Konečně medaile! Prague Lions skončili v posledním kole letošní Global Champions League druzí

Celou sezonu podával tým Prague Lions při parkurové Global Champions League stabilně dobré výkony, ale medaile se jeho členové dočkali až při posledním kole ve slovenském Šamoríně, kde skončili druzí. Celkové prvenství udrželi Valkenswaard United.

Do sobotního druhého kola poslední letošní soutěže základní části Global Champions League postupovali jezdci týmu Prague Lions z druhé pozice, a to se jim podařilo udržet.

Jur Vrieling na teprve devítiletém valachovi Long John Silver zopakoval bezchybnou jízdu s drobnou penalizací jedním trestným bodem za čas. Niels Bruynseels na dvanáctiletém Delux van T & L ve čtvrtek také překročil časový limit, ale v sobotu již dovezl do cíle nulu a s celkovými třemi body se Pražští lvi umístili druzí. 

Nejlepší byli v Šamoríně tentokrát Scandinavian Vikings. Frank Schuttert ani Henrik von Eckermann nezaznamenali žádný trestný bod. Podíl na tomto úspěchu měla i Evelina Tovek, která startovala s Frankem Schuttertem. V úvodní části závodu a čistými jízdami tito jezdci poslali svůj tým do vedení. 

Třetí příčku obsadili Valkenswaard United. Edwina Tops-Alexander na koni Fellow Castlefield inkasovala ve čtvrtek pět bodů, ale napodruhé již předvedla precizní výkon. Naopak Peder Fredricson nenavázal na nulu s valachem Catch Me Not S a v sobotu na patnáctiletém H & M All In jednou chyboval. V součtu tak měli devět trestných bodů, což bylo shodné skóre se Shanghai Swans. Christian Ahlmann a Malin Baryard-Johnsson však měli horší součet časů, a tak se museli spokojit s nevděčnou čtvrtou pozicí. Mrzet je to muselo zejména kvůli tomu, že v tomto kole ani jeden nechybovali.

Dvanáct trestných bodů v součtu měla hned tři družstva. Díky rychlým jízdám dojeli pátí London Knights, za nimi skončili Cascais Charms a Berlin Eagles. A právě mezi Berlínem a Londýnem probíhal boj o čtvrté místo v celkovém pořadí, které znamenalo přímý postup do semifinále Super Cupu GCL při Prague Playoffs. 

Na prvních pěti řádcích žebříčku nakonec k žádné změně nedošlo, základní část letošní série Global Champions League vyhráli Valkenwaard United před Shanghai Swans, Paris Panthers a London Knights. Berlin Eagles jsou pátí a na šesté místo poskočili z devátého řádku Prague Lions. 

Sítem čtvrtfinále Prague Playoffs, které proběhne ve čtvrtek 18. listopadu v pražské O2 areně bude muset projít i dalších deset celků GCL. Do semifinále jich z dvanácti postoupí jen osm. Dvoukolové finále naplánované na neděli 21. listopadu pak bude přístupné pouze šestici nejlepších. 

Pořadím Longines Global Champions Tour zamíchal Eckermann, šampionem se stal Fredericson 

Při posledním kole Longines Global Champions Tour 2021 to měl být především souboj mezi zlatým a stříbrným olympionikem – Benem Maherem a Pederem Fredricsonem. Maher je nakonec v celkovém pořadí až čtvrtý. Žebříčkem zamíchal Henrik von Eckermann.

Pět dvojic postupovalo do rozeskakování poslední letošní Grand Prix LGCT v Šamoríně. Nebyl mezi nimi favorit pro celkové prvenství Peder Fredricson ze Švédska, jenž se po dvou chybách umístil s valachem H&M All In až desátý, ani Brit Ben Maher. Ten s fenomenálním Explosionem W nezopakoval triumf z Tokia a po třech chybách skončil v šamorínské Velké ceně sedmnáctý. Bylo tak jasné, že si nepřipíše další, v pořadí již třetí titul šampiona Longines Global Champions Tour. Z toho se nakonec radoval Fredricson. Maher se dokonce propadl až na čtvrtý řádek tabulky jezdců.

Švédští fanoušci však měli mnohem více důvodů k radosti. Henrik von Eckermann na jedenáctiletém King Edwardovi totiž v rozeskakování nechal za sebou všechny své čtyři soupeře a díky další bezchybné jízdě v nejrychlejším čase 37,22 sekundy zvítězil. Kromě dotace 99.000 eur získal poslední patnáctou zlatou jízdenku do Super Grand Prix, která udělá definitivní tečku za tímto ročníkem série LGCT při listopadové galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs.

Eckermann díky zisku 40 bodů do tabulky poskočil z devátého místa až na druhé. S touto variantou dokonce nepočítali ani pořadatelé, kteří předpokládali, že vítězem bude buď Fredricson, nebo Maher a o poslední místo na stupních vítězů se „poperou“Olivier Robert s Edwinou Tops-Alexander. 

Jenže Robert na hřebci Vangog du Mas Garnier inkasoval v závěrečné soutěži této túry 12 trestných bodů a za umístění na 19. pozici bral jen 18 bodů. Ty se mu nakonec stejně škrtaly, neboť každý jezdec může zapisovat do finálních výsledků LGCT jen osm nejlepších bodových přídělů. O mnoho lépe na tom nebyla ani Tops-Alexander. Ta na koni Fellow Castlefield dovezla osm trestných bodů, skončila patnáctá, a i když tím získala 22 bodů do tabulky, jiných sedmnáct se jí škrtalo z předešlého kola a konečných 228 bodů stačilo jen na páté místo. Ben Maher tedy skončil čtvrtý s 230 body, o dva více jich má třetí Olivier Robert a Henrik von Eckermann končí s 234 body celkově druhý za jeho krajanem Pederem Fredricsonem. Jeho skóre se zastavilo na hodnotě 251. 

Na seznamu účastníků Super Grand Prix v Praze jsou tedy Belgičan Niels Brynseels, Francouz Olivier Robert, Švéd Peder Fredricson, dále tři Britové Ben Maher, Scott Brash a Sameh El Dahan, Ir Darragh Kenny, Španěl Sergio Alvarez Moya, opět britský jezdec John Whitaker, Němec Daniel Deusser, Nizozemec Harrie Smolders, jediná žena – Malin Baryard-Johnsson reprezentující Švédsko, Švýcar Bryan Balsinger, Američan Spencer Smith, a nakonec třetí Švéd Henrik von Eckermann. Znamená to tak, že v Super Grand Prix bude startovat kompletní švédský tým, který získal zlatou olympijskou medaili v Tokiu.

Prague Playoffs proběhne v libeňské O2 areně od 18. do 21. listopadu. Ve čtvrtek, v pátek a v neděli bude sportovním vrcholem nabitého programu Super Cup týmové Global Champions Tour, Super Grand Prix Longines Global Champions Tour je naplánována na sobotu. 

První tři dny soutěžní vrcholy začínají ve 20:00 hodin, poslední pak v 15:30. Podrobné informace o všech soutěžích, doprovodném programu a prodeji vstupenek jsou dostupné na webu pořadatele s adresou www.pragueplayoffs.com.

Výsledky 

Global Champions League – Šamorín Week 2: 1. Skandinavian Vikings, 2. Prague Lions, 3. Valkenswaard United, 4. Shanghai Swans, 5. London Knights, 6. Cascais Charms, 7. Berlin Eagles, 8. Hamburg Giants, 9. St. Tropez Pirates, 10. Monaco Aces, 11. Paris Panthers, 12. Doha Falcons, 13. New York Empire, 14. Cannes Stars 15.Miami Celtics, 16. Madrid In Motion

Global Champions League (pořadí po závodě v Šamoríně – 2): 1. Valkenswaard United 309, 2. Shanghai Swans 296, 3. Paris Panthers 276, 4. London Knights 253, 5. Berlin Eagles 244, 6. Prague Lions 228.5, 7. Monaco Aces 227.5, 8. St. Tropez Pirates 218.5, 9. Scandinavian Vikings 218, 10. New York Empire 214, 11. Doha Falcons 209.5, 12. Madrid In Motion 201, 13. Hamburg Giants 153, 14. Miami Celtics 146, 15. Cascais Charms 130, 16. Cannes Stars 129. 

Longines Global Champions Super Grand Prix v rámci Prague Playoffs 2021, kvalifikovaní jezdci – Dauhá: Bruynseels (Bel.), Madrid: Robert (Fr.), St. Tropez: Peder Fredricson (Swe.), Valkenswaard: Maher (GB), Stockholm Brash (GB), Paris El Dahan (EGY), Monaco Kenny (IRL), Berlin Moya (ESP), London Whitaker (GB), Valkenswaard: Deusser  (GER), Hamburk: Smolders (NED), Roma Week 1: Baryard-Johnsson (SWE), Roma Week 2: Balsinger (CHE), Šamorín Week 1:Smith (USA), Šamorín Week 2: Eckermann (SWE).

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.