Generální shromáždění FEI - Tokio: změna pravidel olympijských soutěží

Od 18. do 22. listopadu probíhalo v japonském Tokiu Generální shromáždění FEI. Každoroční události se účastní zástupci národních jezdeckých federací z celého světa. Českou jezdeckou federaci zastupovali viceprezident pro sport Bohumil Rejnek a generální sekretářka Veronika Jiroutová. Za Slovenskou jezdeckou federaci byl přítomen její prezident Ing. Vladimír Chovan. Aktualizace 24. 11. 12:10 HOD: Kanadští jezdci vyjádřili nesouhlas se schválenou změnou formátu olympijské soutěže. Více uvnitř.

Aktualizace 24. 11. 12:15 HOD: Členové kanadského skokového týmu vyjádřili nesouhlas s tím, že kanadská delegace hlasovala pro změnu formátu olympijské soutěže. "Na hrách v Riu se svolala schůzka kanadských skokových jezdců a byla nám prezentovány navrhované změny formátu soutěže," vysvětluje Eric Lamaze. "Málokdy se jezdci shodnou, ale v tento moment byli všichni proti této změně. Proto nás doslova šokovalo, když kanadská delegace pro změnu na Generálním shromáždění FEI hlasovala. To pro co hlasovali nebylo rozhodně přáním kanadských jezdců. Chápu, že by to na celém procesu schvalování nemělo žádný vliv, ale udělali jsme rozhodnutí a věřili, že bude vyslyšeno. Změna názoru kanadské federace bez projednání s jezdci je podle mého názoru špatně," dodává Eric Lamaze. "Aktuální formát soutěže funguje správně. Podle našeho názoru nový formát pro náš sport dobrý není v mnoha ohledech. Jsem velice zklamán z pocitu, že naše národní federace nerespektuje přání vlastních jezdců."

Aktualizace 22. 11. 16:05 HOD: Generální shromáždění FEI dnes odsouhlasilo změny v olympijském formátu soutěží. Tyto změny se budou týkat jíž příštích olympijských a paralympijských her v roce 2020 v Tokiu.

Podle schválených změn budou od příštích olympijských her družstva pouze tříčlenná a nejhorší výsledek se tak nebude škrtat. Mění se i role rezervních jezdců, kteří mohou být nasazeni do soutěže v kterýkoliv moment. Celkem se olympijských her zúčastní 20 týmů (60 sportovních dvojic). 15 volných míst bude rezervováno pro národy, které se nekvalifikovaly do týmové soutěže (maximálně jedna dvojice pro každou zemi). Soutěž jednotlivců bude probíhat před soutěží týmů.

Celkem 11 ze 107 přítomných národních federací hlasovalo proti. "Bylo to opravdu důležité rozhodnutí pro budoucnost našeho sportu. Potřebujeme zvýšit počet zúčastněných zemí," prohlásil prezident FEI Ingmar De Vos. Celou tiskovou zprávu najdete zde.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.