Marco Behrens - stavitel parkurů pro letošní MČR v Olomouci

Přesně za týden hostí Equine Sport Center Olomouc další parkurový vrchol sezony. Měsíc po Světovém poháru se tam koná mistrovství České republiky a pro tuto událost si pořadatelé opět pozvali jednu z celebrit mezi staviteli kurzů – Marca Behrense.

Mistrovství České republiky ve skocích jezdců do 25 let, žen a jednotlivců, vč. kategorie družstev se koná v areálu Equine Sport Center Olomouc od čtvrtka 15. do neděle 18. července.

Jak je již zvykem, olomoučtí pořadatelé si na vrcholné závody zvou zkušené zahraniční stavitele kurzů. Tentokrát přijal pozvání Němec Marco Behrens, který se navrhování parkurů věnuje již od roku 2003, kdy složil nejprve národní zkoušky a od roku 2014 je mezinárodním stavitelem. O rok později se dokonce stal nejmladším německým course-designerem Level 3, což mu umožnilo chystat závody nejvyšší úrovně CSI5* po celém světě. Zkušenosti má v mnoha zemích, jako jsou Argentina, Estonsko, Finsko, Indonésie, Írán, Jižní Afrika, Nizozemsko, Švédsko, Slovensko, Slovinsko, Spojené arabské emiráty nebo třeba Sýrie. Má za sebou již několik kvalifikačních závodů pro mistrovství světa, mnoho Velkých cen i národních mistrovství. Vedle skokových závodů navrhoval kurzy i při mistrovství Evropy ve všestrannosti, které se konalo v Luhmühlenu před dvěma lety. Marco Behrens je také majitelem společnosti zabývající se výrobou parkurových překážek.

Týden před zahájením šampionátu je uzávěrka pro odevzdání přihlášek a kvalifikací oblastním sekretářům, kteří mají dva dny na to, aby vše zadali do Jezdeckého informačního systému, kde by v sobotu 10. července měl být dostupný již kompletní seznam účastníků. Ti si dle rozpisu sami objednávají ustájení a přihlašují se na tréninky. Čtyřdenní program vypukne ve čtvrtek od 9:00 hodin právě zahajovacími tréninky. Ty budou ve třech časových úsecích na výškách od 120 do 140 centimetrů. Ve 14:30 hodin již bud možné sledovat první kolo mistrovské soutěže U25. Po ní proběhne ještě zahajovací část závodu jednotlivců. Ženy a družstva přijdou na řadu v pátek. První sada medailí bude udělena v sobotu nejúspěšnějším jezdcům kategorie do 25 let.

„Rozpis pro soutěž U25 jsme upravovali po dohodě s Českou jezdeckou federací, aby se jí mohli zúčastnit i jezdci, kteří plánují start při nadcházejícím mistrovství Evropy konaném od 18. do 25. července v portugalské Vilamouře. Nakonec však účastníci evropského šampionátu do Olomouce nedorazí, jelikož přesun do Portugalska je časově náročný a skloubit účast na obou šampionátech je komplikované. Rádi bychom proto v sobotu upravili po dohodě s vedoucími ekip program tak, aby nejprve proběhlo druhé kolo mistrovské soutěže žen a až poté se bojovalo o medaile mezi jezdci do 25 let,“ uvedla ředitelka závodů Michaela Smrčková.

Po sobotním druhém kole jednotlivců se uskuteční ještě otevřená dvoufázová soutěž na výškách 130/135 centimetrů. V neděli se pak příznivci parkurového skákání mohou těšit na vyvrcholení týmového klání a následně finálová kola žen a jednotlivců. Vedle finančních dotací České jezdecké federace v souhrnné výši 154 tisíc Kč pořadatelé do jednotlivých mistrovských soutěží vložili dalších 200 tisíc Kč, a navíc rozdají věcné ceny v hodnotě 170 tisíc Kč. „Veškerý sportovní program bude možné sledovat nejen přímo z ochozů kolbiště, ale také prostřednictvím on-line přenosu internetové televize EquiTV.cz. Ten bude v přestávkách mezi soutěžemi doplněn celou řadou rozhovorů s jezdci a dalšími přímými účastníky mistrovství,“ upřesnila Michaela Smrčková.

Veškeré podrobnosti jsou k dohledání na internetových stránkách pořadatele s adresou www.escolomouc.cz, případně na sociálních sítích ESC Olomouc a v Jezdeckém informačním systému České jezdecké federace.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.