Lucie Strnadlová: Těším se, až vstoupím branou do kotle v O2 areně

Vyhrát dvakrát po sobě mistrovský titul je samo o sobě veliký úspěch. Pro parkurovou jezdkyni Lucii Strnadlovou to navíc znamená možnost se po roce opět zúčastnit prestižních závodů Prague Playoffs. „V O2 areně je to nezapomenutelný zážitek,“ uvedla.

Díky obhajobě mistrovského titulu v kategorii žen se Lucie Strnadlová může druhý rok po sobě těšit na start při listopadové galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs. Účast v soutěžích kategorie CSI2* totiž domácí šampioni mají zajištěnou od Czech Equestrian Teamu formou symbolické zlaté vstupenky jako speciální cenu. 

Na loňský ročník má devětadvacetiletá jezdkyně z Trojanovic u Frenštátu pod Radhoštěm krásné vzpomínky, přestože se krátce poté musela se svými dvěma koňskými svěřenci ze Stáje Mustang rozloučit. „Oba moji svěřenci z minulého roku byli po Prague Playoffs prodáni. Jeden hned vzápětí a ten druhý asi v únoru. Bylo to těžké, ale to je prostě život. Takto to v našem sportu chodí,“ vysvětluje Lucie Strnadlová častý úděl profesionálních jezdců, kteří musí počítat s tím, že když koně na závodech dobře prezentují, snadno se najdou zájemci o jejich koupi. „Calox se prodal do Irska, Stocantes šel k jedné mladé kanadské jezdkyni,“ upřesnila osud zmiňovaných koní, s nimiž v libeňské O2 areně startovala v roce 2021.

Já k těm koním samozřejmě mám osobní vtah, ale beru to i tak, že je to v dnešní dobé také byznys. Musí se to takto dělat, aby vše mohlo fungovat. Některé nabízené částky za koně jsou opravdu neodolatelné,“ podotkla. Ale jak se říká, tam kde něco končí, něco jiného začíná. Ze zmíněné Stáje Mustang dostala jiné svěřence, s nimiž se letos prezentovala neméně úspěšně. „Do mé stáje pak přišel Solidat, který před tím byl u belgického jezdce. Ještě jsem měla možnost začít jezdit klisnu Quadiru. Tu předtím sedlala Miroslava Škanderová. Byla jsem zvědavá, jak to bude probíhat, protože jsem koně moc neznala. Ale byli opravdu fajn a moc dobře skákali.

Pro rok 2022 si prý raději žádné velké cíle nekladla. „Nevěděla jsem, jaké budu mít koně a jak to celé bude. Ani u Quadiry jsem nečekala, že to půjde tak rychle nahoru,“ vzpomíná. Při mezinárodních závodech v Olomouci, které jsou součástí Světového poháru, s ní v červnu obsadila třetí místo v takzvané Diamantové túře. Parkur s překážkami vysokými do 150 centimetrů přitom šla tato klisna poprvé. 

Absolutně jsem to nečekala. Říkala jsem si, že alespoň bude mít nové zkušenosti a uvidíme, jestli na to má. Nepředpokládala jsem, že budu bojovat o nejvyšší příčky.“ 

Pěkné výsledky se dostavily i se Solidatem, s nímž pro změnu vyhrála olomouckou Velkou cenu při Českém skokovém poháru. Solidat tehdy šel jako jediný obě kola soutěže čistě. S oběma zmíněnými koňmi se pak připravovala na účast při srpnovém mistrovství České republiky v Martinicích. „Původně jsem zvažovala startovat v nejnáročnější kategorii jednotlivců, ale Quadira přeci jenom neměla tolik zkušeností a nechtěla jsem jí absolvovat tři kola na tak vysoké obtížnosti. Proto jsem se nakonec rozhodla startovat mezi ženami,“ zdůvodnila své rozhodnutí pokusit se obhájit mistrovský titul v soutěži žen. 

„V prvním kole mistrovství České republiky šli oba čistě. V druhém kole jsem dokončila s Quadirou bez penalizace a Solidat měl smolnou chybu, takže jsem si automaticky do třetího kola vybrala klisnu. Ta šla s nulou na bodovém kontě i třetí kolo. Do závěrečného rozeskakování jsme postoupily tři - s Natálií Opatrnou a Terezou Práškovou. Já jsem šla trochu na jistotu, abych měla další nulu. To se mi povedlo, zatímco mé soupeřky nakonec chybovaly. Tudíž to dopadlo dobře v můj prospěch,“ popsala průběh národního šampionátu. 

Na otázku, zda měla Lucie Strnadlová větší radost z mistrovské medaile, nebo ze zlaté vstupenky na Global Champions Prague Playoffs měla jasnou odpověď. „V O2 areně je to fakt nezapomenutelný zážitek. Takže určitě to, že tam mohu závodit, je velká motivace.“ Do Prahy se stejně jako před rokem chystá se dvěma koňmi. Klisna, se kterou si účast vysloužila, tam nebude. „Quadira se asi dva týdny po mistrovství prodala, takže s ní už netvořím dvojici a není v mé stáji. Beru si hřebce Solidata a ještě jednoho mladšího hřebce ze Stáje Mustang, jímž je Statis Conti,“ prozradila.

V rámci příprav na vrcholný mítink sezony 2022 se vypravila do slovenského Šamorína, kde několikrát dosáhla na přední umístění. „Absolvovat nějaké halové závody před Prague Playoffs je určitě důležité, protože je v O2 areně mnohem více stísněný prostor. Všechno je namačkané na sobě a diváci jsou blíž. Je tak důležité, aby si koně zase trochu zvykli na takovéto závodní prostředí,“ doplnila. 

A s jakými cíli zamíří Lucie Strnadlová v druhé polovině listopadu do pražské Libně? „Mým cílem pro Prague Playoffs je hlavně si to užít a udělat s koňmi hezké výsledky. Nejvíce se těším na to, až vstoupím bránou dovnitř do kotle v O2 areně. 


Mám ráda bouřlivé přivítání při vstupu od fanoušků, ale poté už mám raději, když je zase klid. Nad výsledky nepřemýšlím. Solidat je sice super kůň, ale občas má svoje výkyvy a je hodně senzitivní a koukavý. Takže uvidíme, jak se mu tam bude líbit,“ dodala v závěru rozhovoru pro štáb organizačního týmu GC Prague Playoffs.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.