Global Champions Tour 2019 - St. Tropez: Prague Lions šestí. GP pro Springsteen

Týden po triumfu v Global Champions v Římě se český jezdecký tým Prague Lions chystá do dalších bojů o body do žebříčku. Od čtvrtka 12. září startuje mítink v Ramatuelle nedaleko St. Tropez. Pražské lvi budou ve francouzském letovisku zastupovat Niels Bruynseels z Belgie, nizozemský jezdec Marc Houtzager a Němec Marco Kutscher, který se před pár dny podílel na úspěchu družstva při ligovém klání v Římě.

Oficiální webové stránky | Seznam startujících | Startky a výsledky | Přímý přenos

 

LGCT Grand Prix

Global Champions zažila mimořádně napínavé rozeskakování v Grand Prix St. Tropez, v jehož vedení byl dlouho belgický reprezentant Pieter Devos. V závěru startovní listiny však parkur bleskově a bezchybně zajela Jessica Sprinsteen a stala se vítězkou!

Vrcholem sedmnáctého mítinku prestižní parkurové série Global Champions byla sobotní Grand Prix Saint Tropez. Z pětatřiceti startovních dvojic se podařilo kurzem základního parkuru stavitele Uliana Vezzani projít bezchybně hned čtrnácti z nich. Čistou jízdu napodruhé zopakovalo už jen osm dvojic.

Poměrně dlouho se na špici držel belgický reprezentant Pieter Devos v sedle jedenáctileté Claire Z, sesadila ho však v závěru startovní listiny teprve sedmadvacetiletá Američanka Jessica Springsteen a dvanáctiletá RMF Zecilie, když ho svou velmi rychlou a odvážnou jízdou předčila o téměř sekundu a stala se tak dalším účastníkem pražské Super Grand Prix Longines Global Champions Tour v libeňské O2 aréně. Ta se pojede v druhé polovině listopadu v rámci galashow světového parkuru Prague PlayOffs.

Nejúspěšnější z Pražských lvů byl v Grand Prix Marc Houtzager v sedle jedenáctileté klisny Sterrehof´s Dante, i oni dojeli bezchybně, navíc v pátém nejrychlejším čase! Marco Kutscher a Casallvano byl sice čtvrtý nejrychlejší, bohužel však jednou chyboval, což ho odsunulo na desátou příčku.

 

2. kolo GCL

Ve velmi dobrém světle se předvedli členové Prague Lions při Global Champions League v Saint Tropez. Niels Bruynseels a Marc Houtzager vybojovali šesté místo a od třetí příčky je dělil jen jeden trestný bod navíc ze čtvrteční úvodní části soutěže.

Niels Bruynseels s třináctiletou klisnou Gancia de Muze překonal sobotní parkur Global Champions League bez trestných bodů a ve výborném čase 71,22 sekundy. I když jeho týmový kolega Marc Houtzager v sedle jedenáctileté Sterrehof´s Dante šel také velmi dobře, neubránil se chybě v úvodu trojkombinace a navýšil tak skóre týmu Prague Lions o čtyři trestné body. Celkových třináct bodů znamenalo šesté místo.

„Jsem opravdu hodně spokojený, Gancia předvedla skvělý výkon. Bohužel nás jedna malá chyba Marca nás asi stála umístění na pódiu,“ konstatoval Niels Bruynseels. „Měl jsem trochu smůlu na trojskoku, popravdě ani nevím, co se přesně stalo. Měl jsem pocit, že jsme najeli správně. Asi se budu muset podívat na video a zanalyzovat si, kde byla příčina. Ale zbytek jízdy byl skvělý,“ podotkl Marc Houtzager

Další tři družstva zapisovala po 12 trestných bodech, avšak součet časů měla horší než Pražští lvi. Třetí dokončili zástupci Valkenswaard United před Cannes Stars a domácími St. Tropez Pirates. Po výborných sobotních výkonech skončili druzí reprezentanti Shanghai Swans s devíti body, jež si připsali již ve čtvrtečním prvním kole soutěže, v sobotu dokončili s nulou na bodovém kontě. To se povedlo po nich už jen jednomu celku. Madrid in Motion zastupovali Eric van der Vleuten a Maikel van der Vleuten. Do vrcholného sobotního parkuru nastupovali zatíženi šesti body, k nimž žádný další nepřibyl a po chybách finišujících členů Valkenswaard United se mohli začít radovat z prvenství.

Průběžné pořadí po sedmnácti kolech Global Champions League vedou St. Tropez Pirates s 304 body, o dva méně mají Shanghai Swans. Následují London Knights, Madrid in Motion a Miami Celtics. Právě tyto celky svedou za dva týdny v New Yorku hlavní souboj o umístění do čtvrté příčky, která by jim zaručila přímý postup do semifinále Super Cupu při galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs. Ta se uskuteční v druhé polovině listopadu v O2 areně.

 

1. kolo GCL

Týden po římské zastávce Global Champions se dění přesunulo do francouzského Ramatuelle u Saint Tropez. Sedmnáctý mítink prestižní parkurové série byl zahájen ve čtvrtek 12. září, přičemž Pražští lvi jsou po prvním kole soutěže GCL průběžně šestí.

Sedmnácté kolo seriálu Global Champions v parkurovém skákání odstartovalo ve čtvrtek ve francouzském Ramatuelle nedaleko Saint Tropez a na místě jsou samozřejmě i zástupci týmu Prague Lions, a to v sestavě Niels Bruynseels, Marc Houtzager a Marc Kutscher.

Soutěž družstev Global Champions League zahájila ve čtvrtek prvním kolem. Se čtyřmi trestnými body a o necelých osm sekund lepším součtem časů se do průběžného vedení vyhoupl tým Valkenswaard United ve složení Alberto Zorzi a Marcus Ehning před domácími jezdci celku St. Tropez Pirates – Pieterem Devosem a Olivierem Robertem. Třetí nejlepší výkon v prvním kole podalo družstvo Madrid in Motion. To zaznamenalo také jednu chybu, ale jak Maikel van der Vleuten, tak Eric van der Vleuten inkasovali jeden trestný bod za překročení času. Dva týmy mají osm trestných bodů po dvou chybách – jsou jimi Cannes Stars a New York Empire.

Niels Bruynseels v sedle třináctileté Ganze de Muze dokončil za Pražské lvy pouze s jednou chybou, Marc Houtzager a jedenáctiletá klisna Sterrehof´s Dante krom shození v závěru parkuru inkasovali navíc jeden trestný bod za čas. Celkem mají tedy Pražští lvi na kontě zatím devět trestných bodů a jsou průběžně šestí z celkových šestnácti startujících týmů.

Global Champions League v St. Tropez vyvrcholí v sobotu 14. září od 13.45 hodin. Poté bude již tradičně následovat Grand Prix Longines Global Champions Tour, jejíž začátek je naplánován na 17.15 hodin.

Z jižní Francie se celá série přesune do New Yorku, kde bude pokračovat od 25. do 27. září. Pak již bude veškerá pozornost upřena na přípravy závěrečného GC Playoffs v pražské O2 areně. Termín letošní galashow světového parkuru v Praze je stanoven na 21. až 24. listopadu.

 

Pozvánka

Italský stavitel Uliano Vezzani pro účastníky sedmnáctého mítinku parkurové Global Champions ve čtvrtek 12. září připraví na úvod dvoufázové skákání s překážkami do 145 centimetrů. Start soutěže je naplánován na 13.30 hodin. První kolo týmové Global Champions League se pojede v týž den od 16.50 a jeho překážky už budou dosahovat výšky 155 centimetrů.

Páteční program bude patřit rámcovým soutěžím, aby elitní jezdci a koně nabrali síly do druhého ligového kola. To se bude konat v sobotu od 13.45 hodin. Vítězný tým obdrží 30 bodů do seriálového žebříčku. Tomu po šestnácti kolech dominují jezdci London Knights, Pražští lvi jsou devátí. Všechna družstva se představí v druhé polovině listopadu při finálovém Super Cupu v Praze. Pozice v nejvyšších patrech žebříčku přinese týmu výhodu přímého postupu do semifinále GC Playoffs.

Sobotní program nabídne i druhý vrchol mítinku, kterým je Grand Prix. Její start je stanoven na 17.15 hodin. Jezdec, který si s kurzem do 160 centimetrů poradí nejlépe, získá „zlatou vstupenku“ do speciální soutěže Super Grand Prix, jež se odehraje také během GC Playoffs v pražské O2 areně.

Šestnáct účastníků už známe. Jako první se v katarském Dauhá kvalifikoval Francouz Jullien Epaillard, v Mexiku si účast zajistil belgický reprezentant Jérome Guery a v třetím kole v Miami se radoval další Belgičan Pieter Devos. Velkou cenu v Šanghaji ovládla izraelská jezdkyně Dani G. Waldman a v Madridu získal postup do Super Grand Prix Švýcar Martin Fuchs. Z hamburské Grand Prix postoupil Němec Daniel Deusser a v sedmého závodě v Cannes dominoval Niels Bruynseels. Ve Stockholmu vyhrál Peder Fredricson ze Švédska a v Grand Prix v Cascais získal kvalifikaci britský zástupce Ben Maher. Ten dojel na druhém místě, vítěz Martin Fuchs však už má díky úspěchu v Madridu účast jistou.

Velkou cenu, jež se jela v Monaku, vyhrál nizozemský zástupce Maikel van der Vleuten. V Paříži vybojoval vítězství německý reprezentant Christian Ahlmann a v Chantilly si vstupenky do soutěže zajistil Ir Darragh Kenny. Třináctým účastníkem je Ludger Beerbaum, který dojel ve Velké ceně Berlína na druhém místě, ale svůj post mu přenechala Dani G. Waldman, jež už má kvalifikaci ze Šanghaje. V Londýně vyhrál Ben Maher. Ten už postup získal v Cascais, takže se z jízdenky do Prahy radoval Shane Sweetham z Irska, jenž byl druhý. Belgičan Olivier Philippaerts obsadil druhé místo v Grand Prix Valkenswaardu, ovšem její vítěz Maikel van der Vleuten už postoupil z monackého kola, a tak umožnil start v Super Grand Prix právě Philippaertsovi. Zatím posledním postupujícím je Brazilec Marlon Módolo Zanotelli, jenž skončil druhý v Římě. Pozici mu přenechal už kvalifikovaný Ben Maher.

Kompletní informace včetně on-line výsledků a živého vysílání najdete na webu www.gcglobalchampions.com. Podrobnosti o přípravách Prague PlayOffs jsou na adrese www.pragueplayoffs.com.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.