Kvalifikace na OH se blíží

Už za měsíc se na Dostihovém závodišti v Pardubicích uskuteční první ze tří tradičních vrcholů sezony. Od 29. do 31. července se ve zdejším areálu budou konat mezinárodní závody v jezdecké všestrannosti, jejichž součástí bude po čtyřech letech znovu olympijská kvalifikace. V programu bude rovněž mistrovství České republiky seniorů.

„Opět to bude nejvýznamnější soutěž v této jezdecké disciplíně na území České republiky. V posledních letech už je to zvykem,“ pronesl Jaroslav Grodl, sportovní manažer Dostihového spolku a.s. Pardubice. „Naše závody mají v zahraničí zvuk. Důkazem toho může být i fakt, že se na letošní olympijskou kvalifikaci už s předstihem přihlásili dva jezdci ze Spojených států amerických.“

V závěru minulého týdne na pardubické závodiště zavítal Ital Francesco Finocchiaro, jeden z nemnoha stavitelů tratí Mezinárodní jezdecké federace s nejvyšší kvalifikací. Pod jeho bedlivým dohledem začala příprava krosových kurzů pro letošní mezinárodní závody a olympijskou kvalifikaci.

„V Pardubicích jsem už jednou byl při závodech, kdy jsem doprovázel italskou ekipu. Z pozice stavitele trati jsem tady ale poprvé. Jsem opravdu mile překvapen, jak pardubické závodiště vypadá a jaké nabízí zázemí,“ řekl Francesco Finocchiaro. „Moc bych přál, aby blížící se mezinárodní závody a olympijská kvalifikace dopadly dobře. Nejen kvůli tomu, že tratě stavím já. Ale především kvůli dobré pověsti, které se pardubické závodiště těší.“

Hlavním úkolem návštěvy Francesca Finocchiara bylo vytyčení trati pro soutěž CCI3*, která se na pardubickém závodišti bude konat poprvé. A spolu se soutěží CIC3* v ní jezdci budou bojovat o body v olympijské kvalifikaci a o případnou účast na letních hrách v příštím roce v Londýně.

„Společně jsme připravovali celkem pět kurzů. Vytyčovali jsme ještě tratě pro soutěže CCI2*, CIC2* a CIC1*. Musím říct, že je s ním vynikající spolupráce,“ uvedl Jaroslav Grodl. „Ještě před jeho příjezdem do Pardubic jsem mu poslal mapky tratí z minulých ročníků a přidal jsem k tomu i několik návrhů na letošní rok. Musím říct, že se mu dřívější kurzy zamlouvaly. Proto ani nedělal žádné razantní změny a úpravy.“

Beze změn však krosové tratě pro mezinárodní závody ve všestrannosti oproti dřívějšku pochopitelně nezůstanou. Francesco Finocchiaro sáhl k určitým úpravám. „Tratě ze začátku trošku zrychlil, ale poté se už chytil dosavadních kurzů,“ uvedl Jaroslav Grodl.

Krosové tratě na pardubickém závodišti pro blížící se mezinárodní závody ve všestrannosti se začnou naplno chystat ale až po 2. červenci, kdy se uskuteční poslední dostihový mítink první poloviny sezony. „V polovině července pak Francesco Finocchiaro přijede do Pardubic ještě jednou. Rozmístíme mobilní překážky, který máme bezmála polovinu, a budeme společně pracovat na detailech, jakou jsou vzdálenosti a úhly. Tyto technické věci dělají obtížnost soutěže,“ uvedl Jaroslav Grodl.

Překážky a kurz proěhlých mezinárodních závodů v Pardubicích CCI**

 

Více na WWW

text: Dušan Korel

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.