Jiří Hruška obhájil vítězství ve Velké ceně Ostravy

Ve dnech 17. – 19. května bude pokračovat Skokový pohár České pojišťovny druhým kolem. Tím se stane Velká cena Ostravy pořádaná Jezdeckým klubem Baník na kolbišti ve Staré Bělé.

Aktualizace 20. 5. 18:45 HOD: Přidána tisková zpráva: Jiří Hruška obhájil vítězství ve Velké ceně Ostravy

V neděli 19. května v areálu v Ostravě Staré Bělé vyvrcholily třídenní skokové závody Skokového poháru České pojišťovny. Ve vrcholné Velké ceně na parkuru 145 cm (T*) si vítězství z loňského roku zopakoval opavský jezdec Jiří Hruška.

V posledních pěti letech zvítězil v Ostravě čtyřikrát a pokaždé to bylo s jiným koněm. V roce 2009 s Radkem, v roce 2011 s Aristem-Z a vloni s Espri 2. Tentokrát se mu to podařilo v sedle Mr. Voxe Agromarket H+B.

Základní kolo dokázali překonat bezchybně jen dva jezdci – Jiří Hruška a hned se dvěma koňmi Aleš Opatrný. Ve finále pro 10 nejlepších však přišlo mnoho chyb a pouze u jednoho jezdce zůstalo i po druhém projetí cílem bezchybné konto. K vítězství tentokrát přivedl Jiří Hruška koně Mr. Vox Agromarket H+B, neboť s loňským vítězem Espri 2 třikrát chyboval v základním kole a do finále se s ním tak nedostal.

„Čekal jsem to, že bude málo bezchybných. Vždy se tady soutěžilo na stupni obtížnost ST (140 cm) a těch 5 centimetrů je na trávě znát. Volba pohárového koně mi dnes bohužel nevyšla, vsadil jsem na Espriho. Ten je spolehlivější a i včera byl výborný, tak jsem doufal, že mu to vydrží,“ sdělil Jiří Huška.  V Ostravě se však neukázal s nejlepším koňským svěřencem. Svoji stájovou jedničku Arista Z nechal odpočívat před Velkou cenu Ptýrova, která se koná již příští víkend.

Druhý skončil ve Velké ceně domácí jezdec Marek Hentšel. Ten jednou chyboval v základním kole, ale bezchybnou a hlavně nejrychlejší jízdou si zajistil druhou pozici. Třetí místo obsadil Aleš Opatrný s Casalem I, který jistě po dvou bezchybných kolech doufal v lepší umístění.

Neděle byla také ve znamení finále Equiservis Amateur Tour a dalšího kola Kolowrat Junior Cupu. V něm již podruhé během těchto závodů zvítězila Nina Kaločová s koněm Ebony. „Parkur mi přišel poměrně technický a obsahoval několik náročných pasáží. V rozeskakování jsem musela přidržet před čtvrtým skokem, takže jsem věděla, že můj čas je možný překonat,“ sdělila šťastná vítězka.

Čas vítězky byl opravdu posléze pokořen, což se podařilo Jiřímu Tmějovi s Corsikou Mag Centrum. Bohužel jedna chyba jim přisoudila až třetí pozici. Mezi ně se vklínila bezchybným výsledkem s pomalejším časem domácí ostravská dvojice Eliška Hrdá a Chin.

Ve finále Equiservis Amateur Tour (110 cm) dojelo mnoho koní základní kolo bezchybně a o vítězství se utkali v rozeskakování. V něm zvítězila Dana Pinkavová s Lassy 2. Druhé místo s odstupem téměř tří vteřin získal Antonín Kutálek a Rozárka 7. Pro třetí příčku si dojela Lucie Balhárková s Feminou 1. „Parkur mi nepřišel až tak lehký, jak se může dle výsledků zdát. Samozřejmě jsem technicky obtížnější a vyšší už jela, ale i zde bylo několik záludnějších míst. V rozeskakování jsem zariskovala a věřila, že to Lassy zvládne. Má to tak ráda a baví ji to, když jde z rychlejšího tempa a z krátkého nájezdu. Jsem z ní moc nadšená,“ prohlásila po dokončení vítězná jezdkyně Dana Pinkavová. Tu jsme mohli vidět i při prvním kole Skokového poháru České pojišťovny a právě to bylo v jejích očích mnohem těžší. Společně se chystají příště na kvalifikační kolo do Litomyšle, které se uskuteční v první polovině června.

Záznam z Velké ceny Ostravy připravila Česká televize na program ČT Sport ve čtvrtek od 21.20 hodin. Naplánované jsou ještě čtyři další reprízy – jedna z nich např. v pátek od 13.35 hodin – a pořad bude k vidění po premiéře i na internetovém vysílání ČT. Více informací o Skokovém poháru České pojišťovny se dozvíte na www.skokovypohar.cz.

Aktualizace 19. 5. 17:25 HOD:

V hlavní soutěži T* vyhrála dvojice J. Hruška a Mr. Vox Agromarket. Druhé místo získal domácí M. Hentšel a Sauron Fitmin. Třetí příčku obsadil A. Opatrný, který základní kolo absolvoval bezchybně s oběma koňmi, ovšem ve druhém chyboval s Casalem I jednou (třetí místo) a s Falcem Union dvakrát (páté). Čtvrtý skončil Jan Studnička, když si do nakonec bezchybného finále přinesl ze zákaldního parkuru 5 tr. b. Ve vedení žebříčku je po dvou kolech Zdeněk Žíla.


Aktualizace 18. 5. 9 HOD: Páteční S** vyhrála dvojice M. Hentšel a Sauron. V sobotním Kolowrat Cupu zvítězila V. Vysoudilová a Una Saphira. V sobotním ST** zvítězil A. Opatrný a Casal I.

Aktualizace 15. 5. 12:30 HOD: Přidán odkaz na předběžné startovní listiny. Na startu Velké ceny na úrovni jednohvězdového T je 17 dvojic. Listiny najdete i v sekci Jezdecké závody.

13. 5.: Původní článek: Baník se na VC pečlivě připravoval

„Investovali jsme do areálu nejen mnoho práce, ale také jsme vynaložili značné finanční prostředky do úprav povrchu jízdáren. Z opracoviště byl odstraněn starý písek, provedli jsme terénní úpravy a navezli písek nový. Dovezeno bylo na něj 150 tun materiálu. Kolbiště jsme svěřili renomované firmě zabývající se tvorbou a údržbou travnatých sportovních povrchů. Za pomoci speciálního strojního vybavení byl povrch provzdušněn, vypískován dalšími 70 tunami písku a zasíťován. Průběžně provádíme hnojení, sekání a zavlažování. Kropí se v podstatě každý den nejméně jeden měsíc před samotnými závody,“ popisuje hlavní organizátor Pavel Hudeček, jenž bude pro účastníky Velké ceny i rámcových soutěží připravovat kurzy parkurů. Asistentem mu bude Jan Hudeček, který letos na jaře složil zkoušku mezinárodního stavitele v Cáchách. Na kolbiště se tak promítnou nejnovější trendy stavby parkuru s přihlédnutím na technickou úroveň přihlášených jezdců. Stavitelský tým doplní ještě Jerzy Szumilas z Polska.

V předběžném seznamu účastníků nedělní Velké ceny Ostravy, jejíž začátek je naplánován na 14. hodinu, čítá sedmnáct jmen. Kromě loňského vítěze Jiřího Hrušky, jenž tehdy nenašel přemožitele s valachem Espri 2, bude velkým favoritem i Aleš Opatrný. Oba dva by měli mít v hlavní soutěži hned dva svěřence. Hruška kromě Espriho nahlásil Mr. Voxe Agromarket H+B, Opatrný bude startovat s Falcem Union a Casalem I.

Zajímavé bude též sledovat Jiřího Skřivana s klisnou Kallisto. Té vloni v Ostravě nevyšel finálový parkur, kdy dvakrát zaváhala. V nejlepším světle se jistě bude chtít předvést i Zdeněk Žíla, jemuž se dařilo při prvním kole v Martinicích na Příbramsku, kde s Cavalinem obsadil druhou pozici. V Ostravě bychom jej při vrcholné soutěži měli vidět v sedle koní Patendro a Connery. Domácí diváci jistě budou držet palce Markovi Hentšelovi se Sauronem Fitmin, který stejně jako Lucia Orlovová s Landjunkerem budou reprezentovat ve Velké ceně Ostravy místní JK Baník.

Stejně jako na všech ostatních kolech Skokového poháru České pojišťovny bude pro návštěvníky připraven nejen sportovní, ale i doprovodný program. „Letos jsme si přichystali ukázku psích parkurů, neboli agility,“ prozradil Pavel Hudeček. Chybět nebudou však ani další atrakce určené zejména pro děti. Rodiny s dětmi si tak mohou naplánovat příjemně strávený víkend u koní. Podrobnosti o programu najdete zde.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.