Jsou nová pravidla pro hobby závody likvidační?

Reakce pořadatelů na nová pravidla hobby závodů, jejichž znění náš web přinesl jako první, jsou většinou negativní. Zcela nová pravidla vyšla jednak až po sestavení republikového kalendáře, jednak přinášejí zásadní změny oproti původním pravidlům. Je jasné, že na příštím jednání Rady České jezdecké federace 5. prosince se o těchto pravidlech bude diskutovat, takže ten, kdo k nim má připomínky, by měl kontaktovat svého oblastního zástupce v Radě. Co tedy vesměs vadí?

13. 12. 15 HOD: Přinášíme zatím poslední verzi pravidel hobby závodů. Tento nový návrh najdete připojený pod článkem.

Aktualizace 7. 12. 9:00 HOD: Rada ČJF změnila pravidla hobby závodů. Podle našich informací jde o výšku soutěží a o funkcionáře. Čekáme na oficiální vyjádření ČJF.

Aktualizace 4. 12. 14:50 HOD: OV jihočeské oblasti vyjadřuje nesouhlas s úpravou pravidel pro hobby závody a žádá Radu ČJF, aby dne 5.12. na svém zasedání projednala případnou změnu dvou bodů v pravidlech pro hobby závody pro rok 2013.

Stanovisko jihočeského OV k novým pravidlům pro hobby závody

Dne 23. listopadu jsme se zápisem z VV ČJF a dalšími dokumenty obdrželi i nová pravidla pro pořádání hobby závodů v roce 2013. Jinak pěkně sestavený dokument šokoval dvěma výraznými změnami, které se dle vyjádření našeho předsedy vůbec nekonzultovaly na Radě ČJF, tedy na orgánu se zastoupením všech oblastí, kterých se hobby závody především týkají a které s nimi mají praktické zkušenosti a komunikují s pořadateli hobby i oficiálních závodů.
Za prvé se jedná se o omezení obtížnosti, která byla zejména u parkuru stanovena výrazně nižší než doposud – o 40 cm! Druhou těžko pochopitelnou změnou je zvýšení počtu funkcionářů, které opět zatíží pořadatele hobby závodů. Tyto dvě změny budou po uvedení do praxe znamenat jediné – zrušení hobby závodů pod hlavičkou ČJF. Pokud je toto cílem vedení ČJF, pak dokument pravidel pro hobby závody splní svůj účel. Pořadatelé hobby závodů totiž těžko uskuteční závody s jedinou soutěží a čtyřmi funkcionáři tak, aby se jim vyplatilo je vůbec organizovat. Naprostá většina hobby závodů začíná na nyní maximální úrovni 80 cm s tím, že jsou vypsané ještě třeba křížky nebo soutěž na 60 cm pro malé děti nebo pony. Většina z pořadatelů tedy opět zvolí variantu jiného názvu (např. jezdecké hry) a pořádání mimo rámec ČJF, což bude spojené s návratem akcí postrádajících dodržování jakýchkoli pravidel.

Jako oblastní výbor nemůžeme s tímto postupem souhlasit. V naší oblasti proběhlo letos přibližně 30 hobby závodů, pořadatelé už se naučili zasílat své rozpisy ke schválení, dodržují pravidla a v naprosté většině komunikují s OV v případě jakýchkoli nedostatků či dotazů. Organizace jednotlivých hobby závodů má odpovídající a slušnou úroveň a vzhledem k počtu startujících ji zcela snadno zvládá jeden rozhodčí na kolbišti jako odpovědná osoba a cvičitel na opracovišti, protože jim obvykle pomáhají poučení členové pořadatelského subjektu. V posledních dvou letech už se dokonce „zlegalizovaly“ i některé hobby závody, které dříve probíhaly nenahlášené a mimo rámec ČJF. Pořadatelé mají zájem o zveřejnění na stránkách oblasti a snaží se všechna pravidla dodržovat. Pořadatelé oficiálních závodů mají stále větší problém profinancovat oficiální závody na nejnižších stupních a uchylují se k ekonomicky méně náročným hobby závodům. Prospívá to i oblasti celkově – než aby nebyly žádné menší soutěže, je vhodnější, mohou-li nezkušení koně a jezdci soutěži alespoň na schválených a pravidla ČJF dodržujících hobby závodech.

Hobby závody slouží začínajícím jezdcům a také těm, kteří nemají ambice do vyššího sportu, na závodech se chtějí pouze pobavit a nehodlají soutěžit ve stohlavých startovních polích proti profesionálním jezdcům. Tady mají šanci vyhrát nebo se umístit a soutěže si užít, proto si mezi startem na oficiálním Z-ZL a hobby soutěží stejné výšky vybírají právě hobby. Stejný účel plní soutěže hobby i u mladých koní, kteří také nepoznají, zda startují v oficielních ZM-Z nebo na hobby závodech – u nich jde jen o získání soutěžní praxe. V neposlední řadě je třeba zmínit, že jsme v uplynulé sezoně hobby závodů v naší oblasti nezaznamenali žádný významnější problém s těmito akcemi.

Navíc byla nová pravidla hobby závodů zveřejněna příliš pozdě. Oblast musí hlásit závody do kalendáře ČJF do 30. listopadu, a proto stanovila, že pořadatelé mají hlásit své termíny do 15. listopadu, aby bylo možné případnou kolizi termínů vyřešit ještě před odesláním na centrálu ČJF. Pořadatelé hobby závodů tento termín dodrželi, a 23. listopadu, kdy jsme obdrželi pravidla hobby závodů, byly již všechny termíny 2013 nahlášené, včetně obtížnosti. Žádný z termínů se do nyní předepsané maximální obtížnosti nevešel, dva končí na 90 cm a zbytek na 100 nebo 110 cm.
OV jihočeské oblasti tedy vyjadřuje nesouhlas se zmíněnou úpravou pravidel pro hobby závody a žádá Radu ČJF, aby dne 5.12. na svém zasedání projednala případnou změnu zmíněných bodů v pravidlech pro hobby závody pro rok 2013.


Toto stanovisko vyjadřuje názor všech členů jihočeského OV ČJF:
ing. Jiří Mayer
ing. Zuzana Horká
Luboš Kozák
Antonín Husák
mgr. Kateřina Hanušová

 

Původní článek zveřejněný dne 28. 11. ve 14 HOD:

Co veřejnosti vadí na schválené novele?

Za prvé přicházejí velmi pozdě, neboť k 15. 11. měly být přihlášeny všechny závody do národního kalendáře. Změny v kalendáři se pokutují částkou 2000 Kč. Nová pravidla byla poprvé rozeslána 23. 11., náš web je zveřejnil 24. 11. Připomeňme již tisíckrát zmiňovanou skutečnost, že první rozhodnutí o "zrušení" hobby závodů (pod hlavičkou ČJF) padlo 15. 7.

Druhou nepříjemnou skutečností je jejich omezenost pouze pro členy ČJF. Jak jsme se však po dotazech pořadatelům hobby závodů dozvěděli, někteří to umí vyřešit po svém.

Třetím omezením oproti původním pravidlům je úroveň soutěží - ta může být třeba u skoků maximálně 80 cm.

A jako čtvrtou překážku pro jejich pořádání vidí pořadatelé v počtu rozhodčích. Doposud byla jedna odpovědná osoba, dozor na opracovišti a stavitel parkuru, nyní je to stavitel parkuru, hlavní rozhodčí, rozhodčí a dozor na opracovišti.

V lednovém čísle časopisu Jezdectví (vychází 20. 12.) najdete názory různých pořadatelů z celé republiky na nová pravidla.

Připojte také vy svůj názor!

Chystáte se na hobbíky i v roce 2013?

 

 

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.