Jak to bude dál s výsledkovým programem ACE Gallop?

V souvislosti s vývojem Jezdeckého informačního systému (JIS) byla přijata nutná úprava Všeobecných pravidel týkající se zpracování výsledků závodů. V souvislosti s touto změnou zaznamenala ČJF několik dotazů ohledně budoucnosti programu ACE Gallop a aby se zbytečně nešířila panika, přináší bližší informace...

Dne 13. 09. 2016 přijal VV na svém zasedání změnu Všeobecných pravidel týkající se zpracování výsledků závodů, která bude platná od 1.1.2017 a o které jsme Vás informovali v tomto článku.

Změna souvisí zejména s vývojem Jezdeckého informačního systému (JIS), který má plně nahradit interní software používaný sekretariátem a oblastními sekretáři známým pod jménem Centrála, nahradí tu část webových stránek ČJF, kde je sportovní kalendář, výsledky a kariéry a také umožní subjektům mnohem operativněji vyřizovat členství, registrovat koně, prodlužovat licence, přihlašovat své členy na školení a refreshigy a mnoho dalších funkcionalit a to i bez nutnosti dělat tyto činnosti prostřednictvím oblastních sekretářů či sekretariátu. O tomto velkém IT projektu ČJF jsme Vás již několikrát informovali, veškeré doposud zveřejněné informace naleznete na stránkách ČJF, v sekci Organizace / Jezdecký informační systém (JIS).

Nyní ale zpět ke Gallopu a Vašim dotazům:

Končí ČJF s programem ACE Gallop?

NE. ACE Gallop se bude dál používat i po 1.1.2017 a v současné době se jedná s dodavatelem o nutných úpravách tohoto systému, aby jej bylo možné i nadále používat.

 

Co musím udělat, abych mohl svůj zakoupený Gallop používat i po 1.1.2017

Vůbec nic, než děláte před každými závody. Zaktualizovat na nejnovější verzi programu a všech jeho modulů a zaktualizovat si data (oboje by měla být samozřejmost před každými závody)

 

Proč je tedy v pravidlech napsána ta změna?

Změna pravidel se týká formátu přenosu informací mezi programem, který má na závodech zpracovatel (tedy ACE Gallop) a programem, který zajišťuje zobrazovní výsledků na webu ČJF - tedy JIS. Současný formát přenosu dat, který je v Gallopu, je nedostačující a neumožňuje např. zobrazování výsledků z mezinárodních závodů. Nový formát je kompatibilní s FEI a umožňuje přenos mnohem více informací (např. u drezury kompletních známek za jednotlivé cviky od jednotlivých rozhodčích). Tyto informace mohou být velmi užitečné pro další zpracování a statistiky.

 

V pravidlech je zmíněno něco o certifikaci, musím tedy svůj Gallop znovu certifikovat?

Nemusíte. Gallop je již nyní certifikovaným (tedy schváleným a podporovaným) programem na zpracování výsledků a jeho certifikace platí i pro následující sezóny. V současné době je také jediným cerfikovaným programem.

 

Proč tam tedy je ta zmínka o certifikaci?

ČJF tímto otevírá možnost alternativním programům pro zpracování výsledků, pokud tedy nějaký výrobce software bude mít svůj vlastní program na zpracovávání jedné z disciplín ČJF, může požádat o certifikaci, který mu zajistí přístup k databázi jezdců, koní a funkcionářů a načtení přihlášek z Online přihlašovacího systému a také bude smět z tohoto programu odesílat zpracované výsledky do JISu.

 

Jak bude zajištěno zneužití dat po otevření databází novému programu?

Od toho je právě nutná ta certifikace. Tento proces bude zahrnovat kontrolu zabezpečení dat (aby se mimo daný software k nim nikdo nedostal a nebyl umožněn jejich export) a také program musí projít kontrolou, zda výsledky zpracovává v souladu s PJS. Proces certifikace bude podobný tomu, jaký např. Apple používá, než vloží novou aplikaci do AppleStore.

 

Jaký je tedy vlastně rozdíl mezi tím JISem a Gallopem?

Gallop je program nainstalovaný na počítači pořadatele / zpracovatele výsledků přímo v místě konání závodů a probíhá do něho kontinuální zadávání výsledků tak, jak jezdci dokončují soutěž.

JIS je nový webový portál ČJF, který běží na serverech dostupných z internetu zajišťuje mj. to, že se k výsledkům, které byly zpracovány v Gallopu dostane široká veřejnost, což je jedna část jeho funkcionality. Podrobnosti o JISu se dozvíte ve výše uvedeném odkazu

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.