LOH Londýn 2012: Poslední jezdectví dnes od půl třetí

Slavnostní zahájení Letních olympijských her 2012 v Londýně proběhlo 27. 7. od 20:30 hodin. Na místě se setkalo téměř 8500 sportovců zastupujících 39 disciplín - ty jezdecké odstartují již dnes v 11 hodin drezurní zkouškou všestrannosti

20:20 HOD: Natálie Dianová skončila na 22. místě z celkem 36 soutěžících.

Aktualizace 12. 8. 11 HOD: Dnes ve 14:35 si můžete naposledy užít koní na OH v Londýně - začíná jezdecká zkouška moderního pětiboje žen, kde startuje Natálie Dianová.

Přímý přenos poběží na zde.

20:16 HOD: David Svoboda získal zlatou olympijskou medaili!

Ondřej Polívka skončil na 15. místě z celkem 36 startujících.

Aktualizace 11. 8. 13 HOD: Dnes v 15:20 začíná jezdecká zkouška moderního pětiboje mužů, kde startují také Češi David Svoboda a Ondřej Polívka.

Přímý přenos poběží na zde.

Aktualizace 9. 8. 17:30 HOD: Britská reprezentantka Charlotte Dujardin získala po dnešní volné sestavě v sedle Valegra skvělé hodnocení 90,089 % a tím i zlatou olympijskou medaili! S hodnocením 88,196 % skončila na stříbrné příčce nizozemská dvojice Adelinde Cornelissen s Parzivalem, bronz stejně jako zlato zůstává ve Velké Británii, s 84,339 % jej vybojovala Laura Bechtolsheimer v sedle koně Mistral Hojris.


Další umístění:
4    Germany           LANGEHANENBERG H    DAMON HILL    84.303
5    Great Britain      HESTER C    UTHOPIA    82.857
6    Netherlands       VAN GRUNSVEN A    SALINERO    82.000
7    Germany           SCHNEIDER D    DIVA ROYAL    81.661    
8    Germany           SPREHE K    DESPERADOS    81.375    
9    Netherlands       GAL E    UNDERCOVER    80.267    
10  Spain                MUNOZ DIAZ JM    FUEGO    79.321   

 

Aktualizace 9. 8. 13:30 HOD: Hlediště kolem olympijského drezurního obdelníku jsou plně obsazená, právě začíná finále drezury jednotlivců, Grand Prix Freestyle, přímý přenos sledujte zde.

Aktualizace 8. 8. 17:00 HOD: Zlato získala švýcarská dvojice Steve Guerdat a jedenáctiletý Nino des Buissonnets. Stříbro po napínavém rozeskakování získal první startující Gerco Schröder (NED) a London, bronz poslední startující v lepším čase, ale s chybou na posledním skoku Ir Cian O´Connor a Blue Loyd 12. Foto Kit Houghton/FEI

 

Na dalších místech figurují:

4    KSA    BAHAMDAN Kamal    NOBLESSE DES TESS    
5    MEX    MICHAN Alberto       ROSALIA LA SILLA    
5    GBR    BRASH Scott            HELLO SANCTOS    
5    GBR    SKELTON Nick          BIG STAR    
8    USA    FELLERS Rich           FLEXIBLE    
9    CAN    MILLAR Ian             STAR POWER    
9    GBR    MAHER Ben             TRIPPLE X    
9    NED    HOUTZAGER Marc    TAMINO    
12    UKR    RIVETTI Cassio      TEMPLE ROAD    
12    BRA    AFFONSO de MIRANDA NETO Alvaro        RAHMANNSHOF'S BOGENO    
12    SUI    SCHWIZER Pius       CARLINA IV    
12    FRA    GUILLON Olivier      LORD DE THEIZE    
12    GER    EHNING Marcus       PLOT BLUE

 

Aktualizace 8. 8. 8:50 HOD: Kdo získá medaile v parkuru jednotlivců? To se dozvíme již dnes odpoledne! Začíná se ve 12 hodin a přímý přenos poběží zde.

17:45 HOD: Reprezentanti Velké Británie vybojovali vůbec první olympijskou medaili v drezuře! Jejich družstvo ve složení C. Hester, L. Bechtolsheimer a Ch. Dujardin vyhrálo s celkovým hodnocením 79,979 %, stříbro patří Německu (78,216 %) a bronz Nizozemí (77,124 %).

Vedení si mezi jednotlivci stále drží Charlotte Dujardin a Valegro (83,286 %).

Kompletní výsledky zde.

Aktualizace 7. 8. 9:45 HOD: Dnes čeká olympioniky Grand Prix Special, první dvojice startuje v 10 hodin a přímý přenos poběží zde.

21 HOD: Týmové zlato dnes vybojovali reprezentanti Velké Británie, N. Skelton, B. Maher, S. Brash a P. Charles, a to po rozeskakování s nizozemským družstvem, kterému přenechali stříbro. Bronz patří týmu Saudské Arábie.

Velká Británie slavila týmové olympijské zlato naposledy v Helsinkách roku 1952!

Čisté konto si po třetí kvalifikaci udrželi již jen tři jezdci - Brit Nick Skelton a Nizozemci Maikel van der Vleuten a Marc Houtzager.

Aktualizace 6. 8. 11 HOD: Třetí kvalifikace startuje dnes od14 hodin, přímý přenos sledujte zde.

17:30 HOD: Desetiletý Victor kanadské jezdkyně T. Foster byl diskvalifikován na základě nálezu veterinární komise.

Ta objevila problematické místo na levé přední končetině těsně nad kopytem. Nepadlo sice obvinění ze zakázaných praktik, nicméně kůň je dle komise nezpůsobilý k dalšímu pokračování v soutěži.

16 HOD: Celkem dvanáct dvojic má po druhé kvalifikaci na kontě bezchybný výkon a z týmů je ve vedení Saudská Arábie. Kompletní výsledky zde.

Aktualizace 5. 8. 9 HOD: Parkur z dílny Boba Ellise přinesl celkem 32 čistých jízd a rovněž také řadu dramatických okamžiků. Po první kvalifikaci bylo tedy vyloučeno 12 jezdců: A. Madrono, V. Tuganov, P. Charles, I. Hani Bisharat, J. Azcarraga, Ch. Ahlmann, A. Onishchenko, R. Takeda, M. Williams, C. Motta Ribas, L. Fredricson a B. Madden. Dnes pokračuje druhá kvalifikace od 11 hodin, živé vysílání poběží zde.

Aktualizace 4. 8. 9 HOD: Dnes v 10:30 začíná první kvalifikace ve skocích, sledovat ji můžete na tomto odkazu.

18:10 HOD: Nejvyšší hodnocení získala v posledních dvou dnech Britka C. Dujardin a Valegro, konkrétně 83,663 %, druhý nejlepší výkon podala nizozemská dvojice A. Cornelissen a Parzival (81,687 %), třetí pak Němka H. Langehanenberg s Damon Hillem (81,140 %). Vedení si tedy stále drží Velká Británie, na druhou příčku se posunulo Německo a třetí místo patří nyní Nizozemí.

O vítězném družstvu se rozhodne v úterý 7. 8., finále jednotlivců proběhne ve čtvrtek 9. 8.

Aktualizace 3. 8. 10 HOD: Dnes v 11 hodin odstartuje první dvojice z druhé pětadvacítky startujících - živé vysílání sledujte na tomto odkazu. Startku najdete zde.

17 HOD: Po prvním dni jsou na čele dva jezdci reprezentující Velkou Británii - C. Hester v sedle jedenáctiletého Uthopia (77,720 %) a L. Bechtolsheimer se sedmnáctiletým Mistral Hojris. Třetí příčku obsadila německá dvojice D. Schneider a Diva Royal. Ve vedení je tedy zatím Velká Británie, před Dánskem a Španělskem.

Aktualizace 2. 8. 10:30 HOD: Dnes v 11 hodin odstartuje první drezurní dvojice - živé vysílání sledujte na tomto odkazu. Startku najdete zde.

Aktualizace 1. 8. 11 HOD: Přidána reportáž Kateřiny Hanušové přímo z místa dění. Víte například, proč musí někteří jezdci všestrannosti absolvovat poslední den dva parkury?

O poznání menší davy diváků se dostavily k závěrečnému dni bojů o medaile ve všestranné způsobilosti. Důvodem nebyl nezájem publika, ale omezené možnosti stadionu, který skýtá prostor pro přibližně 20 tisíc osob, zatímco sobotní kros umožnil návštěvu přibližně 50 tisíc fanoušků rozmístěných po celém areálu nádherného Greenwich Parku, kterým ovšem téměř nebylo možné projít – všude bylo znát, jak je tato disciplina v Británii populární. I přesto byla atmosféra na skokovém stadionu úžasná a převažující britské publikum konečně začalo tleskat i ostatním národům, jak se sluší. Během zahajovacího ceremoniálu a také během terénní zkoušky se totiž reprezentanti ostatních zemí potkávali až s nesportovní ignorancí Britů, kteří tleskali jen domácím.

Parkur byl skutečně pohledný, nechyběly motivy Stonehange, Trafalgar square, admirála Nelsona a uprostřed kolbiště trůnila krásná maketa lva. Britský stavitel parkuru Bob Ellis, který bude stavět i parkurovým specialistům, krásně odhadl náročnost kurzu pro týmovou soutěž i pro jednotlivce. Čas týmového parkuru byl velmi krátký, což zejména zpočátku vedlo k chybám, ale zkušení jezdci si s ním dokázali poradit. Týmy nastupovaly do bojů o medaile v situaci, kdy mělo Německo více než 5bodový náskok na druhou Británii, kterou dělily od dalších dvou zemí, Švédska a Nového Zélandu, jen drobné rozdíly. Již po třetím z pěti německých jezdců bylo jasné, že pokud se mistru světa Michaelu Jungovi se Samem podaří zajet čistou jízdu, bude mít Německo zajištěné zlato – Britové totiž přidali ke svému skóre 7 tr. bodů, když královnina vnučka Zara Phillips s High Kingdom jednou shodila a o 3 vteřiny překročila čas. Velká část královské rodiny byla mimochodem přítomná a držela palce v hledišti, téměř přímo mezi diváky na nekrytých tribunách. Spolkový trenér Hans Melzer prozradil, že Michaelu Jungovi neřekl, že čistou jízdou zajistí zlato. Po projetí cílem pak propukl obrovský jásot, protože Sam přes několik kontaktů s bariérou neshodil. Britové nakonec nesli porážku statečně, i když reportáže v BBC tomu nenasvědčovaly.

Švédové rovněž vinou řady chyb neudrželi bronz a museli ho přenechat Novému Zélandu, v jehož řadách startoval dvojnásobný zlatý olympionik Mark Todd. Na závěr startovala Ingrid Klimke (GER) s Butts Abraxxasem, jehož velkou slabinou je právě parkur, a mohla ve vedoucí pozici nastoupit na kolbiště bez tlaku a s vědomím, že se již stala olympijskou vítězkou, a bojovat o pozici mezi jednotlivci. Dvě chyby byly na Braxxiho poměry slušný výkon a Klimke skončila na celkem 8. příčce po soutěži týmů. Protože olympijská pravidla neumožňují, aby závodník získal dvě medaile za totožný výkon, měli jezdci všestrannosti na olympiádě netradičně přichystaný ještě jeden parkur – pro nejlepších 25 jednotlivců, stejně jako před 4 roky v Hong Kongu. Je nutné si uvědomit únavu koní po náročném krosu a nezvyk absolvovat poslední den dva parkury – nelze než smeknout nad všemi výkony.

Na finále bohužel začalo pršet a dokonce byla soutěž i chvíli přerušena, s čímž trochu vyjadřoval nespokojenost z šesté pozice nastupují Andrew Nicholson (NZL) – „Nevadí mi jezdit ve větru, dešti či bouři…“ ztráta koncentrace však nakonec na jeho pořadí nic nezměnila, protože po něm startující britky Tina Cook i Mary King chybovaly několikrát a ztratily obě nadějné medailové pozice. Naopak mladičká Němka Sandra Auffarth předvedla úžasné nervy a obě její bezchybné parkurové jízdy s Opgun Luovem by zasloužily záznam do učebnice. Z páté pozice si zajistila minimálně bronz. Michael Jung, úřadující mistr světa i Evropy, se v sedle Sama nenechal nijak vyvést z míry a precizně zajetým parkurem vyvinul tlak na vedoucí Švédku Saru Algotsson-Ostholt, která v sedle vlastní odchovankyně Wegy nastupovala do parkuru ve vedení o 1,2 tr. bodu. Závěr parkuru skvěle skákající klisny, která má dle vyjádření mnohých možnosti mezinárodního skokana – specialisty, se však jezdkyni trochu nevyvedl, velmi těsný příchod k trojskoku a námaha nutná k jeho čistému překonání vyvolaly nejistotu v oblouku na poslední překážku, který jezdkyně zajela vnitřní stopou, přišla příliš blízko k poslednímu skoku a ani Wega už se po náročných 3 dnech nedokázala vyhnout chybě – přestože se bariéra dlouho rozmýšlela než spadla. Krimi hodné Hitchcocka a na tvářích všech přihlížejících, včetně německého týmu, byl v prvních okamžicích znát hlavně soucit s jezdkyní. Nicméně Michael Jung se stal rekordmanem – prvním jezdcem, který vyhrál soutěž jednotlivců na mistrovství světa, Evropy i OH v této disciplině.

20 HOD: Německý reprezentant Michael Jung s dvanáctiletým Samem si z Londýna odváží dvě zlaté medaile - jednu získal se svým týmem, druhou vybojoval v jednotlivcích. Na stříbrné příčce skončila po crossu vedoucí Švédka Sara Algotsson Ostholt v sedle jedenáctileté klisny Wega, bronz patří opět německé dvojici, Sandře Auffarth s desetiletým Opgun Louvo.

14:40 HOD: Soutěž družstev opanovalo Německo, když získalo zlato, domácí Britové stříbro a bronz Nový Zéland! Na dalších místech jsou Švédové, Irové a Australané, pak USA, Francie, Brazílie, Belgie, Nizozemí, Japonsko a Kanada. Čeká se na výsledky jednotlivců.

8:40 HOD: Vložen příspěvek Kateřiny Hanušové, která vše sleduje přímo v místě dění.

Soutěž ve všestranné způsobilosti týmů i jednotlivců pokračovala v pondělí, po dvoudenním klání na drezurním obdélníku, terénní zkouškou. Po drezuře lehce překvapivě vedoucí Japonec Yoshiaki Oiwa (mimochodem před rokem umístěný i při CCI4*) spadl ze svého koně Noonday de Conde na překážce číslo 20, náročném seskoku s úzkým profilem na doskoku. Stejně dopadli i další tři jeho týmoví kolegové, čímž byl tým vyřazen z hodnocení, stejně jako tříčlenný tým Nizozemí, jehož poslední jezdkyně spadla při překonávání druhé vodní překážky, a pětičlenný tým Kanady. Kros v Greenwich Parku byl obtížný hlavně obrovským převýšením na poměrně malém prostoru areálu, které koním velmi rychle ubíralo síly. Navíc byl kurz postavený tak, že dvojice musely hodně točit a těžko se stíhaly časový limit, protože delších rovných cvalových úseků bylo pomálu. Na řadě koní bylo v závěru kurzu možné zřetelně pozorovat únavu a nevyhnul se jí ani zkušený a zcela jistě kondičně skvěle připravený Brit William Fox-Pitt, jehož Lionheart dosáhl cíle s výsledkem přesahujícím 10 tr. bodů za čas. Ostatní členové domácího týmu (přesněji členky) však limit stihli, přesto výsledek stačil jen na prozatímní druhou příčku, poslední německý startující, úřadující mistr světa Michael Jung se Samem totiž svůj tým čistým výkonem v čase posunul do vedení o 6 tr. bodů před domácí. O pouhého 1,2 bodu za nimi zaostávají třetí Švédové. Poslední den, parkur, tedy bude velmi napínavý a do poslední chvíle se bude rozhodovat o medailích – počítají se vždy nejlepší tři jezdci ve všech třech dílčích disciplinách z každého týmu. Ve vedení jednotlivců jsou s 39,3 tr. bodu Ingrid Klimke (Abbraxas) současně se Švédkou Sarou Algotsson-Ostholt, jež jezdí koně, kterého si sama odchovala, Wegu. (Její sestra Linda Algotsson, dorazila do cíle s matkou Wegy, La Fair, bohužel s 20 tr. body za čas.). Na třetí příčku „spadl“ po skvělém výkonu Mark Todd, který o jedinou sekundu nestihl časový limit, což ho posunulo o dvě desetiny za výkon obou zmíněných žen. Čtvrtou příčku obsadil Michael Jung na Samovi, čistým krosem, a pátá je domácí Mary King.

Aktualizace 31. 7. 8:20 HOD: Již dnes se rozhodne o prvních medailích v jezdeckých disciplínách! Na nejvyšších příčkách je po drezurách a crossu pěkně těsno, ale parkury mohou s pořadím ještě znatelně zahýbat. Živé vysílání poběží na tomto odkazu, začínáme v 10:30.

19:15 HOD: Dvojice Klimke a Algotsson Ostholt zůstávají ve vedení, třetí příčku obsadil poslední startující v crossu M. Todd a to pouze s rozdílem 0,2 tr. b. Německo se stále drží na špici, na druhé místo se posunula Velká Británie, třetí je zatím Švédsko.

Terénní zkouška vyřadila celkem 15 startovních dvojic, Kanadu a Japonsko s třemi pády na kontě zařadila na konec výsledkové listiny.

Kompletní výsledky zde.

19:05 HOD: Právě byl pro pád vyloučen po drezurách vedoucí Y. Oiwa. Vedení si zatím drží se stejným počtem trestných bodů I. Klimke a S. Algotsson Ostholt.

Aktualizace 30. 7. 10 HOD: Dnes začíná živé vysílání v 11:30 na tomto odkazu, první dvojice se chystá na start cross country ve 12:30.

Aktualizace 29. 7. 17:40 HOD: Právě dokončil drezurní úlohu poslední jezdec dnešní startovní listiny, Novozélanďan M. Todd s koněm Campino a obsadil aktuálně třetí příčku. Po drezurách vede tedy japonská dvojice Y. Oiwa a Noonday de Conde, druzí jsou reprezentanti Itálie S. Brecciaroli a Apollo WD Wendi Kurt Hoev, o čtvrtou příčku se dělí I. Klimke a Butts Abraxxas (GER) a S. Algotsson Ostholt a Wega (SWE). Z týmů je ve vedení Německo, druhé místo patří Austrálii, třetí je Velká Británie.

Kompletní výsledky jednotlivců najdete zde, týmů pod tímto odkazem.

Aktualizace 29. 7. 14:00 HOD: Po drezuře vede Německo před Austrálií a domácí Velkou Británií. Průběžné vede spolu s Ingrid Klimke (Abraxxas) manželka Franka Ostholta, Švédka Sara Algotsson-Ostholt a Wega. Třetí je Němec Dirk Schrade a King Artus.

Aktualizace 29. 7. 9:30 HOD: Na tomto odkazu můžete dnes sledovat živě drezurní zkoušky druhé poloviny startujících. Začíná se od 10 hodin.

17:45 HOD: Prvních 37 startovních dvojic má za sebou drezurní zkoušku všestrannosti, další 37 startuje zítra. Po prvním dni je ve vedení Austrálie, za ní Německo a USA, v jednotlivcích podala nejlepší výkon I. Klimke a Butts Abraxxas (GER), druhý je zatím D. Schrade a King Artus (GER) a třetí M. King a Imperial Cavalier (USA).

Kompletní výsledky a startka na zítra je uvedena zde.

13:15 HOD: Zajímá vás, kdo vede? Pak vězte, že po prvních jezdcích USA před Austrálií a Belgií! Odkaz na výsledky on-line je zde.

Aktualizace 5. 8. 9 HOD: Parkur z dílny Boba Ellise přinesl celkem 33 čistých jízd a rovněž také řadu dramatických okamžiků. Po první kvalifikaci bylo tedy vyloučeno 12 jezdců: A. Madrono, V. Tuganov, P. Charles, I. Hani Bisharat, J. Azcarraga, Ch. Ahlmann, A. Onishchenko, R. Takeda, M. Williams, C. Motta Ribas, L. Fredricson a B. Madden. Dnes pokračuje druhá kvalifikace od 11 hodin, živé vysílání poběží zde.

Aktualizace 28. 7. 8 HOD: Sledujte jezdecké disciplíny online - a to na tomto odkazu. Program vysílání najdete zde.

Začíná se již dnes v 9 hodin a program bude věnován jezdectví až do 15:45, video sledujte zde.

Další živá vysílání proběhnout také na tomto webu.

Aktualizace 27. 7. 13 HOD: Na dnešní datum bude německý jezdec Christian Ahlmann vzpomínat nejen jako na den slavnostního zahájení LOH, ale především na den narození svého syna. Jeho belgická přítelkyně Judy-Ann Melchior se rozhodla přivést na svět potomka o pár dní dříve.

Původně byl termín vypočítán až na 10. srpna, nastávající maminka se však rozhodla porodit již dnes císařským řezem, aby se Christian mohl plně soustředit na své olympijské výkony a zároveň být přímo u porodu. Popřejme jim tedy, aby vše proběhlo v pořádku!

Původní článek z 26. 7.:

Celkem 40 států se zúčastní jezdeckých disciplín, parkuroví jezdci se sjedou z 26, drezurní z 23 a jezdci všestrannosti z 22 zemí.

Londýnský Greenwich Park začíná ožívat. Mnoho koní je již na místě a procházejí aktuálně přísnými vstupními prohlídkami a veterinárními kontrolami. Do olympijských stájí dorazí celkem 219 koní.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.