Matušková a Žíla si podmanili skokovou část Zimního poháru v Tlumačově. Do finále Zimního jezdeckého poháru se kvalifikovalo již 11 čtyřspřeží

Zimní jezdecký pohár 2022 v parkurovém skákání pokračoval v Tlumačově třetím kolem. V hlavní soutěžní kategorii na stupni S* zvítězila Kateřina Matušková s klisnou Carristou. Předstihla Zdeňka Žílu s trojicí jeho koní a umístila se i na páté pozici.

Do velké túry parkurové části Zimního jezdeckého poháru 2022 v Tlumačově nastoupilo osm dvojic a šest z nich postupovalo do finále soutěže s výškou překážek do 125 centimetrů. 

Tři koně měl ve finále Zdeněk Žíla. V sedle Lady – L měl velmi rychlý čas, ale jednou chyboval v základní části a skončil tak nakonec až čtvrtý. Na Cornetovi Cassini HF zopakoval bezchybnou jízdu, ale čas 43,13 byl o téměř tři sekundy pomalejší, než měl zaznamenaný ve výsledkové listině s Cannorem, s nímž se zařadil na druhou příčku. 

Nejlepší výkon předvedla Kateřina Matušková s klisnou Carristou. Cílem projela s nulou na bodovém kontě v čase 39,30 sekundy a zaslouženě zvítězila. Radovat se mohla i z pátého místa na Forestovi, s nímž zaznamenala ve finále dvě shození překážky. 

Šestý byl Radek Šídlo s koněm Inos del Maset. Ten si nesl do závěrečné fáze soutěže jeden trestný bod a později k nim přidal dalších dvanáct. Také zbývající dva řádky ve vyhodnocení parkuru stupně S* patřilo tomuto jezdci, a to na koních L-Dino Hoejgaard a Nogalina Z. 

V malé túře Zimního jezdeckého poháru se Šídlovi dařilo pro změnu s In Time Del Maset. Tato dvojice skončila druhá za Kristýnou Koutnou se Secret Soniou, jež parkur stupně L* na překážkách do 115 centimetrů překonala stejně jako další čtyři účastníci bez penalizace, ale v nejlepším čase 42,38 sekundy.

Svůj seriál halových závodů mají také děti na ponících. Nejvyšší bodový příděl do tabulky si zapsala Terezie Švédová s Beruškou 10. Další podrobnosti najdete na stránkách www.jezdeckypohar.cz.

Osmý ročník halových závodů Zimní jezdecký pohár 2022 má za sebou tři kvalifikace. V neděli 27. února se o body do žebříčků ve třech vozatajských kategoriích utkalo v Tlumačově 25 jednospřeží, 15 dvojspřeží a 6 čtyřspřeží. Kvalifikovaných přibývá.

Hala Zemského hřebčince Tlumačov zažila v neděli 27. února mimořádně zajímavou sportovní podívanou. Zcela zaplněné ochozy sledovaly 65 spřežení. Devatenáct z nic sice soutěžilo „jen“ v hobby soutěžích, ale i tak šlo o rekordní účast na domácích halových závodech.

Vůbec nejpočetnější startovní pole měla kategorie jednospřeží. Výborně vyšlo úvodní kolo soutěže Milanovi Domesovi, jenž vyhrál první letošní mítink v Hradištku. Ve Slatiňanech o čtrnáct dní později kvůli karambolu v maratonské překážce nebodoval a za další dva týdny v Tlumačově zapisoval jen pět bodů, jelikož druhá rozjížďka mu vůbec nevyšla. Shodil v ní tři míčky a musel se spokojit až se šestým místem. S poměrně malými bodovými rozdíly před ním skončili František Štamfest a nejmladší ze známé vozatajské rodiny Nesvačilů. Jan Nesvačil si čtvrtou příčku připsal poprvé jako reprezentant Zemského hřebčince Tlumačov. Velmi vyrovnané výkony měla Kateřina Muchová. S Frenou byla dvakrát třetí a třetí skončila i po součtu výsledků obou kol, kdy nasbírala 173,77 bodů. Do tabulky jí přibylo osm bodů, ale jelikož bodovala ve všech třech kolech, tak se jí dle pravidel seriálu nejhorší příděl škrtnul a polepšila si pouze o bod. Přesto jí to stačí na vedení v průběžném pořadí. Naopak poprvé letos zabodoval David Haitl. V tlumačovské hale byl po první rozjížďce druhý, ve druhé však přišla jedna chyba a musel se obávat, zda si pozici udrží. Nakonec se mu to povedlo, byť s náskokem pouhých 78 setin na Muchovou. 

Také vítězka soutěže Lucie Kurková dosud v tabulce nefigurovala, ale díky dvěma bezchybným a rychlým jízdám si z Tlumačova odvezla deset bodů a dorovnala tak skóre Karla Nývlta, s nímž se dělí o sedmý řádek. Dělené je i páté místo, jelikož 13 bodů nasbírala jak úřadující mistryně republiky jednospřeží Markéta Sedlinská, tak Ota Bareš. Čtvrtý je již zmiňovaný František Štamfest, třetí Milan Domes a dva body ztrácí na Muchovou Lucie Maryšková, jež na moravské kolo nedorazila. 

I ve dvojspřeží diváci sledovali napínavý souboj. Milan Domes opět nejprve vedl, ale pak se propadl na pátou pozici. Šestibodový příděl se mu v tomto případě nezapočítal, neboť z předešlých dvou mítinků měl deset a devět bodů. V průběžném pořadí má po třech kolech minimální náskok před Zdeňkem Jiráskem. Ten byl v Tlumačově druhý stejně jako v Hradištku. Škrtal se mu tedy příděl ze Slatiňan, kde byl třetí. V součtu sedmnáct bodů má aktuálně třetí v Zimním jezdeckém poháru dvojspřeží Martin Zakršmíd. V hale Zemského hřebčince se mu přitom nedařilo tak, jako při prvních dvou závodech, a proto si pěti body za šesté místo bodově nepolepšil. S šestnácti body je těsně za ním Petr Vlašic. Ten si dojel s koňmi Lord a Arien pro pomyslný bronz. Velký pozor si bude muset dávat na Petra Myslíka, který je aktuálně dva body za ním a v Tlumačově dokázal, že se s ním musí počítat do skupiny favoritů. Se 181,58 body totiž nenašel přemožitele. 

Pokud se finále vozatajské části Zimního jezdeckého poháru 2022 zúčastnila většina kvalifikovaných v kategorii čtyřspřeží, jednalo by se o podívanou, kterou domácí halové závody nepamatují. Ve třech kvalifikacích vybojovalo postup jedenáct sportovců a jen v Tlumačově přibyli čtyři. Ačkoliv Jiří Nesvačil senior a Jaroslav Juráň senior letos bodovali poprvé a skončili až za jejich mladšími soupeři, zkušeností mají na rozdávání a mohou ještě hodně zamíchat pořadím seriálu. 

Letos poprvé v halových soutěžích odstartoval i Josef Hrouda. Skončil třetí před Milanem Domesem a za Petrem Vlašicem. Tito dva vozatajové naopak objíždějí všechny zimní mítinky a drží si přední příčky v seriálovém žebříčku. Tentokrát se však museli sklonit před Radkem Nesvačilem. Také on patřil mezi ty, kteří oprášili závodní kočár až na konci února, ale před svými soupeři zvítězil s poměrně velkou rezervou.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.