GCT 2016: Vídeň - Grand Prix pro Marcuse Ehninga

Elitní světová série parkurových závodů Global Champions Tour zavítá od čtvrtka 15. do neděle 18. září do Vídně. Předposlední závod letošní sezony nabídne napínavý sportovní boj o celkové vítězství, ale také bohatý doprovodný program i pro rodiny s dětmi. Aktualizace 19. 9. 14:40 HOD: Který tým vyhrál nedělní soutěž Global Champions League a jaké je pořadí před finálovým závodem? Více uvnitř.

Oficiální webové stránky | Seznam jezdců | Startky a výsledky | Přímý přenos

Letošní světová série Global Champions Tour, které se účastní vítězové olympijských her, mistři světa či mistři Evropy, spěje do finále. Od 15. do 18. září se ve Vídni bude konat předposlední závod tohoto šampionátu s pětihvězdičkovým označením nejvyšší parkurové kategorie. Vienna Masters 2016 slibuje napínavou podívanou. Po třinácti závodech, mimo jiné v Miami Beach, Monte Carlu či Šanghaji, totiž dva vedoucí jezdce v žebříčku dělí pouhých pět bodů. Závod nedaleko vídeňského Prátru tak může podobně jako v loňském roce výrazně promluvit do celkového pořadí.

Součástí čtyřdenního programu na závodišti Trabrennbahn Krieau bude i týmová soutěž Global Champions League, která je prvním týmovým závodem v parkurovém skákání. Návštěvníci se dále mohou těšit na drezuru, working equitation, klusácké dostihy a speciální vystoupení. Pro menší milovníky koní je připraven zvláštní sportovní program (mini-dostih klusáků či jízda a parkur s poníky). Program dále doplní výstava nejnovější jezdecké módy, dětská zóna a jídelní koutek s regionálními kulinářskámi specialitami.

Výsledky

Neděle

V neděli byla na programu již tradiční týmová soutěž Global Champions League. Ve Vídni v ní zvítězilo neporazitelné duo John Whitaker a Bertram Allen. Navýšili tak náskok týmu Valkenswaard United, ale pouze o 8,5 bodu před druhým týmem v seriálu Antwerp Diamonds. Do Vídně dovezl John Whitaker svého olympijského koně Ornellaia, Betram Allen zase svého hřebce Romanova. Hned dvěma týmům se podařilo soutěž dokončit po dvou kolech čistě a tak rozhodoval celkový čas, a v něm bylo právě duo z Valkenswaard United o necelé 4 sekundy rychlejší před Rome Gladiators. Třetí pozici se ziskem 4 trestných bodů si připsalo družstvo Monaco Aces. Pořadí před finálovým závodem v Doha najdete zde.


Sobota

Sobota patřil atradičně soutěži Grand Prix. Z 45 členného startovního pole bylo 11 dvojic bezchybných po dvou kolech. Z vítězství se nakonec radoval Marcus Ehning s Comme il Faut před druhou Janne-Friederike Meyer a Goja a třetím Simonem Delestrem s Chesall Zimequest.

O celkovém vítězi celé série bude ale rozhodnuto až v posledním kole v Doha. Rolf-Göran Bentsson s Casall ASK musel dokončit na prvním nebo druhém místě. Bohužel se však po zastavení před oxerem v rozeskakování umístila dvojice až na 10. místě a tak do posledního kola vstoupí švédský reprezentant s pětibodovým náskokem před Edwinou Tops-Alexander.


Pátek

Na padesát jezdců se zúčastnilo první soutěže CSI5*, dvoufázového skákání do 145 cm. Nejrychlejším jezdcem se nakonec stal John Whitaker s Echo Of Light před Gonzalo Anon Suarez s AD Amigo B a třetím Gerfriedem Puckem s Bo.

V pátek proběhlo také bariérové skákání, které nakonec skončilo vítězstvím dvou jezdců. Němec Marcus Ehning se svým 9 letým hřebcem Cordynox a Ital Emanuele Gaudiano s 10 letou klisnou Guess ter Wilgen se stali jedinými, kteří prošli třetí kolo čistě. Oba se ale rozhodli do čtvrtého kola nenastoupit a tak si nakonec rozdělili finanční odměnu.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.