Frenštátská cena přehoupne ČSP 2014 do 2. poloviny

Po menší odmlce, v níž si nejlepší skokoví jezdci rozdali i mistrovské medaile, se pozornost může opět přesunout na extraligový parkurový seriál Český skokový pohár. Ten sice letos čeká teprve pátá Velká cena, ale uskuteční se již v druhé polovině závodní sezony. Jejím dějištěm bude Frenštát pod Radhoštěm ve dnech 25. – 27. července.

Bohužel nepřízeň počasí zapříčinila přesunutí Velké ceny Ostravy na srpen a navíc kvůli předem plánované rekonstrukci kolbiště se Velká cena Opavy uskuteční až v září. V první polovině roku tak proběhly Velká cena Martinic, dále VC Brna konaná v Olomouci, VC Kolína na Ptýrově a také VC Litomyšle uskutečněná v nedaleké Suché.

Přestože se pouze jedno kolo uskutečnilo na území Moravy, právě moravská Denisa Bittnerová je po čtyřech kolech ve vedení žebříčku. Svoji výbornou formu z kraje sezony potvrdila i v Martinicích při mistrovství České republiky, při němž skončila mezi ženami druhá. Sedlala klisnu Vanessa 5, s níž nasbírala i všechny body do pohárového žebříčku.

Pouze při Velké ceně Litomyšle se nepodařilo Denise Bittnerové umístit na bodované pozici. Tam se naopak vedlo domácímu jezdci, pořadateli a také jedné z hlavní osob Asociace ČSP Jiřímu Skřivanovi. Díky plnému počtu 15 bodů si zajistil průběžné druhé místo. Třetí je zatím novopečený mistr České republiky v kategorii jednotlivců Jiří Hruška s 26 body a elitní čtyřku uzavírá s 22 body Josef Pařenica. Rozdíly na dalších pozicích však nejsou příliš velké. Celkem ve Velkých cenách na úrovni T* (145 cm) bodovalo 29 jezdců. To však není konečné číslo jezdců, kteří se těchto soutěží zúčastnili. Navíc většina cen měla i zahraniční hosty. Ti však v českém seriálu bodovat nemohou.

 

Po čtyřech kolech je ve vedení Denisa Bittnerová. Foto Lucie Burešová

 

Více jezdců získávalo body ve dvou rámcových seriálech. V obou případech se jedná o více jak 40 jmen. Nejvíce jich má Equiservis Amateur Tour, soutěž pro neprofesionální jezdce s nedělními finále na stupni ZL (110 cm). Ze 46 bodovaných jezdců je v čele Karolína Javorská, která při posledním uskutečněném kole v Litomyšli předběhla dlouhou dobu vedoucí Danu Pinkavovou. Ta je nyní druhá. Elitní trio doplňuje Jana Vlčková. V tomto seriálu však nebude takový boj o přední místa, neboť oproti Českému skokovému poháru zde jde do finále hned 20 nejlepších.

V juniorském Czech Junior Cupu startovalo 26 starších jezdců ve věku 16 až 18 let a 19 účastníků věkové kategorie 12 až 15 let. V mladší kategorii zatím vede Lucie Šrámkové, v té starší pak odskočila svým soupeřům dvanáctibodovým rozdílem Nicola Grünthálová.

Velká cena Frenštátu pod Radhoštěm se pojede na úrovni T* (145 cm). Pořadatel se tak opět rozhodl pro nejnižší možnou výšku závěrečné soutěže celých závodů, jež se ve Frenštátu pojedou ve třeh dnech. Naopak letos v podstatě poprvé se diváci mohou těšit na příjemnou programovou vsuvku, resp. vloženou soutěž určenou především pro pobavení jezdců i diváků – a to pod názvem Kůň a motokára. Divácky velmi atraktivní podívaná se odehraje těsně před Velkou cenou, kdy by měla prolomit napětí a navodit příjemnou atmosféru před vrcholem závodů. O divácké zpestření se postarali i pořadatelé na Suché, kde byla připravena ukázka barokního ježdění. Do té však soutěžící jezdci aktivně zapojeni nebyli.

O co větší pauza byla mezi čtvrtou a pátou Velkou cenou, o to s větší intenzitou se bude hlásit Český skokový pohár o slovo během konce července a celého srpna. Hned týden po frenštátských závodech se pozornost přesune na Velkou cenu Zduchovic. V této středočeské obci na Příbramsku se pohárová soutěž pojede vůbec poprvé. S další týdenní odmlkou se Český skokový pohár přesune na Ptýrov, po němž bude bezprostředně následovat posunutá Velká cena Ostravy a dále pak Velká cena Plzně. Do finále v Hořovicích se ještě jezdci utkají v rámci posunuté Velké ceny Opavy, kde na ně bude snad čekat zcela nový povrch. Aktuální informace naleznete na webových stránkách www.ceskyskokovypohar.cz.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.