J&T Banka CSI3*W Olomouc 2014: Grand Prix pro Itala Federica Ciriesiho a Calidu!

J&T Banka CSI3*W Olomouc 2014 se uskuteční v areálu ESC Olomouc se v termínu 12. - 15. června 2014 jako jediné mezinárodní skokové závody v ČR. Během závodů mají jezdci možnost bodovat do světového žebříčku a světového poháru. K tomu, aby byly zařazeny mezi kvalifikační závody na letošní Světové jezdecké hry v Normandii, chybí poslední krůček, což je schválení parkuru kvalifikační soutěže orgánem Mezinárodní jezdecké federace (FEI).

Připraven je on-line přenos na stránkách pořadatele.

 

18:15 HOD: V poslední soutěži ve finále Silver Tour zvítězila česká dvojice Vladimír Tretera a Quentin. Druhé a třetí místo připadlo Slovákům Igoru Šulkovi s Raptorem a Janu Cigánovi s Queres.

Velmi dlouho se čekalo na první bezchybnou jízdu, docílila ji až 30. dvojice startovního pole, Vladimír Tretera. Čistě nešel ani Aleš Opatrný s Caramouchem, dvojice bohužel byla pro pád jezdce s koněm vyloučena. K Treterovi se nakonec přidali, stejně jako ve velké ceně, již jen dva jezdci, a potvrdilo se to, co se tu celé dny tradovalo - stavitel připravil opravdu technicky náročné parkury. Nikdo z trojice jezdců nepřekonal bezchybně rozeskakování, takže zvítězil nejrychlejší s chybou a na závěr celých závodů se mohla hrát česká hymna!

15:13 HOD: Rozeskakování tří dvojic pro tu poslední - italskou! A jenom vy, naši čtenáři, se můžete podívat na páteční videorozhovor s nedělním vítězem na našem youtube kanálu! Gratulujeme Federicovi Ciriesimu! První nastoupil na start Němec Jan Sprehe a Burberry jeli bezchybně, ale ne úplně v rychlém čase, druhá, také německá dvojice, Max Schmid a Quabs bohužel měla chybu (v lepším čase než Jan), a vše měla rozhodnout dojice poslední, italská. Federico ale nic neponechal náhodě a ve svižném tempu bez chyby dojel do cíle! 

 

Federico Ciriesi salutuje při italské hymně. Foto Michael Motygin

 

Z našich dvojic se do rozeskakování neprobojoval ani Aleš Opatrný (dvě chyby se Zandirem Z), ani Zuzana Zelinková s Calerim (chyba, takže zatím nemají ani kvalifikaci do Normandie), poslední startující soutěže, Ondřej Zvára a Carmen Arcus. Tomu se nepovedl nájezd na trojskok a chybovali na něm.

Trojice před rozeskakováním na opracovišti...Federico, Max a Jan


 13:55 HOD: Po první půlce Grand Prix je pouze jeden bezchybný, Jan Sprehe a Burberry. Jezdci i samotný stavitel parkurů, Olaf Petersen hodnotí parkur ne jako výškově náročný - ale jako technicky náročný. To se ukázalo při první půlce startovního pole, kdy absolvovalo s chybou 7 dvojic. Mezi nimi i romácí Radovan Cibere a Dollar Look Van´t A (i když trošku zabloudil) nebo Jiří Papoušek a Falco Union. Před prohlídkou parkuru proběhla jeho kontrola sborem rozhodčích a stavitelem parkuru spolu s technickým delegátem, aby zcela odpovídal požadakům FEI kvůli kvalifikaci na WEG Normandy. Několik skoků bylo upraveno - jeden zvýšen a tři sníženy.

11:18 HOD: Jiří Hruška docílil s oběma svými koňmi nejlepšího výsledku v rozeskakování a skončil s Aristem-Z první a s Mr. Voxem druhý! S Mr. Voxem nastoupil do rozeskakování jako úvodní jezdec a využil také jednoho nabízejícího se zkrácení, udržel čisté konto a nasadil tedy rychlý čas. Bohužel druhá startující dvojice měla zastavení hned na jedničce, Max Schmid a Coco Chanel dojeli do cíle nakonec s 12 tr. b. Alexandra Nálepková měla také jednu chybu, aby nakonec skončila osmá. I když čtvrtý startující Igor Šulek zkrácení nevyužil, dojel celkem v rychlém čase, bohužel jednou chyboval a nakonec to stačilo na sedmé místo. Rychlejšího času než Jiří Hruška docílila další startující domácí olomoucká dvojice (i když startuje za Slovensko) Radovan Cibere a Zacate Cas, ovšem připsali si 3 chyby. S nulou na kontě dojela polská dvojice Maja Radomska a Calimera, což stačilo na celkové třetí místo. Jiří Luža s Land Rebelem bohužel také jednou chybovali a skončili nakonec devátí. S nulou do cíle a s časem znamenajícím celkové čtvrté místo dojel Jiří Papoušek a Lissa. Česká dvojice Jakub Novotný a Pery chybovali 2x a jsou desátí, bezchybně, ale v pomalejším čase dojel i německý Jan Sprehe a Starligth (páté místo). Svůj čas a výkon překonal předposlední Jiří Hruška s Aristem Z, který je přeci jenom trošku rychlejší než Mr. Vox - a nepřekonal ho ani poslední startující Max Schmid, když chyboval v sedle Cepetta hned na jedničce (šesté místo). Docílil alespoň nejrychlejšího času - 42,82 (vítěz měl 44).

Dvojnásobná radost Jiřího Hrušky. Foto Michael Motygin

10:45 HOD: Rozeskakování pro 12 dvojic, dva jezdci se dvěma koňmi a 5 českých!!! Oba koně má Jiří Hruška a Němec Max Schmid. Nakonec přibyl ještě i Jan Sprehe a Stakki´s Boy. Jakub Novotný nastupuje jako devátý. "Pery se již vrací do své formy. Od martinického skokového poháru jsme nestartovali - byl totiž zraněn při ptýrovské vichřici a jsme tak na prvních závodech od konce dubna."

15. 6. 10:30 HOD: Máme zatím 9 bezchybných dvojic. K české radosti přibyly tři - J. Luža a Land Rebel-S, J. Papoušek a Lissa a Jakub Novotný a Pery. Jirky P. jsme se zeptali, zda se dá něco vymyslet v rozeskakování, odpověděl, že ho ještě neviděl. Jiří Luža byl za bezchybný výsledek samozřejmě rád: "Doufal jsem v něj - Land Rebel je vždy poslední den nejlepší, potřebuje svůj čas." Bez chyby na překážkách ale s penalizací za čas absolvoval Jan Pilecký. "I takhle je to ale dobře, ten čas je příliš našponovaný a já s Clintonem moc spěchat nemůžu, je pak moc hektický."

15. 6. 9:52 HOD: Je přestávka, těsně před ní startoval Josef Kincl s Čiki ČIki, ale bohužel bezchybné konto neudržel. Klisna startuje v tak náročné soutěži poprvé, jak nám sdělil Josef Kincl, takže jednu chybu považuje za skvělý výkon. Máme tedy zatím jen 6 bezchybných jízd, mnoho jezdců má ale pouze penalizaci za čas, mezi nimi i Belgičan Kevin Gielen. Dvě slovenské dvojice, Alexandra Nálepková a Igor Šulek, jsou však bezchybní. Alexandra Nálepková, tréninková svěřenkyně Zuzany Zelinkové, nám řekla: "Tak konečně se to povedlo - první den jsem měla pár chyb, i kroužek jsem si udělala, druhý den jsem chybovala na posledním skoku." Do rozeskakování od své trenérky ještě pokyny nemá, je možné, že jí bude konkurovat, Zuzka bude ještě startovat s výbornou Filicitou. Igor Šulek byl velmi spokojen, neboť jeho Lampard jede takovou soutěž poprvé, má ho teprve od února, takže ani v rozeskakování nebude příliš riskovat.

15. 6. 9: 39 HOD: Zatím je pět čistých výkonů, odjela 17 jezdců. Nepřibyl žádný čistý - chyboval i J. Skrzyczynski ("kůň nemá formu") a za čas, jako mnoho dvojic, získal penalizaci i Lukasz Koza. Na náš dotaz, zda bude lepší než sestra a ne jako včera, kdy ho sestra Paulina předjela a obsadila v Diamond Tour druhé místo, dopověděl: "Určitě, protože moje sestra v této soutěži nestartuje." (Byla v této chvíli na startce, ale to, že nestartuje, věděl jenom její bratr:-)).

15. 6. 9:22 HOD: Finale Gold Tour: Již 5 čistých výkonů! A co říkal na parkur Max Schmid? "Pakur není výškově náročný, ale technicky. Skoky následují rychle po sobě a je důležité být stále na pozoru." V našem červencovém časopisu si pak přečtete, jak hodnotí závody celkově. Tento jezdec je nejvýše postaveným ve světovém žebříčku z německé ekipy. Mezi bezchybnými je i Jiří Hruška, který byl po dojetí do cíle velmi dobře naladěn. "Všechno vyšlo výborně. Neviděl jsem prvního koně, trošku jsem se bál času, tak jsem jel svižně."

14. 6. 21:50 HOD: První dojmy Martina Řezníčka:

"Věděl jsem, že Sabelius má formu, doufal jsem v dobré umístění  ale že z toho bude vítězství, to bych si nemyslel. Sabelius skákal od prvního dne skvěle, první den měl jen lehkou chybu, druhý den skončil druhý a dnes v základním parkuru skákal nejlépe, co ho znám. Díky jeho velké formě a trošce štěstí se mi podařilo vyhrát. S ním se prima závodí, má dobrý cval a je rychlý. Jezdím ho od jeho začátků, sám jsem ho obsedal a v pěti letech jsme začali závodit. Už jako pětiletý vyhrál kvalifikaci svého ročníku na CSI v Pezinku, ale dnešní úspěch je pro mě i pro něj zatím ten největší. Nyní se chystáme na Ford Cup do Trojanovic a poté na šampionát mladých koní do Martinic, tak doufám, že forma vydrží a ještě nás nějaký úspěch čeká," shrnul teprve 22letý jezdec z Petřvaldu. I když plánoval oslavu vítězství, rozhovor nám již poskytl cestou domů, do domovské stáje Mustang v Lučině u Havířova.

 

19:45 HOD: Ve finále mladých koní česká hymna zásluhou dvojice Martin Řezníček a Sabelius! Na start finále se postavilo 26 šestiletých a 25 sedmiletých koní. V rozeskakování jich nakonec bylo 12, z toho 4 čeští. Nakonec všem vypálil rybník poslední startující Martin Řezníček a Sabelius, když docílili nejrychlejšího času a na předposledním skoku přidali i velkou dávku štěstí, aby dokončili bez trestných bodů! Jak už víte, Sabelius je synem Ebony, se kterou zde úspěšně startuje juniorka Nina Kaločová a reprezentuje stáj Mustang.

 

Martin Řezníček a Sabelius. Foto Michael Motygin

 

15:50 HOD: Vítězkou soutěže 150 cm se stala Jana Miklošová a Nourejev N Z. Šťastnou úvodní dvojici rozeskakování, která si svoje vedení udržela až do konce, jsme oslovili ihned po výjezdu z kolbiště. Vyšlo všechno tak, jak bylo naplánované? "Nevěděla jsem přesně, jak to vyjde, ale naštěstí se povedlo a Nurko skákal skvěle, sám zabral vždycky proti skoku." Do rozeskakování se probojovala spolu s dalšími 6 dvojicemi a bezchybně ho absolvovala už jen další žena na startu, sestra mistra ČR z roku 2010 Lukasze Kozy, Paulina. S teprve osmiletým holandským Banjo Boyem porazila i svého bratra, který měl v sedle Chita Blue dvě chyby (6.). Jako třetí skončila maďarská dvojice Balázs Horváth a PM Jumping Lady s jednou chybou v lepším čase než německá Jan Sprehe a Kevin Costner.

Nejlepší českou dvojicí soutěže se stala dvojice Jiří Hruška a Mr. Vox Agromarket. K velké radosti diváků se probojovali jako poslední startující základního kola do rozeskakování. V něm však dvakrát chybovali a umístili se na konečném sedmém místě.

Na startu byli i tři další čeští jezdci, ti však chybovali. Jako čtvrtý odstartoval Ladislav Arient, který ve včerejší Diamond Tour pouze jednou chyboval v sedle Aragona, tentokrát v sedle Rabenhofs Fenixe. Dokončil celkem se 17 tr. b. Sedmý jel Ing. Pařenica a Sarah Sun, ke třem chybám přidali trestný bod za čas. Ani další neudržel čisté konto, z výsledku rozladěný Aleš Opatrný parkur nehodnotil jako náročný výškově ani technicky, ani s těsným časovým limitem, ale chyboval na skoku číslo devět, druhém ze dvou oxerů na distanci 4 cvalových umístěné na stěně u diváků.

ROZHOVOR S JAROSLAWEM SKRZYCZYNSKIM

Pětatřicetiletý Jaroslaw Skrzyczynski je po Aleši Opatrném nejvýše postaveným v Olomouci startujícím jezdcem ve světovém žebříčku. Zeptali jsme se ho na pár informací. jeho jedničkou je Crazy Quick, který nezůstává nic dlužen svému jménu. "Je velmi nervozní, jezdím ho už čtvrtou sezonu, je mu devět let a první závody šel kvůli svému temperamentu až v šesti letech. Mám ho napůl se sponzorem," sdělil jezdec. Sám Jaroslaw začínal jezdit ve 14 letech, první závody absolvoval v Německu. Bydlí nedaleko Lešna a chystá se i do Normandie na mistrovství světa, dalším jistým členem, pokud nedojde k nějakému problému, je Piotr Morsztyn. S Crazy Quickem se bude do srpna a odjezdu na WEG účastnit už jen domácích závodů - mistrovství Polska a dvou dvouhvězdových CSI. V dnešní Diamond Tour bohužl dvakrát chybovali - až na dvou posledních skocích. "Ano, to je právě ten problém, je těžké udržet tak dlouho Crazy Quicka v klidu. Je to velmi dobrý, ale složitý kůň na ježdění," shrnuje.

 

Jana Miklošová a Nourejev. Foto Michael Motygin

12:40 HOD: Silver Tour (135 cm) vyhrála Jörne Sprehe a Kick Like Bum. Německá jezdkyně v závěru startovního pole bohužel porazila dosud vedoucího Aleše Opatrného s Caramouchem, který využil mnoho zkrácení na parkuru Olafa Petersena, Jörne zase volila svižnější tempo. Aleš Opatrný zase porazil čas další české dvojice, Ing. J. Pařenica a Allo Allo. Ta nakonec skončila pátá, za třetím Italem Francescem Turturiellem a Chanel a čtvrtým Polákem Jaroslawem Skrzyczynskim a Infernem. Šestá skončila Linda Bratomi a Agropoint Contro, sedmá slovenská dvojice chystající se na mistrovství Evropy mladých jezdců Marko Halo a Chicago. Na osmém místě skončila Kateřina De Jagerová se svým druhým koněm, Clooneym, jež uzavírala startovní listinu. Spravila si tak náladu po vyloučení s prvním, běloušem V. Cityslickerem. Zeptali jsme se A. Opatrného, zda si myslel, že ho Jörne Sprehe předjede - a řekl, že ano.

 

Jörne Sprehe. Foto Michael Motygin

Na úvod soutěže sbor rozhodčích prodloužil dráhu a upravil čas na 78 vteřin, takže hned úvodní dvojice neměla jeden trestný bod za čas, ale dojela s nulou na kontě. Byla jí slovenská A. Nálepková a Violetfee. Během soutěž foukal celkem silný vítr, kvůli kterému padala květinová výzdoba, objevilo se i pát dešťových kapek.

14. 6. 11:45 HOD: Olomouc, dne 13. června 2014 - Organizační výbor mezinárodních závodů v parkurovém skákání J&T Banka CSI3 – W Olomouc, pořádaných v ESC Olomouc ve dnech 12. – 15. 6. 2014, s lítostí oznamuje, že při přípravě na soutěž č. 10 Diamond Tour dne 13. 6. 2014 v 14.20 hodin došlo k náhlému úhynu 16 letého valacha Azur de Luciano (GER 40615). Koně jezdil britský jezdec Ben Talbot. Příčina úhynu koně byla prasklá aorta. Vzhledem k umístění opracoviště neproběhla tato nešťastná nehoda před zraky veřejnosti a vše bylo rychle a diskrétně zajištěno.

14. 6. 11 HOD: Finále Bronze Tour (125 cm) vyhrál po rozeskakování 12 dvojic poslední startující Antonín Kutálek s Feminou (Federweisser), svěřenec trenéra Jana Kubrického. Ihned po ukočení rozeskakování jsme se jezdce, jenž včera slavil svátek a dnes vítězství, zeptali na pár otázek: Jak vás těší toto umístění? "Tak lepší by bylo první, druhý," dodal s velkým úsměvem jezdec první s Feminou a třetí v sedle Rozárky (Radegast). "Ne, ba ne, je to super," opravil se již vážněji. Feminu samozřejmě známe nejen z martinického šampionátu mladých koní, kde před dvěma lety vyhrála čtyřletou kategorii, ale také z Amateur Tour při Skokovém poháru. "Letos vlastně udělala jen dvě chyby - vlastně ne, jednu, to druhé jsem já udělal kruh," popisuje začátek letošní sezony Antonín. Dvojice ze severomoravské oblasti se chystá na soutěž družstev na mistrovství ČR. "Máme splněnou kvalifikaci, tak bychom rádi jeli do Martinic, jestli budeme oblastí vybráni," pokračoval šťastný jezdec, který také jezdil v zahraničí...Pak nám ho už Dáda Jeníků odebral pro dekorování.

Jako druhý skončil domácí jezdec Ladislav Vachutka s Taktikou-H (Aloube-Z).

 

Antonín Kutálek a Femina se zástupkyní JaT banky A. Tkáčovou. Foto Michael Motygin

Změna v německé ekipě - Tobias Meyer nakonec nedorazil a místo něj přijel další Sprehe  - Josef-Jonas. Těšte se dnes po skončení na videorozhovor se všemi Sprehe!

13. 6. Rozhovor s F. Ciriesim, vítězem poslední soutěže a druhým v Diamond Tour najdete na našem youtube. Kterého koně chce vzít do Grand Prix a jak se mu na závodech líbí? Je tu poprvé a co říká na parkur, který vyhrál? Co prozradil o klisně Cassandra? Omluvte sníženou kvalitu zvuku:-)

13. 6. 18:50 HOD: Gold Tour (140 cm) vyhrál Ital Federico Ciriesi s Cassandrou 285, na druhé příčce se umístila maďarská dvojice Sandor Szasz a Luftikus Boy následovaná Italkou Lindou Bratomi s Athene. 6. místo pro Češku Kateřinu Kubrickou a Šejnou 1.

13. 6. 17 HOD: Diamond Tour na výšce 145 cm vyhrál Belgičan Kevin Gielen a Fariska, druhé místo patřilo italské dvojici Federico Ciriesi a Calida 46, třetí příčku obsadil Maďar Sandor Szasz s Ferranou. 4. místo pro Čecha Ondřeje Zváru s Carmen Arcus.

13. 6. 13:40 HOD: Soutěž 120 cm vyhrála Američanka Tanya Levorchick s Baloubinou, druhá Češka Nina Kaločová s Ebony a třetí Antonín Kutálek a Femina.

13. 6. 11 HOD: V páteční úvodní soutěži pro 6 a 7leté koně vyhrála slovenská dvojice J. Krivjanský a valachem slovenského teplokrevníka Capital Croft (Condor) před M. Řezníčkem a Sabeliem. To je hannoverský valach po Stolzenberg, syn včera vítězné Ebony. Třetí místo patřilo italské dvojici Francesco Turturiello a Ilaně Van De Eedthoek, dceři belgického v Čechách dobře známého hřebce Kashmir van Schuttershof. 

18:30 HOD: V soutěži 120 cm na čas zvítězila sedmnáctiletá Nina Kaločová a jedenáctiletá hannoverská klisna Ebony (El Bundy), což je matka v soutěži pro mladé koně startujícího Sabeliuse, kterého jezdí Martin Řezníček. V soutěži odstartovalo 31 jezdců, z toho 6 zahraničních a zbytek domácích, ti také obsadili prvních šest příček. S oběma koňmi je v této šestce například moravský jezdec Milan Klár.

16:45 HOD: 140 cm vyhrál Němec Maximilian Schmid s Coco Chanel 145, 4. místo vybojoval J. Kincl ml. s Čiki Čiki (Le Patron).

15:28 HOD: Po první polovině startovního pole vede Gold Tour Maďar Sandor Szasz a Ferrana. Dalším z koní, který nakonec na závody nedorazil, je desetiletý Al Cambero (M. Klus) ze stáje Mustang. Přivezl si z Litomyšle malé zranění, které je sice již nyní v pořádku, ale majitel mu nyní dopřeje odpočinku. Se svým nejlepším koněm, Crazy Quickem, dnes nenastoupil do Gold Tour ani polský Jaroslaw Skrzyczynski.

13:25 HOD: V soutěži pro 6 a 7leté koně vyhrála belgická dvojice Kevin Gielen a Boemerang Van Generhese (Moujik de Sohan), 3. místo obsadili zástupci stáje Mustang M. Řezníček a Le Carela, dcera Le Patrona. Jako druhý skončil našim čtenářům již známý  F. M. Bologni s holandským valachem Calisco (Verdi), čtvrtý Slovák Peter Mackovjak a příslušnice PK slovenského teplokrevníka Celine M (Celano), pátý opět známý Němec M. Schmid a bavorská Claire de Lune (Canto), šestý Maďar B. Horváth a holštýnský PM Balougraf (Baloubet du Rouet x Landgraf).

12. 6. 12:55 HOD: Na poslední chvíli přibyl do italské ekipy Federico Ciriesi - 420. jezdec světového žebříčku. Je mu teprve 23 let a právě dnes jeho sestra, 21letá Francesca, vyhrála v Hagenu soutěž pro mladé jezdce (140 cm, 52 start.). Pro české příznivce máme jednu špatnou zprávu, na startu není VDL Fakir, kůň Aleše Opatrného, místo něj přicestoval Caramouche, vítěz žebříčku sportovních koní roku 2013.

12. 6. 10:40 HOD: V úvodní soutěži Silver Tour 130 cm zvítězila Němka Jörne Sprehe s Kick Like Bum. Nejlepší z Čechů je pátý M. Hentšel a Sauron.

11. 6. 22:30 HOD: Zahajovat závody bude Silver Tour 130 cm a vedoucí jezdkyně Českého skokového poháru Denisa Bittnerová. Výsledky zde. V prvních třech soutěžích je kolem padesátky startujících, v poslední 20.

11. 6. 10:15 HOD: Nejpočetnější zastoupení mají čeští jezdci, česká výprava čítá stovku koní. Jak jsme již psali, nejlépe umístěným jezdcem světového žebříčku na závodech bude Aleš Opatrný. Dá se tedy očekávat, že čeští jezdci se neztratí a v neděli budeme mít důvod k oslavě. Druhou nejpočetnější ekipou je slovenská s téměř 50 koňmi na všech třech úrovních - CSI***, CSI* a CSIYH.

10. 6. 10 HOD: Kdo tvoří německou výpravu CSI***?

Nejlepší z ekipy je 262. šestadvacetiletý jezdec světového žebříčku, Tobias Meyer. Přijede s oběma svými nejlepšími koňmi, devítiletým hannoverským hřebcem Sealem a dvanáctiletým Stalypsem, veze ale i horké želízko s příhodným jménem She's the one do soutěže mladých koní.
Z rodiny Sprehe, u nás známé hlavně díky chovatelské stanici hřebců, přijede devětadvacetiletý Jan Sprehe, který je na 273. místě světového žebříčku, a jeho jedenatřicetiletá sestřenice Jörne, ta je 276. 
Na 602. místě světového žebříčku je teprve 24letý Maximilian Schmid. Ten přijede i s jedenáctiletým westfálským valachem Quabsem, s nímž se mu podařilo do tohoto žebříčku bodovat - povedlo se mu to před nedávnem na CSIO v Linci nebo v březnu ve Wiener Neustadtu. Spoléhat však může i na devítiletou bavorskou klisnu Coco Chanel, s ní vyhrál vloni v Salzburgu.

9. 6. 8 HOD: Na startu budou i dvojice ověnčené minulý víkend krásnými úspěchy - vítězná dvojice VC Litomyšle Jiří Papoušek s Falcem Union nebo druhá v juniorské GP Lamprechtshausen Francesca Kolowrat-Krakowská. Jaká želízka však veze maďarská pětičlenná ekipa?

Nejlepší z maďarských jezdců je Sándor Szasz, častý účastník pražských CSIO. Ten je ve světovém žebříčku na 410. místě. Teprve dvaadvacetiletý Gábor Szabó jr je na 616. pozici, přiveze i koně Timpex Cent, kterého známe ve dvojici s Alešem Opatrným. Mezi úspěchy maďarské dvojice patří třeba 5. místo v budapešťské soutěži Světového poháru. Dalším členem je Balász Horváth (ročník 1978), tomu se letos podařilo zvítězit ve Wiener Neustadtu nebo Kapošváru, tam s klisnou PM Jumping Lady, kterou veze i k nám.

8. 6. 12:30 HOD: Který jezdec je nejsilnější z polské ekipy pro CSI*** a kdo přibyl? Nově se přihlásili dva jezdci, Kevin Gielen (BEL) a Ben Talbot (GBR).

Jednou z njepočetnějších ekip, která do Olomouce dorazí, bude ta polská. V jejím čele stojí Jaroslaw Skrzyczynski. Ten byl tento víkend v Sopotech členem družstva, s nímž obsadil druhou pozici (0+4 tr. b.). Přijede s devítiletým valachem Crazy Quickem, svým koněm Nr. 1. S tímto ryzákem obsadil první místo v jedné ze soutěží při GCT Antverpy a také vyhrál GP Lublin a zvítězil vloni v Lešně. Dnes absolvovali první kolo GP Sopoty pouze s jednou chybou (celkem 7. m.). Jaroslaw je na 197. místě světového žebříčku. Na 295. místě je Lukasz Koza, mistr ČR z roku 2010, kdy jezdil za stáj Mustang.

7. 6. 12 HOD: Pokračujeme v našem denním zpravodajství před závody. Kdo je nejlepší z italské ekipy pro CSI***? Je to Filippo Marco Bologni, který jede do Olomouce přímo z Ebreichsdorfu (v pátek zde skončil šestý ve 155 cm), a to se svými nejlepšími koňmi, Amerigo a Chopin. Bologni je na 386. místě světového žebříčku, a mimo jiné již letos obsadil v Drammen třetí místo s družstvem v Poháru národů. V únoru však oslavil teprve 20. narozeniny a už je držitelem ocenění nejlepší horseman italské armády (2012). Pokud je vám jeho jméno povědomé, závodil také jeho otec Arnaldo.

Zítra se podíváme na polskou ekipu - jak z našeho zpravodajství víte, Poláci skončili na druhém místě v PN v Sopotech a nyní vedou naši skupinu (my zatím nemáme bod žádný).

 

Aktualizace 6. 6. 12 HOD: Na startu bude i 188. jezdec světového žebříčku - a k české radosti jím není nikdo jiný než Aleš Opatrný, který si od posledního sčítání bodů žebříčku polepšil o 27 příček a patří tak mezi dvoustovku nejlepších jezdců světa! Pro představu - na stejné pozici je i Uli Kirchhoff, německý olympijský vítěz, který nyní posílil družstvo Ukrajiny. A to zase v posledních dnech posílilo nákupem jednoho z koní světové osmnáctky, Francouze Simona Delestre - Valentina Velvet. Připomeňme, že Aleš Opatrný ladí tento víkend formu v Ebreichsdorfu.

Aktualizace 5. 6. 12:50 HOD: TZ - Dnes se v jezdeckém centru ESC Olomouc, které je pořadatelem mezinárodních závodů v parkurovém skákání „J&T Banka CSI3*-W Olomouc“, uskutečnila tisková konference u příležitosti konání této významné akce. Generálním partnerem je J&T Banka, silná privátní banka, která na českém trhu působí od roku 1998. Mezi hosty nechyběli ani představitelé města Olomouc i Olomouckého kraje, zástupci generálního sponzora J&T Banky a České jezdecké federace, členové organizačního týmu mezinárodních závodů a zástupce z řad jezdců. Čtyřdenní závody se uskuteční v areálu ESC Olomouc již za sedm dní ve dnech 12. -15. 6. 2014. Více v tiskové zprávě.

Aktualizace 3. 6. 20:45 HOD: Přidány seznamy přihlášených: soutěže pro mladé koně, CSI1* a CSI3*.

Aktualizace 23. 5. 16:45 HOD: Závody budou kvalifikací nejen na WEG 2014, ale nově i na mistrovství Evropy 2015. Pořadatelé evidují následující přihlášky:
Švýcarsko, Slovensko, Polsko, Německo, Norsko, Rakousko, Itálie, Estonsko, Slovinsko, USA a samozřejmě i Česká republika

Aktualizace 12. 5. 19 HOD: 

Kurz Velké ceny mezinárodních závodů v parkurovém skákání „J&T Banka CSI3*-W Olomouc“, byl oficiálně schválený FEI (Mezinárodní jezdecká federace) jako kvalifikační soutěž pro účast na Světových jezdeckých hrách WEG 2014, pořádaných v Normandii. Přidělením kvalifikace se tak podařilo výrazně zvýšit význam těchto skokových závodů pro zahraniční jezdce. V této chvíli již organizační výbor eviduje přihlášky jezdců z celkem 10 zemí a o pozvání požádala i jezdecká federace Chile.

 

 

Aktualizace 2. 5. 10:45 HOD: Vložena tisková zpráva: Kampaň HLEDÁME RODIČE bude informovat o pěstounství i návštěvníky mezinárodních závodů Světového poháru v parkurovém skákání. Více zde

  Kampaň HLEDÁME RODIČE bude informovat o pěstounství i návštěvníky  mezinárodních závodů Světového poháru v parkurovém skákáníKampaň HLEDÁME RODIČE bude informovat o pěstounství i návštěvníky

 

Aktualizace 21. 4. 15:15 HOD:

ROZPIS MEZINÁRODNÍCH SKOKOVÝCH ZÁVODŮ J&T BANKA CSI3*- W OLOMOUC JE SCHVÁLENÝ

Praha, dne 18. dubna 2014 – Equine Sport Center Olomouc, pořadatel mezinárodních závodů v parkurovém skákání „J&T Banka CSI3*-W Olomouc“, zveřejnil na svých stránkách schválený rozpis ze strany FEI (Mezinárodní jezdecká federace). Po několika letech se tak na českou jezdeckou scénu vrací soutěže zařazené do Světového poháru. Čtyřdenní závody se uskuteční v areálu ESC Olomouc ve dnech 12. -15. 6. 2014. Generálním sponzorem této výjimečné sportovní události se stala J&T Banka, silná privátní banka, která na českém trhu působí od roku 1998. Celková finanční dotace těchto závodů je přes 130 tisíc EUR. 

Stavitelem parkurů bude jezdecké veřejnosti dobře známý německý stavitel Olaf Petersen, který již několikrát navštívil Českou republiku a připravoval náročné kurzy pro účastníky CSIO-W v Poděbradech i v Praze. V těchto dnech schvaluje příslušný orgán FEI plánek parkuru, který pan Petersen připravil pro vrcholnou soutěž závodů v Olomouci. Kurz Velké ceny „J&T Banka CSI3*-W Olomouc“ by měl být zařazen do kvalifikačních soutěží vypsaných pro účast na Světových jezdeckých hrách pořádaných 23. 8. až 7. 9. 2014 v Normandii. Z tohoto důvodu musí být podle mezinárodních pravidel kurz parkuru schválený i ze strany FEI.

 „Domácích jezdců se může účastnit 30 (CSI3*) a 15 (CSI1*), dále má organizační výbor možnost udělit 10 divokých karet“, uvedla ředitelka závodů Klára Damborská. „ VV České jezdecké federace na dotaz organizátora závodů uvedl, že přihlášky půjdou standardní cestou, podle platných pravidel jezdeckého sportu a účastníky (jezdce) vybere skoková komise, jako na jakékoli jiné mezinárodní závody. Čeští jezdci, kteří se budou chtít těchto mezinárodních závodů účastnit, by tedy měli posílat své přihlášky na email info@cjf.cz do 12. 5. 2014,“ dodala za organizační tým Damborská.

 

Stavitelem parkurů bude jezdecké veřejnosti dobře známý německý stavitel Olaf Petersen

 

„Přidělení kvalifikace na WEG do Olomouce, kde se mezinárodní závody konají vůbec poprvé, je velký pořadatelský úspěch a je třeba splnit velice přísná kritéria daná FEI“, řekl prezident závodů Roman Navrátil. „ V této chvíli celý náš organizační tým usilovně pracuje na tom, aby byla splněna nejen daná a povinná kritéria, ale aby všichni účastníci i diváci byli během celých závodů naprosto spokojeni a opouštěli závody plni samých pozitivních dojmů,“ doplnil Navrátil.

Ve sboru rozhodčích zasednou i zahraniční rozhodčí, mimo jiné francouzský FEI rozhodčí René Billardon, který je rovněž jmenován členem sboru rozhodčích pro skokové soutěže na Světových jezdeckých hrách v Normandii.

Moderní jezdecké centrum Equine Sport Centre Olomouc, nováček mezi českými kolbišti může svým vybavením směle konkurovat nejprestižnějším evropským jezdeckým areálům. Na výstavbě venkovních i vnitřních jezdeckých ploch se podílela významná německá firma LGS Reitplatzbau GmBH, specializující se na budování profesionálních jezdeckých povrchů. Equine Sport Center Olomouc je místem s příjemným prostředím nejen pro jezdce a koně, ale taktéž i pro návštěvníky z řad široké veřejnosti. V areálu mohou návštěvníci navštívit i stylovou restaurací s vyhlášenou kuchyní, k dispozici je ubytování v penzionu Jízdárna a možnost nákupu jezdeckých potřeb. 

 

Aktualizace 19. 4. 19 HOD: Doplněn rozpis. Domácích jezdců se může účastnit 30 (CSI3*) a 15 (CSI1*), dále má organizační výbor možnost udělit 10 divokých karet. Jak se jezdci mohou přihlašovat? O tom již web závodů:

Poslední dobou se množily dotazy ohledně přihlášek na CSI3*W Olomouc pro české jezdce. Aby bylo vše korektní a jasné, požádali jsme VV ČJF o vyjádření, jak se budou čeští jezdci přihlašovat na tyto závody. Zde je oficiální vyjádření z ČJF:
VV ČJF na svém včerejším jednání (16.4.) projednal dotaz ze strany pořadatele CSI3*-W. Přihlášky půjdou standardní cestou, podle PJS a účastníky (jezdce) vybere skoková komise, jako na jakékoli jiné mezinárodní závody. Za VV D.Denková
Prosíme tedy české jezdce, kteří se budou chtít účastnit těchto závodů, aby své přihlášky posílali na email info@cjf.cz do 12.5.2014. Děkujeme.

Původní článek 11. 4. 16 HOD:

Rozpis závodů zatím nebyl schválen.

V časopisu Jezdectví vyšly dva články týkající se závodů, najdete je pod článkem.

Webové stránky závodů zde.

 

PROGRAM ZÁVODŮ

Čtvrtek 12.6.2014

08:00 Soutěž č. 4 CSI3* Silver tour 130 cm
11:30 Soutěž č. 1 CSIYH Youngster tour 125/130 cm
14:30 Soutěž č. 7 CSI 3* Gold tour 140 cm
17:00 Soutěž č. 13 CSI1* Bronze tour 120 cm

Pátek 13.6.2014

08:00 Soutěž č. 2 CSIYH Youngster tour 125/130 cm
10:30 Soutěž č. 14 CSI1* Bronze tour 120 cm
13:30 Soutěž č. 10 CSI3* Diamond tour 145 cm, Longines Jumping Ranking
16:30 Soutěž č. 8 CSI3* Gold tour 140 cm

Sobota 14.6.2014

08:00 Soutěž č. 15 CSI1* Bronze tour final 125 cm
10:30 Soutěž č. 5 CSI 3* Silver tour 135 cm
14:00 Soutěž č. 11 CSI3* Diamond tour 150 cm, Longines Jumping Ranking
17:00 Soutěž č. 3 CSIYH Youngster tour final 130/135 cm

Neděle 15.6.2014

09:00 Soutěž č. 9 CSI 3* Gold tour final 140/145 cm
13:00 Soutěž č. 12 CSI3* Diamond tour World Cup ™ 140/160 cm, Longines Jumping Ranking
16:00 Soutěž č. 6 CSI3* Silver tour final 135 cm

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.