SP ČP v Hořovicích: Vítězem je opět Aleš Opatrný!

Předposlední zářijový víkend vrcholí 12. ročník seriálu Skokový pohár, již potřetí zaštítěný Českou pojišťovnou. V sobotu 21. 9. proběhnou poslední kola seriálových soutěží a bude tak jasné, kdo postupuje do finálových nedělních bojů Equiservis Amateur Tour, Kolowrat Junior Cupu a samotného Skokového poháru. Ten je určen čtyřem nejlepším jezdcům z 11 kvalifikačních velkých cen a tito nejvýše postavení jezdci žebříčku si budou mezi sebou měnit koně.

21:04 HOD: V přílohách pod článkem naleznete tiskovou zprávu z finále SP ČP.

16:48 HOD: Již popáté se vítězem SP ČP stal A. Opatrný! I když s posledním koněm Mr. Voxem jednou chyboval, součtem časů byl o osm sekund rychlejší, než druhý Jiří Skřivan, který chyboval s Carosem. Třetí místo získal Jiří Hruška, který dvakrát chyboval jak se svým Mr. Voxem, tak s Casalem. Lucie Poláková skončila stejně jako v roce 2003 čtvrtá, když jednou chybovala se svým Carosem a nakonec i s Kallistou, nejvíce problémů měla s Casalem, když k chybě přidala vybočení ("nemohla jsem vůbec točit", celkem 11 tr.b.). Jednu chybu měla také v sedle Mr. Voxe a celkem získala 23 tr.b.

Šťastný vítěz! Foto Michael Motygin

14:40 HOD: Jaký je plánek parkuru pro finále?

14:30 HOD: Finále kategorie B vyhrála úřadující mistrovská dvojice st. juniorů Anna Kellnerová a Curley Sue, druhá je Nina Kaločová a třetí domácí A. Baraldi. Ten jako úvodní dvojice jednou v rychlém času chyboval (až na posledním skoku).

Nina Kaločová, Anna Kellnerová s trenérem Markem Javorským a Alexandr Baraldi. Foto Michael Motygin

14 HOD: Čekáme na finále kategorie B, kam se kvalifikovali A. Baraldi, V. Trávníček, A. Kellnerová, Eliška Hrdá, Nina Kaločová, Tina Šalková a i vedoucí žebříčku Jiří Tměj.

12:29 HOD: Ve finále jezdců do 15 let KJC zvítězila po rychlé bezchybné jízdě ve finále Denisa Vegrichtová (Jetta). Druhá je F. Kolowrat-Krakovská a třetí M. Rodová. Ostatní dvojice ve finále chybovaly.

Denisa Vegrichtová a Jetta na posledním skoku finále, růžovém Kolowratu. Foto Michael Motygin

12 HOD: Čekáme na finále jezdců do 15 let KJC - v něm jsou F. Kolowrat-Krakovská, D. Vegrichtová, L. Dostálová, F. Stružinský, K. de Jager a M. Rodová.

10:20 HOD: Finalistka Lucie Poláková má dnes na kontě první úspěch - její družstvo (K. Kupcová, A. Baraldi a K. Papoušek) zvítězilo v týmové soutěži. Kapitáni družstev samozřejmě byli i jejich členy.

Lucie Poláková, Kamil Papoušek, Kamila Kupcová a Alexandr Baraldi.

Páté místo obsadil tým Barbory Vojtkové (A. Vojtková, T. Šalková, L. Dub), čtvrté bylo družstvo Ludvíka Jandourka nakonec v jiném složení, než plánoval (protože jeho přítelkyně, původně členka jeho družstva, mohla složit vlastní družstvo) ve složení D. Uleščenko, J. Studnička a K. Málková. Silné družstvo Aleše Opatrného (F. Kolowrat-Krakovská, A. Kellnerová, N. Roučková) skončilo třetí. Druhé po rozeskakování o vítězství skončilo družstvo, kde byl i Josefa Pařenica, který však dnes chyběl kvůli zdravotním indispozicím Aquita (M. Příhoda, D. Hrubešová a J. Štětina), za něž nastoupil kapitán Jan Štětina s Casanovou-S, a nakonec Kamil Papoušek předvedl vítězný, bezchybný výkon v rozeskakování pro družstvo Lucie Polákové.

Aktualizace 22. 9. 10:10 HOD: Finále Equiservis Amateur Tour vyhrála jeho plzeňská vítězka Jana Valdmanová a Le Roi. Probíhá finále pro 5 nejlepších družstev v rámci Kap Jumpingu. Do odpoledního finále SP ČP postupují Jiří Hruška - Mr. Vox, Jiří Skřivan - Kallisto, Aleš Opatrný - Casall, L. Poláková - Caros. Zde najdete on-line přenos.

Aktualizace 22. 9. 10:00 HOD: Přidána TZ Opatrný si pojistil finále Skokového poháru České pojišťovny sobotním vítězstvím

V sobotu 21. září proběhlo v rámci Velké ceny Hořovic poslední kvalifikační kolo Skokového poháru České pojišťovny 2013. To mělo především nádech souboje dvou jezdců, Aleše Opatrného a Ludvíka Jandourka. Bojovali o poslední čtvrté postupové místo do nedělního velkého finále.

V teoretickém ohrožení byla ještě Lucie Poláková na prozatímní třetí pozici. Pokud by totiž Jandourek vyhrál a Opatrný výrazněji bodoval, mohla by se rázem ocitnout mimo finálovou čtveřici ona. Určitá nejistota jí nakonec donutila k sobotnímu startu, byť původně chtěla Carosovi šetřit síly na neděli. Na start Velké ceny na parkuru T* (145 cm) se postavilo neobvykle mnoho dvojic, a to 57. Stavitel parkuru Klaus Holle však dobře odhadl startovní pole a jeho náročně postavenou trasu překonala sedmička jezdců bezchybně. Do finále postoupilo 15 nejlepších, a tak druhou šanci dostali i někteří jednou chybující jezdci. To ovšem nebyl případ zmiňovaného Jandourka. Ten chyboval, stejně jako mnozí další, ve trojskoku – a to konkrétně na jeho poslední části. A jelikož jeho čas nepatřil mezi ty nejrychlejší, předposlední skok kurzu definitivně ukončil jeho naděje na případný postup do finále. Doslova symbolicky jej mohla lepším výkonem vyřadit z patnáctky účastníků finálové části Velké ceny Lucie Poláková. Ta ale po vyhodnocení situace skočila s Carosem jedničku a další pokračování vzdala. Nejlepším z jednou chybujících byl v závěrečném parkuru hlavní hořovické soutěže Jiří Skřivan s klisnou Kallisto, jejichž čas nikdo kromě vítěze nedokázal překonat. S jednou chybou ze základního kola a bezchybným finále tak skončil nakonec pátý. Stejný výsledek, ovšem horší čas, měli Monika Štangelová s Pinociem, Anna Kellnerová s Kashmirem Casandrem a Tomáš Kuchár s koněm Cupido Z.
Jak se dalo očekávat, souboj o vítězství proběhl mezi jezdci, kteří si ze základního kola nenesli do finále žádné trestné body. Dlouho to vypadalo, že obdobně jako při pátečním vrcholu spadne vítězství do rukou slovenského jezdce. Marián Štangel s Badarcem zajeli rychlé a bezchybné finále, na které dokázal odpovědět jen Aleš Opatrný. Fantastickou jízdou s minimální délkou ujetých metrů se s Falcem Union dostal do cíle v absolutně nejlepším čase, a to s velkým náskokem. Startoval jako třetí od konce a Kamil Papoušek i Tina Šálková nastupující po něm zkoušeli jeho čas pokořit. Při riskantních jízdách se však nevyhnuli chybám. Třetí nejlepší výkon předvedl Jiří Papoušek s klisnou Cornada-K a nulu na kontě si udržel ještě páteční vítěz soutěže ST* Ján Cigán s Cornetou. „V posledních dvou letech mi vítězství v hořovické Velké ceně uniklo doslova o chloupek, tak jsem rád, že to do třetice konečně vyšlo. Stejně tak ve finále jsem poslední dva roky skončil druhý. Snad se mi to tedy podaří prolomit i v neděli,“ doufá Aleš Opatrný.
V sobotu se nerozhodovalo pouze o startovní listině nedělního finále Skokového poháru České pojišťovny. O poslední body bojovali také neprofesionální jezdci při Equiservis Amateur Tour na parkuru stupně ZL (110 cm). V něm si s nástrahami rozeskakování nejrychleji a bezchybně poradil, jako již během tohoto roku několikrát, MVDr. René Finsterle se skvělou klisnou Eurou.
Stejně tak se bojovalo o postup do finále třetí seriálové soutěže, kterou je Kolowrat Junior Cup. Nebývale mnoho dvojic se postavilo na start soutěže S**, v které nakonec nejlépe zajela Nina Kaločová s Ebony. Ta však měla finále díky skvělým výsledkům po celý rok zajištěno. Během dekorování byli oceněni navíc dva nejlépe bodovaní jezdci z kvalifikací v kategoriích A i B. Byli jimi Francesca Kolowrat-Krakowská a Jiří Tměj.
V sobotu proběhlo dále první kolo soutěže KAP Jumping. Z 10 nastoupivších čtyřčlenných týmů se nejlepší pětka dostala do nedělního kola druhého. To se uskuteční po finále Equiservis Amateur Tour, které finálovou neděli otevře již v 8.00 hodin ráno.  Po týmové soutěži naplánované cca od 9.30 hodin se uskuteční finále Kolowrat Junior Cupu. Start kategorie A je naplánován zhruba od 11.15 hodin, kategorie B pak od 13.00 hodin. Následně již nebude nic bránit zahájení finále Skokového poháru České pojišťovny. Předpokládaný start je v 15.30 hodin. Střídat koně Kallisto, Casal I, Mr. Vox Agromarket H+B a Caros si mezi sebou budou Jiří Skřivan, Aleš Opatrný, Jiří Hruška a Lucie Poláková. „Asi nejsnadnější bude opět Kallisto, jež předvádí velmi stabilní výkony. Jsem zvědav, jak se mi bude tentokrát dařit s Mr. Voxem. Zrovna nedávno jsem se díval na záznam loňského finále a postřehl jsem pár chyb, kterých bych se letos mohl vyvarovat. Věřím, že s ním tedy předvedu lepší výsledek,“ podotkl Aleš Opatrný. Další informace naleznete na webových stránkách www.skokovypohar.cz.

18:40 HOD: Vítězem Velké ceny se stal domácí Aleš Opatrný a Falco Union!

 18 HOD: L. Poláková skočila jenom jedničku a vzdala. Čekáme na finále dnešní Velké ceny pro 15 nejlepších, ale o složení finálové čtyřky již má být rozhodnuto.  

Jiří Skřivan, Jiří Hruška, Lucie Poláková a Aleš Opatrný. Ten spolu s Jiřím Skřivanem (ten však základní parkur dokončil s chybou...) ještě bojuje o vítězství ve VC Hořovic.

 16:20 HOD: Dalším, kdo je ve hře, je Aleš Opatrný a ten absolvoval soutěž jako první bezchybně!

 Aktualizace 21. 9. 16:00 HOD: Začala Velká cena, poslední možnost k zisku bodů do finále. Právě dokončil Ludvík Jandourek s chybou. Právě tento jezdec je ještě ve hře do nedělního finále pro 4.

 Aktualizace 20. 9. 22:10 HOD: Přidána TZ Páteční vrchol v Hořovicích v režii Jana Cigána

Páteční závěrečná soutěž čtvrtého závodního dne na stupni ST** napověděla, kdo si do Hořovic přivezl skvělou formu pro sobotní Velkou cenu a případné nedělní velké finále. Na start soutěže 140 cm vysoké se přihlásilo přes 70 dvojic. Mezi nimi kraloval slovenský Ján Cigán. Ten se svými dvěma koňmi dosáhl na dvě z pěti nejlepších příček. Nejvíce mu dosaženým časem konkurovala čtvrteční vítězka Tina Šálková.

Tato juniorská jezdkyně stejně jako při čtvrtečním ST*, které bylo o 5 cm nižší, sedlala koně Toro 1. Zatímco ve čtvrtek v soutěži na čas zvítězila, při pátečním vrcholu jedoucím se s následným rozeskakováním nestačila pouze na vítěze Jána Cigána sedlajícího koně Corneta. Ten startoval hned v úvodu soutěže, ze třetí startovní pozice. S klisnou La Pilota si dojel pro konečnou čtvrtou příčku.  Mezi něj se dostal ještě Jiří Hruška s Mr. Voxem Agromarket H+B. Ten se svým druhým koněm Aristem Z uzavřel elitní pětici.

„Parkur byl velmi příjemný, nepřišlo mi, že by tam byl nějaký chyták. V druhé fázi byl nejzáludnější nájezd do dvojskoku, kde se dalo hodně získat i ztratit,“ podělil se o své dojmy Ján Cigán. „Popravdě bych spíš čekal, že budu lepší s La Pilotou. Většinou je rychlejší. Tentokrát to však vyšlo na první pokus,“ doplnil vítěz.

Juniorským vrcholem bylo v pátek další kvalifikační kolo Kolowrat Junior Cupu. Manželé Jan a Marcela Šímovi hodnotili účastníky soutěže L** dle jejich stylu. Při letos posledním parkuru v rámci Kolowrat Junior Cupu hodnoceném na styl si to rozhodčí opravdu užili, neboť se na start přihlásil rekordní počet účastníků. Dokonce se soutěž rozdělovala na 3 oddělení, neboť pouze 20 jezdců může být hodnoceno dohromady. Jako jediná na hodnocení 9 bodů dosáhla Anna Kellnerová se Stakkem, bohužel jedna skoková chyba a odečet 0,5 bodu ji o vítězství připravil. V rámci třetího oddělení tak skončila druhá, hned za vítězkou Eliškou Hrdou. Ta společně s koněm Corad dosáhla na známku 8,8 bodů.

Nejlepší jezdkyní prvního oddělení byla Kateřina Málková s koněm Cornelius. Ta obdržela taktéž od rozhodčích hodnocení se známkou 8,8 bodů. Třetím vítězem pátečního Kolowrat Junior Cupu byla Andrea Halíková s koněm Maryland. Její konečné hodnocení bylo 8,5 bodů.

Při tomto stylovém kole byly částečně výsledky ovlivněny i odečty bodů za chyby na překážkách či překročení stanoveného času. A tomu se nevyhnulo mnoho dvojic, které ve snaze dojít co nejstylověji často volily pomalejší tempo.

Během dne proběhly ještě další dvě soutěže. Hned ráno od 7.30 proběhla stupňovaná obtížnost do 120 cm. Tam si pro vítězství dojela poslední startující Petra Mazánková a Acobata-T. Hned po Kolowrat Junior Cupu pak proběhla soutěž firmy Bioveta, kde jezdci závodili na parkuru S** (130 cm). Tam si nejrychleji se všemi nástrahami poradil Radek Šídlo s osmiletým Conterem-T.

V sobotu proběhne poslední Velká cena v rámci Skokového poháru České pojišťovny 2013, po které bude jasná nedělní finálová čtyřka.  Na pořadu dne bude také první kolo soutěže družstev KAP Jumping, jejíž druhé proběhne taktéž při finálové neděli. Pro více podrobností a aktuální informace se podívejte na stránky Skokového poháru ČP s adresou www.skokovypohar.cz.

20. 9. 16 HOD: Na 130 cm zvítězil Radek Šídlo a Contero-T.

Aktualizace 20. 9. 12:45 HOD: Páteční program začal stupňovanou obtížností do 120 cm, kde zvítězila P. Mazánková s Acobatou-T, a pokračovala stylovou soutěží jezdců do 18 let. Největší známku ve třech odděleních získaly: Kateřina Málková, Andrea Halíková a Eliška Hrdá.

 

Aktualizace 19. 9. 22:00 HOD: Přidána TZ Čtvrteční vrcholný parkur v Hořovicích vyhrála Tina Šalková a Kolowrat Junior Cup čeká boj o poslední finálové pozice


Čtvrteční vrcholný parkur v Hořovicích vyhrála Tina Šalková

 Věkem teprve juniorka Tina Šalková porazila téměř 80 soupeřů ve vrcholné čtvrteční soutěži na stupni ST* (135 cm) v Hořovicích na Berounsku, kde se konají již od úterý 17. září až do neděle 22. září finálové závody Skokového poháru České pojišťovny.

Největší zájem ze strany jezdců byl právě o závěrečnou soutěž. Poprvé se při této soutěži představila většina jezdců chystajících se na sobotní Velkou cenu Hořovic, ale také nedělní velké finále se střídáním koní. Trasu parkuru připravil rakouský stavitel Klaus Holle. Nejrychleji a bezchybně se s parkurem stihla vypořádat Tina Šálková s Torem. Od prvních metrů jezdkyně šetřila cenné metry svého koně a snažila se o co nejkratší zajetí parkuru. To se jí podařilo, a byť startovala v první polovině, nikdo z jezdců již nedokázal na její jízdu odpovědět. Nejblíže vítězství byl Ondřej Potluka a Land Master. K jejich nejrychlejšímu času však přibyly 4 trestné body za chybu na posledním skoku s logem KAP Jumping. Druhé místo tak nakonec připadlo slovenské dvojici Tomáš Kuchár a Cupido Z. Jeho výsledný čas byl pouze o dvě setiny vteřiny horší než vítězky. Třetí nejlepší výsledek předvedl Jan Štětina a Rico-S.

„S Torem se mi jel parkur dobře, s Merrou to bylo o něco horší. Nejvíce jsem se obávala krátkého nájezdu do dvojskoku 6AB. Ten mi však vyšel dobře. Přesto jsem však nečekala, že bych mohla být nejlepší,“ zhodnotila jezdkyně. „Sama jsem nevěděla, kolik přesně si mohu dovolit. Měla jsem na Tora nové udidlo na zkoušku. Ale fungovalo to skvěle,“ doplnila jezdkyně. Ta uvidí ještě dle pátečního výkonu, ale mohla by se objevit i na stratu poslední Velké ceny ročníku 2013, která se koná v sobotu.

Během závodního dne se uskutečnily další 3 soutěže, včetně dalšího kola Kolowar Junior Cupu. Nejúspěšnější byl Jiří Tměj s klisnou Corsika Mag Centrum, kteří zvítězili v soutěží L** (120 cm) hodnocené na čas. V otevřené soutěži na stejném stupni obtížnosti dojela nejlépe Dana Pinkavová s Lassy. Kompletní výsledky najdete na www.skokovypohar.cz.

Kolowrat Junior Cup čeká boj o poslední finálové pozice

Ve čtvrtek 19. září odstartovala v rámci finálových závodů Skokového poháru České pojišťovny série tří posledních kvalifikačních soutěží Kolowrat Junior Cupu. Ty čeká v neděli finále rozdělené do dvou kategorií – pro jezdce do 15 a do 18 let.

Čtvrteční pakur stupně L** (120 cm) nastínil, že diváci budou svědky usilovného boje o pozice v obou finálových soutěžích. Těch je vyhrazeno v každém oddělení dvacet. Zatímco v mladší kategorii byla před závody v Hořovicích ještě tři volná místa, po čtvrtku by tomu tak již být nemělo. Příležitosti využily totiž nové tváře mladých jezdeckých nadějí, které se pokusily zabodovat a dostat tím možnost soutěžit v neděli o některou z velmi atraktivních cen. Do každé kategorie věnovala rodina Kolowrat-Krakowských 57 tisíc korun ve finančních výhrách a navíc exkluzivní jezdecké sedlo Prestige Michael Robert, hodnotné věcné ceny značky Equistro a jezdci na druhých místech vyhrají benzinovou zahradní sekačku od firmy John Deere R43S. V neposlední řadě umístění na prvních třech pozicích obdrží originální skleněné trofeje vyrobené na zakázku studiem Astera v Novém Boru. Čtvrtý a pátý pak dostanou skleněnou pamětní plaketu. Samozřejmostí jsou dekorační šerpy pro jezdce a slavnostní deka pro koně. Pamatováno bude stejně jako předešlý ročník na ošetřovatele koně a trenéra vítěze. Ti dostanou dárkové balení kvalitního vína. S oceňováním se tentokrát začne již v sobotu, kdy budou vyhlášeni nejúspěšnější jezdci z kvalifikací. Mohou se mj. těšit na luxusní hodinky značky Citizen.

Velmi vyrovnaná konkurence je v kategorii B – tj. mezi jezdci ve věku 15 až 18 let. Těch, co mají alespoň jeden bod z předešlých kvalifikací, jsou bezmála čtyři desítky, a tak téměř polovina do závěrečného klání již zasáhnout nebude moci. Těsně pod čarou jsou např. Elizabeth Urbaníková z JK Baník Ostrava a Michaela Brožková s JK Artex Nejdek. Ani jedna proto nechyběla již ve čtvrteční soutěži, aby případných bodů získaly co nejvíce. První jmenovanou však jedna chyba sesadila až na 39. příčku, a tak bude muset sportovní štěstí pokoušet dál. Pro Michaelu Brožkovou se situace vyvíjí přece jen o něco příznivěji, neboť dokončila celý kurz bez trestných bodů a 9. místo jí jistě nějaké body přinese.

Snažit se musí i jezdci, kteří jsou sice nyní mezi potenciálními finalisty, ale jen těsně „nad čarou“. Jde konkrétně o Marii Hrudkovou, Martina Kaňu a Kristýnu Kravčenková. Poslední uvedená na startovní listině chyběla. Martin Kaňa inkasoval 8 trestných bodů, což pro něj může být určitým tlakem pro zbývající dvě započítávané soutěže. Marie Hrudková ve čtvrtek dokončila čistě, a to jí naopak může dodat více klidu.

Klid je to ovšem jen velmi relativní. Může to dosvědčit např. Jiří Tměj. Ten stejně jako v roce 2012 kvalifikaci kategorie B s přehledem vede, aktuálně má 131 bodů, ale vloni mu finále vůbec nevyšlo. V základním kole finále tehdy s Corsikou Mag Centrum dvakrát chyboval, což nestačilo na postup do druhé části soutěže určené jen pro omezený počet nejúspěšnějších startujících. „Minulý rok jsem to doslova zpackal, ale letos jsme se na to víc připravili, tak doufám, že to dopadne lépe. Corsiku jsme nechali více odpočívat a je určitě v lepší formě, než minule,“ konstatoval Jiří Tměj. A nejedná se o pouhou domněnku. S Corsikou Mag Centrum si totiž dojel ve čtvrtek pro vítězství, a to díky bezchybně překonanému parkuru v čase 56,91 sec. „Myslím, že je to již moje páté vítězství a celkově za dva ročníky Kolowrat Junior Cupu dokonce čtrnácté. – Dnešní soutěž mi nepřipadala tolik náročná, jako jindy. Ale Corsika se vracela po dvouměsíční pauze, kdy nezávodila, tak jsem moc spokojený, že to takto dobře dopadlo. V pátek bude mít pauzu a startovat budu v Kolowrat Junior Cupu s Žillien Taurus Trans. Sobotní juniorskou soutěž na stupni S** půjdu opět s Corsikou a s ní pak nastoupím i v neděli do finále,“ prozradil Jiří Tměj.

Ačkoliv bude v roli velkého favorita, bude mít hned několik velkých soupeřů, resp. soupeřek. Jsou jimi např. Lucie Anovčínová, Andrea Halíková, Kateřina Málková, Nina Kaločová, Daniel Uleščenko či Anna Kellnerová. Kategorii „A“ zatím shodně vedou Kateřina De Jagerová a Francesca Kolowrat-Krakowská. V samotném finále se ovšem začíná tzv. od nuly, a tak jakékoliv prognózy jsou předčasné.

Kolowrat Junior Cup však není jen o snaze dosáhnout na co nejlepší umístění. „Jsem moc ráda, že pro jezdce jsou hodnotné ceny obrovskou motivací a mnozí jezdí na jednotlivé závody právě s cílem poměřit jezdecké schopnosti mezi svými vrstevníky v Kolowrat Junior Cupu. Jsem nadšená ze zájmu nejen dětí, ale i jejich rodičů a trenérů, kteří s nimi každý okamžik prožívají a pomáhají jim vydat ze sebe maximum. Co je ovšem neméně potěšitelné, je to, že tyto mladé jezdecké naděje nevnímají závody jen jako sportovní událost, ale je to pro ně společenská záležitost. Díky své dceři Francesce vidím, že si mezi sebou vybudovali přátelství a vzájemně si přejí úspěchy,“ spokojeně konstatovala JUDr. Dominika Kolowrat-Krakowská. „Na finále Kolowrat Junior Cupu i na sobotní poslední kvalifikaci, se moc těším. Stejně jako Francesce přeji mnoho zdaru i všem ostatním. Určitě nás čeká velmi napínavá podívaná. Je však potřeba mít na paměti, že vítězství není vše a podstatné je to, aby si závody všichni užili a měli ze svých výkonů dobrý pocit, byť třeba s jednou či dvěma lehkými chybami,“ pokračuje JUDr. Dominika Kolowrat-Krakowská. „Abychom trochu zpříjemnili a zpestřili napjatou atmosféru před začátkem finále, domluvili jsme se s naším předním jezdcem a zároveň hořovickým hostitelem Alešem Opatrným, že po prohlídce základního kurzu předvede juniorům absolvování celého parkuru tak, jak by měl vypadat – precizně a zároveň stylově,“ dodává. Diváci by si tak neměli nechat ujít ani tento juniorský vrchol, který začne v neděli v pravé poledne. Podrobnosti najdete na www.skokovypohar.cz.

15:30 HOD: Ve stupňované obtížnosti do 130 cm zvítězil K. Papoušek a devítiletý hřebec Zimba.

12:20 HOD: V otevřené soutěži na 120 cm zvítězila D. Pinkavová a Lassy, v juniorské KJC Jiří Tměj s Corsikou Mag Centrum. Pro čtenáře Jezdectví máme dobrou zprávu, neboť právě vše o jeho stáji si mohou přečíst již příští týden v říjnovém Jezdectví!

Aktualizace 19. 9. 11:50 HOD: Přidána TZ Dosáhne Skokový pohár České pojišťovny na 100 tisíc pro Registr dárců dřeně?

 Skokový pohár České pojišťovny se blíží nejen ke svému sportovnímu vrcholu, ale také k vyvrcholení celoroční akce na podporu Nadace pro transplantace kostní dřeně a Českého národního registru dárců kostní dřeně. Podaří se překonat hranici 100 tisíc korun?

Na tuto otázku všichni dostanou odpověď v neděli odpoledne, kdy již bude jasné, kolik se celkově během závěrečného klání uskuteční startů. Z každé soutěžní jízdy totiž putuje na konto uvedených organizací 10 korun – o to již od prvního kola tohoto 12. ročníku Skokového poháru České pojišťovny.
Nadace pro transplantace kostní dřeně je organizací s celostátní působností, jejímž cílem je napomáhat veškerým aktivitám ke zlepšení osudu nemocných s nejtěžšími chorobami krve a zhoubnými nádory. Český národní registr dárců kostní dřeně je součástí celosvětové sítě dobrovolných dárců krvetvorných buněk a je akreditován Světovou asociací dárců dřeně. „S oběma organizacemi započal Skokový pohár České pojišťovny a marketingová agentura Via Solaris spolupráci již při loňském finále parkurové extraligy v Hořovicích. Tehdy se bezmála tři desítky jezdců i návštěvníků v čele s olympijským vítězem z Londýna v moderním pětiboji Davidem Svobodou nechalo zaregistrovat mezi potenciální dárce,“ vzpomíná ředitelka Via Solaris Pavla Kudláčková. Později se však organizační tým rozhodl kooperaci rozšířit na další hmatatelnou podporu. „Po vzoru Jezdecké společnosti Equitana Martinice pořádající první kolo našeho skokového seriálu jsme chtěli uvedenou nadaci podpořit i finančně, a tak jsme rozhodli společně s členy Asociace Český skokový pohár o pravidelném odvodu 10 korun z každého uhrazeného startovného v jednotlivých soutěžích uskutečněných během závodů Skokového poháru České pojišťovny. Postupně jsme se tak dostali na aktuální částku 74.540 korun českých,“ prozradila Pavla Kudláčková.
Zatím nejvíce peněz přibylo při Velké ceně Kolína pořádané v květnu na Ptýrově. Při čtvrtém mítinku se vybralo úctyhodných 11.310 Kč. Přes deset tisíc se vyhoupla částka při Velké ceně Brna pořádané v náhradním termínu a ve zcela novém areálu Equine Sport Centra v Olomouci Lazcích. Tehdy se odvedlo 10.150 Kč. Do částky 10 tisíc korun příspěvek dorovnali pořadatelé červnové Velké ceny Litomyšle a srpnové Velké ceny Ptýrova. Z větších částek ještě stojí za zmínku 9 tisíc korun od již zmiňované Jezdecké společnosti Equitana Martinice. Šest tisíc putovalo ze Strakonic, 5240 korun z Frenštátu pod Radhoštěm, rovných 5000 Kč z Ostravy Staré Bělé, 4100 Kč z Plzně a 3740 Kč z Opavy Kateřinek.
Otázkou tak zůstává, kolik se dá dohromady v Hořovicích na Berounsku. Určitě by to však měla být suma ze všech největší! Závody se totiž konají již od úterka a za první dva dny se uskutečnilo již 341 startů. Ve čtvrtek i v pátek by to mělo být přes dvě stovky a více jak sto jich bude v sobotu i v neděli. Nasčítat by se tak mohlo i více jak 1000 jízd, což by obnášelo 10.000 korun. Ale to není vše! „Do rozpisu závodů byla před nedávnem zařazena nově týmová soutěž KAP Jumping, v níž by mělo odstartovat 10 družstev. Startovné pro každý celek 3 až 4 jezdců a koní činí 2000 korun, přičemž 50 % z vybraných peněz půjde opět ve prospěch Nadace pro transplantaci kostní dřeně a Českého národního registru dárců kostní dřeně,“ prozradil jeden z organizátorů závodů Aleš Opatrný. To by znamenalo, že by se celková suma přiblížila k hodnotě kolem 95 tisíc Kč, což přímo vybízí k zaokrouhlení na magických 100 tisíc. Všichni tak budou napjatě očekávat, jaká částka se objeví na symbolickém šeku, který si krátce před začátkem nedělního velkého finále Skokového poháru České pojišťovny převezme od pořadatelů předsedkyně dozorčí rady Nadace pro transplantace kostní dřeně MUDr. Jana Navrátilová.
Co je však neméně důležité, v neděli od 13.30 hodin budou mít možnost jezdci i diváci zapsat se do Českého národního registru dárců kostní dřeně. Základními kritérii pro zápis nového dobrovolníka jsou: věk 18 až 35 let, dobrý zdravotní stav a ochota překonat určité nepohodlí a drobnou ztrátu času, které jsou spojeny s jednou či několika návštěvami zdravotnického zařízení, případně s odběrem krvetvorných buněk v zájmu záchrany života druhého člověka. Kdo by se chtěl pokusit někomu zapsat nesmazatelným písmem do života, určitě by si měl dopředu nastudovat důležité informace, které jsou v přehledné formě k dispozici na adrese: www.kostnidren.cz/registr/darci/brozury.php. Další podrobnosti najdete také na www.skokovypohar.cz.

18. 9. 16:45 HOD: Ve středu se zatím nejvíce dařilo Dr. R. Finsterlemu s Eurou (110 cm) a L. Jandourkovi s Good Girl (120 cm). právě probíhá soutěž na výšce 130 cm, po 46 dvojicích zatím vede Radek Šídlo a Calvados. Zatím počasí závodům moc nepřeje.

20:45 HOD: Dvoufázové skákání 110/115 cm vyhrál MVDr. R. Finsterle s Eurou a ve 115 cm na čas M. Příhoda s Celestou-M.

16:33 HOD: Přidána TZ V Hořovicích odstartoval finálový maraton Skokového poháru České pojišťovny 2013

 V Hořovicích na Berounsku odstartoval v úterý 17. září od 9 hodin šestidenní finálový maraton Skokového poháru České pojišťovny. Ve 22 soutěžích by mělo proběhnout v součtu kolem jedenácti stovek startů. Toto číslo se však ještě může měnit, neboť startovní listiny se průběžně upřesňují.

Počet uskutečněných soutěžních jízd by mohl být ještě mnohem větší, pořadatelé však uplatnili stejně jako minulý rok omezení pro čtvrtek a pátek, kdy může každý kůň odstartovat pouze jednou za den. Během víkendových dní je pak určité omezení dáno samotným rozpisem, kdy jsou soutěže povětšinou vyhrazeny účastníkům seriálových soutěží a také nově připravovaného týmového klání KAP Jumping.

V Hořovicích muselo být vybudováno na 250 turnajových boxů pro koně. Další desítky pak do dějiště závodů dojíždějí pouze na vybrané dny. Mnozí jsou naopak v areálu již od předešlého víkendu, kdy zde probíhaly dvoudenní závody s celkem osmi soutěžemi až do stupně ST*. Nebýt tedy pondělní pauzy, kdy se kolbiště i přilehlé okolí připravovalo na začátek parkurové extraligy, skokový maraton by trval celých devět dní. Atraktivita Skokového poháru České pojišťovny a jeho finále navíc přesáhla hranice České republiky, neboť dorazili, resp. ještě dorazí jezdci a koně ze Slovenska, Rakouska, Německa, Dánska a dokonce i Kanady.

První dva dny jsou spíše zahřívací a na programu jsou vždy jen tři soutěže. Přesto při nich proběhne každý den dohromady kolem 200 startů. V úterý se výška překážek zastaví maximálně na 115 centimetrech, ve středu bude vrcholem parkur stupně S** - tedy s překážkami 130 centimetrů. Ze seriálových soutěží budou mít možnost bodovat jen amatérští jezdci, a to hned třikrát.

Ve čtvrtek tato skupina jezdců bude moci odpočítat, ale do závěrečných bojů o body v žebříčku se vrhnou účastníci Kolowrat Junior Cupu. Pro jezdce do 18 let to bude předposlední šance, aby si vylepšili skóre, které by jim zajistilo účast v nedělním finále. Tu úplně poslední budou mít ještě v sobotu. Pak už se jen všechny body sečtou a dle skupin A (do 15 let) a B (do 18 let) se určí dvě skupiny finalistů, jež se utkají v neděli ve dvou samostatných soutěžích o velmi atraktivní ceny.

Na té nejvyšší úrovni začne být sportovní program zajímavý také od čtvrtka, kdy se závěrečná soutěž dne dostane na stupeň ST*. O hvězdičku výš to pak bude v páteční Ceně společnosti Falton a právě v těchto dvou soutěžích by se již měly objevovat známé tváře nahlášené i do poslední Velké ceny Skokového poháru České pojišťovny 2013 naplánované na sobotní odpoledne. V té by se mělo představit přes 40 dvojic. Nejvyšší pozornost na sebe přitom budou strhávat dva jezdci – Aleš Opatrný a Ludvík Jandourek. Ti totiž zatím oficiálně figurují tzv. podčarou – tedy mezi nepostupujícími do finálové čtyřky. Oba však vědí, že aktuálně čtvrtý Zdeněk Žíla ve finále startovat nebude, a tak budou o toto místo bojovat ze všech sil. Aleš Opatrný má o něco větší šanci, neboť u Ludvíka Jandourka by se vyškrtával nejhorší ze šesti záznamů v žebříčku – tedy tři body. Na druhou stranu teoretické výpočty napovídají, že v případě vítězství by mohl na finálové účasti ohrozit i Lucii Polákovou. Ale to jen v případě, že by si ona nepřipočetla na své konto žádný další bod. Sobotní Velká cena Hořovic tak nabídne vskutku napínavou podívanou.

Nejinak tomu bude i v týmové soutěži KAP Jumping. Ta se pojede na dvě kola, z nichž první je nachystáno právě na sobotu. Losování pořadí deseti tří až čtyřčlenných celků, jejichž skladbu určí nominovaní kapitáni z předních pozic tabulky Skokového poháru České pojišťovny, proběhne v pátek večer. Do výsledků se budou započítávat tři nejlepší výkony a pět družstev postoupí do nedělního druhého kola, kde je již jistota finančních výher.

Další podrobnosti o programu najdete na www.skokovypohar.cz.

17. 9. 11 HOD: Závody začaly. Prvními vítězi mezi padesátkou startujících v Z na limitovaný čas se stali kladenská Zuzana Tyšerová a valach Chris.   

 16. 9. 17:30 HOD: Jezdci již tvoří své týmy pro dodatečně přidanou soutěž družstev (8 českých týmů + 2 zahraniční). Svůj tým vytvořil již Ludvík Jandourek, ke své přítelkyni Barboře Vojtkové si vybral Kateřinu Málkovou a Jana Studničku. Silný tým chystá domácí Aleš Opatrný, naopak jasno nemají zatím ani Jan Štětina ani Jiří Hruška. Opavský jezdec by totiž zřejmě musel vzít o jednoho koně více. Vedoucí žebříčku Jiří Skřivan k Ondřeji Málkovi vybral dceru Petru a Rudolfa Doležala.

První kolo družstev probíhá v sobotu, druhé pro 5 nejlepších v neděli.  

Startovní listiny na první dny závodů najdete zde.

14. 9. 11:20 HOD: Boxy pro koně jsou na novém místě, pořadatel prosí: Všichni se musí dostat ke hřbitovu, který budete mít po své levé ruce. Následně pojedete rovně dolů, neodbočujte s koňmi, prosím, doprava k Ranchi. Opravdu jeďte s koňmi rovně dolů podél hřbitova. Přijedete do areálu z druhé strany, ale přímo k boxům.

 13. 9. 11:20 HOD: Upozornění pořadatelů pro účastníky přijíždějící po dálnici od Plzně:
Sjezd Hořovice – Žebrák č. 34 je uzavřen. Doporučujeme použít sjezd z dálnice č. 50 – Mýto. Projedete obcí Mýto rovně, dále  Kařez, Cerhovice. Za cedulí Cerhovice asi 400 m je odbočka doprava Hořovice.

 Aktualizace 12. 9. 7:44 HOD: V přiloze pod článkem naleznete TZ Finále SP ČP navíc s týmovou soutěží

Aktualizace 11. 9. 8:30 HOD: K dnešnímu dni je objednáno 250 boxů. Stejně jako vloni mohou koně ve čtvrtečních a pátečních soutěžích startovat jen jednou denně. Přihlášky zaslalo také 16 koní ze Slovenska, 4 z Rakouska, 4 z Dánska a 10 z Německa.

Aktualizace 10. 9.: Kteří koně by mohli startovat ve finále?

Zdeněk Žíla, který se nyní nachází na postupové čtvrté příčce, se těchto závodů vůbec účastnit nebude a vlastně již od začátku roku počítá s tím, že do finále nenastoupí: "Tento model finále mi nevyhovuje - jednak mám Patendra zatím krátkou dobu a potřebuji s ním spíše v klidu pracovat  a závodit, jednak nás čeká halová sezona. Závodů jsem se účastnil hlavně kvůli kvalitním povrchům, to bude pro mé další starty i nadále prioritou. Třeba do Frenštátu jsem nejel, neboť jsem se kvality travnatého povrchu trošku obával, ovšem nakonec byl výborně nachystán." O tomto víkendu se chystá na domácí závody v Chotěbuzi a finálový víkend bude on i jeho koně odpočívat. "Rád bych startoval na závodech v Olomouci a hlavně na olomouckém GP Ing. Jana Kutěje ve dnech 12. - 13. října."

I když nejvíce bodů sesbíral Jiří Hruška s Aristem Z, ve finále tohoto plemenného hřebce nejspíš neuvidíme: "S největší pravděpodobností vezmu do finále opět Mr. Voxe." 

Lucie Poláková by startovala s Carosem: "S jiným koněm jsem ani nebodovala."

Stejně jako Lucie Poláková má jasno Jiří Skřivan, který bodoval jen s klisnou Kallisto. Byla by tak po Mr. Voxovi Agromarket H+B druhým koněm, jenž by svoji účast po roce zopakoval. Zatímco však Kallisto minulý rok mezi koňmi finále "zvítězila" (8 tr. b. v rychlejším čase než Kar Kar MM), Mr. Vox Agromarket H+B byl čtvrtý (20 tr. b.).

Aleš Opatrný vloni vzal Zandira Z, letos se bude rozhodovat mezi Falcem Union, Coraggiem a Casalem I.

Ludvík Jandourek si může vybrat mezi Vigem a klisnou Datasys Anfi. Tu jezdí nově po Janu Studničkovi, který s ní bodoval. "Poprvé jsem s ní startoval na závodech v Plzni, a když nebude majitel proti, do případného finále bych ji vzal."

 

Průběžné pořadí SP ČP po X. kole:

1. Skřivan Jiří          73
2. Hruška Jiří           71
3. Poláková Lucie     63
4. Žíla Zdeněk         58
5. Opatrný Aleš        51
6. Jandourek Ludvík 46
7. Štětina Jan          37
8. Luža Jiří              35
9. Vojtková Barbora  34
10. Papoušek Jiří      32

 

Jak dopadne finále v roce 2013?

 

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.