Májové turnaje pony-games

Disciplínu pony-games čtenáři Jezdectví už znají. Její stoupající obliba překvapila i samotné protagonisty. Pojmy jako Pošťák, Provaz, Pět vlajek či Dva hrnečky se již pomalu zabydlují v českých jezdeckých školách. Někteří trenéři začínají do svých lekcí zařazovat pony-games jako učební pomůcku, což jejich svěřenci s radostí přijímají. Kde všude se již pony-games představily? 

Díky tomu se daří zlepšovat nejen jejich jezdecký projev, ale rozvíjí setaké vztah dítěte a poníka a v neposlední řadě se posiluje chápání hry fair play, která je základní myšlenkou celé disciplíny. Děti jsou vedeny k samostatnému jednání a uvažování, uvědomují si vlastní chyby a mohou je tak lépe odstranit, čímž dochází ke skutečnému růstu malého jezdce. Pro potvrzení těchto slov stačí zavítat na několik turnajů, kde jsou pokroky ve výkonech dobře patrné.

 

 

Kategorizace jezdců v praxi

Hned 1. května se na mělnické Podkově sešli Fialky, Kopretiny, Modrásci a další ke třetímu turnaji v pony-games na území České republiky. Celkem se na start postavilo devět týmů. Protože jeden poník může startovat s různými jezdci až ve třech turnajích, bylo nutné rozdělit startovní listinu na tři díly. Bohužel u nás ještě nefungují kategorie jezdců, a proto se v jednom turnaji potkaly děti diametrálně odlišných úrovní (to je další důvod, proč doufat, že nové vedení naší jezdecké federace dotáhne do úspěšného konce převzetí francouzského systému Galops). Je však nutno dodat, že přesto to nakonec všichni bravurně zvládli a tento problém se stal impulsem pro zlepšení her – jezdci jsou nyní rozdělováni do skupin na základě dosažených jezdeckých dovedností, aby bylo dosaženo co největší rovnosti šancí.

 

 

Tachov i Den koně 

Další setkání proběhlo v sobotu 16. května v západočeském Tachově. V rámci tamních skokových závodů bylo naplánováno jedno soutěžní klání, nicméně pohled na startovní listinu přiměl nakonec pořadatele k vypsání dvou turnajů.

V prvním startovaly tři týmy nejmenších děti, které ještě potřebují pomoc vodiče (ten sice v pravidlech pony-games není povolen, ale vzhledem k tomu, že se teprve začíná a že tady zatím není dostatek připravených poníků, má rozhodčí právo povolit doprovod, který by však měl do hry co nejméně zasahovat a nechat tak malému jezdci prostor k samostatné jízdě).Druhý turnaj se jel v o poznání rychlejším tempu. V něm se utkali ti zkušenější, kteří již zvládnou poníky i ve cvalu. Soutěžících bylo dokonce šestnáct, a tak se poprvé jelo ve čtyřčlenných družstvech, cožpřineslo do hry ještě větší náboj. Skvělou atmosféru umocňovalo krásné počasí a hlavně početní diváci, kteří hlasitě podporovali své favority.

Jelikož turnaj v pony-games vždy spolehlivě probudí umdlévající publikum, je proto ideální zařazovat jej jako ukázku do jakékoliv sportovní či chovatelské akce. To si dobře uvědomují na Mělníku, tudíž tato disciplína nemohla 17. května na jejich „Dni koně“ chybět. Postavily se v ní proti sobě dva dvoučlenné týmy, které, ač se nehrálo na body, jely s plným nasazením a připravilytak divákům hezkou podívanou.Druhá ochutnávka z pony-games se uskutečnila na Moravě – konkrétně na výstavě koní a hospodářského zvířectva v Novém Jičíně, kde vystoupila dvě čtyřčlenná družstva a také sklidila nemalý úspěch. 

 

 

Závěrem je třeba říci, že české turnaje sice mají k těm zahraničním ještě hodně daleko, ale první kroky bývají vždy nejtěžší. Nicméně abychom se co nejvíce vyvarovali začátečnických chyb, požádali jsme o spolupráci Francii, jezdeckou velmoc, která má obecně bohaté zkušenosti s výcvikem dětí a mládeže, loni navíc pořádala mistrovství světa v pony-games a letos v srpnu se v Cluny chystá mistrovství Evropy.

 

Nadšení pro pony-games bývá nakažlivé, a protože to zatím vypadá, že ani v českých zemích nejsou žádné protilátky, připravujeme pro vás na příští měsíc Koníčkovský speciál věnovaný pouze tomuto odvětví jezdeckého sportu.

 

Termíny dalších turnajů a veškeré informace o pony-games v ČR na www.pony-games.cz

 

POZOR!!! PONY-GAMES EXKLUZIVNĚ V SRPNOVÉM KONÍČKOVI!!! PRAVIDLA, SOUTĚŽE, FOTOROMÁN!

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.