Martinický šampionát mladých koní 2014 - šampiony Manasquan, Bella 2, Flying a Chicago!

Martinický šampionát mladých koní probíhá ve dnech 3. - 6. července v areálu Equitana Martinice.Parkury staví německý stavitel Marco Hesse. Původně se měl jet o milionovou dotaci, nakonec budou ceny v celkové výši 580 000 Kč. Na startu je 193 koní z ČR, SVK? POL, GER, BEL a NED. Přinášíme info přímo z místa. 6. 7. Šampionem čtyřletých se stal Manasquan MZ (Karel Polák) ze stáje Hapax. Pětiletí - šampionkou se stala Bella 2 (K. Papoušek). Šestiletí - šampionem se stal Flying (K. Papoušek). Sedmi- a osmiletí koně: Čtyřletý šampion z roku 2011 se vrací i v roce 2014 - Chicago (K. Papoušek).

Nedělní finálové kola sledujte on-line na www.csi-martinice.cz/live-tv.

6. 7. 17:20 HOD: Sedmi- a osmiletí koně: Čtyřletý šampion z roku 2011 se vrací i v roce 2014 - hřebec KWPN Chicago (K. Papoušek). Druhý skončil oldenburský Centissimo (K. Papoušek), oba majitele Lukáše Zacha, a třetí KWPN Clive (N. Bielíková). Čtvrté místo získal nejrychlejší se čtyřkou ČT Qentino Donth M (J. Jindra), páté westfálský Ponti Boy (Mike le Pieme). Šesté místo docílil nejrychlejší se 4 tr. b. valach plemene Zangersheide Lansink (K. Papoušek).

Do handicapu 135/140 cm pro sedmi- a osmileté koně nastoupilo 21 mladších a 10 starších valachů, hřebců a klisen. Z osmiletých medokončil bezchybně nikdo, ze sedmiletých 5.

Svaz chovatelů CS vyhodnotil jako nejlepší v této soutěži osmileté Acoradii MX i2M a Casidiho.

Do rozeskakování nastoupil první J.Jindra a Qentino Donth M, chybovali na prvním skoku. Hned druhá dokončila bezchybně N. Bielíková a hnědák Clive. Třetí Mike Le Pieme a Ponti Boy jednou chybovali na žlutém oxeru po dvojskoku, který zbyl z trojskoku, hlavního kamene úrazu celého parkuru, neboť na něm chybovalo nejvíce dvojic. Předposlední a poslední startující byl Kamil Papoušek, poprvé s Centissimem dojel čistě a v nejrychlejším čase, znamenalo to, že bude mít třetí vítězství v řadě. Ovšem se kterým koněm - obhájí Chicago šampiona z roku 2011? Čas Centissima byl ještě vylepšen a ano - Chicago vyhrál!

Chicago v rozeskakování. Foto Michael Motygin

6. 7. 15:10 HOD: Šestiletí - šampionem se stal oldenburský Flying (K. Papoušek), 2. m. hřebec KWPN Riverdi-S (J. Luža) a 3. m. belgicka klisna Ikke van Stal Cipa (R. Cibere). Čtvrtý skončil hannoverský hřebec Quinus (M. Klus),  páté místo patří KWPN valachovi Bob Saint Clarovi (K. Papoušek), šestá skončila klisna ČT Al Grana (J. Zwinger). Jako nejlepší CS v soutěži byli oceněni Censor, Centex a Lokvenc.

Ze 30 startujících dokončilo parkur 130 cm bezchybně pouhých 8 dvojic, z nich jen tři nechybovaly ani v rozeskakování. Nejdříve docílil nulu Radovan Cibere a Ikke van Stal Cipa, poté ho předjel Jiří Luža v sedle Riverdiho-S. Jenže jako poslední odstartoval Kamil Papoušek a Flying, jehož jezdí teprve dva měsíce a včera, když jsme s ním hovořili pro reportáž z těchto závodů a vyhraného Memoriálu Jana Papouška, o něm mluvil v superlativech, takže se není čemu divit, že po plynulé, jednoduše vypadající jízdě nakonec všechny tato dvojice porazila...

Ano, Flying:-) Foto Michael Motygin

 12:40 HOD:  Pětiletí - šampionkou se stala hannoverská Bella 2 (K. Papoušek), 2. m. ČT Arisco-M (M. Štorkán), 3. m. Lyons Creek Tulamorka (K. Papoušek).  Bella má stejnou matku (Odette X) jako další úspěšný kůň Kamila Papouška Bel Canto Hradiště, Lyons Creek Tulamorka (KWPN) je loňskou šampionkou čtyřletých. Čtvrté místo patří KWPN Einsteinovi (H. Ellermann), páté KWPN Excelentie (Z. Snels) a šesté CS Arcadii (J. Ludvík). Klisna chovatelky MVDr. Heleny Holé byla vyhodnocena jako nejlepší (a jediná) příslušnice CS.

Do finálové soutěže nastoupilo 37 koní, z nich 13 dokončilo bez trestných bodů, min sedm mělo jen penalizaci za čas. V rozeskakování dlouho vedli Arisco M a Martin Štorkán, kteří do něj nastoupili jako druzí, ovšem předposlední startující Kamil Papoušek s Bellou je předjeli. První (a dekorovaná) šestka dokončila bezchybně i rozeskakování.  

Bella 2. Foto Michael Motygin

 6. 7. 10:23 HOD: Šampionem čtyřletých se stal Manasquan MZ (jezdec Karel Polák) ze stáje Hapax, 2. m. Cameron plemene CS chovatele a majitele JK Baník Ostrava (M. Hentšel) a 3. m. Carebis ze Stáje Mustang (M. Klus). Dušan Vantroba ze Svazu CS předal cenu nejlepším příslušníkům této plemenné knihy - Cameronovi, Pandrholovi a Monte Carlovi (oba poslední odchoval Ing. Z. Müller, Pandrhola byl v rozeskakování, ale chyboval v nejlepším čase na posledním skoku, Monte Carlo měl chybu v základním parkuru). 

Do soutěže na úrovni 110 cm nastoupilo 30 kvalifikovaných koní, celkem hodně, 14, jich postoupilo do rozeskakování. Na čtyřleté koně velmi svižné výkony předvedl v sedle svých koní hlavně Marek Hentšel, ovšem s Pandrholou se mu přílišná rychlost nevyplatila a chyba je odsunula mimo dekorování nejlepší šestky. Sedmý skončil poslední bezchybný, ale v pomalém čase - oldenburská klisna Chacco Cherry (K. Papoušek).

Šestý se umístil KWPN Fozz (Zoi Snels), pátý opět zástupce stáje Hapax KWPN Fresco (Karel Polák), čtvrtá klisna KWPN Fhorla (Hanno Ellermann), třetí hannoverský Carebis (M. Klus), druhý slovenský teplokrevník chovaný v ČR Cameron a vítězem se stal poslední startující v rozeskakování příslušník pelmenné knihy Zangersheide Manasquan MZ v sedle s Karlem Polákem ze stáje Hapax.

Čtyřletý šampion Manasquan s K. Polákem. Foto Michael Motygin

5. 7. 13:25 HOD: Poslední šanci pro šesti- až osmileté vyhrál sedmiletý Sabelius a Martin Řezníček. Na dalších místech skončili Datasys Corcovado (Jan Studnička), Dylan (S. Motygin), Cooler than me (Jiří Papoušek), 5. Quentin (V. Tretera), 6. Djerba (Pavel Vachutka). Do handicapové soutěže nastoupilo 35 dvojic, osm postoupilo do rozeskakování, nejméně šest dojelo do cíle zákaldního parkuru s 1 trestným bodem za čas. Rozeskakování absolvovaly bezchybně čtyři dvojice. Jako sedmá skončila Lucie Strnadlová a Darone, osmý poslední startující, slovenský Tomáš Kuchár a Grandor. 

Nejrychlejší a bezchybní v poslední šanci pro starší byli Sabelius a Martin Řezníček. Foto Michael Motygin

5. 7. 11 HOD: Poslední šanci čtyř- a pětiletých vyhrál pětiletý Esteban s Karlem Polákem. 6. skončil Celebere Raclab III. (Zuzana Míková) 5. Curly Sue a Petr Dohnal, 4. Campilla a Marek Hentšel, 3. Chakito a Ludvík Jandourek, 2. Empire a Hanno Ellermann. Do rozeskakování se ze 22 dvojic probojovalo 10 dvojic, z nichž 5 dokončilo bezchybně. 

Esteban s Karlem Polákem ve II. kvalifikaci.

 4. 7. 20:30 HOD: Pod článkem postupové žebříčky (kromě čtyřletých). Postupový žebříček nejstarší kategori (sedmi- a osmiletých koní) vede Kamil Papoušek s koňmi Chicago a Centisimo, třetí je L. Strnadlová a Carina, čtvrtý opět Kamil s Lansinkem, pátý a šestý Jirka Hruška s Carethagem a Acoradií, sedmý Sergej Motygin a Nobody, osmá Míša Šínová s Casidim, devátý Zdenda Žíla a Balou a desátý Michal Kukačka s Philadelphií.

Před finále sedmi- a osmiletých: Na startu je i šestiletý šampion z roku 2012 Cool Paradise (Jan Chýle), nebo vloni 20. Acoradia, 22. Carina, 24. Carethago, 25. Casidi a Benito a Verdi již se svým jezdcem Jiřím Lužou (byli 28. a 11. s Jaroslavem Jindrou, který na poslední chvíli zaskočil za Jirku, ten byl v porodnici...). O dobré umístění se jistě budou snažit i loňští 4. Eiflorri, 5. Calou, 6. Chicago nebo 15. Qentino Donth-M. Připomeňme, že Chicago byl jako čtyřletý také šampionem, vloni měl nejrychlejší čas v rozeskakování, ale s chybou!

4. 7. 17:30 HOD: V nejstarší kategorii zvítězila belgická dvojice Ponti Boy a Mike Le Pieme. Jako 2. skončil stejný jezdec s Cascadou, třetí místo patří Chicagovi (K. Papoušek), čtvrté opět Mikovi a Boni Equi Caval, pátá je zahajující dvojice celé páteční soutěže Qentino Donth-M (J. Jindra), šestá skončila mladá jezdkyně Lucie Strnadlová v sedle Cariny.    


Mike le Pieme s Cascadou. Foto Michael Motygin

 

4. 7. 15 HOD: Mezi šestiletými jsou na stupni vítězů: 1. Jiří Luža - Riverdi-S, 2. J. Papoušek - Dukato VTH, 3. T. Navrátil - Lauro Star. Čtvrtý skončil Marek Hentšel s Lokvencem a pátý Kamil Papoušek a Flying.  

Kvalifikační žebříček tak vede T. Navrátil a Lauro Star s J. Lužou a Riverdim, na 3.-4. pozici jsou bratři Papouškové (Flying a Dukato VTH), 5. je včerejší vítěz Centex a M. Kotalík, šestý J. Luža se svým druhým koněm Zentem-S, pak I. Holíková s Lollou, M. Klus s Quinusem a poté dva zahraniční koně - I´m special de muze a Wantec. Iva Holíková však ve finále bude mít všechny své koně (Careful Z a Luana T), dva koně má i Kamil (Bob Saint Clair), M. Štorkán (Chaccolan, Double Hope), Marek Hentšel (Lokvenc, Censor), J. Zwinger (Al Grana, Daytilla), nebo Jirka Papoušek (Indoctra). Ve finále (30 start.) se však pojede od nuly.

Před finále šestiletých: Vylepšit svou "až" třetí loňskou příčku může Lauro Star nebo čtvrtou Dia Gratia. Ve finále je také Dukato, který byl vloni sedmý, nebo Lolla (9.), loňské rozeskakování po chybách vzdal a skončil 11. Marek Hentšel s Lokvencem. Podíváme-li se na předloňské čtyřleté, máme v letošním finále první čtyřku: Double Hope, Daytilla, Douglas-S a Dominka B.

Jiří Papoušek s Ducatem byli ve II. kvalifikaci druzí a jsou na 3.-4. místě žebříčku. Foto Michael Motygin

4. 7. 14 HOD: Pětiletí před finále: Jistě zajímavé bude sledovat loňskou obhajobu Lyon Creek Tulamorka, která se za stáj Tenerife v sedle s M. Příhodou stala šampionkou čtyřletých. Ve finále jsou i loňští třetí, Kateřina Mestenhauserová a Eagle Rock, nebo čtvrtí Jaroslav Jindra a Grace Federica, sedmý se vloni umístil Arisco-M (ovšem ne v sedle s M. Štorkánem, ale O. Macánem), jako šestá skončila Loveen Monet se Z. Žílou, jedenáctá Orida-M a Jiřím Hruškou. Ti všichni také letos budou ve finále.

13:30 HOD: II. kvalifikaci pro silný pětiletý ročník absolvovalo ze 61 startujících 33 dvojic bezchybně. Se třemi koňmi se podívají do finále Kamil Papoušek (Aston H, loňská vítězka čtyřletých Lyon Creek Tulamorka a Bella), Martin Štorkán (Cassiniquaid, Arisco-M a Equador), K. Mestenhauserová (Espri, Eagle Rock, Elvira) a Zoi Snels (Excellentie, Ezinca, Eindia), po dvou koních A. Daněk (Evelien R, Electric Lady), N. Bielíková (Emelie Niki, Casillas) nebo H. Ellermann (Einstein, Edward).

Bezchybně absolvovalo obě kola 23 koní: Einstein (V. Turečková), Aston-H, Lyons Creek Tulamorka, Bella (všichni Kamil Papoušek), všichni koně Martina Štorkána, Chavat VDCQ (Z. Míková), Espri, Eagle Rock (K. Mestenhauserová), Econtifino (K. Polák), Grace Federica (J. Jindra), Evelien a Electric Lady (A. Daněk), Expensive (V. Tretera), Econoom Texel (J. Papoušek), oba koně Nikoly Bielíkové, Hanna Ellermanna, Excelentie a Ezinca Zoi Snelse a Stokkatols Girl Mike La Pieme.

 4. 7. 10:15 HOD: Sice máme krásný pátek, na parkuru však nečekala žádná procházka růžovou zahradou. II. kvalifikaci 4letých absolvovalo bezchybně 15 dvojic. Které? M. Hentšel -  Monte Carlo, Cameron, Pandrhola; K. Papoušek a Chacco Cherry, J. Jindra - Kigali, Baloudai; J. Štětina a Anabol-S, O. Macán - Amaro-M, M. Klus - Carebis, V. Krajníková - Zaira Caletta, P. Holešovský - Cocoa Girl, J. Cejnarová - Contera JJ, Z. Žíla - Calvadaro Saflo Z, K. Mestenhauserová - Fartacus, K. Polák - Manasquan.  

Dvě nuly a jisté finále tak mají: Zaira Caletta, Chacco Cherry, Baloudai, Carebis, Cocoa Girl, Fartacus, Manasquan, Kigali, Cameron, Pandrhola, Monte Carlo, Calvadaro Saflo Z, Anabol-S. Mnoho koní také dojelo jen s 1 trestným bodem za čas (Apella, Fresco, Florida, Fhorla, Colette, Carolus Magnus nebo Fozz). Na dvojice již nečekal tak jednoduchý parkur jako ten úvodní, zařazen byl bazén v podobě liverpoolu, mnoho koní chybovalo nebo mělo neposlušnost na skoku po obratu od opracoviště. Smolný pád na výborném parkuru měl Rudolf Doležal, který jakoby seskočil z Lianose (včera bezchybní) poté, co se každý po vodě vydali trošku jiným směrem.

Karel Polák a Manasquan M Z obě kvalifikace bezchybně. Foto Michael Motygin

 

 3. 7. 18:30 HOD: V Martinicích se připravuje malá oslava, neboť právě dnes slaví narozeniny Ludvík Jandourek - takže, kdo jste mu ještě nepřál, máte poslední možnost, a od nás také, Ludvo - vše nej!

Čtvrteční oslavenec Ludvík Jandourek...

17:45 HOD:  Jiří Skřivan v poslední soutěži stihl vše - vyhrál se sedmiletou Elektrou (Carinio) před Jiřím Hruškou s osmiletou Acoradií MX I2M (Corrado II). Z pole 49 startujících se jako 3., 4. a 5. umístil Kamil Papoušek s koňmi Centissimo (Centadel), Lansink (Lawito) a Chicago (Cicero Z v. P.), šestá skončila Míša Šínová a Casidi (Cassini II). Vítěz Jiří Skřivan však bohužel sedlo druhého ze svých koní Balladia nuceně opustil na kolmém skoku č. 4 Bohemia, nepěkně vypadající pád však nemá následky. Mírně zdržena soutěž byla také po šeredném pádu německé jezdkyně Lesley Marschall. Bezchybně dokončilo soutěž pro 7- až osmileté koně s handicapem 125/130 cm více než 25 koní. Např. Zippy Zaira, Crunch, Roxy Star, Eiflorri, Calou, Bambou Ideal Home, Dinema, Verdi-S, Linet, Clive, Carethago Z, Carina 6, Philadelphia, Boogieman, Nobody, Cool Paradise, Benito-S atd...

Jiří Skřivan a Elektra zvítězili v poslední soutěži. Foto M. Motygin

3. 7. 15:25 HOD: Mezi šetiletými vyhrál Centex a Matěj Kotalík. Valach po Cerel chovatele Františka Jungwirtha je plemen CS a vloni tu byl vyhodnocen jako druhý nejlepší zástupce CS ročníku. Nejrychlejšího času sice docílil poslední startující Belgičan Mike Le Pieme a Camil (ano, lekli jsme se, že opět vyhraje Kamil:-)), ale chyboval na předposlední překážce, A dvojskoku. Čas, který by stačil na druhé místo, měl i Marek Hentšel v sedle Censora, ovšem ani on neudržel beczhybné konto. Za Matějem se tedy seřadili jezdci v tomto pořadí: Tomáš Navrátil - Lauro Star, ex aequo Kamil Papoušek a Flying a Jiří Luža, pátý Jan Zwinger a Al Grana a šestý Jiří papoušek a Ducato VTH. A samozřejmě jsme krátce pogratulovali a pohovořili s vítězem - Matěj ohodnotil parkur pro šestileté koně jako velmi příjemný, Centexe jezdí od jeho 4 let a za sebou mají již několik vyhraných 120 cm. Trénuje s Kamilem Papouškem a nyní, když přišel do Srnína i jeho bratr Jiří, tak občas i s Jirkou. Čtyřiadvacetiletý mladík zde má celkem 4 koně, přičemž se dvěma se chystá příští týden i na MČR do družstev (Carinjo, Lucetto). 


Druhý mezi šestiletými skončil Lauro Star s T. Navrátilem. Foto Michael Motygin

 

3. 7. 14 HOD: Bleskový rozhovor s Marco Hessem:

Jste v Čechách poprvé? "Ano, byl jsem se sice v tomto areálu nedávno podívat, abych byl trošku v obraze, ale jinak jsem v Čechách poprvé." Co říkáte místnímu areálu? "Je opravdu všemi směry velmi dobře vybavený, výborné. Péče o povrch a povrch samotný jsou velmi dobré a kvalitní skokový materiál, což je pro mě nejdůležitější, ale také ostatní vybavení je pro takovou akci ideální, včetně ustájení." Mínil jste, že tolik koní půjde čistě? "Doufal jsem. Máme první den závodů a já musím nechat dvojicím prostor, aby přivykly. Každý další den bude náročnost stoupat. Také vidím, že je tu hodně dobrých koní." Vy sám patříte do týmu Franka Rothenbergera, jak to vlastně funguje? "Je nás asi 10, přičemž tak 4-5 jezdí na závody opravdu často." Které závody vás ještě letos čekají? "Příští týden tříhvězdový Spannenberg, mám za sebou například Geru." Vy sám jste závodil? "Ano, já jsem sportoval do 130 cm." Myslíte si, že je to pro stavitele výhoda - sportovní kariéra? "Určitě to hodně pomáhá, obzvláště v soutěžích pro mladé koně. Ale jinak znám mnoho stavitelů, kteří i bez této kariéry odvádějí skvělou práci."

Marco Hesse přijel z Lipska. Foto Michael Motygin

1. 7. 18 HOD: Na stránkách pořadatele zveřejněny startovní listiny na zahajovací tréninky a čtvrtek.

Aktualizace 30. 6. 11:45 HOD: Dnes je uzávěrka přihlášek.

Celková dotace 580.000,- Kč, letos tréninky dle startovních listin od 9.00 hodin podle věkových kategorií koní. Jiný trénink nebude umožněn, součástí tréninkových parkurů bude i vodní překážka.
Uzávěrka objednávek boxů 30. 6. 2014. Prezentace ve středu 2. 7. od 7.30  průběžně do 19.00 hodin.
Přihlášeno je v tuto chvíli 218 koní z Čech, Slovenska, Polska, Německa a Nizozemí.

V pátek večer plánujeme obvyklou párty v Seníku.

Sobotní odpolední program po skončení soutěží Poslední šance proběhne u martinického rybníka, pro zájemce je připraven rybolov, pro všechny pak občerstvení formou pikniku na trávě u vody.

Stavitelem parkurů jen pan Marco Hesse z Německa, který areál již osobně navštívil a byl velmi spokojen s jeho úrovní. Asistovat mu budou pan Zdeněk Krpela a pan Roman Hladík. Původně potvrzená účast pana Franka Rothenbergera byla tedy nahrazena jiným členem jeho týmu stavitelů.

 

Tisková zpráva pořadatele ze dne 24. června 2014 o změně dotace. Nový rozpis přidán pod článek:

Vyjádření pořadatele:

Vážené dámy, vážení pánové,
s velkým politováním musíme oznámit, že na včerejším jednání, to jest v pondělí 23.6.2014, nám bylo sděleno garantem milionové dotace pro Martinický šampionát mladých koní - Tour Magdalény Hrabánkové, že o další spolupráci neuvažuje.
V důsledku tohoto rozhodnutí tím dochází k výrazné změně celkové dotace závodů na 500.000,- Kč. V praxi to znamená, že všechny ceny jsou kráceny na 50%. I přes to doufáme, že částka 500.000,- Kč je pro Vás zajímavá. Všechny tyto změny, stejně jako nové, nižší částky za ustájení a startovné, najdete v novém rozpisu závodů Martinický šampionát mladých koní - Tour Magdalény Hrabánkové 2014. Bohužel, rozdílnou částku 500.000,- Kč nejsme schopni v letošním roce vykrýt z jiných zdrojů a v rámci závodů neproběhne ani obvyklý společenský večer.
S ohledem na skutečnost, že již proběhly objednávky boxů a častečně i přihlášky některých z Vás, Vás všechny prosíme o zvážení Vaší účasti i přes sdělené skutečnosti. Dále prosíme Ty z Vás, kteří svojí účast budou chtít zrušit, o písemné sdělení zrušení účasti na e-mail reditel@equitana.cz. Při zrušení objednávky boxů samozřemě NEBUDE ÚČTOVÁN ŽÁDNÝ STORNO POPLATEK. Jsme si dobře vědomi závažnosti výše uvedených skutečností. Mrzí nás, že musíme tuto zprávu oznámit 8 dní před zahájením závodů, nemáme však jiné východisko. Termín přihlášek a objednávek boxů se posouvá do 30.6.2014.
Vše ostatní z letní série, tedy Memoriál Jana Papouška a Mistrovství ČR 2014 zůstává beze změny a my doufáme, že snížení dotace závodů mladých koní pochopíte a zachováte nám Vaši přízeň, které si velmi vážíme.
Za JS EQUITANA Martinice Martin Pecka

Stránky pořadatele zde.


Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.