LOH 2008: Pokračování dopingových případů

Mezinárodní jezdecká organizace FEI zveřejnila, že i výsledky B vzorků u všech čtyř koní pozitivně testovaných v Hongkongu (Cöster, Lantinus, Camiro a Chupa Chup) jsou pozitivní na v soutěžích zakázanou látku kapsaicin. Navíc byl oznámen další dopingový případ: kůň Mythilus americké drezúrní jezdkyně Courtney King byl pozitivně testován na Felbinac, látku s účinky proti bolesti a zánětu, která je uvedena na dopingovém seznamu v medikační třídě A.

Německá jezdecká federace se mezitím dohodla s největšími pořadateli závodů v Německu na zpřísnění dopingových kontrol v jezdeckém sportu. Důvodem tohoto zpřísnění jsou dopingové nálezy v Hongkongu, které postihly i Němce Christiana Ahlmanna.

S okamžitou platností se zvýší počet dopingových zkoušek na nejvýznamnějších jezdeckých akcích v nejvíce dotovaných soutěžích. Pořadatelé zároveň zvýší počet dopingových kontrol v rámci celých závodů. Tato opatření budou platit hned na následujících závodech v Münsteru, Paderbornu a Hannoveru. „Nikde na světě nejsou opatření proti dopingu tak přísná jako v Německu, ale přesto není naše síť dostatečně hustá“ vyjádřil se generální sekretář Německé jezdecké federace (FN) Hanfried Haring, který tento antidopingový balíček uvítal. Také prezidium FN schválí při následující schůzi základní nařízení, které upřesní další opatření v boji s dopingem. „Tato opatření budou platit, dokud FEI neschválí další kroky proti dopingu“, uvedl dále Haring.

FEI mezitím již oznámila změnu ve zkoumání nohou koní, jestli nebyly ošetřeny nějakým prostředkem na zvýšení citlivosti. FEI hodlá testovat zneužití zakázaných látek na koňských nohách pomocí termografie, tedy tepelné kamery. Vypadá to, že by nová metoda měla být uvedena do praxe začátkem příštího roku.

il. foto

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.