IX. Podzimní military Loštice: Vládli jezdci ze Severní Moravy

Ve dnech 21. - 22 . 9. probíhal v krásném areálu žadlovického parku v Lošticích již IX. ročník PODZIMNÍHO MILITARY a zároveň Oblastní mistrovství d dětí, juniorů a OM seniorů. Z původně 75 přihlášených do dvoudenních závodů všestrannosti nakonec do Loštic přijelo 62 dvojic. Na programu bylo celkem 5 soutěží a dvě Oblastní mistrovství.

V Hlavní soutěži CNC 1*(cena ZLKL Loštice a RIANON Jeřmaň, 9 soutěžících) a zároveň OM seniorů kraloval letos neporažený Lubomír Vrtek (SOUz Horní Heřmanice). Již po drezurní zkoušce se s DIRÁNEM ujal vedení. Dvě chyby na parkuru odsunula Luboše na 2. pozici za Margit Appelt – SPACE JET (Rakousko). Třetí po prvním dni skončil Petr Krejsa – REPLIKA (Farma pod Lipou). Domácí Radko Heidenreich s TIKSI byl po skokové zkoušce až na 7. místě. Náročný nedělní cross pořádně zamíchal pořadím. Pouze dvě dvojice absolvovaly cross čistě a v čase. Dle předpokladu Lubomír Vrtek a domácí Radko Heidenreich. V konečném výsledku zvítězil a Oblastním mistrem se stal Lubomír Vrtek – DIRÁNO (SOUz Horní Heřmanice). Pohár za druhé místo si odvezla Rakouská reprezentantka Margit Appelt – SPACE JET. Červenou stužku za třetí místo v CNC 1*a stříbrnou medaili v OM seniorů získala domácí dvojice Radko Heidenreich – TIKSI. 4. místo v CNC a bronzová medaile v OM nakonec patřila Janě Neklové - HEROS (stáj Martin). Stužku za 5. místo a 4. místo v OM získala domácí jezdkyně Lenka Majerová – FRESCH D´LUC.

V soutěži všestrannosti stupně L (Cena Olomouckého kraje, 7 startujících) zůstalo vítězství díky mladým jezdcům doma. Po prvním dni vedla soutěž Adéla Vrtková –  FONTAINE (Sport.Stáj Vrtkovi) před Ing. Martinou Chválovou –DEREG ( Stáj Martin) a Margit Appelt – HAPPY TOGETHER  (Rakousko).  Celkové pořadí  se crossem  od základu změnilo. V této soutěži se nepodařilo nikomu absolvovat náročný cross bez penalizace. Pouze dva domácí jezdci přešli cross bez tr.b. na překážkách, ale s penalizací za čas. Ostatní se nevyhnuli neposlušnostem.  Margit Appelt spadla na vodní kombinaci a tak konečný výsledek byl překvapivý.
Své první vítězství v soutěži stupně L mohl oslavit Vladimír Sapara – RARÁŠEK (JK Loštice). Stříbro patřilo Vladaně Bednářové – DAJDOU (JK Loštice) a pohár za 3. místo si odvezla Ing. Martina Chválová – DEREG (Stáj Martin)

Napínavá soutěž ZL (cena  FY KENTAUR Prostějov) byla tuhým soubojem juniorů o OBLASTNÍHO MISTRA (19 startujících). Po drezurní zkoušce se vedení ujala Margit Appelt – SIR SUPREME (Rakousko) před  Antonínem  Vrtkem  na koni BATMAN (SOUz Horní Heřmanice) a spolu s ním stejný počet tr.b. po drezurní zkoušce získala Inka Saparová se SL. FREGATOU (JK Loštice). Oba tito junioři absolvovali parkur bez tr.bodů a to je rázem vyhouplo na společné 1. místo po prvním dni, protože 1 chyba na parkuru posunula Rakouskou reprezentantku až na 3. pozici. Všichni jsme byli zvědavi na terénní část závodů.  9 dvojic absolvovalo cross bez penalizace a dle očekávání i oba vedoucí jezdci byli mezi nimi. Zkušenější Tonda Vrtek dorazil do cíle blíže k časovému limitu (6s) a tím si zajistil vítězství a titul Oblastní mistr dětí a juniorů. Ince Saparové uteklo vítězství o 6 s – dorazila do cíle 12s před časovým limitem a tak ke stříbrné medaili z MČR připojila i stříbro z Oblastního Mistrovsví a zároveň 2. místo v otevřené soutěži ZL. Margit Appelt měla problémy na trati a tak se na třetí příčku v ZL posunul Josef Wolf –CELTIC (JK Mendelu v Brně). Bronz v Oblastním Mistrovství vybojovala Monika Dudová – FEDER RADEGAST (JK Dvůr Nové Zámky.

Vítězství v soutěži všestrannosti stupně Z(CENA MVDr. Petra Přikryla) pro Janu Neklovou (11 startujících). V této soutěži se od výsledků po drezurní zkoušce neděly zásadní změny. Cross soutěže Z nikomu problémy nedělal. Od začátku se vedení ujala Jana Neklová – PEDRO 9 (Stáj Martin) a to si přesvědčivě udržela až do samého závěru.  Bílou stužku za druhé místo si odvezla Aneta Langrová – GUPI RUPI (JK Polička) a pohár za třetí místo putoval do Stáj Derby zásluhou Kateřiny Tomíkové – ALEXANDER.

V hobby stuoně ZK (16 startujících, CENA FY KENTAUR Prostějov) jsme mohli sledovat souboj Ivany Konečné a Mudr. Adély Michalcové. Po prvním dni vedla soutěž Hobby Ivana Konečná – AFRIKA a obsadila i třetí místo s ALL RIGHT 1 ( JO Pegas) mezi její dvě klisny se vklínila pouze  Mudr. Adéla Michalcová – ARGENTINA  (JK Caballo Křelov). Cross mladé koně trochu potrápil a tak nakonec zvítězila Ivana Konečná, ale s ALL RIGHT 1 před Mudr. Adélou Michalcovou – ARGENTINOU a Hanou Rumanovou – AFRAM  (JK Šilhéřovice).

Podzimní závody se velmi vydařily, nakonec i to počasí přálo. Jen počet startujících bývá obvykle vyšší. Vzhledem k závěru sezóny, OM a překvapivě dobrému podkladu byly postaveny náročnější crossy . Tratě byly velmi korektní, skoky bezpečné, pěkně vyzdobené a ukázalo se, že i přiměřeně obtížné. Kvůli pádu zasahovali lékaři snad jen jednou, kde hospitalizace naštěstí nebyla nutná.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.