Global Champions Tour 2019 - Chantilly: Prague Lions čtrnáctí: GP pro Kennyho

Zámecký park Chantilly se stal od 12. července dějištěm dalšího kola seriálu Global Champions. Návštěvníci mohli vedle světoznámé vanilkové šlehačky Créme Chantilly „ochutnat“ i parkurový sport v podání nejlepších jezdců na světě. Na start se postavilo šestnáct družstev bodujících do letošní série včetně Prague Lions, které ve Francii reprezentovali německý jezdec Marco Kutscher, nizozemský olympionik Gerco Schröder a zástupce Belgie Wilm Vermeir.

Oficiální webové stránky | Seznam jezdců | Startky a výsledky | Přímý přenos

 

GCT

Vítězství v některé z devatenácti Grand Prix Longines Global Champions Tour je pro jezdce jen první část úspěchu. Tou druhou je možnost startovat v Super Grand Prix při listopadové galashow světového parkuru v Praze - Global Champions Prague Playoffs 2019. Jejím dvanáctým účastníkem je Darragh Kenny.

Irský jezdec Darragh Kenny v sedle třináctiletého hřebce Balou du Reventon byl jedním ze šesti účastníků Grand Prix ve francouzském Chantilly nedaleko Paříže, kteří dokázali základní parkur s výškou překážek 160 centimetrů překonat bez penalizace a postoupit tak do rozeskakování. Nejen, že v něm zopakoval precizní jízdu, ale navíc byl s časem 37,54 ze všech nejrychlejší.

Domácí reprezentantce Pénélope Leprevostové s desetiletým hřebcem Vancouver de Lanlore scházelo k triumfu pouze 54 setin vteřiny. Podstatně menší časový rozdíl ovšem dělil od Leprevostové Belgičana Nicolu Philippaertse na jedenáctiletém hřebci H&M Chilli Willi. Ten projel cílem v čase 38,13, tedy jen o pět setin pomaleji než francouzská jezdkyně. Radost parkurovým jezdcům ze země galského kohouta udělal radost i Kevin Staut, jenž s jedenáctiletou klisnou Urhelia Lutterbach obsadil pěkné čtvrté místo. Zbývajícími účastníky rozeskakování byli dva jezdci z Belgie – Christophe Vanderhasselt na klisně Identity Vitseroel a Gregory Wathelet s hřebcem MJT Nevados S.

Při tiskové konferenci Darragh Kenny neskrýval nadšení nejen z vítězství ve Velké ceně, ale také z postupu do pražské Super Grand Prix. „Kvalifikace do Prahy je úžasná. Opravdu jsem to chtěl vyhrát. Loňská premiéra Prague PlayOffs byla neuvěřitelná událost, jedny z nejlepších závodů, na kterých jsem kdy byl. Bylo to fantastické a mít příležitost si tam letos zasoutěžit o astronomickou sumu v této prestižní soutěži je úžasné,“ svěřil novinářům dvanáctý kvalifikovaný jezdec do Super Grand Prix Longines Global Champions Tour.

V první soutěži v katarském Dauhá se kvalifikoval Francouz Jullien Epaillard, v Mexiku si účast v Praze zajistil belgický reprezentant Jérome Guery a v třetím kole v Miami se radoval jeho krajan Pieter Devos. Velkou cenu v Šanghaji ovládla izraelská jezdkyně Danielle Goldsteinová a v Madridu získal postup do Super Grand Prix Švýcar Martin Fuchs. Z Hamburku postoupil Němec Daniel Deusser a v sedmém závodě v Cannes dominoval Niels Bruynseels. Ve Stockholmu vyhrál Peder Fredricson ze Švédska a v Grand Prix v Cascais získal kvalifikaci britský zástupce Ben Maher. Ten dojel na druhém místě, vítěz Martin Fuchs však už má díky úspěchu v Madridu účast jistou. Velkou cenu, jež se jela v Monaku, vyhrál nizozemský zástupce Maikel van der Vleuten. Jedenáctou hvězdou se „zlatou jízdenkou“ do Prahy je německý reprezentant Christian Ahlmann, jež vyhrál v Paříži.

Průběžné pořadí žebříčku Logines Global Champions Tour vede Ben Maher z Velké Británie. Aktuálně má 235 bodů. O jedenáct méně jich je na kontě Belgičana Pietera Devose, třetí Daniel Deusser z Německa jich má 215. Se 187 body jsou na čtvrtém, resp. pátém řádku Peder Fredricson a Niels Bruynseels, který v týmové Global Champons League startuje v dresu Prague Lions.

 

2. kolo GCL

Dvanácté z celkových devatenácti kol parkurové série Global Champions proběhlo v zámeckém areálu Chantilly nedaleko Paříže. Pražské lvy reprezentovali Němec Marco Kutscher a Belgičan Wilm Vermeir a jejich výkony tentokrát nepatřily mezi ty nejlepší.

Týmová soutěž Global Champions League měla jednotlivá kola ve francouzském Chantilly naplánována hned dva dny po sobě. Jak v pátek, tak v sobotu jezdci z týmu Prague Lions předvedli téměř totožné výsledky. Marco Kutscher na jedenáctileté klisně Chades of Blue zaznamenal vždy po jedné chybě a zatížil konto v součtu osmi trestnými body. Wilm Vermeir na valachovi Iq van het Steentje inkasoval osm bodů v každé jízdě a celkem tak lvi měli 24 trestných bodů. V kombinaci s časem obou účastníků z druhého kola se pražský celek zařadil na čtrnácté místo.

Čisté bodové konto udrželo pouze jedno družstvo, a to Berlin Eagles. Němečtí jezdci Christian Kukuk na dvanáctiletém hřebci Limonchello NT a Ludger Beerbaum v sedle jedenáctiletého valacha Cool Feeling předvedli precizní jízdy a zaslouženě zvítězili.

Zbývající příčky na stupních vítězů obsadily Valkenswaard United a London Knights. Tyto silné týmy si nesly zatížení jedné chyby z páteční části závodu, v sobotu ovšem již nezaváhaly. Londýnští rytíři se díky tomu posunuli před St Tropez Pirates na třetí řádek průběžného žebříčku Global Champions League, kde figurují s 209 body. Devět jich ztrácí na Shanghai Swans a další tři na vedoucí Miami Celtics. Prague Lions jsou stále desátí, aktuálně se 164 body.

Kompletní výsledky z Chantilly najdete na webu www.gcglobalchampions.com. Global Champions nyní čeká po dlouhé sérii každotýdenních mítinků krátká pauza. Další mítink se koná od 26. do 28. července v Berlíně, což je tradičně díky dobré dostupnosti oblíbené místo českých fanoušků parkurového skákání.

 

Výsledky

Global Champions League – Chantilly: 1. Berlin Eagles, 2. Valkenswaard United, 3. London Knights, 4. Miami Celtics, 5. Paris Panthers, 6. Doha Falcons, 7. Monaco Aces, 8. New York Empire, 9. Shanghai Swans, 10. Hamburg Giants, 11. Scandinavian Vikings, 12. St Tropez Pirates, 13. Chantilly Pegasus, 14. Prague Lions, 15. Cannes Stars, 16. Madrid in Motion.

Průběžné pořadí po 12. závodě GCL: 1. Miami Celtics 221, 2. Shanghai Swans 218, 3. London Knights 209, 4. St Tropet Pirates 207, 5. Monaco Aces 202, 6. Madrid in Motion 201, 7. Berlin Eagles 198, 8. Scandinavian Vikings 175, 9. Paris Panthers 175, 10. Prague Lions 164, 11. Valkenswaard United 161, 12. New York Empire 143, 13. Hamburg Giants 130, 14. Cannes Stars 125, 15. Chantilly Pegasus 119, 16. Doha Falcons 117.

 

1. kolo GCL

Už podvanácté bojují v letošní sezoně nejlepší jezdci a koně o body do žebříčku prestižní týmové soutěže Global Champions League. Mítink hostí tentokrát francouzské město Chantilly. První kolo vyhráli Berlin Eagles, Prague Lions jsou dvanáctí.

Dvanácté zastavení na okruhu Global Champions 2019 se odehrává od 12. do 14. července ve francouzském městě Chantilly. Kolbiště s krásnou zámeckou kulisou se otevřelo nejlepším jezdcům a koním světa v pátek, kdy se v odpoledních hodinách konalo první kolo týmové soutěže Global Champions League.

V barvách družstva Pražských lvů nastoupili Němec Marco Kutscher a Belgičan Wilm Vermeir. Ani jeden z nich se neubránil chybám. Německý jezdec v sedle klisny Chades of Blue shodil jednu překážku, belgický reprezentant na Iq van het Steentje inkasoval na parkuru s výškou do 155 centimetrů osm trestných bodů. Celkový součet je zařadil na průběžné dvanácté místo.

Ve vedení jsou v polovině dvoukolové soutěže jezdci z týmu Berlin Eagles. Ani jeden z německých reprezentantů, kteří za ně v úvodní části ligy v Chantilly závodili, nechyboval. Ludger Beerbaum předvedl čistý výkon s hnědákem Cool Feeling. Jeho kolega Christian Kukuk nezaváhal s Limonchellem.

Bez trestných bodů, pouze s vyšším součtem dosažených časů, dojeli Miami Celtics. Ty zastupovali Michael Duffy z Irska na hřebci Mullaghdrin Touch the Stars a Brit William Whitaker s RMF Cadeau de Muze. Do druhé části ligového klání budou tedy nastupovat z průběžné druhé pozice. Třetí jsou Valkenswaard United. Ir Betram Allen s bělkou Molly Malone V dovezl do cíle nulu, německý matador Marcus Ehning s Comme Il Faut shodil jednu překážku.

Konečné pořadí soutěže Global Champions League v Chantilly bude známé v sobotu. Druhé kolo startuje od 14.15 hodin. Kurz bude připravovat stavitel Uliano Vezzani a jeho obtížnost bude na maximální úrovni do 160 centimetrů.

Se stejnou výškou parkuru se musí popasovat i účastníci dalšího vrcholu mítinku. Tím je Grand Prix Chantilly, jež bude zahájena v sobotu v 17.45 hodin. Vítěz Velké ceny získá vedle maximálního bodového přídělu do žebříčku také vstupenku do listopadové Super Grand Prix, jež se odehraje v Praze při Global Champions Prague PlayOffs.

V první soutěži v katarském Dauhá se do ní kvalifikoval Francouz Jullien Epaillard, v Mexiku si účast v Praze zajistil belgický reprezentant Jérome Guery a v třetím kole v Miami se radoval jeho krajan Pieter Devos. Velkou cenu v Šanghaji ovládla izraelská jezdkyně Danielle Goldsteinová a v Madridu získal postup do Super Grand Prix Švýcar Martin Fuchs. Z Hamburku postoupil Němec Daniel Deusser a v sedmém závodě v Cannes dominoval Niels Bruynseels. Ve Stockholmu vyhrál Peder Fredricson ze Švédska a v Grand Prix v Cascais získal kvalifikaci britský zástupce Ben Maher. Ten dojel na druhém místě, vítěz Martin Fuchs však už má díky úspěchu v Madridu účast jistou. Velkou cenu, jež se jela v Monaku, vyhrál nizozemský zástupce Maikel van der Vleuten. Prozatím poslední hvězdou s „jízdenkou“ do Prahy je německý reprezentant Christian Ahlmann, jenž vyhrál v Paříži.

 

Pozvánka

Jeden z nejkrásnějších areálů, které jsou zapojeny do okruhu Global Champions, zámecký park v Chantilly přivítá během třetího červencového víkendu parkurovou špičku. Chantilly je známé nejen rozsáhlými stájemi a významným dostihovým a jezdeckým centrem, ale také gastronomickou specialitou, kterou je vanilkou ochucená šlehačka. Návštěvníci dvanáctého kola Global Champions se tak mohou těšit na gurmánský i sportovní zážitek.

První vysoké parkury z dílny Itala Uliana Vezzaniho vyrostou na tamním kolbišti v pátek 12. července, kdy se brzy odpoledne odehraje zahajovací skákání, což bude stopětačtyřicítka na čas. Od 16.15 hodin začne první kolo týmové soutěže Global Champions League. Jeho překážky budou dosahovat výšky do 155 centimetrů.

Na start se postaví šestnáct družstev bodujících do letošní série včetně Prague Lions, které budou ve Francii reprezentovat německý jezdec Marco Kutscher, nizozemský olympionik Gerco Schröder a zástupce Belgie Wilm Vermeir.

Druhé kolo čeká dva jezdce vybrané ze sestavy Pražských lvů v sobotu od 14.15. Postavené bude na maximální možné obtížnosti, tedy na překážkách do 160 centimetrů. Vítězný tým si připíše do žebříčku ligy 30 bodů, které jsou důležité při vstupu do pražského finále Global Champions League při galashow světového parkuru Prague Playoffs. Pro tým je příčka, na níž se bude po všech devatenácti kolech seriálu nacházet, klíčová. Čím vyšší umístění, tím výhodnější bude startovní pozice do této speciální soutěže, jež se pojede od 21. do 24. listopadu v O2 areně v Praze. V čele tabulky se aktuálně drží družstvo Shanghai Swans s 205 body, o tři body méně mají druzí Miami Celtics a na třetí příčce jsou St. Tropez Pirates se 197 body. Pražští lvi se nachází na desátém místě.

Týmovým kláním však sportovní program v Chantilly nekončí. Neméně důležitou soutěží bude Grand Prix Longines Global Champions Tour, jež se pojede v sobotu od 17.45 hodin. Vítěz Velké ceny s překážkami do 160 centimetrů získá vedle nejvyššího bodového přídělu do žebříčku jednotlivců vstupenku do Super Grand Prix, která se odehraje také v Praze během Prague Playoffs.

Global Chamions 2019 čítá devatenáct Velkých cen, startujících tak bude pouze devatenáct a fanoušci si mohou být jistí, že se bude jednat o ty nejlepší z nejlepších. V první soutěži v katarském Dauhá se kvalifikoval Francouz Jullien Epaillard, v Mexiku si účast v Praze zajistil belgický reprezentant Jérome Guery a v třetím kole v Miami se radoval jeho krajan Pieter Devos. Velkou cenu v Šanghaji ovládla izraelská jezdkyně Danielle Goldsteinová a v Madridu získal postup do Super Grand Prix Švýcar Martin Fuchs. Z Hamburku postoupil Němec Daniel Deusser a v sedmém závodě v Cannes dominoval Niels Bruynseels. Ve Stockholmu vyhrál Peder Fredricson ze Švédska a v Grand Prix v Cascais získal kvalifikaci britský zástupce Ben Maher. Ten dojel na druhém místě, vítěz Martin Fuchs však už má díky úspěchu v Madridu účast jistou. Velkou cenu, jež se jela v Monaku, vyhrál nizozemský zástupce Maikel van der Vleuten. Prozatím poslední hvězdou s „jízdenkou“ do Prahy je německý reprezentant Christian Ahlmann, který zvítězil v Paříži.

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.