Global Champions League ve Valkenswaardu: Nikdo nebyl bez chyby, Prague Lions jedenáctí

Po sobotním druhém kole Global Champions League v nizozemském Valkenswaardu nezůstal žádný tým, který by měl nulu na bodovém kontě. Jednou chybovali jen London Knights a Berlin Eagles. Prague Lions skončili nakonec jedenáctí.

Za družstvo Pražských lvů v sobotu nastoupili do druhé části týmové soutěže ve Valkenswaardu Marc Houtzager a Sergio Alvarez Moya, který nahradil Leopolda van Astena. Právě Moya v sedle třináctiletého valacha Alama za Prague Lions nastoupil první a dovezl do cíle čtyři trestné body za jednu chybu.

Stejný výsledek předvedl i Marc Houtzager na čtrnáctiletém Sterrehof´s Calimerovi, jenž byl v pátek bezchybný. V součtu s jedenácti body Leopolda van Astena na VDL Groep Elegant Hero Z z úvodu tohoto desátého klání Global Champons League 2021 nasbírali reprezentanti pražského družstva 19 trestných bodů. Ty je zařadily na 11. řádek výsledkové listiny.

Čtyři sestavy neměly před sobotním startem žádnou penalizaci, ale čistý štít si neudržel nikdo. Paris Panthers inkasovali osm bodů a skončili třetí před New York Empire, kteří taktéž zatížili bodové konto stejným počtem, ale jejich součet časů byl o téměř čtyři sekundy vyšší.

Po jedné chybě zapsali jak Berlin Eagles, tak London Knights. Ti však byli rychlejší, byť jen o 55 setin sekundy. Na nejvyšší stupeň pro vítěze tak vystoupali Douglas Lindelöw a Olivier Philippaerts, jenž si oba v sobotu vzali jiné koně než v pátek.

Londýnští rytíři si polepšili i v průběžném pořadí týmů po deseti kolech GCL. Aktuálně jsou čtvrtí s náskokem dvou bodů před Monaco Aces. Ti mají 173 bodů, tedy o deset více než Berlin Eagles. Dalších deset bodů ztrácí sedmí Prague Lions.

Třetí jsou nyní se 185 body Paris Panthers, druhým celkem v aktuálním žebříčku jsou Shanghai Swans se 196 body a prvním družstvem, které má přes 200 bodů, jsou Valkenswaard United. Na domácím kolbišti přitom byli až osmí a brali tak jen 14 bodů.

Longines Global Champions Tour vyhrál Deusser ve Valkenswaardu a postupuje do GC Prague Playoffs

Aktuální světová jednička v parkurovém žebříčku Mezinárodní jezdecké federace, Němec Daniel Deusser, vyhrál desáté kolo Longines Global Champions Tour ve Valkenswaardu a nebude tak chybět v listopadové Super Grand Prix při Prague Playoffs.

Celkem osm dvojic se probojovalo do rozeskakování Grand Prix Longines Global Champions Tour v nizozemském Valkenswaardu. Čtyřem z nich se podařilo na zkráceném parkuru s výškou 160 centimetrů zopakovat bezchybný výkon.

Stupně vítězů unikly rakouskému jezdci Maxovi Kühnerovi s desetiletým valachem Elektric Blue P jen o 16 setin sekundy a skončil tak čtvrtý za Australankou Edwinou Tops-Alexander. Ta rozeskakování dokončila s jedenáctiletým hřebcem Fellow Castlefield v čase 48,21 sekundy a díky třetímu místu se dostala do vedení průběžného bodování túry jednotlivců v rámci Global Champions.

„Považuji Valkenswaard za součást svého domova, takže je obzvlášť příjemné zde vyhrát. Abych byl upřímný, věřil jsem, že tento víkend odejdu se zlatou vstupenkou na LGCT Super Grand Prix. Udělal jsem pro to vše a vyšlo to, takže jsem opravdu šťastný. Mám ze svého koně radost, byla to jeho první Grand Prix při Global Champions a skákal výborně,“ uvedl spokojeně Daniel Deusser.

Světová jednička v parkurovém skákání dosud příliš v letošní Longines Global Champions Tour nebodovala. Deusser zapisoval po 25 bodech jen při druhém kole v Madridu a čtvrtém, které hostil také Valkenswaard. Za vítězství má dalších 40 bodů a prozatím je na 22. řádku tohoto žebříčku. Na jeho vrchol vystoupala Edwina Tops-Alexander s 214 body. To je o 25 více, než nasbíral dosavadní lídr Peder Fredricson. O bod méně má třetí Sergio Alvarez Moya na jehož konto přibylo po desátém mítinku 13 bodů. V TOP10 jsou dále Olivier Robert, Max Kühner, Christian Ahlmann, Ben Maher, Spencer Smith, Scott Bras a Bart Bles.

Global Champions bude pokračovat již v nadcházejícím týdnu v Hamburku. V září přijdou na řadu dvě kola v Římě a čtrnáctou zastávkou se stane na konci devátého měsíce New York. Finále základní části je naplánováno do čínské Šanghaje a absolutním vrcholem se stane v druhé polovině listopadu již zmíněná galashow světového parkuru GC Prague Playoffs v libeňské O2 areně.

Výsledky

Global Champions League – Valkenswaard: 1. Lonfon Knights, 2. Berlin Eagles, 3. Paris Panthers, 4. New York Empire, 5. Doha Flacons, 6. Shanghai Swans, 7. Monaco Aces, 8. Valkenswaard United, 9. Miami Celtics, 10. Cannes Stars, 11. Prague Lions, 12. Scandinavian Vikings, 13. St. Tropez Pirates, 14. Hamburg Giants, 15. Madrid In Motion

Global Champions League(pořadí po závodě ve Valkenswaardu): 1. Valkenswaard United 209, 2. Shanghai Swans 196, 3. Paris Panthers 185, 4. London Knights 175, 5. Monaco Aces 173, 6. Berlin Eagles 163, 7. Prague Lions 153, 8. New York Empire 151, 9. St. Tropez Pirates 138.5, 10. Doha Falcons 134.5, 11. Madrid In Motion 133, 12. Scandinavian Vikings 123, 13. Miami Celtics 107, 14. Cannes Stars 95, 15. Hamburg Giants 91, 16. Cascais Charms 73.  

Longines Global Champions Super Grand Prix v rámci Prague Playoffs 2021, kvalifikovaní jezdci – Dauhá: Bruynseels (Bel.), Madrid: Robert (Fr.), St. Tropez: Peder Fredricson (Swe.), Valkenswaard: Maher (GB), Stockholm Brash (GB), Paris El Dahan (EGY), Monaco Kenny (IRL), Berlin Moya (ESP), London Whitaker (GB), Valkenswaard Deusser  (GER).

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.