Hřebec Don Juan de Hus náhle uhynul

Ve věku devíti let náhle minulý týden uhynul hřebec Don Juan de Hus. Hřebec byl transportován s vysokým srdečním tepem na kliniku, kde byl stabilizován. Druhý den však náhle uhynul. Přičinu úhynu určí až pitva.

Don Juan de Hus se narodil v roce 2008 a za 12 tisíc eur byl prodán na aukci v Brabantu. V roce 2010 byl jmenován rezervním šampionem westfálského körungu a ihned poté byl prodán současnému majiteli, Haras de Hus. Třicetidenní test ve Schlieckau absolvoval s nejlepším drezurním skóre 9,25. S Jessicou Michel-Botton zvítězil ve všech soutěžích, kterých se jako čtyřletý zúčastnil. V roce 2012 se stal francouzským šampionem mladých koní v Saumur se skóre 93,639%. V závěrečné úloze obdržel známku 10 za klus a 9,8 za cval. Jako pětiletý obdržel nejméně šestkrát známku 10. Kvůli problémům s prasklými kopyty byl odložen jeho debut v soutěžích Grand Prix.

Svůj potenciál v soutěžích Grand Prix však nikdy plně nepředvedl. V letošním roce ale vynikli na šampionátu mladých koní v Ermelu jeho potomci. Pětiletý Don Martillo se stal světovým šampionem a hřebec D'Avie dokončil na šestém místě. Don Juan má již 14 licentovaných synů.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.