Global Champions Tour 2019 - Monako: Prague Lions pátí. GP pro Vleutena

Maraton závodů seriálu Global Champions pokračuje. Od přelomu května a června nebyl víkend, kdy by některé z evropských měst nemělo možnost vidět nejlepší parkurové jezdce a koně světa. Ve dnech 27. až 29. června se závodilo v Monaku.

Oficiální webové stránky | Seznam jezdců | Startky a výsledky | Přímý přenos

Přímý přenos odvysílá v sobotu televizní stanice Eurosport. Kompletní program najdete zde.

 

GCT

Vítězem Grand Prix Longines Global Champions Tour v Monaku se stal nizozemský jezdec Maikel van der Vleuten v sedle teprve devítiletého valacha Beauville Z. V rozeskakování deseti dvojic jen o šest setin vteřiny předstihl Bassem Hassana Mohammeda.

Do Grand Prix Longines Global Champions Tour v Monaku se kvalifikovali i všichni tři členové týmu Prague Lions. Nizozemec Gerco Schröder na valachovi Glock´s Cognac Champblanc se po dvou chybách rozhodl nepokračovat v soutěži. Německý člen týmu Marco Kutscher s klisnou Chades Of Blue chyboval jednou a skončil patnáctý. Belgičan Wilm Vermeir s jedenáctiletým valachem Iq van het Steentje překonal všechny nástrahy parkuru s výškou 160 centimetrů bez jediného trestného bodu a postoupil tak do rozeskakování, kde se utkal o nejvyšší příčky s dalšími devíti dvojicemi. Napodruhé inkasoval čtyři trestné body za poboření jedné z překážek a v čase 36,91 skončil devátý.

Nulu na bodovém kontě udrželo šest soutěžících, a tak o medailových pozicích rozhodoval čas. Jako první stlačil jeho hodnotu pod 34 sekund Francouz Julien Epaillard s jedenáctiletým valachem Usual Suspect d´Auge. Bassem Hassan Mohammed z Kataru jej však na třináctiletém valachovi Gunderovi předstihl o čtyři desetiny vteřiny. Už to vypadalo, že se čas 33,12 nikomu nemůže podařit pokořit, ale nakonec to přece jen dokázal Maikel van der Vleuten na devítiletém Beauville Z, a to o šest setin.

Nizozemec Maikel van der Vleuten se tak stal desátým vítězem letošní Longines Global Champions Tour a desátým kvalifikovaným do Super Grand Prix, která se pojede od 21. do 24. listopadu v pražské O2 areně během galashow světového parkuru Prague PlayOffs. Přidal se tak mezi skupinu jezdců ve složení: Ben Maher, Peder Fredricson, Niels Bruynseels, Daniel Deusser, Martin Fuchs, Danielle Goldstein, Pieter Devos, Jérôme Guery a Julien Epaillard, kteří si zajistili účast v Playoffs při předchozích kolech seriálu.

V průběžném pořadí žebříčku LGCT se Maikel van der Vleuten dostal se 168 body na čtvrté místo o dva body před Belgičana Nielse Bruynseelse startujícího při týmové GCL v barvách Prague Lions. Třetí je Dadniel Deusser, jenž má 190 bodů. O devět více nasbíral druhý Brit Ben Maher a s 206 body vede Pieter Devos z Belgie.

 

2. kolo GCL

Členové týmu Prague Lions vybojovali při desátém kole parkurové série Global Champions League v Monaku celkové páté místo. V sobotu 29. června nezaznamenali žádnou penalizaci a od třetí příčky je dělily zhruba tři a čtvrt sekundy.

V porovnání s čtvrteční první částií desátého kola Global Champions League zástupci Pražských lvů ani jednou nechybovali a zaznamenali jeden z nejlepších výsledků. Úvodní den zatížil týmové konto devíti trestnými body Gerco Schröder s šestnáctiletým valachem Glock´s Cognac Champblanc. Při sobotním klání jej proto nahradil Wilm Vermeir na jedenáctiletém Iq van het Steentje, který dovezl do cíle nulu, obdobně jako při obou dvou startech Marco Kutscher v sedle jedenáctileté klisny Chades Of Blue.

Stejně jako Prague Lions, devět bodů inkasovali v součtu ještě reprezentanti celků Doha Falcons a Madrid in Motion. Ti ovšem měli součet sobotních časů nižší asi o tři sekundy a umístili se tak na třetím, respektive čtvrtém řádku výsledkové listiny. Ani druhé nejlepší družstvo Monaco Aces nepředvedlo o mnoho lepší výkony. Za obě kola nasbírali Marlon Módolo Zanotelli, Laura Krautová a Julien Epaillard osm trestných bodů za dvě chyby a druhou nejvyšší pozici obsadili hlavně díky tomu, že ve čtvrtek nebyli penalizováni za čas. V sobotu totiž byli pomalejší než Doha Falcons a Madrid in Motion, což by je v případě rovnosti trestných bodů odsunulo až za ně.

Jediným bezchybným týmem byli Scandinavian Vikings reprezentovaní Evelinou Tovekovou a Geirem Gulliksenem. Právě Geir Gulliksen na třináctiletém valachovi VDL Groep Quatro zapisoval jedinou drobnou penalizaci za překročení časového limitu. Toveková první den startovala na devítiletém valachovi Winnetou de la Hamente Z, jehož v sobotu vystřídala za desetiletou klisnu Dalila de la Pomme. Pokaždé zajela čistě a výrazně tak přispěla k zisku třiceti bodů do seriálového žebříčku. Celkem jich mají po deseti kolech 148 a o jedenáct bodů tak předstihli Prague Lions na desátém místě. Před Pražskými lvi ještě zůstávají s náskokem šesti bodů Paris Panthers.

Ve vedení jsou stále Shanghai Swans, ale dýchají jim na záda jen s tříbodovým rozdílem Madrid in Motion. Na třetí pozici se propadli London Knights, jelikož si v Monaku zapsali jen osm bodů za čtrnácté místo. Rozdíly mezi týmy jsou poměrně malé i u další trojice. Monaco Aces sice poskočilo na čtvrtý stupínek, ale velmi snadno by se před ně mohly dostat v dalším kole týmy Miami Celtics a St Tropez Pirates, které mají o tři méně. Z TOP10 celků mají nejstabilnější pozici sedmí Berlin Eagles, mají totiž sedm bodů odstup od šestého i osmého týmu.

Kompletní výsledky z Monaka najdete na webu www.gcglobalchampions.com. Příští kolo se pojede opět za méně jak týden – a to od 5. do 7. července v Paříži. V letošní sezoně se uskuteční dohromady dvacet mítinků Global Champions a poslední z nich opět proběhne v Praze. Galashow světového parkuru Prague PlayOffs se koná v libeňské O2 areně od 21. do 24. listopadu. Informace o předprodeji vstupenek najdete na adrese www.pragueplayoffs.com.

 

Výsledky

Global Champions League – Monako: 1. Scandinavian Vikings, 2. Monaco Aces, 3. Doha Falcons, 4. Madrid in Motion, 5. Prague Lions, 6. Paris Panthers, 7. St Tropez Pirates, 8. Shanghai Swans, 9. Chantilly Pegasus, 10. Berlin Eagles, 11. Miami Celtics, 12. Valkenswaard United, 13. New York Empire, 14. London Knights, 15. Cannes Stars

Průběžné pořadí po 10. závodě GCL: 1. Shanghai Swans 184, 2. Madrid in Motion 181, 3. London Knights 180, 4. Monaco Aces 175, 5. Miami Celtics 172, 6. St Tropez Pirates 172, 7. Berlin Eagles 155, 8. Scandinavian Vikings 148, 9. Paris Panthers 143, 10. Prague Lions 137, 11. Valkenswaard United 129, 12. New York Empire 112, 13. Hamburg Giants 112, 14. Cannes Stars 109, 15. Chantilly Pegasus 100, 16. Doha Falcons 90.

 

 

1. kolo GCL

Prestižní parkurová série Global Champions se dostala do poloviny sezony. Desáté kolo týmové soutěže Global Champions League odstartovalo ve čtvrtek večer. Jediným týmem, který dokázal udržet nulu na bodovém kontě, jsou Scandinavian Vikings. Prague Lions dojeli osmí.

Pražské lvy reprezentují v Monaku při Global Champions League Marco Kutscher, Wilm Vermeir a Gerco Schröder. Úvodní den za tým nastoupili Marco Kutscher a Gerco Schröder, přičemž první jmenovaný s jedenáctiletou klisnou Chades Of Blue překonal náročný parkur s výškou překážek do 155 centimetrů bezchybně v solidním čase 74,38 sekundy. Schröder v sedle šestnáctiletého holštýnského valacha Glock´s Cognac Champblanc na tento výkon nedokázal navázat a dovezl devět trestných bodů po dvou chybách a penalizace za mírné překročení času. Prague Lions si tímto skóre v kombinaci se součtem časů 150,73 vyjeli průběžné osmé místo. Stejný počet bodů mají i Madrid in Motion a Doha Falcons na sedmé, resp. deváté příčce. Další tři celky mají pouze o bod méně.

Jediný tým, který má po čtvrteční úvodní části dvoukolové soutěže na svém bodovém kontě nulu, jsou Scandinavian Vikings. Ty reprezentují Švédka Evelina Tovek na devítiletém valachovi Winnetou de la Hamente a Nor Geir Gulliksen v sedle třináctiletého valacha VDL Groep Quatro.

Radost domácím fanouškům udělali zástupci Monaco Aces. Američanka Laura Kraut na desetiletém valachovi Curious George předvedla čistou jízdu. I když její brazilský kolega Marlon Módolo Zanotelli na devítiletém valachovi Koddac van het Indihof zaznamenal jednu chybu, čtyři trestné body stačily na druhý řádek průběžné výsledkové listiny. Nejblíže tomuto výsledku jsou Chantilly Pegasus, ti ovšem mají navíc dva body za překročení času.

Páteční program závodů kategorie CSI5* v Monaku má na programu tři rámcové soutěže. Celý mítink vyvrcholí v sobotu, kdy od 17.00 hodin začne druhé kolo týmové Global Champions League a ve 20.15 naváže Grand Prix zařazené do túry jednotlivců – Longines Global Champons Tour. Vítěz této soutěže se stane desátým kvalifikovaným do listopadové Super Grand Prix, jež se uskuteční v rámci galashow světového parkuru GC Prague PlayOffs v pražské O2 areně.

Připomeňme, že v úvodním kole v katarském Dauhá se kvalifikoval do Super Grand Prix v Praze Francouz Jullien Epaillard, v Mexiku vyhrál belgický reprezentant Jérome Guery a v třetím kole v Miami se radoval jeho krajan Pieter Devos. Jediné asijské kolo konané v Šanghaji vyšlo nejlépe izraelské jezdkyni Danielle Goldstein a v Madridu získal postup do Super Grand Prix Švýcar Martin Fuchs. V Hamburku se dařilo domácímu jezdci Danielovi Deusserovi a středomořské klima sedmého závodu v Cannes svědčilo Nielsovi Bruynseelsovi. Ve Stockholmu vyhrál před domácím publikem Peder Fredricson a v prozatím poslední Grand Prix v Cascais získal kvalifikaci Brit Ben Maher. Ten dojel na druhém místě, vítěz Martin Fuchs však už mí díky úspěchu v Madridu účast jistou.

 

Pozvánka

Monte Carlo, město v Monaku spojené hlavně s kasiny a závody Formule 1, ožívá jednou ročně také prestižní jezdeckou akcí. Mítink Global Champions se tam letos koná od 27. června a jedná se již o desáté kolo této sezony.

V týmové soutěži Global Champions League pochopitelně nebudou chybět Pražští lvi. Tentokrát je budou reprezentovat Marco Kutscher, Wilm Vermeir a Gerco Schröder.

Dva vybraní jezdci z této trojice nastoupí k první soutěži v rámci ligy hned v první den závodů, tedy ve čtvrtek. Její start je stanoven na 20.00 hodin. Účastníky čeká parkur s překážkami do 155 centimetrů, jehož autorem bude německý stavitel Frank Rothenberger.

První obtížné zkoušce bude předcházet odpolední zahajovací soutěž na čas do 145 centimetrů. Rámcové parkury jsou na programu také v pátek, kdy budou připraveny kurzy až do 150 centimetrů.

Oba vrcholy pak nabídne sobota. Od 16.45 hodin začne druhé kolo ligové soutěže, tentokrát už na maximální možné výšce a obtížnosti. Až 160 centimetrů budou mít i překážky Grand Prix, jež vypukne až v půl desáté večer.

Vítězný tým z Global Champions League si zapíše 30 bodů do žebříčku, v němž aktuálně vedou London Knights se 172 body. Pouze o dva body za nimi jsou Shanghai Swans a na třetí příčce se drží Madrid in Motion se ztrátou 10 bodů na lídry. Prague Lions jsou devátí se 120 body. Všech šestnáct celků se představí v druhé polovině listopadu při posledním mítinku sezony Global Champions Prague PlayOffs v pražské O2 areně.

Důležité také je, kdo ovládne Grand Prix Monaka. Tato individuální soutěž je bodovaná do žebříčku, z něhož vzejde celkový šampion ročníku. Navíc vítěz Velké ceny získává přímý postup do speciální soutěže Super Grand Prix, jež se odehraje rovněž v Praze, a to v sobotu 23. listopadu.

Prozatím známe devět hvězdných jmen, na která se diváci v Praze mohou těšit. V úvodním kole v katarském Dauhá se kvalifikoval Francouz Jullien Epaillard, v Mexiku vyhrál belgický reprezentant Jérome Guery a v třetím kole v Miami se radoval jeho krajan Pieter Devos. Jediné asijské kolo konané v Šanghaji vyšlo nejlépe izraelské jezdkyni Danielle Goldstein a v Madridu získal postup do Super Grand Prix Švýcar Martin Fuchs. V Hamburku se dařilo domácímu jezdci Danielovi Deusserovi a středomořské klima sedmého závodu v Cannes svědčilo Nielsovi Bruynseelsovi. Ve Stockholmu vyhrál před domácím publikem Peder Fredricson a v prozatím poslední Grand Prix v Cascais získal kvalifikaci Brit Ben Maher. Ten dojel na druhém místě, vítěz Martin Fuchs však už mí díky úspěchu v Madridu účast jistou.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.