Kvalifikace Zlaté podkovy ve všestrannosti se o víkendu na závodišti v Pardubicích bude konat

Na Dostihovém závodišti v Pardubicích se bude o víkendu 17. a 18. dubna konat kvalifikace Zlaté podkovy a soutěž CC1* v jezdecké všestrannosti. Mezinárodní závody se budou konat, i když zřejmě v sobotu 17. dubna by měl být pohřeb tragicky zesnulého polského prezidenta Lecha Kaczynského a dalších obětí tragické letecké nehody a v Česku by na tento den měl být vyhlášen státní smutek k uctění památky obětí.

Pardubice

 

„Je nám velice líto, že k této smutné události došlo. Soucítíme s polským národem. Máme k němu velice blízko, úzce s tamními dostihovými a jezdeckými kolegy spolupracujeme,“ uvedl Jiří Kunát, ředitel Dostihového spolku, a.s. „Památku tragicky zesnulého polského prezidenta a dalších obětí leteckého neštěstí určitě uctíme. Zatím jsme se ale rozhodli, že se víkendové závody uskuteční, pokud úřad vlády nevydá jiné nařízení."
Prezident Václav Klaus se s vládou v neděli dohodl, že Česká republika uctí památku obětí nehody polského prezidentského letadla dnem smutku. Pohřeb se bude konat zřejmě v sobotu. Podle vyjádření Filipa Kandy, mluvčího vicepremiéra a ministra zahraničí Jana Kohouta, které uvedl pro agenturu ČTK, kabinet patrně vyzve občany k minutě ticha v pravé poledne a rozhodne o tom, aby vlajky na vládních a dalších úředních budovách byly na půl žerdi. Vláda podle Kandy organizátorům veřejných a kulturních akcí patrně doporučí, aby zvážili konání svých akcí. Zavřena by ze zákona měla být kasina a herny. Vláda příslušné usnesení přijme v úterý na mimořádném jednání.
„Určitě v den státního smutku budou v areálu závodiště staženy státní vlajky na půl žerdi a památku obětí neštěstí uctíme minutou ticha,“ uvedl Jiří Kunát. „Závody budou mít mezinárodní obsazení a řada zahraničních účastníků je už na cestě do Pardubic. Třeba rumunská výprava by měla dorazit v průběhu úterý. V tuto chvíli by už bylo velice komplikované zrušit závod. Proto jsme se rozhodli, že se bude konat. Pokud tedy úřad vlády nevydá jiné nařízení ohledně sportovních a kulturních akcí na den smutku,“ dodal ředitel Dostihového spolku, a.s.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.