomu, že jsme dostali od armády čtyři koně, na nichž jsme mohli závodit při jezdeckých závodech. To nám jistě velmi pomohlo.

Umíte si představit, že byste se jednou věnoval pouze jezdeckému sportu?
Že bych se věnoval pouze jezdectví, to si v současné době představit nedokážu. Možná změním názor, až jednou skončím s pětibojem. Jezdecké prostředí se mi totiž bude opouštět asi jen velmi těžko. Ale nevím, jestli bych dál závodil, nebo už budu mít soutěžení dost. To je velmi předčasné o tom spekulovat.

Kdy vás tedy uvidíme na nějakých pětibojařských závodech?
Letos již určitě nikde. A příští rok to bude záležet na tom, zda za námi vyrazíte někam do zahraničí, protože pokud mám správné informace, tak se v České republice žádné významnější závody konat nebudou a o menších akcích zatím také nemám žádné zprávy.

A co jezdecké závody?
Letos pojedu pouze exhibiční soutěž při finále Skokového poháru České pojišťovny v Hořovicích. A jakmile začne příští jezdecká sezona, tak se určitě někde na oficiálních závodech potkáme.

Děkuji za rozhovor!

Aktualizace 24. 9. 13:30 HOD: Navýšení cen pro Skokový pohár ČP i Kolowrat Junior Cup

Jezdci startující ve finálových soutěžích Skokového poháru České pojišťovny i Kolowrat Junior Cupu se mohou těšit na výrazně bohatší výhry, než je uvedeno v rozpisu závodů. Ze strany hořovických pořadatelů byly ceny navýšeny o poukazy v hodnotě 120.000,- Kč pro volný start při jezdeckých závodech CSI** v rakouském Wiener Neustadtu.

Po dohodě generálního a titulárního partnera SPČP byly navýšené také finanční dotace pro finále A i B v Kolowrat Junior Cupu. Odměny budou navýšeny v podstatě na dvojnásobek. Celková dotace každé z těchto dvou soutěží činí totiž 57.000,- Kč. Struktura rozdělení dle umístění v soutěži je uvedena níže.

Zmíněné poukazy na volný start při jezdeckých závodech CSI ** ve Wiener Neustadtu platí v termínech 16. – 18. listopadu 2012 a 23. – 25. listopadu 2012. „Na každý z uvedených víkendů se jedná o volný start s jedním koněm,“ upřesnila Jitka Opatrná z JS Opatrný Hořovice. Poukazů bude uděleno šest – každý v hodnotě 20.000,- Kč. „Tyto poukazy jsou nepřenosné a platí pouze na jméno výherce. Rozhodli jsme se je věnovat pro úspěšné jezdce v následujících soutěžích – vítěz soutěže č. 5B na parkuru stupně S**, což je Kolowrat Junior Cup, dále vítěz soutěže č. 10 – na stupni ST**, první tři umístění v soutěži č. 14 – s obtížností na stupni T* a poslední poukaz obdrží nejlepší jezdec samotného finále Skokového poháru České pojišťovny,“ dodala Jitka Opatrná. Přibyly ještě další dvě ceny pro výherce čtvrtečního ST * a sobotního S **. Ti dostanou lapače hmyzu – každý v hodnotě 4000,- Kč.

Struktura rozdělení finančních výher v Kolowrat Junior Cupu – oddělení A i B:
1. místo: 9.750,-
2. místo: 8.750,-
3. místo: 7.750,-
4. místo: 6.750,-
5. místo: 5.750,-
6. místo: 3.750,-
7. místo: 3.750,-
8. místo: 3.750,-
9. místo: 1.000,-
10. místo: 1.000,-
11. místo: 1.000,-
12. místo: 1.000,-
13. místo: 1.000,-
14. místo: 1.000,-
15. místo: 1.000,-

Aktualizace 21. 9. 14:30 HOD: Jezdci Skokového poháru se zapíšou někomu do života

Finále Skokového poháru České pojišťovny bude nejen o vrcholovém jezdeckém sportu, ale také o dobročinných záležitostech. Agentura Via Solaris, jež je reklamním a marketingovým partnerem tohoto extraligového seriálu v parkurovém skákání totiž oznámila zahájení spolupráce Skokového poháru České pojišťovny s Českým národním registrem dárců dřeně a Nadací pro transplantaci kostní dřeně.

„Rádi bychom pomohli se zvýšením počtu dárců pro registr, partnerů pro nadaci a posílení mediálního povědomí a informovanosti o celém projektu pomocí našich mediálních partnerů. Via Solaris a Skokový pohár České pojišťovny vstupují do tohoto projektu s důvěrou a nadějí, že mezi sportovci – jezdci, návštěvníky a partnery se najdou noví podporovatelé nadace, tak i konkrétní dobrovolníci pro registr,“ přiblížila záměr ředitelka agentury Via Solaris Pavla Kudláčková. „Nejen při finále letošního jedenáctého ročníku v Hořovicích, ale i při dalších vybraných kolech Skokového poháru v příštím roce budou připravena odběrová místa, kde se jezdci i návštěvníci budou moci zaregistrovat. Na všech našich závodech po celé republice pak budeme projekt výrazně prezentovat,“ dodala.

Prvotní myšlenka na tuto spolupráci se zrodila díky jednomu z členů Asociace Český skokový pohár – Jezdecké společnosti Equitana Martinice, kde se letos v červenci měli jezdci poprvé možnost zaregistrovat se přímo během skokového mistrovství České republiky. „Do Českého národního registru dárců dřeně jsem vstoupil v roce 2001. Stačilo pár kapek krve a trocha času na zodpovězení několika otázek o mém zdravotním stavu. Tím jsem se zařadil mezi tisíce jiných Čechů, kteří jsou také v tomto registru lidské naděje evidovány. Od roku 2007 se pravidelně setkávám při jezdeckých závodech s mladými lidmi otužilými sportem, a proto nás napadlo se na ně obrátit, zda by zvážili možnost vstupu do tohoto registru,“ uvedl Martin Pecka, ředitel jezdeckého areálu Equitana v Martinicích.

Odběrové místo Českého národního registru dárců dřeně bude v Hořovicích připraveno na nové dobrovolníky v den velkého finále Skokového poháru České pojišťovny – tj. v neděli 30. září. „Přímo na místě příchozím vyškolení pracovníci podrobně vysvětlí celý proces dárcovství dřeně i různé způsoby odběru krvetvorných buněk. Pokud nebude něco zcela jasné, rádi zodpovíme veškeré dotazy. Je třeba si totiž uvědomit, že členství v registru dobrovolných dárců dřeně znamená určitý morální závazek. Zapíšete-li se do něj, můžete být kdykoliv v budoucnu vybráni jako jediný možný dárce pro konkrétního těžce nemocného člověka. Jeho osud pak může záviset jen na vaší rychlé dostupnosti a na ochotě své krvetvorné buňky opravdu darovat,“ konstatovala MUDr. Jana Navrátilová z Českého národního registru dárců dřeně.

Mezi prvními, kdo se rozhodl vstoupit do registru právě při hořovických jezdeckých závodech, byl olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda, jenž se ve stejný den utká s obhájcem loňského vítězství ve Skokovém poháru České pojišťovny Jiřím Skřivanem v přátelském dvojboji složeném z parkuru a běhu. „Myslím, že je to skvělá věc. Rád využiji této příležitosti, spojit účast na sportovní akci s dobročinnou záležitostí, jakou je zápis do registru dárců kostní dřeně,“ podotkl David Svoboda. Každý, kdo by se k Davidu Svobodovi chtěl přidat, by si měl dopředu nastudovat důležité informace, které jsou v přehledné formě k dispozici na adrese: www.kostnidren.cz/registr/darci/brozury.php. Základními kritérii pro zápis nového dobrovolníka jsou: věk 18 až 35 let, dobrý zdravotní stav a ochota překonat určité nepohodlí a ztrátu času, které jsou spojeny s jednou či několika návštěvami zdravotnického zařízení, případně s odběrem krvetvorných buněk v zájmu záchrany života druhého člověka. Podrobnosti najdete také na www.skokovypohar.cz.

Hořovické finále Skokového poháru v olympijském duchu

Finále české parkurové extraligy – Skokového poháru České pojišťovny, které se uskuteční v rámci pětidenních závodů v neděli 30. září v Hořovicích na Berounsku bude doslova v olympijském duchu. Dorazí totiž nejen olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda, ale také badmintonista a rodák z Hořovic Petr Koukal, dále místopředseda olympijského výboru Jiří Kejval a v neposlední řadě módní návrhářka Daniela Flejšarová, z jejíž dílny pochází proslavená olympijská kolekce českého týmu.

Ačkoliv se žádný zástupce klasické jezdecké disciplíny letos na olympiádu do Londýna neprobojoval, příznivci tohoto sportu tak budou mít možnost alespoň touto cestou nasát trochu olympijské atmosféry. Zatímco Daniela Flejšarová přijede v první řadě podporovat svoji dceru Natálii Roučkovou, jež je známou jezdkyní, a Jiří Kejval s Petrem Koukalem budou mít především roli čestných hostů, Davida Svobodu čeká poměrně rušný den.

Krátce před zahájením velkého finále Skokového poháru České pojišťovny pro nejlepší čtyři jezdce se utká s obhájcem loňského vítězství v tomto extraligovém seriálu Jiřím Skřivanem v přátelském dvojboji. Ten se skládá z parkuru a běhu. „Přiznám se, že jsem zpočátku trochu váhal, když mě pořadatelé oslovili s tímto nápadem. Od olympiády jsem ani jednou neseděl na koni a vůbec jsem toho za poslední dobu nenasportoval. První závody mě totiž čekají až příští rok v březnu,“ prozradil David Svoboda a dodal: „Jelikož jde především o exhibici, tak jsem si nakonec řekl, že by to mohla být dobrá zábava a už se na to docela těším.“ Aby podmínky byly co nejvíce vyrovnané, jak David Svoboda, tak Jiří Skřivan si budou koně poskytnuté pořádajícím jezdeckým klubem losovat. V běhu však oba sportovci budou muset spoléhat jen na svoji kondici. „Z toho běhu mám krapet obavu a jen doufám, že pořadatelé nepřipraví příliš dlouhou trasu. Ostatně, čeká mě ještě poté finále, během něhož budu muset odjet čtyři prarkury,“ konstatoval s úsměvem Jiří Skřivan. Nic méně i on se na tuto výjimečnou sportovní ukázku těší.

V parkuru české jezdectví získalo olympijské zlato poprvé a naposledy před 84 lety v Amsterodamu a nic nenasvědčuje tomu, že by se na tom mohlo v dohledné době něco změnit. I proto příznivci jezdectví triumf Davida Svobody vnímají velmi silně. Ostatně, David Svoboda je členem České jezdecké federace a skokových soutěží se účastní pravidelně – letos má za sebou celkem 16 startů v oficiálních soutěžích. „V sezoně jezdím na koni dvakrát až třikrát týdně, ale od olympiády mám život naruby. Jsem stále v jednom kole. Účastním se řady charitativních akcí, besed ve školách, rozhovorů v médiích a marketingových setkání. S trochou nadsázky nemám čas ani spát. O to víc mě těší, že se mi před pár dny podařilo alespoň dokončit bakalářské studium,“ svěřil se David Svoboda.

Olympijského šampiona čeká v Hořovicích kromě exhibiční soutěže také jedna dobročinná záležitost. Skokový pohár České pojišťovny totiž započal novou spolupráci s Českým národním registrem dárců dřeně a Nadací pro transplantaci kostní dřeně a David Svoboda bude vedle dalších jezdců jedním z těch, kteří se v Hořovicích pokusí touto formou zapsat někomu do života. „Myslím, že je to skvělá věc a rád využiji této příležitosti,“ podotkl David Svoboda. Podrobnější informace najdete na www.skokovypohar.cz.

Aktualizace 18. 9. 12:30 HOD: Důležité organizační informace k vrcholu SPČP

Na pětidenní závody v rámci posledního kvalifikačního kola a velkého finále Skokového poháru České pojišťovny 2012, jejichž termín konání je 26. – 30. září, se chystají stovky jezdců a koní. Vše nasvědčuje tomu, že se bude jednat o největší jezdeckou událost posledních let.

Vzhledem k tomu, že zájem jezdců o start během této vrcholné akce je větší, než je možné stihnout odbavit během jednotlivých dní, pořadatelé jsou nuceni využít předem avizovaného omezení, že ve čtvrtečních, pátečních a sobotních soutěžích bude povolen start každému koni pouze v jedné soutěži. Jak prozradil Aleš Opatrný, přímo v Hořovicích bude ustájeno v mobilních boxech na 270 koní a další budou dojíždět pouze na konkrétní dny.

Přímým účastníkům je určena důležitá organizační informace, která se týká nové příjezdové cesty pro vozíky a kamiony s koňmi. Mobilní stáje jsou umístěny na jiném místě než v loňském roce, proto je potřeba sledovat pozorně navigační označení. „Všichni, kdo vezou koně, se musejí dostat ke hřbitovu, který je po levé straně, na konci hřbitova neodbočovat směrem k ranči, ale jet stále rovně. Touto cestou se dostanou účastníci k turnajovým boxům ze zadní strany areálu. Ti, co pojedou od Příbrami, tak po výjezdu z lesa budou odbočovat až na druhé křižovatce doprava,“ upozornila členka organizačního týmu Jitka Opatrná. „V případě jakýchkoliv potíží mohou jezdci a členové ekip volat na telefonní čísla 606 485 532 nebo 602 311 712,“ dodala. Veškeré podstatné informace budou průběžně publikovány na www.skokovypohar.cz.

Původní článek:

Pro účastníky obou jezdeckých závodů Podzimní malé ceny a finále SP ČP jsou připraveny výhodnější ceny ustájení a koně si zde mohou ponechat po celou dobu i ve dnech, kdy se nebude závodit.

Propozice na výše uvedené závody najdete na www.opatrnyhorovice.cz nebo na www.ceskyskokovypohar.cz


 
UPOZORNĚNÍ:
REZERVACE BOXU do 10. 9. 2012 na jitka.opatrna@seznam.cz.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.