Jaroslav Hatla závodil v irském Ballindenisku

Ve dnech 14.-18. září se v irském Ballindenisku konaly mezinárodní závody Johnson&Perrott Land Rover ve všestrannosti na úrovni CCI***, CIC***, CCI**, CIC**, CCI* a CIC*. Olympiáda se kvapem blíží a do uzavření kvalifikace už moc času nezbývá. Jezdci se tak snaží nasbírat poslední body, kde se dá. A také proto se zde sešli jezdci ze všech koutů světa. Jihoafrická republika, Nový Zéland, Austrálie, Švédsko, Belgie, USA, Anglie a po 7 letech nechyběla ani účast České republiky v zastoupení Jaroslava Hatly s koňmi Westwinds El Divo a Second Supreme. Divo soutěžil v CIC*** a Second CIC**.

Po středeční veterinární prohlídce koní, kterou prošli všichni účastníci bez problému, následoval ve čtvrtek a pátek dvoudenní drezurní maraton. Úroveň byla opravdu veliká. V CCI*** se na první příčce umístil W. Fox Pitt s irským koněm Avoca Alibi s 43,2, druhá Karin Donckers z Belgie s 46 body následovaná irským jezdcem Declenem Cullenem s impozantním hřebcem Glenhill Gold, ten málem neprošel veterinarní prohlídkou, neboť jeho oblíbenou činností je chodit zásadně po zadních a předvedení v klusu považoval za málo zajímavé.

Drezura při soutěži CIC*** v podání Zary Phillips přesvědčila každého, jak bude težké s ní držet krok. Hodnocením 47,2 b. byla laťka nasazena hodně vysoko, kdo však zvedl hozenou rukavici, byl Jarda Hatla s Divem a jejich krásně zajetá drezura za 48 b. jim vynesla 4. místo. „Střední klus mohl být lepší, ale vzhledem k tomu hlubokému terénu jsem i tak spokojený,“ řekl Jarda po zajeté úloze. Musím dodat, že průběžně pršelo celé 4 dny a na terénu se to podepsalo, i tak se s tímto handicapem pořadatelé i jezdci vypořádali na jedničku.

V soutěži CIC** se vedení po drezurách ujal Capt. Brian C. Cournane s impozantní kobylkou Rossbeigh 41,6 b., následován Brianem Morrisonem s Fernhill By Night 42,9 b., a na paty jim šlapal Jarda Hatla se Second Supreme 44,3 b.

Sobotní kros pořadím většinou  zamíchá a nebylo tomu ani jinak v Ballindenisku. Trať byla postavena na úrovni jak technicky, tak i náročností blížícím se Olympijským hrám. Došlo k nějakým pádům, ale nic vážného se nestalo – ani jezdcům, ani koním a s tratí se většina startovního pole vypořádala velice dobře. Trochu dělal problém čas, neboť terén byl místy opravdu hluboký. Jarda Hatla absolvoval s oběma koňmi čistě jen s penalizací za čas.

Nedělní závěrečný parkur tedy rozhodoval o všem. V CCI*** byl k vidění jen jeden čistě zajetý parkur, únava ze sobotního krosu byla znát, ale také rozhodla technicky postavená trasa s libůstkou kolmého skoku v oblouku, před závěrečným trojskokem. První místo si zaslouženě vydobyl již zmiňovaný hřebec Glenhill Gold. Druhé místo patřilo Matthew Wright s Dark Crusader a třetí skončila Jayne Doherty s plnokrevným Ravenstar.

V soutěži CIC*** prvenství uhájila Zara Phillips s Lord Lauries před Izzy Taylor s Briarlands Matilda. Jarda Hatla po precizně zajetém parkuru, ale bohužel se dvěma shozeními získal krásné 6. místo. Návrat po 4 letech do nejvyšších soutěží se tedy konečně koná a doufejme, že bude stále pokračovat. Se svým druhým koněm Second Supreme získali skvělé 2. místo v CIC**, když jim to první uniklo pouze o 1,4 b. před Irem B. Morrison s výjimečným Fernhill By Night.

Závody se opravdu vydařily, počasí mohlo být určitě lepší, ale buďme rádi za to, jak bylo. Jsme přeci v Irsku a slovo déšť je tady skoro na denním pořádku.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.