Kvalifikace Zlaté podkovy v Pardubicích vyhrál „Čecho-Slovák“ Maivald, v soutěži CIC1* byla nejlepší Polka Gierlicz-Dziak

Na Dostihovém závodišti v Pardubicích se o víkendu konaly druhé letošní závody v jezdecké všestrannosti. Ve zdejším areálu se rozběhl kvalifikační seriál 45. ročníku Zlaté podkovy a uskutečnila se i mezinárodní soutěž CIC1*, která se do jarního termínu přesunula z léta. V osmi soutěžích se představilo celkem 132 startujících dvojic z Česka, Slovenska, Maďarska a Polska.

Pardubice

Vítězka CIC1* Marta Dziak-Gierlicz.

Pardubice

Vítěz Zlaté podkovy Martin Maivald.

 

„Oproti loňsku se zvýšil počet startujících, s čímž jsme pochopitelně spokojeni. Sešla se u nás i zajímavá zahraniční konkurence, což bylo určitě přínosné. Věřím však, že třeba za rok tady bude ještě více Poláků a že přijedou třeba i Rakušané. Ti tentokrát zůstali doma, protože jednohvězdičkovou soutěž budou mít v Rakousku za týden,“ uvedl Jaroslav Grodl, sportovní manažer pořádajícího Dostihového spolku, a.s. „Zahraniční konkurence byla dobrá. Pokud budou pořadatelé v Pardubicích pracovat tímto stylem i nadále, bude sem určitě jezdit ještě více lidí a budou odsud odjíždět spokojeni,“ dodal Miloslav Příhoda, který při víkendových závodech vybojoval tři medailová umístění.

V soutěži CIC1* putovalo prvenství do Polska. Zvítězila Marta Gierlicz-Dziak s koněm Vacat. Vedla už po úvodním dnu a první místo si udržela i v závěrečném nedělním krosu. „Její vítězství není žádným překvapením. Do Pardubic už jezdí šest sedm let. Dobře to tady zná, je to zkušená jezdkyně,“ uvedl Jaroslav Grodl.

Po úvodním dnu si druhou příčku držel její manžel Artur Gierlicz s Katonem, jenž jednohvězdičkovou soutěž v Pardubicích vyhrál vloni v létě. Tentokrát však chyboval v krosu a klesl na šestou příčku. Stříbro tak vybojoval Miloslav Příhoda s Gombou 1 (JK Gold Star, o.s.). Bronz bral Lubomír Vrtek s Davosem 1, jenž se svým druhým koněm Dallasem 1 skončil čtvrtý.

„Právě tyto dva jezdce jsem považoval za největší české naděje na přední umístění. Oba naplnili předpoklady,“ poznamenal Jaroslav Grodl. „Gomba je starší zkušený kůň. Klidně jsem mohl pomýšlet i na vítězství. Ale je začátek sezony, takže jsem spokojený i s druhým místem,“ dodal Miloslav Příhoda.

Mladý český jezdec si stříbrné umístění zopakoval i v kvalifikaci Zlaté podkovy – Memoriálu MVDr. Vladimíra Matouška. V této soutěži ho vybojoval s koněm Norides. Jejich přemožiteli se stali Čech ve službách slovenského Žřebčína Motěšice Martin Maivald s koněm Harwy – Przedswit XXIX. Třetí skončila Anna Makovská s Goldie 1 z domácího JK Dostihový spolek.
„Martin Maivald je zkušený jezdec, potvrdil své kvality. Přední umístění se čekalo i od Miloslava Příhody. Pro nás je potěšitelné umístění Anny Makovské,“ řekl Jaroslav Grodl.
Stříbrná podkova – Cena Energys byla nejpočetněji obsazenou soutěží. Představilo se v ní 36 dvojic. Dominovala jim Gabriela Slavíková na Koni Berry Nice (JK Flamenco Sloupno). Byla v čele už po úvodním dnu a vítězství potvrdila v závěrečném krosu. Druhý skončil Jiří Machovec a Alnaki (JK Mikulov) a bronzem završil „medailový hattrick“ Miloslav Příhoda. Tentokrát v sedle Alese.

V Bronzové podkově zůstalo prvenství na pardubickém závodišti. Zvítězila Markéta Matoušková s Renoirem 116 z pořádajícího JK Dostihový spolek. „Před závodem jsem ji favorizoval. Jsem moc rád, že jsem se nespletl. Roli favoritky splnila i přes některé potíže. Je opravdu jinde než její soupeři a má super koně,“ řekl Jaroslav Grodl.

Soutěž nadějí ovládli Maďaři. Vyhrál Balasz Kaizinger s koněm Szeptevo, druhá skončila Orsolya Szabó se Zizi St. Johns. „Je moc fajn, že Maďaři uspěli. Moc se jim závody v Pardubicích, celá organizace i tratě líbily. Chtějí přijet i na letní mezinárodní soutěže a na podzimní Prostata Cup,“ uvedl Jaroslav Grodl.

V Hobby soutěži stupně Z byla nejúspěšnější Radka Synková s Lambádou-Š (Jezdecký spolek Kolesa o.s.). V Kritériu mladých koní pro šestileté, které se konalo v rámci Stříbrné podkovy, zvítězil Petr Myška s Roverem 1 (JO Albert Stolany). A v Kritériu mladých koní pro pětileté, jež se uskutečnilo v rámci Soutěže nadějí, vyhrál Myškův oddílový kolega Robert Pokorný na koni Pippa Fun.



Konečné výsledky

CIC1*
1. Marta Gierlicz-Dziak – Vacat (Polsko) 47,19
2. Miloslav Příhoda - Gomba 1 (JK Gold Star, o.s.) 51,50
3. Lubomír Vrtek - Davos 1 (JK při SOUZ Horní Heřmanice) 57,44
4. Lubomír Vrtek - Dallas 1 (JK při SOUZ Horní Heřmanice) 66,63
5. Pál Tuska – Tonbinszky (Madarsko) 68,25

Zlatá podkova - Memoriál MVDr. Vladimíra Matouška
1. Martin Maivald - Harwy-Przedswit XXIX (Žřebčín Motěšice) 51,56
2. Miloslav Příhoda - Norides     (JK Gold Star, o.s.) 56,11
3. Anna Makovská - Goldie 1     (JK Dostihový spolek o.s.) 57,50
4. Radka Dvořáková - Damon 2 (JK Cavalier Rynárec) 59,00
5. Petr Myška – Dračice (JO Albert Stolany) 59,40

Stříbrná podkova - Cena Energys
1. Gabriela Slavíková - Berry Nice (Jezdecký klub Flamenco Sloupno) 48,57
2. Jiří Machovec – Alnaki (JK Mikulov) 50,72
3. Miloslav Příhoda – Ales (JK Gold Star, o.s.) 52,14

Bronzová podkova
1. Markéta Matoušková - Renoir 114 (JK Dostihový spolek o.s.) 54,95
2  Veronika Plucarová – Mairo (JK NIKA) 60,25
3. Martina Chramostová – Jež (Jezdecký spolek Kolesa o.s.) 63,63

Soutěž nadějí
1. Balasz Kaizinger – Szeptevo (Maďarsko) 50,95
2. Orsolya Szabó - Zizi St. Johns (Maďarsko) 51,50
3. Robert Pokorný - Pippa Fun (JO Albert Stolany) 53,63

Hobby soutěž stupně Z
1. Radka Synková - Lambáda-Š (Jezdecký spolek Kolesa o.s.) 56,79
2. Jiří Pažoudka – Beneton (Jezdecká stáj Alfa) 59,79
3. Martina Eliášová – Lagret (SJK SZeŠ Lanškroun) 61,07

KMK 5letí
1. Robert Pokorný - Pippa Fun (JO Albert Stolany) 53,63
2. Miriam Záveská - Mystery Bay (JK Železnice) 54,05
3. Veronika Příhodová - Britney 2 (JK PAM)  59,13

KMK 6letí
1. Petr Myška - Rover 1 (JO Albert Stolany) 56,50
2. Karolína Poláková - Kim-C (JK Kocanda) 60,36
3. Petr Krejsa - Replika 1 (JK Farma pod Lípou) 69,79

Kompletní výsledky najdete v níže odkazovaném článku.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.