III. Ročník Cyrilo – Metodějských závodů

JS Galatík o. s. pořádala dne 29. 6. – 30. 6. 2013 III. Ročník Cyrilo – Metodějských závodů. Pojďte si přečíst jak celá akce probíhala. Článek napsala Kristýna Navrátilová.

Opuštěné a neupravené prostředí bývalého JZD. Takto vypadal Areál JS Galatíka v Těšánkách u Zdounek zhruba před deseti lety. Ale ing. Petr Galatík se i přes pochybnosti chytil svého snu - vlastnit jednou jezdecký areál - začal vykupovat tyto prostory. Jeho cílem bylo chovat zde moravského teplokrevníka a to se mu za několik let podařilo. I přes neudržovaný areál se tu již za pouhé dva roky konaly první drezurní závody. Drezura je zde hlavní disciplínou a nyní se v Těšánkách jezdí nejvyšší soutěže včetně Českého drezurního poháru. Zhruba o tři roky později  se už pan Galatík pustil o úroveň výš a začaly se zde konat i parkurové závody. Před dvěmi lety dokonce i vytrvalost a v roce 2012 se uskutečnily první závody ve všestrannosti. . Za deset let tvrdé dřiny se tedy bývalé JZD proměnilo v nádherný areál s pískovým kolbištěm a jméno Galatík nebylo pro žádného jezdce z okolí neznámé. Areál je dobře známý i na Slovensku. Slovenští jezdci sem rádi jezdí zejména na dvoudenní závody - ať již skokové nebo drezurní.

Ing. Galatík spolupracuje s trenérem několika slovenských jezdců. Ti přijeli do Těšánek i minulý rok a nemohli si závody vynachválit, tudíž nás svou přítomností poctili i letos.

V sobotu se slunečným počasím a odbytou desátou hodinou ranní započal parkur “ZM“ pro 4 - leté a 5 - leté koně startující prvním rokem s pěti jezdci, z nichž se třem povedl bezchybný základní parkur a pokračovali do rozeskakování. Bronzový skončil Jan Sokola a Dae za JS Lověšice. Tereze Trňákové s Atractivem-P za JK AZAVERO o. s. se rozeskakování nedařilo tak jako základní parkur, a tak si odnesla stříbro. Naopak Zdeněk Jarka a Arven 2 za JK HANÁ o. s. si i s bezchybným rozeskakováním zaslouženě odnesl zlato.

Následovala stupňová obtížnost do 100 cm se žolíkem 110 cm. Zde jsme už zaznamenali o dost vyšší počet účastníků. 16 - ti letá Tereza Benediktová s  koněm Yeti  v konkurenci starších jezdců obsadila třetí místo. Pouze lepší čas měla Kamila Poloučková s Dejnou za JK Rufa Velké Němčice. Zlato si odvezl jeden z těch usměvavých slovenských jezdců Pavel Král s Oktávií na Slovensko.

V následujícím dvoufázovém skákáním 100/110 cm slovenští jezdci opět bodovali a bronzový byl jeden z nejlepších slovenských jezdců Igor Šulek a Wavo Aquirado a stříbro si odnesl už zmiňovaný Pavel Král. Chlapci dali jako správní džentlmeni přednost dámě a tak si Lucie Brabcová s Vidarou za JS pod Hostýnem odnesla zlato.

V parkuru stupně “ZL“ se do rozeskakování dostalo jen 5 jezdců. Třetí byl Jaroslav Vrána a Galileo 1 za JO TJ Sokol Troubky. I v této kategorii vedly ženy a obě s bezchybným základním kolem i rozeskakováním. O pár setin pomalejší byla Seménková Soňa a Virgin gold za ARYMAN. Zlato si potom odnesla Lenka Singrová a Recese za Sportovní stáj SIMA Vizovice.

V parkuru stupně „L*“ se opět objevil Igor Šulek tentokrát s Palmou a to na třetím místě. Na druhém skončil Jaroslav Vrána s šikovným koněm Galilejem 1. První byla opět žena a to pouze patnáctiletá Aneta Ježková a Trim za JK AZAVERO o. s. a tím ukončila sobotní závody.

Následující den přinesl o poznání horší podmínky. Zatáhlá obloha a deštivé počasí zapříčinilo nižší účast diváků. Jezdci se ale zastrašit nedali a v parkuru “ZM“ pro 4 leté a 5leté koně startující prvním rokem si třetí místo vybojovala Zelinková Sylvie a Lorelain 1 za Stáj Pomněnka a nad ní Zdeněk Jarka s Galantem 2. První místo si opět vybojovala  žena, konkrétně Julie Černá a Cora 10 za JK při ZP Hvězdice, a. s.

Ve stupňované obtížnosti do 100 cm se žolíkem 110 cm se třetího místa ujal Radim Bodlák a Artex 2 za Monet+Atos JS.  14 - ti letá  Lucie  Hladíková s More than breath za JK Morava Pravčice si odnesla pomyslné stříbro.  První místo si vybojoval nás slovenský  jezdec  Pavel Král s Oktávií. Není divu, že byli tak nadšení.

Ve dvoufázovém skákání 100/110 cm se už vše vrátilo do starých kolejí a muži museli dát přednost dámě. Jestli byli muži tak zdvořilí, nebo jestli byla první Silvie  Zelinková  s Lucasem 7 tak dobrá, se můžeme už jen dohadovat. Co víme ale určitě je, že Pavel Král sbíral jedno ocenění za druhým. I v této kategorii skončil druhý a pod ním jeho kolega ze stejné stáje Igor Šulek a Erste.

V parkuru stupně “ZL“ zlato sice žena nezískala, ale zato si získala třetí i druhé místo. Na třetím místě byla Simona Horáková s Lordem L ze Sportovní stáje RENOSPORT a před ní  Silvie Zelinková  s Lucasem 7, jejíž úspěchy bylo tento víkend nepřehlédnutelné. O 2 vteřiny rychlejší byl Radim Bodlák za Monet+Atos JS a odnesl si zlato.

V parkuru stupně “L*“ se na prvních třech místech neobjevila ani jedna žena. Zadařilo se zde Jiřímu Složilovi s Ginou, kteří startovali za JASO Oldřichov a skončili na třetím místě s čtyřmi trestnými body na překážkách.  Druhé místo získal Igor Šulek a Palma startující za Slovensko - též s chybou na překážkách. Zdeněk Kvapil sice nechal překážky nepoškozené, ale za to získal jeden trestný bod za čas, ale i přesto byl jeho výkon nejlepší - on a Deisy 2 (JK při ZP Hvězdice, a. s.) si odnesli zlato.

Vzhledem k nenaplnění účastníků nejvyšší soutěže „S“ - malý počet jezdců byla tato soutěž zrušena.

Další závody se v areálu JS Galatík Těšánky uskuteční 20. - 21. července, kdy proběhne Mistrovství Zlínské oblasti v drezuře.  Následně pak 27. 7. – 28. 7. bychom chtěli pozvat všechny příznivce jezdeckého sportu na mistrovství zlínské oblasti ve všestrannosti. V sobotu zde proběhne drezura a parkur a v neděli poslední soutěž všestrannosti - cross , je to terénní zkouška, která je pro diváky nejzajímavější. Koně a jezdci zde překonávají terénní skoky a nerovnosti.

A pokud se vám nechce čekat, rádi Vás přivítáme 6. 7. kdy pořádá Sport Pravčice XXXVI. Ročník Hanáckého poháru - parkurové  závody v Jezdeckém areálu Pravčice, které budou třetím kolem v zlínské oblasti. Zahájení je v 10.30 hod. soutěží stupně „ZM“.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.