Generální shromáždění FEI 2015

Od 10. do 13. listopadu probíhalo v Portoriku generální shromáždění FEI. O čem se jednalo? V úterý shromáždění řešilo situace ohledně Global Champions League. Ve středu byla například schválena místa konání významných jezdeckých akcí. Ve čtvrtek se pak diskutovalo o formátu olympijských soutěží pro rok 2020, v pátek byli do FEI přijati dva noví členové. Více uvnitř článku.

Pátek 13. listopadu

Poslední den shromáždění poděkoval prezident FEI Ingmar De Vos portorické jezdecké federaci za krásné přivítání. Je to již podruhé, co se FEI setkala v Portoriku, naposledy se tak stalo před 18 lety.

Rodrigo Garcia, sportovní ředitel Rio 2016, přednesl informace týkající se olympijského parku Deodoro, kde se uskuteční olympijské hry v roce 2016. Dále byli přítomní seznámeni o posledním vývoji ohledně Světových jezdeckých her v roce 2018 v Bromont/Montrealu. Následně byly do FEI přivítáni dva noví členové - Angola a Bosna a Hercegovina. Projednávali se také změny v seznamu kontrolovaných léčiv. Kompletní seznam informací z tohoto dne si můžete přečíst zde.

Čtvrtek 12. listopadu

Zamýšlené zásadní změny formátu olympijských soutěží byly náplní diskuse ve čtvrtek. Diskusi vedl prezident FEI Ingmar De Vos se zástupci národních federací. Vyzvedl důsledky schválené Olympijské Agendy 2020. "Ale proč potřebujeme změny způsobu jakým je jezdectví prezentováno? Odpověď je velice jednoduchá. Protože chceme zůstat v kontaktu s dnešním neustále měnícím se vývojem ve sportu," řekl Ingmar De Vos.

V novém návrhu pro olympijské hry se formát soutěží mění takto:

  • Drezura - celkem 15 družstev a 15 jednotlivců
  • Parkur - 20 družstev a 15 jednotlivců, s rozeskakováním o první místo v obou kategoriích. Soutěž družstev dále přebere změny z úspěšného formátu Poháru Národů s 10 týmy ve finále.
  • Všestrannost - drezurní úlohy budou probíhat pouze jeden den a budou kratší

Návrhy vzbudily živou debatu mezi zástupci jednotlivých národních federací. FEI bude prezentovat více detailní návrh na Sportovním fóru 2016 v Lausanne 4. - 5. dubna. Následně bude na dalším generálním shromáždění schvalován, než bude odeslán Mezinárodnímu olympijskému výboru.

Více o předložených změnách se dozvíte v dokumentu zde.

Středa 11. listopadu

Jako místo konání finále Světového poháru ve skocích i drezuře v roce 2018 byla vybrána Paříž. O pořádání finále obou disciplín se ještě ucházel švédský Göthenburg a americké Las Vegas.

Shromáždění rovněž schválilo 14 šampionátů ve 12 zemích pro roky 2016-2017:

2016
FEI Balkan Jumping Championship, Adunatii Copaceni (ROU), 1. - 4. září
FEI South America Jumping Championship for Young Riders, Juniors, Pre-Juniors & Children, Sao Paulo (BRA), 7. - 11. září
FEI World Jumping Challenge Final, Rabat (MOR), datum bude upřesněno
FEI Balkan Dressage Championship, Thessaloniki (GRE), datum bude upřesněno
FEI Balkan Driving Championship, Floresti (ROU), 30. září - 2. října
FEI European Endurance Championship for Young Riders and Juniors, Rio Frio (POR), 2. - 4. září
FEI Balkan Endurance Championship, Kukavica (CRO), 6. - 9. října
FEI World Reining Championship, Givrins (SUI), 11. - 13. srpna
FEI European Championship for Ponies (Jumping, Dressage & Eventing), Vilhelmsborg (DEN), 17. - 21. října
 
2017
FEI European Endurance Championship, Brussels (BEL), 20. srpna
FEI World Breeding Endurance Championship for Young Horses, Brussels (BEL), 21. srpna
FEI Pan American Endurance Championship for Senior & Young Riders, Costa Azul, Canelones (URU), duben - datum bude upřesněno
FEI World Driving Championship for Ponies, Four in Hand/Pairs/Singles, Minden-Kutenhausen (GER), 24. - 27. srpna
FEI World Cup™ Driving Final, Gothenburg (SWE), 22. - 26. února

Úterý 10. listopadu

FEI na shromáždění v Portoriku projednávala záležitost ohledně Global Champions League, nového formátu týmové soutěže. Shromáždění došlo k závěru, že postoj FEI je správný. Již byla podána žádost k úřadu na ochranu hospodářské soutěže BCA, aby své rozhodnutí ze srpna přehodnotil. O celé kauze jsme informovali v článku.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.